Звук и букви А, а (ход на урока) Предварителна нагласаДата19.07.2018
Размер28.21 Kb.
Звук и букви А, а

(ход на урока)

1. Предварителна нагласа.
Готови ли сте да започнем урока, деца? Днес при нас са дошли много гости, които искат да се уверят колко много знаете и можете. Как учениците показват, че знаят и могат да отговарят на въпросите от учителя? (С вдигане на ръка.) Какво беше правилото за вдигнатата ръка? (Че ученикът отговаря само, когато бъде посочен.)
Приготвила съм ви да чуете една приказка. Нарича се „Вълк и агне”. Приятно слушане! Слайд № 2 и 3 – те се въртят автоматично.
Да отговорим на въпросите. Слайд № 4 (Героите са вълкът и агнето. Агнето е младо, невинно и нищо лошо не е направило на кръвожадния вълк.)
Как мислите дали агънцето се е спасило от вълка? Слайд № 5 Разбира се, че агнето успява да се спаси от лошия вълк, защото в приказките краят винаги е добър, но как точно е станало това – ще оставя вие да измислите за домашно и утре да разкажете.
2. Актуализиране на знанията за звука.
А сега кажете с кой звук започва думата „агне”? Слайд № 6 (С «а»)
Вярно ли е? Да проверим какво ще произнесе малката фея на гласните звукове.
Хайде всички да произнесем „а” със силен глас. („Аааааааа”)
Какъв е този звук – гласен и ли съгласен? Защо? (Изговаря се силно, може да се пее, издишната струя въздух не среща преграда в устата от езика, устните или зъбите.)
А във вашето име съдържа ли се звукът “а”?
Назовете имена на момичета и момчета, които започват с “а”. Слайд № 7
А сега ще поиграем. Всеки път, щом чуете звука “а”, плеснете с ръце. Слайд № 8
Много съм послушна,
много съм добричка,
много грижи имам,
аз съм ученичка.

Четенето лесно,
писането лесно,
но от таз задача
иде ми да плача.

3. Поставяне на темата.
Внимание! Ще познаете ли кой сега ще дойде при вас? Слайд № 9
4. Запознаване с буквата.
Да, това е главната печатна буква А. А сега вижте и останалите букви. Слайд № 10
За какво използваме печатните букви? (С тях четем – те се печатат с клавишите на компютър или пишеща машина.) А ръкописните? (Тях пишем с ръка.)
Хайде да ги назовем. Ръката посочва главната печатна буква А. А това е малката печатна буква „а”. Следва главната ръкописна буква „А” и малката ръкописна буква „а”.
Буквите могат да бъдат написани с различна големина и цвят, но формата им е една и съща. Вижте различни печатни букви. Вижте още печатни букви А. Слайд № 11

Къде още можем да открием буква „А”? (Във фигурата на човечето, в клюна на щъркела, в позата на палячото, в покрива на къщата.) Слайд № 125. Първоначално затвърждаване на знанията.

Вече познавате буквата А. Готови ли сте да прочетете първата си думичка? Слайд № 13 Какво е казала Меца, когато е видяла, че котлето изкипяло, а мечетата заспали гладни?

А сега отворете буквара на стр. 16, за да проверим какво научихте дотук. На илюстрацията най-горе ви очаква една задача за досетливост. Кой ще успее по картинката да назове най-много думи, в които се чува звукът А? Слайд № 14

Работа в буквара

Следващата задачка е да откриете кое животно в буквара си е полегнало по корем. Познахте ли го? (Агне.) Нека отново да си припомним къде се чува „а”? В коя сричка? (В първата.)

Открийте кое животно си е сложило синя шапка. (Рак.) Къде се чува „а”. В коя сричка?

А сега едно животно с дълга шия очаква да направите звуков модел на названието му със сини и червени квадратчета. Един от вас ще излезе да подреди квадратчетата, а останалите ще ги оцветят в букварите си. Открихте ли кое е животното?

И едно зелено животно кряка и чака и на него да подредите звуков модел. Кое е то?

В цялата суматоха един музикален инструмент удря с палката и също чака вашия звуков модел. Кой е той?6. Обобщение и оценка.

Отлично се справихте! Запомнихте ли какво за какво учихме в този час? (За буквата А и нейния звук.)

Приготвила съм ви още една изненада за награда, че бяхте старателни – сега ще чуете песничката за буква А.

7. Задачи за домашна работа.

1. Да измислят добър край на приказката „Вълк и агне”.2. Да изпълнят задачите на работния лист, свързани с повтаряне по контур, защриховане и оцветяване и логическа задача.


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница