„ Ние трябва да сме промяната, която искаме да видим в светаДата14.01.2019
Размер20.57 Kb.
#110171
Матийо Рикар „Изкуството на медитацията

Ние трябва да сме промяната,която искаме да видим в света.“

Ганди

Защо написах това кратко ръководство по медитация? Станаха четирийсет години, откакто имам щастието да живея в близост до истински духовни наставници, кои­то вдъхновиха живота ми и осветлиха пътя ми. Ценните им наставления направляваха моите усилия. Аз не съм преподавател и повече от всякога съм и си оставам уче­ник. По време на пътуванията ми по света ми се случва често да срещам хора, които споделят с мен желанието си да се научат да медитират. Доколкото имам възмож­ност, се опитвам да ги насоча към подходящите учители. Което не винаги успявам. Затова се отнесох към истин­ските извори на будизма, от които почерпих настоящите наставления и ги събрах за всички, искрено желаещи да се упражняват в медитиране. Да се преобразиш отвътре, тренирайки духа си, е най-въодушевяващото приключе­ние. И истинският смисъл на медитацията.

Упражненията, които ще намерите в настоящото ръко­водство, са плод на хилядолетна традиция. Без значение дали медитираме трийсет минути дневно или посвеща­ваме часове на това изкуство в уединението на манасти­ра, упражненията могат да се правят постепенно, всяко само за себе си.

Лично аз имах изключителния късмет да срещна моя духовен наставник Кангиур Ринпоче през 1967 г. в Ин­дия, недалеч от Дарджилинг, и да прекарам след кончи­ната му през 1975-а няколко години в уединение в ма­лък наколен скит насред гората над неговия манастир. От 1981 година нататък имах честта да живея тринайсет години близо до един друг тибетски велик учител, Дилго Кхиенце Ринпоче, и да се уча от него. След като и той на свой ред си отиде от света през 1991-а, често пъти съм се оттеглял в малък планински скит в Непал, на няколко часа път от Катманду, в центъра за уединение на мана­стира Шечен, където обикновено живея. Без съмнение това са били най-плодотворните периоди в моя живот.От десетина години насам участвам в различни изсле­дователски програми, чиято цел е да докажат ползата от по-продължителните периоди на медитация. Проучвани­ята показаха възможност да бъдат развити значително такива основни качества като вниманието, емоционал­ната уравновесеност, алтруизмът и душевният покой. Други проучвания показаха благотворното въздействие на двайсет минути ежедневна медитация в продължение на шест до осем седмици – тревожността намалява, ста­ваме по-малко чувствителни към болката, не се поддава­ме лесно на депресия и гняв, изостряме вниманието си, засилваме имунната си система и се чувстваме по-добре. Без значение какво очакваме от медитацията – лична промяна, развитие на алтруизма или подобряване на фи­зическото здраве, – тя се оказва основен фактор при ус­ловие, че искаме да водим уравновесен и смислен живот.

Би било жалко да подценяваме способността за про­мяна, каквато притежава човешкият ум. Всеки от нас разполага с необходимия потенциал, за да се освободи от мисловните нагласи, които подхранват и нашите, и чуж­дите страдания, да открие своя душевен покой, както и да допринесе за чуждото щастие.
Каталог: images -> attitude
attitude -> Фредерик Бегбеде „Първа равносметка след апокалипсиса“
attitude -> Труман Капоти „Събрани разкази“ Стените студени
attitude -> Дарк Харбър, Мейн, 1984
attitude -> Амели Нотомб – „Да убиеш бащата“
attitude -> Алберто Анджела „imperium. Пътешествието на една монета из Римската империя“
attitude -> Амели Нотомб „Форма на живот“
attitude -> Докато захождаше на трийсетина метра над прозрачните води на Езгнано, Таки решително дръпна упорития лост и намести предавките в двигателя на ортоптера
attitude -> Едгар Хилзенрат „Нацистът и фризьорът“
attitude -> Марио Варгас Льоса „Мечтата на келта“
attitude -> Джон Стайнбек „На изток от рая“


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница