Заседание Общинският съвет в Благоевград 29 Август 2014



Дата18.06.2018
Размер180.58 Kb.
#74510
Новини за общините

29. 08. 2014 г.

Фокус

67 преписки ще разгледа на редовното си заседание Общинският съвет в Благоевград

29 Август 2014 | 08:53 | Агенция "Фокус"



Благоевград. 67 преписки ще разгледа на редовното си заседание Общинският съвет в Благоевград, съобщиха от пресцентъра на Общински съвет. Сесията ще започне с полагане на клетва на новия общински съветник, неврологът д-р Константин Томов, който ще заеме мястото на починалия внезапно Венчо Ангелов в групата на „ВОТ Консерватори”. Промяната в състава на Общински съвет налага и попълване състава на Комисията по икономика и приватизация, Комисията по бюджет, финанси и европроекти и Комисията по социална и жилищна политика. Очаква се по време на общинското заседание да бъде приета на второ четене Наредбата за управление на отпадъците на територията на Община Благоевград. ОбС-Благоевград ще разгледа и шест преписки, касаещи одобряване на пазарни оценки и съответно продажба на имоти, включени в списъка по чл. 3, ал. 1, т. 2 от Наредбата за реда и условията за установяване на жилищните нужди на граждани, ползване и управление на общински жилища. Общинските жилища, които ще бъдат продадени на дългогодишни наематели се намират в кварталите „Еленово”, „Струмско”, „Запад“ и ул. „Радовиш”. Освен това, в дневния ред са включени и предложения за възстановяване право на собственост върху различни имоти и заплащане правото на строеж за узаконяване на вилни постройки по кадастралната карта на с. Бистрица, община Благоевград, в местността „Картала”. Общинските съветници ще разгледат и предложение относно предоставяне право за безвъзмездно управление на Трето основно училище „Димитър Талев”-Благоевград върху общински имот – спортна зала със застроена площ 1070 кв. м. Заседанието на Общински съвет - Благоевград ще се проведе от 9.30 часа в зала „22 Септември”.

Фокус

Йорданка Фандъкова: Обновяването на градския транспорт беше най-трудната задача, която си бяхме поставили

29 Август 2014 | 08:38 | Агенция "Фокус"



София. Обновяването на градския транспорт беше най-трудната задача, която си бяхме поставили, защото всички знаем, че изисква изключително голям финансов ресурс, затова максимално се възползвахме от европейските средства и смятам, че вече е видимо подобряването на транспорта след като пуснахме първите 20 нови трамваи, виждаме, че тролейбусният парк на 90% е подменен. Това каза в сутрешния блок на БНТ "Денят започва" Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община. 
„Новите 20 автобуси, които пуснахме онзи ден от общо 126 са обявени за автобус номер 1 на Европа за 2014 година. Това са автобусите, които избрахме за софиянци. Те са с климатици, с пълна достъпност за хора с увреждания”, заяви Фандъкова, като подчерта, че е много важно редовните пътници да бъдат стимулирани и затова се създават различни видове документи, с които билетът поевтинява наполовина. 
„Не разчитаме на билет, а хората да си купуват карти. През последните две години направихме така, че метрото, което безспорно е най-големият приоритет в градския транспорт като най-екологичният и удобен градски транспорт, вече не е единственият приоритет. Добавихме и тези екологични транспортни средства като трамваи и тролеи, но и екологични автобуси. Автобусите са метанови, отговарят на всички съвременни изисквания”, добави още Фандъкова. На въпрос, дали билетът ще поскъпне след всички тези инвестиции, тя отговори, че се правят непрекъснати изчисления, тъй като това е голяма отговорност. „Градският транспорт е в тежко финансово състояние от години. На този етап това не се налага, но ако се наложи няма да се притесним да кажем на хората какво е истинското състояние. За нас е важно цените на картите да се запазят, дори да намаляват, ако е възможно, за да може хората да купуват карти”, поясни Йорданка Фандъкова. 

Фокус

Държавният културен институт Културен център „Двореца” в Балчик ще бъде домакин на музикален проект

29 Август 2014 | 10:48 | Агенция "Фокус"



Балчик. Държавният културен институт Културен център (ДКИ КЦ) „Двореца” в Балчик ще бъде домакин на музикален проект, наречен „Мюзик кампус – Балчик” („Music Campus Balchik”), предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. Това ще бъде първото издание на проекта, който ще се осъществи в дните от 3 до 10 септември в културния център „Двореца”. Музикалният форум е организиран от швейцарското сдружение „Култура край границата”. В първото му издание се включват млади музиканти от 7 страни - България, Румъния, Швейцария, Япония, Южна Корея, Турция и Испания. В рамките на кампуса ще бъдат организирани майсторски класове по цигулка, виола, виолончело, флейта, цугтромбон и камерни ансамбли. Да водят класовете са поканени признати професионални музиканти, преподаватели от България, Швейцария и Испания. „С предлагането на „Music Campus Balchik” ние целим да изградим и установим многообразна платформа за срещи и обучение на млади музиканти. Ние предлагаме целенасочено развитие на място в България, което да окаже положително развитие върху професионалната кариера на участниците”, сподели председателят на швейцарското сдружение българката Жасмина Щалдер. Предвидено е във вечерните часове в дните на кампуса музикантите да изнесат малки концерти за жителите на Балчик. От десет години Сдружението „Култура край границата” работи в посока на обмен на културни дейци от България и Швейцария. Досега акценти в работата са били елементи на визуалното изкуство. Организирани са пленери, гостуващи изложби на български творци в Швейцария и обратно, на швейцарски творци в нашата страна. Проектът „Мюзик кампус – Балчик” се определя като най-големият до момента от този вид.

Фокус

Кметът на община Белоградчик покани политически партии и коалиции за определяне състава на Секционните избирателни комисии

29 Август 2014 | 08:03 | Агенция "Фокус"



Видин. Кметът на община Белоградчик Борис Николов отправи покана към общинските ръководства на политически партии и коалиции на консултации за определяне състава на Секционните избирателни комисии /СИК/ за предстоящите парламентарни избори, съобщиха от пресцентъра на общината. Консултациите ще се състоят от 14 часа в заседателната зала на общинската администрация. На консултациите, представителите на партиите и коалициите трябва да представят писмени предложения за съставите на СИК, както и списък на резервните членове, които да заместят предложените от тях членове в случаите по чл. 51, ал. 2 или когато член на СИК не се яви в изборния ден. Заместването се извършва с решение на РИК. При определяне на съставите и ръководствата на СИК в общината ще се запази съотношението между партиите и коалициите, съгласно Решение №: 672-НС на ЦИК. В община Белоградчик за предстоящите избори се образуват 20 СИК. Със заповед на кмета вече са утвърдени адресите на СИК, както и местата за обявяване на избирателните списъци.

Фокус

С мултимедиен спектакъл официално се откриват Празниците в Долината на тракийските царе ’2014 в Казанлък

29 Август 2014 | 08:42 | Агенция "Фокус"



Казанлък. Община Казанлък ще открие Празниците в Долината на тракийските царе с нов мултимедиен спектакъл, в който са вплетени история, тракийско наследство, музика, танц и пиротехнически илюминации. Това съобщиха от пресцентъра на общината. Уникалният спектакъл се представя за първи път у нас и това ще бъде именно на 9-те Празници, посветени на наследството на тракийската цивилизация.
Спектакълът „Новите траки” ще бъде представен за пръв път пред казанлъшката публика и туристи, гостуващи на празниците в Долината на тракийските царе от 20.30 часа на откритото пространство пред Община Казанлък.
Спектакълът е съчетание от мултимедия и пиромюзикъл, представени върху сградата на Общината, музика и танц с участието на група "Вакали" и школата "Бага Тур". 
На официалното откриване на 9-то издание на Празниците на тракийската култура ще бъде връчена и наградата на името на проф. Александър Фол, която се дава на учени с принос в проучванията на тракийската култура. Досега носители на отличието са шестима учени-траколози и археолози. Това са д-р Георги Китов, който със своята експедиция ТЕМП направи епохални открития в долината, ст.н.с. Мария Чичикова, проф. Людмил Гетов, проф. Николай Овчаров, проф. Иван Маразов, Диана Димитрова. Тазгодишният носител на наградата ще бъде обявен вечерта.
По-рано същия ден се открива научната конференция „Проблеми и проучвания на тракийската култура”, която се превърна в утвърден научен форум. В традиция се превърна и издаването на сборник с изнесените по време на форума доклади. Тази година предстои да излезе 7-ят том. Конференцията започва от 13.30 часа в ИМ „Искра“. Преди това, от 12.30 часа ще бъде премиерата на дигиталния филм „Тракия – врата към безсмъртието”. Сценаристи на филма са проф. д-р Валерия Фол и д-р Ружа Попова. 

Darik news

Раднево се готви за юбилей

29 август 2014 09:26 | Дарик Стара Загора

Тържествена сесия на общинския съвет в Раднево ще се проведе на 7 септември-част от празничната програма, посветена на 50-годишния юбилей на град Раднево. На същата дата ще се открие и реновираната къща-музей "Тео Милев". От началото на новия месец, със съдействието на "Мини Марица-изток" ще се проведе Детски пленер за 5 дни на хотела на предприятието на Старозагорски минерални бани. Пленерът се организира от Художествена галерия Раднево и Община Раднево. Участници са 15 деца с изявени дарби в изобразителното изкуство от Раднево. От 3 септември стартира и 16-тото издание на Международния фолклорен фестивал с групи от Русия, Чехия, Сърбия, Хърватска и Македония. Кулминацията на тържествата ще е на 7 септември.

Ето и цялата празнична програма посветена на 7 септември Ден на Раднево и 50 години от обявяването му за град:

29.08.2014г. до 31.08.2014г- 
Турнир по шахмат-организиран от шахматен клуб „Георги Латинов" и Община Раднево, хотел „Родопи"-Старозагорски минерални бани
01.09.2014г./понеделник/ до 05.09.2014г./петък/ 
Детски пленер- организиран от Община Раднево, Художествена галерия Раднево и МИНИ МАРИЦА ИЗТОК

ТРАДИЦИОНЕН РАДНЕВСКИ ПАНАИР

3 СЕПТЕМВРИ ДО 7 СЕПТЕМВРИ 2014Г.

03.09.2014 г./сряда/

19.30 ч. Дефиле на участниците в XVI Международен фолклорен фестивал на инструменталните и танцови групи Раднево 2014 г.
20.30 ч. Откриване на XVI Международен фолклорен фестивал на инструменталните и танцови групи - Раднево 2014 г.
21.00 ч. Фестивална програма на групите от чужбина
22.00 ч. Концерт на фолклорен изпълнител

04.09.2014 г./четвъртък/

09.00 - 13.00 ч. Общински преглед на любителското художествено творчество 
14.00 - 16.00 ч. Конкурс „Тракийски славей - с песните на Динка Русева"
16.30 - 18.30 ч. Фестивална програма на участниците от България
19:30 - 22.30 ч. Празничен концерт с участието на групите от чужбина и формациите на ОбЦК „Нончо Воденичаров"

05.09.2014г. /петък/

09.30 - 19.00 ч. Фестивална програма на участниците от България
20:00 Концерт на гостите от XVI Международен фолклорен фестивал на инструменталните и танцови групи - Раднево 2014 г.
21.30 ч. Концерт на фолклорен изпълнител

06.09.2014г. /събота/- ДЕН НА СЪЕДИНЕНИЕТО


09.00ч. Тенис турнир за „Купата на кмета"- организиран от Тенис клуб „Питбул" и Община Раднев, спортна база „Миньор"

11.00ч. Откриване на турнир по борба „Крилат Димо'- организиран от Клуб по борба „Миньор" и Община Раднев, спортна база „Миньор"


09.30 -18.00 ч. Концерт на българските групи 
19:00 ч. Награждаване на отличените български групи
20:00 ч. Концерт на гостите от XVI Международен фолклорен фестивал на инструменталните и танцови групи - Раднево 2014
21.15 ч. Официално закриване на XVI Международен фолклорен фестивал на инструменталните и танцови групи - Раднево 2014
21.30 ч. Празничен концерт.

Място: Градски парк, открита сцена

07.09.2014г./неделя/ ДЕН НА РАДНЕВО

9.30ч. - Поднасяне на венци и цветя на Паметника на Свети Иван Рилски


10.00 ч.- 10.45 ч.- Празнично шествие с участието на Общински духов оркестър при Община Стара Загора
11.00 ч. Официална част
- Издигане на знамето на Раднево под съпровода на химна в изпълнение на Марижана Иванова
- Благодарствен молебен отслужен от Старозагорски Митрополит Галактион
- Поздрав от кмета на общината
- Връчване на юбилейни знаци
11.30ч - Тържествен концерт 
12.30 ч. Тържествена сесия - Присъждане на званието „:Почетен гражданин" на д-р Георги Илчев-посмъртно
13.30 ч - Откриване на Къща-музей „Гео Милев"
17.00ч.- Детски празник - организиран от Център за обществена подкрепа
18.00 ч. - Премиера на книгата „Есенно матине" на Таня Благова, Художествена галерия Раднево
19.00ч. - Откриване на изложба с творби от конкурса за рисунка, колаж и макет „Раднево - град на светлината" - награждаване на победителите в Художествена галерия 
20.30.ч. Празничен концерт с участието на Орлин Горанов, Марижана Иванова и Графа 
23.00ч. Празнични фойерверки

09.09.2014г./вторник/ до 19.09.2014г.


Футболен турнир на малки вратички- организиран от Футболен клуб „Миньор" и Община Раднево, изкуствен терен спортна база „Миньор"

19.09.2014г./петък/ до 21.09.2014г. /неделя/ Международен турнир по художествена гимнастика Раднево 2014г,организиран от Клуб по художествена гимнастика „ВИП" и Община Раднево

11.10.2014г. /събота/ -Състезание по карате - организирано от Клуб по карате „Будокай" и Община Раднево

25.10.2014г./събота/ - Турнир по борба, организиран от Клуб по борба "Марица-изток", баскетболна зала при Спртен комплекс „Миньор"

01.11.2014г./събота/ -02.11.2014г./неделя/-Състезание по ориентиране, организирано от Клуб по ориентиране „Компас" и Община Раднево,л Старозагорски минерални бани

22.11.2014г./събота/ -23.11.2014г./неделя/ Баскетболен турнир за „Купата на Андон Черковски", организиран от Баскетболен клуб „Гео Милев" и Община Раднево.



Darik news

Богата програма за 10 години град Аксаково

29 август 2014 08:26 | Дарик Варна

Богата програма е подготвила Община Аксаково за празника на града, който ще бъде отбелязан на 31 август. Празникът се чества винаги в последната неделя на август. Тази година се навършват 10 години от обявяването на Аксаково за град.

Гвоздеят в проявите ще бъде концертът на група „Сигнал" с начален час 19:45 в неделя в центъра на Аксаково. Преди неостаряващите рокаджии на празничната сцена ще се качат трио „Сопрано", водещ на концерта ще е Иван Чешмеджиев, познат от „Тутурутка".

На празнични събития гостите на града се радват още от сряда, когато бе открито изложение „Произведено на територията на местна инициативана група „Девня - Аксаково". Вчера пък бе открита изложба на художника Явор Витанов.

Програмата днес предвижда концерт по случай 10 години от създаването на Певческа група „Тракийка". Началото е в 19:00 часа, с участието на приятели на групата.

В събота от 19:30 в центъра на града ще се проведе фолклорна вечер "Да остане българското". Участие в нея ще вземат танцови и певчески състави от региона.

Кулминацията на тържествата е в неделя. В 9:30 часа в неделя в храм „Св. Успение Богородично" ще бъде отслужена литургия за здраве и благоденствие. В 10:00 часа започва детски празник, а 18 часа на градския стадион ще се проведе футболна среща между ФК „Аксаково" и ФК „Любен Каравелово".

Празничната програма ще започне в 19:45 и ще завърши с фойерверк шоу в 22:00 часа.



Darik news

Новата спортна зала в Дупница с разрешитено за строеж до дни, вече са преведени 1, 3 млн. лв.

29 август 2014 08:20 | Дарик Кюстендил

Всички необходими документи от фирмата-изпълнител по реконструкцията на
спортната зала в Дупница са внесени в Община Дупница, в срока посочен в договора- 18 август. 
"Сумата, която е одобрена за ползване от Община Дупница по проекта, в рамките на 2014 година в размер на малко над 1,3 млн. лв. е вече налична. Всички документи са вече при нас и в момента се съгласуват с всички институции-ЧЕЗ, ВиК, Пожарна и др. Следващата седмица ще бъде издадено и разрешителното за строеж, след което започват строително-монтажните работи", обясни кметът на Община Дупница инж. Методи Чимев.

Цялата сума осигурена по тази програма за реконструкцията на


спортното съоръжение е 4,5 млн. лева. Залата се очаква да бъде напълно готова и пусната в действие най-късно до 1- ви септември 2015 година, за да кандидатства за лицензи от различните международни федерации.

 

Darik news



Кричим празнува

29 август 2014 07:33 | Дарик Пловдив 

Кричим празнува 45 години от обявяването си за град днес и утре, съобщиха от общината.

Празникът ще се отбележи с различни прояви. Предвидена е изложба на местни творци и художници в залата на местното читалище. Интересен акцент са две състезания, предвидени за днес, които ще се състоят на сцената в читалището.

Между 10 и 11 часа ще се проведе конкурс по възрастови групи за най-бързо четене на непознат текст. Между 11 и 12 часа пък ще бъде надиграването, като участниците ще бъдат оценявани от тричленно жури.

Кулминацията на празника е утре, събота, 30 август. Предвидено е детско парти от 18,30 часа на централния площад „Обединение”. От 20,30 часа ще се състои празничен водосвет на площада, а 15 минути по-късно кметът на Община Кричим Атанас Калчев ще отправи приветствие към присъстващите и ще награди отличилите се участници в двата конкурса.

Едно от най-интересните изпълнения започва в 21,15 часа. Тогава самодейната певческа „Група за автентичен фолклор” и танцова формация „Лудория” към НЧ „Пробуда – 1912г.”, гр. Кричим, ще демонстрират запазени във времето български народни песни и танци. Празникът ще завърши със заря.

 

Darik news



Община Левски приключва успешно европейски проект по ОПАК

29 август 2014 07:13 | Дарик Плевен 

Община Левски приключва успешно изпълнението на проект за подобряване на административния капацитет и ефективността на общинската администрация. Това стана ясно на заключителна пресконференция, проведена на 28 август в Община Левски, на която бяха отчетени изпълнените дейности и резултатите от осъществяването на проекта.

Проект „Подобряване на административния капацитет и ефективността на общинската администрация - община Левски" е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

Целевите групи, включени в рамките на проекта, бяха служители на общинска администрация Левски, както и кмет на община, заместник-кметове, кметове и кметски наместници на населените места от община Левски.

„В рамките на осъществяването на проекта бяха проведени редица обучения, целящи да повишат квалификацията и мотивацията на общинските служители, а оттам - и качеството на административното обслужване в общината", отчете ръководителят на проекта Петя Чолакова-Методиева. „Като обща цел в проекта беше заложено повишаване на административния капацитет и подобряване на ефективността на общинска администрация в община Левски.

Специфичните цели включваха повишаване на квалификацията на общинските служители чрез обучение в сферите на тяхната компетентност; повишаване на мотивацията на служителите на общината чрез осигуряване на равни възможности за професионално и кариерно развитие, както и постигане на ефективна организация, координация и контрол в работата на общинска администрация Левски чрез участие в адекватни и актуални обучителни програми", допълни тя.

Като част от дейностите по проекта бяха осъществени обучения по ключови компетентности - на тема „Лидерски умения", преминато от общо 19 служители, и на тема „Работа в екип и екипна ефективност" с участието на 2 групи по 30 служители, или обучени общо 60 служители. Друго обучение - за работа с граждани от уязвимите групи, преминаха 20 служители на Община Левски. В рамките на тези 4 обучения, бяха обучени общо 99 служители на Община Левски.

По време на изпълнението на проекта, служители на Община Левски преминаха и обучения в Института по публична администрация - съответно на теми като „Управленски умения в администрацията", „Делова комуникация и етикет", „Връзки с обществеността" и „Основни производства по АПК"/за неюристи/.

Продължителността на проекта беше 9 месеца, а стойността му - 76 581,44 лв.



БНР

Представители на Цюрихския университет ще посетят община Радомир

публикувано на 29.08.14 в 11:14 

Представители на Центъра за пряка демокрация към Цюрихския университет ще посетят община Радомир по повод предстоящия референдум срещу концесиите. Швейцарците били силно впечатлени, че в държава, намираща се на едно от последните места по стандарт на живот в Европа, съществува силно гражданско общество, поставило на дневен ред екологичен проблем, съобщиха от общината. Референдумът ще се проведе на 5 октомври, едновременно с предсрочните парламентарни избори. Жителите на района ще отговарят на въпроса: "Съгласни ли сте община Радомир да не одобрява устройствени планове, предвиждащи добив и преработка на подземни богатства?". Швейцарските гости ще бъдат в Радомир на 2 септември. Те ще бъдат приети от кмета на общината Пламен Алексиев, ще посетят и торфеното находище в езерото Байкалско.

БНР

Рибарското селище край Бургас ще бъде реконструирано

публикувано на 29.08.14 в 11:10

Идеята е порутените постройки, където местните потомствени рибари прибират улова и мрежите си, да бъдат заменени от автентични рибарски хижи. Ще се запази и легендарната местна кръчма, където могат да бъдат чути най-невероятните рибарски истории и приключения. Това съобщи кметът на Бургас Димитър Николов. Той каза, че автентичният дух на рибарското селище ще бъде съхранен, започва серия инициативи, които ще превърнат мястото ведно от най посещаваните от жителите и гостите на града. Кметът заяви, че подготовката за проекта е започнала още преди три години с разработването на подробен устройствен план на местността. Сега селището официално е получило статут на селищно образувание. Това е позволило проектът на Община Бургас да започне да се реализира поетапно.

БНР

Строят нов път край Бургас, който да поеме трафика към Южното Черноморие

публикувано на 29.08.14 в 10:40 

Нов път, през който ще минава трафикът от автомобили към Южното Черноморие ще бъде направен край Бургас. По този начин потокът от коли ще бъде изнесен извън рамките на града. Договорката е между кмета на Бургас Димитър Николов и директорът на Агенция "Пътна инфраструктура". Новият пътен проект ще отпуши движението към жилищните комплекси  „Славейков“, „Зорница“, „Братя Миладинови“, „Изгрев“, „Възраждане“, Меден Рудник.  За новият четирилентов път ще се кандидатства по европейски проект. Работният проект вече е изготвен от община Бургас и за изпълнението му са отчуждени необходимите имоти. През месец септември започва и ремонт на пътя Бургас – Сарафово. За изпълнението са осигурени 1 200 000 лева.

БНР

Фестивалът "Бащино огнище с корени вековни" ще се проведе във Винарово

публикувано на 29.08.14 в 09:52



"Бащино огнище с корени вековни" - така са нарекли своя фестивал за народни песни, танци и обичаи организаторите от Народно читалище "Зора" с. Винарово, община Ново село. Той  ще се проведе на 30 август (събота), на етнографски комплекс "Средна чешма" в селото. 

Фестивалът постепенно разширява своя териториален обхват. В първото си издание той показа разнообразието на местния фолклор. Второто издание обхвана културните традиции на цялата община, а външните гости се брояха на пръсти. Тази година в него ще вземат участие четиринадесет състава, както от общината- Винарово, Неговановци, Флорентин, така от близки- Видин, Капитановци, Гъмзово, Дунавци и далечни селища - Тияновци, Салаш, Стакевци. Най-малките участници са децата от Народно читалище "Светъл ден" гр. Видин, а най-възрастни са изпълнителите от с. Винарово. 

Фестивалът ще се открие от 9.00 ч., за да има възможност да се изявят всички колективи. Освен песни и танци от равнината и Балкана, ще бъде показан и обичаят "Газене и направа на чирепни", подготвен от домакините. Гостите на Винарово ще се насладят на професионалното изпълнение на народните певци Любен Захариев (Фуро) и Николета Валентинова. Ще се покаже и техниката за изпълнение на мелодия на листо. 
   
Фестивалът "Бащино огнище с корени вековни" на с. Винарово съвпада по време с Видинския панаир, но любителите на изворния фолклор могат да съчетаят двете големи изяви и да се насладят на прекрасен уикенд.

БНР

Свиленград развива религиозния туризъм

публикувано на 29.08.14 в 09:02

Все по-голям интерес за познавателния и религиозния туризъм представляват скалните църкви край селата Маточина и Михалич. Това накара община Свиленград да ги включи в проекти, финансирани по европейски програми за развитие на туризма в общината. Двете църкви са уникални шедьоври от същинското българско средновековие, съобщи за Радио Стара Загора историкът Стефан Димитров, научен сътрудник в БАН.

Кмета.бг__Първа_копка_на_регионалния_център_за_отпадъци_в_Луковит'>Кмета.бг__Губернаторът_на_Враца:_"Спекулира_се_с_невярна_информация_за_Мизия"'>Кмета.бг

Губернаторът на Враца: "Спекулира се с невярна информация за Мизия"

Венцислав Василев призовава да не се нагнетява повече положението, а да се помогне на наводнения град

петък, 29 август 2014 г. 10:20 ч.

Областният управител Венцислав Василев  свика част от членовете на Областния съвет по сигурност и кметовете на общините в региона, във връзка със ситуацията след наводненията във врачанско. Основната цел на срещата бе да се обсъдят последствията от наводненията след обилните дъждове в областта.

Губернаторът изрази възмущението си от действията на представители на общинската администрация в Мизия. "Недопустимо е длъжностни лица да говорят пред медиите и да внушават неверни неща. Трябва да се спре това нагнетяване на напрежение и да се помисли за хората, които пострадаха при бедствието", заяви Василев.

Установеното от проверката, направена от прокуратурата е, че общата площ на водосбора на река Скът е 1396 кв. км., което представлява малко повече от 70 % от територията на област Враца. Това заяви Асен Пашански от Окръжната прокуратура. При проверка на 39 язовири в община Борован са установени частични пробиви на стената на яз. "Стубеля" и яз. "Церов дол". Общо обемът на тези 39 язовир е около 30 млн.куб.м.

Водата, която се е разляла в региона е 300 млн. куб.м.
Държавният обвинител подчерта, че и двата язовира са над яз. "Братковец", който няма разрушени стени и има обем 1,2 млн. куб. м. Становището, е че тази вода, която е преляла от двата язовира е останала изцяло в яз. "Братковец".

Областният управител призова за пореден път да не се нагнетява напрежение в жителите на Мизия и да се спекулира с невярна информация, а трябва да се помисли за хората.



Кмета.бг

Първа копка на регионалния център за отпадъци в Луковит

По проекта ще бъдат направени още претоварна станция в Тетевен и довеждаща инфраструктура

петък, 29 август 2014 г. 9:40 ч. 

С първа копка ще започне изграждането на регионален център за управление на отпадъците ще има в Луковит. Проектът  е финансиран от Европейския фонд за регионално развитие и Държавния бюджет чрез Оперативна програма "Околна среда", съобщава БНР.

По проекта ще бъдат направени още претоварна станция в Тетевен и довеждаща инфраструктура. Партньори на Община Луковит по изграждането и използването на центъра са общините Червен Бряг, Тетевен, Ябланица и Роман.

В Регионалния център за управление на отпадъците в Луковит ще се изградят първа клетка на регионално депо за неопасни отпадъци, вътрешната инфраструктура, площадкови инсталации, електронна везна, административна и технически сгради, система за третиране на инфилтрата, площадка за компостиране на "зелени" отпадъци, общински център за рециклиране и система за улавяне на газовете.



Кмета.бг

Нова детска градина в столичния квартал "Лозенец" отвори врати

Обновени ще са 53 забавачки и училища за първия звънец

петък, 29 август 2014 г. 8:26 ч. 

Първото за столичния район "Лозенец" обединено детско заведение с яслени и градински групи отвори врати. То ще има две яслени и четири градински групи, съобщи Столична община.

В детската градина разполага с кухненски блок, млечна кухня, лекарски кабинет, методически кабинет и двор с нови детски площадки. За околните жилищни сгради също е направена детска площадка, както и нов път.

Строителството на нови детски градини в район "Лозенец" е трудно поради липсата на свободни терени, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова при официалното откриване на забавачката.

За последните четири години, това е третата нова детска градина, която отваря врати в район "Лозенец". В момента се подготвят два проекта за нови забавачки в района, като едната от тях ще е в местност "Кръстова вада", каза Фандъкова.

Тази година сме завършили 10 детски градини в София и в момента се строят нови 10, каза Фандъкова. По думите й предстои да отворят врати още 4 детски градини, за които е приключило строителството. По отношение на петгодишните деца, кметът на София посочи, че има 300 свободни места в детски градини и подготвителни групи към училищата.



Продължават ремонтни дейности в 53 учебни и детски заведения. От тях 38 са забавачки, а 15 училища. Правят се конструктивни укрепвания на сградите и се внедряват мерки за повишаване на енергийната им ефективност. Общата стойност на ремонтните дейности е 7 млн. лева.

Отделно се ремонтират и 83 училища и детски градини, пострадали при градушката в София на 8 юли. На тях се подменя покривната конструкция.
Каталог: uploads -> tinymceup -> files -> News
News -> Нсорб кметът на Троян към министър Михайлова: „Не ни взимайте довеждащите водопроводи!“
News -> Г. Фокус Има сключен договор с фирма-изпълнител, която ще изгради новата улица до рибарското пристанище в Бургас
News -> Нсорб кметове се съмняват в лобизъм
News -> Нсорб оценяват категоризирането на общините и населените места в България
News -> Нсорб община получи почетна грамота
News -> Осми клас остава в основните училища amalipe com/14. 03. 2014
News -> Нсорб до края на 2015 г. Опак има амбициите да усвои
News -> Нсорб цветлин Йовчев: Сътрудничеството на мвр с местната власт трябва да е в полза на обществото
News -> Нсорб стартира третата поред процедура за присъждане на Етикета за иновации и добро управление на местно ниво


Сподели с приятели:




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница