­ Информация за медиите 02/05/2007



Дата03.10.2017
Размер125.57 Kb.
#31545







­

Информация за медиите


02/05/2007

Yaris TS: Флагманът на гамата Yaris






  • Тоyota Yaris - модел с история и международно признание – Европейски автомобил на 2000 година и Японски автомобил на 1999 година

  • Yaris T Sport:




    • “Най-добрият Yaris, който можете да си купите”

    • Хечбек, който не може да остане незабелязан

    • Безкомпромисна изтънченост и комфорт

Toyota пусна на пазара първия модел Yaris през 1999 година. Още от самата му поява, компактният автомобил от В-сегмента се оказа зашеметяващо успешен за Toyota - както в търговско изражение, така и за повишаване на имиджа на марката. Фамилията Yaris стана още по-пълна с въвеждането на Yaris T Sport през 2001 г., добавяйки към имиджа на марката лек привкус на "спортен дух".

За качествата на Yaris говорят и многобройните награди, които е спечелил модела. През 1999 г. автомобилът беше обявен за "Европейски автомобил на годината", както и за "Японски автомобил на годината”, което го прави първият модел, който постига такова признание в световен мащаб. Yaris получи най-висока оценка в сегмента при тестовете за безопасност на организацията Еurо NCAP в края на хилядолетието. Спечелвайки общо 29 точки, той се превърна в най-безопасния автомобил в своя клас за тази година.

Освен това, германският доклад TÜV за леки автомобили за 2005 г. категоризира Yaris като „най-надежден автомобил в категорията 4-5 години”.
Yaris има уникален жизнен цикъл, с все по-нарастващи годишни продажби, като отбелязания ръст е от 134 717 през 1999 г. до впечатляващите 251,747 автомобила през 2006г. Като цяло, над 1.6 милиона автмобила са продадени в Европа откакто е пуснат модела на пазара.

Сега компанията представя новия Yaris TS, флагмана на успешната гама, който предоставя вълнуващо спортно усещане съчетано с безкомпромисна изтънченост и комфорт. Позициониран като “най-добрият Yaris, който можете да си купите” Yaris TS предоставя високи нива на вътрешно пространство и универсалност, усъвършенствани технологии, комфорт, безопасност и качество на работата.


Типичните клиенти на Yaris TS са успели млади хора, привлечени от стила и динамичните характеристики. Те не правят компромиси по отношение на чуството за финес и изискаността, защото предпочитат автомобил, който е лесен за управление, с бърза реакция и преди всичко със спортен дух.
Най-добрия Yaris за Вас
Предимство на Yaris TS e спортното шаси и усъвършенстваното окачване, които предоставят ненадминато удоволствие и комфортно управление.
Yaris TS е по-нисък от всички страни с 8мм. Окачването е подобрено, за да се допълва идиално с 17 инчовите алуминиеви джанти, които се предлагат като част от стандартно оборудване.
Новият Yaris TS ще се предлага във версия с три и пет врати. Благодарение на уникалните дълбоки предни и задни брони, страничните престилки и дискретния дизайна на спойлера, разположен на покрива, моделът не може да остане незабелязан на пътя.
Освен това последните две характеристики определено спомагат за отличната аеродинамика на автомобила, който е с коефицент на въздушно съпротивление от 0.32 Cd.
Други характеристики, подсилващи спортната визия на Yaris TS:


  • петстепенната механична предавателна кутия

  • кожен волан

  • кожена топка на скоростния лост с хромирани елементи

  • хромирани елементи във въздушните отвори на климатика

  • приборно табло тип Оptitron със уникална система за осветяване

  • хромиран спортен ауспух

  • задни диодни светлини

  • спортна предна решетка, брандирана с логото на TS



Богато стандартно оборудване


  • автоматичен климатик

  • радио-CD с възможност за възпоризвеждане на MP3 и WMA файлове и 6 тонколони

  • Централно разположено арматурно табло със спортна визия и кехлибарено осветяване

  • волан с електрическо сервоусилване с променливо усилие и с дистанционно управление на аудиосистемата; регулируем във височина и дълбочина

  • електрически странични огледала

  • предни електрически стъкла

  • подгряване на задното стъкло

  • девет въздушни възглавници



Представяне на технологията Dual VVT-i

• Изцяло нов 1.8 литров двигател по технологията Dual VVT-i

• Допълва сегашната широка гама двигатели

• По-голям въртящ момент и максимална мощност

• Ниски нива на емисии и разход на гориво

Новият двигател допълва успешно гамата двигатели, познати ни вече при Yaris, за да отговари на всички нужди на клиентите. Като начало нека да си припомним познатия вече на пазара 1,0-литров, 3-цилиндров бензинов двигател VVT-i, с мощност 69 к.с. по DIN (51 кВт) при 6 000 об/мин, и впечатляващ въртящ момент от 93 Н.м при 3 600 об/мин. Към този двигател се присъединява и 1,3-литровия бензинов двигател VVT-i, с мощност 87 к.с. по DIN (64 кВт), при 6 000 об/мин и въртящ момент 121 Н.м при 4 200 об/мин.
Следващ при серията двигатели е 1,4-литровият дизелов двигател D-4D, първоначално внедрен в моделите Corolla, с мощност 90 к.с. по DIN (66 кВт) при 3600 об/мин и въртящ момент 190 Н.м в диапазона 1 800-3 000 об/мин.
Yaris TS е първият модел в гамата Toyota, който се предлага с нов 1.8 литров двигател, разработен по технологията Dual VVT-i. Този бензинов двигател предоставя ненадминато удоволствие при шофиране, усещане за финес и отличен разход на гориво. Максималната мощност е 133 к.с по DIN при 6000 об./мин, което поставя Yaris TS на водещото място в своя клас. Оборудван с пет степенна механична предвателна кутия, Yaris TS ускорява от 0 до 100 км/ч за 9.3 секунди, а максималната скорост, която развива е 194 км/ч. Комбинираният разход на гориво е 7.2 литра/100км, а емисиите на въглероден двуокис CO2 при комбиниран цикъл на движение са 170 г/км.
Технологията Dual VVT-i използва хидравлично напрежение, контролирано от главен компютър, за да променя независимо настройките на разпределителните валове, които задвижват всмукателните и изпускателните клапани. Това е по-ефективна технология от досега познатата VVT-i, която работи само за синхронизиране на всмукателните клапани. Оптималните настройки на двата рапределителни вала позволяват двигателя да развива по-голям максимален въртящ момент при ниска и средна скорост и повишена максимална мощност при по-високи скорости.
Ефективната степен на сгъстяване, възможна благодарение на технологията Dual VVT-i гарантира по-добър разход на гориво и по-ниски нива на вредни емисии. Специално проектираната форма на горивната камера допълнително спомага за подобрените параметри на двигателя.
Новият двиагател обаче не трябва да се свързва само с горепосочените характеристики. Моторът е компактен и лек, като е проектиран с абсолютен акцент върху намаляването на нивата на шум и вибрации. Пълните размери и тегло са намалени като е сменена позицията на маслената помпа.

Спортно шаси и окачване



Усвършенствано предно окачване





  • Спортнотно шаси

  • Независимо окачване, тип Mакферсън

  • Корпус, снижен с 8 мм за по-спортна визия

  • Значително по-ниски нива на шума и вибрациите






Компактно задно окачване








Пет звезди за безопасност



АКТИВНА БЕЗОПАСНОСТ
- Антиблокираща спирачна система (ABS) с електронна система за разпределение на спирачното усилие (EBD) - Системата ABS спомага да се избегне блокирането на колелата при спиране върху хлъзгав път - чрез електронно балансиране на спирачната сила между четирите колела, така че да отговаря на нивото на сцепление на всяко от тях. На свой ред системата EBD оптимизира разпределението на спирачното

усилие между предните и задните, както и между левите и десните колела, като компенсира натоварването на автомобила. Двете системи заедно помагат да се избегне блокирането на колелата и ви дават възможност да заобикаляте препятствия,

докато в същия момент намалявате скоростта до спиране.
- Система за подпомагане на спирачното усилие при екстремно спиране (BA) - системата автоматично поддържа аварийното спиране, в слчай, че спирачният педал бъде задействан много рязко, но без достатъчен натиск. Това се осъществява чрез измерване на силата и бързината на натискането на педала на спирачките и след това, ако е необходимо, се увеличава спирачната сила.
- Система за управление на динамичната устойчивост на автомобила (VSC) – системата се намесва активно, когато се отчете риск от неконтролируемо поднасяне на автомобила – например при прекално висока скорост в завой. Системата се задейства автоматично, прилагайки спирачно усилие към съответното колело с цел автомобилът да се върне към началната си траектория
- Контрол на сцеплението на четирите колела (TRC) – Ако ускорите твърде бързо и причините превъртане на колелата, TRC автоматично ще зъдейства спирачките поотделно за всяко задвижващо колело, успоредно намалявайки подавания въртящ момент, така че да се възстанови сцеплението


Пътят на автомобил с и без система

за контрол на динамичната устойчивост (VSC)

Червени стрелки – без VSC

Чертни стрелки – с VSC

ПАСИВНА БЕЗОПАСНОСТ

- Девет въздушни възглавници – две предни, две сранични, четири въздушни завеси и първата в сегмента възглавница за коленете на шофьора





  • Здрава конструкция на корпуса – използвана е системата за минимално навлизане в купето (MICS), при която са предвидени специални компоненти за поглъщане и разпръскване на енергията на удара, за да се получи минимално деформиране на купето.




  • Предните седалки - специално проектирани и позиционирани, за предпазване от наранявания на шийните прешлени вслучай на удар отзад.




  • Предпазни колани тип ELR (с ретрактор с аварийно заключване) за всички пет места - Предпазните колани за предните места имат дообтегачи, (които издърпват предпазните колани назад в момента на удара) и ограничители на силата, които блокират предпазния колан, когато се достигне предварително зададеното натоварване. В стандартното изпълнение е включена двустепенна визуална и звукова предупреждаваща система за предпазните колани.


5 звезди рейтинг от EuroNCAP – 35 точки за защита на възрастни, най-високата оценка получавана някога от модел на Toyota; 2 звезди за защита на пешеходци и 3 звезди за защита на деца

Технически спецификации
Двигател

Брой на цилиндри 4, редови

Препръчителен тип гориво Бензин, октаново число 95 или повече

Разпределителен механизъм 16 клапана, два рапределителни вала

Работен обем (куб.см) 1,798

Диаметър и ход на буталата (мм) 80.5 х 88.3

Степен на компресия (:1) 10.0

Максимална мощност (к.с. по DIN/об./мин) 133/6000

Максимален въртящ момент (Н.м./об.мин) 173/4400
Трансмисия

Задвижване Предно

Предавателна кутия Петстепенна механична (5 М/Т)
Окачване

Предно тип Макферсон, стабилизираща щанга

Задно Торсионна греда с включена стабилизираща функция
Спирачки

Предни Вентилирани дискови (275 мм)

Задни Плътни дискови (259 мм)

Допълнителни функции Антиблокировъчна спирачна система (ABS) със система за електронно разпределение на спирачното усилие (EBD) и система за подпомагане на спирачното усилиe (BA)


Размери

Габаритна дължина (мм) 3800

Габаритна ширина (мм) 1695

Габаритна височина (мм) 1530

Колесна база (мм) 2460

Предна колея (мм) 1460

Задна колея (мм) 1450

Преден надвес (мм) 755

Заден надвес (мм) 585

Минимален радиус на завиване (м) 5,6


Тегла

Тегло на празен автомобил (кг) 1120

Пълно тегло на автомобила (кг) 1535
Динамични характеристики

Максимална скорост (км/ч) 194

Ускорение от 0 до 100 км/ч (сек.) 9,3

Ускорение от 0 до 400 м (сек.) 16,8


Разход на гориво

Комбиниран (л/100км) 7,2

Извънградско движение (л/100км) 6,0

Градко движение (л/100км) 9,2

Обем на резервоара (л) 42
Емисии на въглероден двуокис, CO2

Комбиниран цикъл (г/км) 170

Извънградско движение (г/км) 142

Градско движение (г/км) 217




Съобщение до пресата 12/12/2006

Toyota произведе едномилиония Yaris в Европа



На 11 Декември, 2006, в 18.00ч, милионият Yaris беше произведен в завода на Toyota във Франция. Производството на модела стартира на 31 Януари 2001 във Франция и от тогава процеса се запазва стабилен като през целия период от време е регистриран растеж на продажбите. Днес, френският завод има производствен капацитет от 270,000 автомобила за година, а работната ръка, с която разполага е 3,950 души. Тадаши Арашима, президент и главен изпълнителен директор на Toyota Motor Europe похвали постижението като акцентира на високото качество на работа в френския завод: “Тoyota Франция е ключов играч за производствените операции на компанията в Европа. От самото и създаване, Тоyota Франция работи стриктно спрямо стандартите на компанията за качество, ефективност и гъвкавост като крайният резултат е налице – продукт, който се превърна в бестелър на Toyota в Европа от 2000-та година насам.”
Според Дидер Лерой, президент на Toyota Франция, това представяне се дължи на “една локализирана, високо интегрирана производствена система, която е факт благодарение на една гъвкава социална политика, фокусирана на откритото наемане на работна ръка и системното обучение. Нашия екип трябва да притежава нужните качества, за да постигне очакваното високо качество, но преди всичко нашето главно изискване към тях е да споделят нашите цености за работа в екип и постоянно усъвършенстване.”
Успешната история на Yaris датира още от премиерата на модела в Европа. Обявен за автомобил на годината за 2000 година и за най-безопасен модел в своя сегмент, първото поколение на Yaris достига продажби от 1.4 милиона автомобила в Европа от 1999 до 2005.
Новото поколение на модела вече доказа, че е дори още по-голям хит сред хората като само за 2006 със своите продажби от 250 880 автомобила, Yaris стана бестселър в Европа (ръст от 17%). Новият Yaris предлага по-високи нива на вътрешно пространство, технологии, комфорт, динамични характеристики и бесопасност.
Целите на Toyota Европа за 2008 включват достигане общи продажби от 1.2 милиона автомобила. Растежът ще бъде подкрепен от производствената мрежа, включваща деветте завода на компанията във Франция, Великобритания, Протугалия, Турция, Полша, Чехия и скоро в Русия, чиито общ производствен потенциал ще надхвърли 850000 автомобила.

За повече информация: Аилита Литева, e-mail: Ailita.Liteva@toyota.bg, тел. 02/9604105

Каталог: pi files -> 2008
2008 -> Honda представя луксозния филиал Acura в Япония
2008 -> Около 3000 бройки годишно се надява да реализира компанията на китайския пазар
2008 -> Honda ще оборудва наследника на nsx с V10
2008 -> Бивш шеф на Airbus сменя Фолц
2008 -> Alfa Romeo Brera бе представена на тестов полигон
2008 -> Audi A6 allroad quattro у нас от август
2008 -> Откриване на ски сезона в Банско
2008 -> Audi продаде над 2 млн коли 4х4
2008 -> Тенис звездата Рафаел Надал е новото лице на Kia
2008 -> Новина Уникално роудшоу на bmw се вихри у нас


Сподели с приятели:




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница