Защо децата не трябва да участват в „Биг Брадър” – психологически рискове д п. Диана ЦирковаДата17.09.2016
Размер17.5 Kb.
Защо децата не трябва да участват в „Биг Брадър” – психологически рискове
д.п. Диана Циркова

Какво означава за едно дете да бъде наблюдавано 24 часа от видеокамера? Какво означава да бъде записвано и излъчвано – представяно пред погледа на милиони невидими за него хора?

За малкото бебе е нормално да бъде пред погледа на своята майка почти 24 часа. Постепенно това своеобразно наблюдение се „накъсва” и това е гаранция за нормалното психично развитие. Прекъсванията в наблюдението са гаранция за автентичните преживявания на бебето и за структуриране субективността на малкото дете. Ако майката не може по различни причини да направи тези прекъсвания , погледът добива преследващ и контролиращ ефект върху детето.

Съществува реална опасност за емоционалното състояние на детето тъй като наблюдението засилва желанието за контрол върху чувствата и преживяванията. За да бъде лоялно към своите родители и за да не се изложи, детето е принудено да подменя истинските си усещания с фалшива показност. Това анулира неговата субективност и го превръща в обект за развлечение и доставяне на удоволствие. Това е и един от пътищата за структуриране на перверзното психично функциониране.


Друга опасност за детския психизъм е изолацията, в която попадат децата. Изолацията под каквато и да е форма е опасна за детето, защото на всяка възраст то решава специфични задачи на порастването свързани с живота му в социалния свят. Изолирането му в изкуствена среда ще прекъсне този процес или ще го насочи в патологична посока.

Важен е и въпросът как детето ще се върне обратно в своето обкръжение – при своите съученици, съседи, приятели? Как ще се справи с чувствата на срам, на вина, на гняв, които са нормални за децата и които изкуствената ситуация ще засили многократно? Как ще намери отново своето място в детската група?


Досега в различни формати на Биг Брадър имаше участие на 2 деца.

Едното дете едва не се удави, а всички зрители видяха в какви кризисни състояния изпадаше то по време на престоя си в шоуто.

Другото – съвсем малко бебе, започна живота си твърде неблагоприятно, като благодарение на шоуто не получи шанс да установи нормални емоционални отношения с ъс своята майка.

Каква е съдбата на тези две деца сега?


Щом участието им в такова шоу се приема за нещо нормално и редно, защо трябва да ги наблюдава психолог? В нормалното си развитие и живот децата нямат нужда да бъдат наблюдавани от психолози.


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница