Здравният министър нарече чистката в сектора "освежаване"страница1/12
Дата23.09.2017
Размер0.66 Mb.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   12Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”
22.03.2017
Национални вестнициЗдравният министър нарече чистката в сектора "освежаване"


Все пак ще се променят функциите на обществения съвет на фонда за лечение

Ана АТАНАСОВА

Сега  стр. 2  

"Болници, в които има прекомерно натрупване на дългове, ще бъдат освежавани от гледна точка на състава на борда на директорите им, защото трябва да постигнем финансова дисциплина", обяви служебният здравен министър Илко Семерджиев пред Би Ти Ви по повод редицата смени в ръководствата на държавните болници, които опонентите му наричат чистка.

"Г-н Семерджиев се е разпищолил така, все едно 10 години ще е министър", коментира наскоро действията на министъра бившият премиер Бойко Борисов. "Това, че сме служебно правителство, не значи, че трябва да седим и да чакаме избори, бяха се натрупали много проблеми в министерството, които сега решаваме", отвърна вчера Семерджиев.

Освен смените в ръководствата на "Пирогов" и "Св. Иван Рилски" и обявеното намерение за връщане на уволнения от Петър Москов директор на "Св. Анна" в София, освежаването ще се разпростре почти до основен ремонт. Здравният министър е подписал заповеди за обявяване на конкурси за нови директори и на "Майчин дом", където изпълняващ длъжността е Димитър Драгиев, назначен от предишния министър, след като директорът Виктор Златков стана ректор на Медицинския университет. Нов директор ще има и специализираната болница за рехабилитация. Конкурси ще има и в "Пирогов" и "Св. Иван Рилски", тъй като новите директори там - Асен Балтов и Дечо Дечев, са временно изпълняващи длъжността. Конкурсите за различните болници са насрочени за 19-25 април. Смени ще има и в бордовете на част от областните болници.

Обявени са още конкурси за 6 регионални здравни инспекции - във Враца, Добрич, Стара Загора, Сливен, Разград и Перник. В Силистра и Ловеч ще има нови директори на центровете за спешна помощ. Освен това ще бъдат назначени и директори на 3 дирекции в здравното министерство - "Политика по промоция на здраве и профилактика на болестите", "Здравна политика и анализи" и "Медицински дейности".

***


ЗАВОЙ

Промените няма да подминат и фонда за лечение на деца. "Общественият съвет на фонда за лечение на деца е консултативен орган, а не орган за взимане на решения. Той не е административен орган и трябва да се върне точно там - в сферата на съвета, на прозрачността, на консултациите, на обществения контрол", коментира Илко Семерджиев. Преди 10-тина дни от МЗ отново обявиха, че общественият съвет не трябва да взема решенията кое дете да се лекува с пари от фонда и кое - не, тъй като за целта се изисквали медицински познания, каквито членове на съвета като журналисти и представители на неправителствени организации нямат. От съвета отвърнаха, че в него членуват и лекари, а решенията се вземат единствено въз основа на експертните мнения именно на лекари по съответните специалности. След бурната реакция от МЗ обявиха, че промени във функциите на съвета няма да има, но сега министърът отново се обяви за орязване на правомощията му.

Според Семерджиев проблемите при работата на фонда са в правилника за работата му и решаващия глас на обществения съвет. Наскоро отстраненият директор Владимир Пилософ, при чиято работа наскоро огласен одит на здравното министерство откри драстични нарушения като подменяне на решенията на обществения съвет, "не е бил в центъра на неблагополучията". "Той е бил в ситуация да взима решения, които са взети не от него и съответно да не може да ги съобрази с нормативната уредба", допълни Семерджиев. В резултат в МЗ постъпвали неокомплектовани документи на децата за издаване на формуляр S2 за лечение в чужбина. В момента се подготвят промени в правилника за работата на фонда.

Децата със спрени добавки заради липса на имунизации намаляват


Ана АТАНАСОВА

Сега  стр. 2  

Детските добавки за едва 582 деца, които нямат задължителни имунизации, са спрени през 2016 г., сочат данните на Агенцията за социално подпомагане, цитирани от БНР. През 2015 г., когато влезе в сила промяната в закона, с която се отнемат месечните детски добавки на семействата, които не ваксинират децата си, спрените помощи са били малко повече - за 812 семейства. "Броят на отказите с такъв мотив намалява, което означава, че тази мярка е ефективна", коментира пред БНР експертът от Агенцията за социално подпомагане Зоя Попова.

Не е сигурно изобщо, че спирането на помощите е толкова ефективно. Данните на здравното министерство са за над 90-95% покритие на имунизациите у нас. Например срещу морбили ваксини имат 92 на сто от децата. Т.е. неваксинираните деца са далеч повече от 582. Част от децата без имунизации не получават добавки, но масово пропуските в имунизациите са в ромските гета, където се получават помощи.

"Заявлението декларация се подава на 12 месеца. Изцяло работим с това какъв документ е издал личният лекар. Той носи отговорност за това, което е издал, въз основа на което ние преценяваме правото", коментира по този повод Зоя Попова съмненията, че личните лекари дават служебни бележки за ваксинации без такива реално да са направени.

Според служебния здравен министър Илко Семерджиев има "известни рискове" от епидемия от морбили у нас. "Степента на имунизираност у нас е около 92%. Най-сигурно е, когато мине 95%", обясни той пред Би Ти Ви. Междувременно случаите на морбили в Пловдивско станаха 7, тъй като вчера са приети за лечение още 3 нови случая - още едно, трето, дете от "Столипиново" и децата на потвърдените с морбили млади жени от села от областта.

***


МЕРКИ

За да се спре появата на епидемия, МЗ започва да ваксинира деца "в огнищата на случаи от морбили - съседни семейства, роднини и приятели, които са били в контакт". Отделно в цялата страна се прави преглед на неимунизираните деца в пациентските листи на общопрактикуващите лекари, а децата без имунизации ще бъдат викани за ваксина.


Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   12


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница