Започват съкращения и реформа в "Пирогов"страница1/4
Дата02.02.2018
Размер377.87 Kb.
  1   2   3   4Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”
23.12.2017
Национални вестнициЗапочват съкращения и реформа в "Пирогов"


Ана Атанасова

Сега  стр. 2  

Нужно е преструктуриране в "Пирогов" - съкращаване на дублиращи се звена и на персонал, сочи проверка на здравното министерство в болницата. Така смята и директорът на спешния институт Асен Балтов. "Пирогов" е структура, която не е променяна от 40 години", обяви той пред БНТ.

"Имаме 4 хирургии и 4 травматологии, които имат една и съща дейност", обясни Балтов. Според него трябва да се направи така, че да се покажат различията на клиниките. "За да станем добри в една област, трябва да работим по-често в нея. Аз например най-често се занимавам с раменна хирургия, една такава подспециализация е необходима", поясни той.

Преструктурирането ще доведе до неизбежни съкращения, допълни Балтов. "Не е приятно за хората, но е дошло времето, когато трябва да бъдем актуални и да отговаряме на критериите, които са в другите болници", каза той. Той прогнозира тежки преговори със синдикатите.

Тази година дългът на "Пирогов" е нараснал с 2 млн. лв. до 14 млн. лв.

Според данните на МЗ преструктуриране е необходимо и в повечето от останалите държавни болници.

В "Пирогов" спасиха две бебета, родени с тежки коремни аномалии


Заради сраснали тумори момиченцата нямали шанс да се хранят нормално

Любомира НИКОЛАЕВА

24 часа  стр. 4  

Екипът на д-р Цветко Георгиев - един от най-добрите детски хирурзи в България, спаси живота на две бебета с вродени тежки аномалии. Благодарение на професионализма на лекарите в "Пирогов" момиченцата не само оцеляват, но имат и шанс да живеят като връстниците си.

През цялата си 20-годишна кариера съм виждал не повече от 10-15 подобни случая, каза д-р Георгиев, завеждащ Отделението на новороденото и вродените аномалии в спешната болница.

Още докато са в утробата, част от червата на момиченцата некротизира и в коремната кухина се образуват кисти. Тези тумори срастват с близките органи и лишават бебетата от възможност да се хранят, което пряко застрашава живота им.

Проблемът е установен веднага и няколко дни след раждането момичетата са преведени в уникалното за България отделение на д-р Георгиев. Той е главен асистент към Клиниката по детска хирургия в "Пирогов" с две специалности - "Хирургия" и "Детска хирургия". Специализирал е лапароскопска хирургия, неонатална хирургия и детска колопроктология - медицинското направление, което се фокусира върху заболявания на дебелото черво. Екипът му поема най-тежките случаи на деца с такива заболявания. Затова и двете бебета са насочени за лечение в клиниката.

Екипът планира до най-малки подробности хода на операцията, което при толкова редки аномалии и бебета едва на няколко дни винаги е предизвикателство. Следват нови, продължаващи лечението многоетапни операции.

Освен екипа на д-р Георгиев принос за щастливия изход за двете момиченца има и завеждащият Отделението по детска реанимация д-р Христо Пседерски и неговият екип.

Благодарение на успешното лечение семействата на бебетата ще посрещнат спокойно и в домовете си Коледа с децата си.

Бащата на едното от момиченцата емоционално благодари на лекарите. Щастлив съм, предстои най-хубавата Коледа в живота ми, каза бащата на бебето.

Майката си пожела най-лошите неща да са вече зад гърба им и всичките предстоящи празници през идващите години да са прекрасни.

***

В пътуваща картинна галерия с детски рисунки се превърнаха асансьорите на "Пирогов". Креативната идея е продължение на инициативата "Вертикално познание" на фондация "Асансьорна безопасност". Цялостният проект е реализиран с финансовата подкрепа на програма "Европа 2017" на Столичната община и в партньорство с районните администрации на "Люлин" и "Подуяне". Целта му е децата да усвоят рано най-важните правила за безопасно ползване на асансьори. Те са претворили знанията си в 2000 рисунки, част от които са изложени в "галерията".

Пациентите може да останат без лекарства


Труд  стр. 3  

Пациентите могат да останат без лекарства през коледните и новогодишни празници. Това предупреждават от Българския фармацевтичен съюз (БФС) по повод снабдяването на аптеките с медикаменти през почивните дни. Причината е, че Здравната каса (НЗОК) е отложила плащането на дължимите суми към аптеките за следващата година.

"До края на тази година дължимата сума е 36,990 млн., от които ще бъдат платени 5,255 млн. Неизплащането на средствата ще постави в риск много аптеки, работещи по договор с НЗОК, да не могат да закупят лекарства, което ще доведе до невъзможност на пациентите да си ги получат, особено скъпоструващите, които се отпускат по протокол", коментира Светослав Крумов, главен секретар на БФС.

Той припомни, че пациентите могат да получат лекарствата си само на територията на съответната Районна здравноосигурителна каса, което означава, че те няма да могат да ги купят от друга област в страната.

От НЗОК същевременно увериха, че "прехвърлянето на изплащане на средствата за първите дни на януари 2018 г. няма да застраши лечението на здравноосигурените граждани, нито работата на аптеките".

"Като национално отговорна институция, НЗОК е уведомила договорните си партньори, че във връзка с предстоящите официални празници и неработни дни, общопрактикуващите лекари или специалистите по съответния профил на заболяване биха могли да предпишат, а аптеката - да отпусне, лекарствените продукти, полагащи се на здравноосигурените лица по-рано от регламентирания 30-дневен срок, за да може всеки български гражданин да получи необходимите му лекарства за празниците", се казва в съобщението.  1   2   3   4


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница