Заповед №рд-13-148 28. 09. 2017г



Дата01.02.2018
Размер57.33 Kb.
#52901
групиране 4

ЗАПОВЕД №РД-13-148

28.09.2017г.

На основание чл. 80 ал. 1 от ЗСВ, чл. 343 ал. 1 от ЗСВ, чл. 89-96 от Кодекса на труда, чл. 136 и сл. от Правилник за администрацията в съдилищата и Решение на Комисия „Съдебна администрация“ на Съдийската колегия ВСС, по Протокол № 25 от 20.09.2017 г.



ЗАПОВЯДВАМ:

I. ДА СЕ ОБЯВИ КОНКУРС ЗА ДЛЪЖНОСТТА "СЪДЕБЕН АРХИВАР" В РАЙОНЕН СЪД - КОТЕЛ - 1 щатна бройка.

I. Кратко описание на длъжността: Служба “ Архив '' осигурява съхраняването на всички свършени дела, деловодни книги и всички други документи, създавани в резултат на дейността и във връзка с осъществяването на функциите на структурните звена на съда. Приема от Служба „Съдебно деловодство" свършените през предходната година дела и приключените деловодни книги. Приема и съхранява приключилите номенклатурни канцеларски дела, образувани от дейността на общата администрация. Води архивни книги. Отговаря за съхраняването на предадените дела и документи. Извършва всички видове справки по предадените дела и книги. Изпраща по разпореждане на съда архивните дела на други органи и следи за срочното им връщане. Отговаря за съхраняването на документите след изтичане на срока за съхраняване на делата. Извършва преглеждане и унищожаване на делата с изтекъл срок на съхранение


след утвърждаване на акт изготвен от комисия. Участва в експертиза на ценността на документите в съда. Подготвя и предава документи в териториална дирекция ,,Архив". Издава преписи на съдебни актове по архивни дела, извършва и други дейности, възложени от човешки ресурси и от председателя на съда, свързани с предадените в службата дела и документи.

II. МИНИМАЛНИ И СПЕЦИФИЧНИ ИЗИСКВАНИЯ КЪМ КАНДИДАТИТЕ ЗА ЗАЕМАНЕ НА ДЛЪЖНОСТТА „СЪДЕБЕН АРХИВАР":

I. Минимални изисквания за заемане на длъжността:

  • кандидатите да имат българско гражданство;

  • да са навършили пълнолетие;

  • да имат средно образование;

  • да не са поставени под запрещение;

- да не са осъждани за умишлено престъпление от общ характер;

  • да не са лишени по съответния ред от правото да заемат определена длъжност;

  • да не са налице обстоятелствата по чл. 136 от ПАС във връзка с чл. 107а от Кодекса на труда.


2. Специфични изисквания за заемане на длъжността „Съдебен архивар":

- компютърна грамотност и машинописни умения;

- отлични познания и умения за работа с текстообработващи и документообработващи програми:

- отлични умения за работа със стандартно офис-оборудване, отлични познания по стилистика, правопис, граматика и пунктуация;

- познания относно нормативната уредба на Съдебната власт – Правилник за администрацията в съдилищата, Етичен кодекс на съдебните служители, Закон за съдебната власт, Закон за Националния архивен фонд.

- лични делови качества - отговорност, лоялност, инициативност, организационни умения, способност за работа под напрежение, комуникативност и способност за работа в екип:


ПРЕДИМСТВА: стаж в съдебната система или наличие на опит при изпълнението на функции, идентични или сходни с тези на длъжността „съдебен архивар".

III. НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ ЗА УЧАСТИЕ В КОНКУРСА

  • Заявление - по образец;

  • автобиография /СV/;

  • копие от документ за придобита образователно-квалификационна степен;

- копия от документи, удостоверяващи продължителността на трудовия
стаж и професионален опит;

  • свидетелство за съдимост;

  • медицинско свидетелство за работа;

  • медицинско удостоверение че лицето е психично здраво;

  • декларация /по образец, че е пълнолетен български гражданин, не е поставен под запрещение, не е осъждан за умишлено престъпление от общ характер, не е лишен от право да заема определена длъжност;

  • декларация /по образец/ за липсата на обстоятелствата по чл. 136 от ПАС,
    във връзка с чл. 107а, ал. 1 от КТ, а именно:

  • не се намира в йерархическа връзка на ръководство и контрол със съпруг
    или съпруга; с лице, с което е във фактическо съжителство; с роднина по права
    линия без ограничения; по съребрена линия до четвърта степен включително или
    по сватовство до четвърта степен включително;

  • не е едноличен търговец, неограничено отговорен съдружник в търговско дружество, управител, търговски пълномощник, търговски представител, прокурист, търговски посредник, ликвидатор или синдик, член на орган ка управление или контрол на търговско дружество или кооперация;

  • не е съветник в Общински съвет;

  • не заема ръководна или контролна дейност на национално равнище в политическа партия.

  • Не е народен представител

Забележка: Кандидатите могат да подават и други свидетелства, сертификати и документи, които удостоверяват притежавана квалификация и умения, относими към обявената за заемане длъжност.

IV. НАЧИН НА ПРОВЕЖДАНЕ НА КОНКУРСА ДВА ЕТАПА:

ПЪРВИ ЕТАП: Комисия, определена със заповед на административния ръководител, разглежда постъпилите заявления и допуска до втори етап на конкурса кандидатите, които отговарят напълно на посочените изисквания. Комисията, съставя списъци на допуснатите и недопуснатите до участие кандидати, съгласно чл. 142 от ПАС.

Недопуснатите кандидати могат да подадат жалба до Председателя на съда в седмодневен в срок от обявяването на списъците, като жалбата не спира конкурсната процедура.

ВТОРИ ЕТАП: тест, практическа задача и събеседване

Оценяването на кандидатите се извършва в съответствие с изготвена от комисията методика, обявена на кандидатите в деня на конкурса. Комисията класира кандидатите от първо до трето място според резултатите от тяхното представяне. Кандидатът с най-висок резултат се класира на първо място. С класирания на първо място кандидат се сключва трудов договор и му се връчва индивидуална длъжностна характеристика.

Конкурсът да се проведе по обявения начин и когато допуснатият кандидат е само един.

V. Размер на минималната основна заплата за длъжността – 592 лв.

VI. МЯСТО И СРОК ЗА ПОДАВАНЕ НА ДОКУМЕНТИТЕ:

Необходимите документи са подават лично или чрез пълномощник /нотариално заверено пълномощно/ на адрес: Районен съд - Котел, ул. „Раковска“№ 58, етаж 2, стая № 9 – административен секретар, всеки работен ден от 8.30 ч. до 17.00 ч., в срок от 30 /тридесет/ календарни дни, считано от деня, следващ датата на публикуване на обявата.

Образците на документите и длъжностната характеристика са на разположение при административния секретар и на интернет страницата на съда.

Всички съобщения във връзка с конкурса и резултатите от тях да бъдат обявени на интернет страницата на съда и на таблото за обяви и съобщения в сградата на съда.



VI. НАЗНАЧАВАМ КОМИСИЯ, КОЯТО ДА ПРОВЕДЕ КОНКУРСА В СЛЕДНИЯ СЪСТАВ:

Председател: ………………………………………………….

Членове: 1. ………………………………………………….

2. ………………………………………………….

Комисията да разгледа заявленията и документите и определи допуснатите до първи етап кандидати в седмодневен срок. След изтичане на крайния срок за подаване на същите. Конкурсната комисия да спази изискванията на чл. 142 от ПАС.



VII. РЕД ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА КОНКУРСА:

  1. Приемане на заявленията и документите от кандидатите - до 17.00 часа на 03.11.2017г.

  2. Обявяване на допуснатите кандидати от първи етап в седмодневен
    срок.

VIII. ДА СЕ ИЗГОТВИ обявление за конкурса, което да се публикува в един централен ежедневник, на интернет страницата на съда и да се постави на общодостъпното място - на информационното табло в Съдебната палата, гр. Котел, ул. „Раковска“№ 58.

Препис от заповедта да се връчи на членовете на комисията, за сведение и изпълнение.


АДМИНИСТРАТИВЕН РЪКОВОДИТЕЛ-



ПРЕДСЕДАТЕЛ РС КОТЕЛ:

/ИВАН ЧЕНКОВ/


Сподели с приятели:




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница