01 Кои кости влизат в състава на долния крайник и как са свързани те помежду си?Дата16.02.2017
Размер44.75 Kb.
#15076

Счупвания на долния крайник

01 Кои кости влизат в състава на долния крайник и как са свързани те помежду си?

Човешкият крак се състои от 4 кости (тук за улеснение не включваме костите на ходилото за тях виж "Счупвания на ходилото") - бедрена кост (фемур), капаче (патела), голям пищял (тибия) и малък пищял (фибула). При травма всяка една от тези кости може да се счупи на две или повече части.


Бедрената кост е най-дългата и здрава кост в човешкото тяло. В горния си край завършва с кълбовидна структура, наречена бедрена глава. Бедрената глава "влиза" в ставна ямка, разположена по страничната повърхност на костния таз и заедно формират тазобедрената става. В тази става кракът се сгъва и разгъва (движи се напред и назад), придвижва се встрани от тялото и към другия крак и се ротира (върти) навътре и навън. Между бедрената глава и тялото (тръбовидната част) на бедрената кост се намира бедрената шийка. Тя има по-хоризонтален ход и има формата на обърната латинска буква "L".
На границата между бедрената шийка и тялото на бедрената кост (тези две части са разположени една спрямо друга под ъгъл от около 135 градуса при възрастни хора) се намират две костни грапави издатини: голям трохантер (или въртел), разположен от външната част на костта и малък трохантер (или въртел), разположен от вътрешната част на костта.
Когато се говори за счупване на хълбока или "ябълката", или тазобедрената обикновено става въпрос за счупване в тази най-горна част на бедрената кост (над тръбовидната част, счупвания на бедрената глава и шийка, счупвания на трохантерния масив). В долната си част бедрената кост завършва с разширение, съставено от вътрешния и външния кондил.
Тези кондили се свързват с горната част на големия пищял (разширена част, която се нарича тибиално плато) и образуват колянната става.
Капачето е малка кост, която също взема участие в образуването на коляното, като заляга отпред върху бедрената кост и големия пищял. То служи за създаване на лостов механизъм за захващане на бедрените мускули и стабилизира коляното. В коляното подбедрицата се сгъва и разгъва спрямо бедрото.
Малкият пищял заляга към големия от външната му страна. Той не участва в изграждането на коляното и е доста по-тънък от големия пищял. В долния си край големия и малкия пищял завършват с две разширения (съответно вътрешен и външен малеол), които заедно с една от костите на ходилото образуват глезенната става. В глезена ходилото се сгъва и разгъва спрямо подбедрицата и леко се извива навън и навътре.

02Какви травми причиняват счупвания на долния крайник?

Травмите, които могат да причинят счупване на костите на крака са много разнообразни. Обикновено е необходима по-голяма сила за да възникне счупване.


При отслабване на костите от някакъв болестен процес е възможно и неголяма по сила травма да предизвика счупване. Ако големината на силата, приложена в даден момент върху костта е по-голяма от тази, която костта може да издържи, настъпва пукване или счупване в дадената кост.
Понякога пренатоварване на крака (бегачи на дълги разстояния) може да доведе до:

  • счупване, наречено стрес-фрактура.

  • счупване на бедрената кост

  • счупване на големия и малкия пищял

  • счупване на капачето

03 Какви са най-честите симптоми при счупване на долния крайник?

Симптомите при счупване на кости в по-голямата си част са общи и се отнасят и за счупванията на долния крайник. Повече информация за тях можете да намерите ТУК.

При счупванията на бедрената шийка болката се усеща в слабинната гънка и се засилва при опит за сгъване или въртене навън на крака в тазобедрената става. Ако се осигури покой на крака болката отслабва и може да изчезне напълно (при слабоподвижни хора това може да е причина да се открие по-късно такова счупване). При счупванията на бедрената глава и шийка са обикновено налице следните оплаквания:счупеният крак изглежда скъсен, ходилото е завъртяно навън, пострадалият е неспособен да повдигне петата си при легнало положение (нарича се "симптом на закованата пета").

При счупванията около коляното (на долната част на бедрената кост, капачето и горната част на големия пищял) може да са налице белези на нестабилност на коляното:при поставяне на тежестта на тялото върху засегнатия крак подбедрицата може да се измести странно напред или настрани, придружени от чувство за "поддаване" на крака от страна на пострадалия.


04 Какви са първите мерки, които можете да предприемете при съмнение за счупване на някоя от костите на долния крайник?

Наличието на счупване е сериозно увреждане, което налага лекарска оценка и намеса. Затова при наличие на някои от симптомите на счупване на костите на крака, потърсете лекарска помощ. Междувременно могат да се прилагат следните мерки.


В случай на тежко пострадал - например при автомобилна катастрофа - не правете опити за преместване на пострадалия до идване на екип на спешна медицинска помощ за да не причините утежняване на пораженията.

05 Каква е прогнозата за възстановяване на долния крайник и функцията му?

Прогнозата за възстановяване на долния крайник и функцията му е различна в отделните случаи и зависи от много фактори, главни от които са: вида и тежестта на счупването, локализацията му, възрастта и състоянието на пострадалия преди счупването, избраният начин на лечение, стриктното изпълнение на рехабилитационната програма и др.


В общи линии са необходими от 6 до 8 седмици за зарастване на костта (ако не е увредено сериозно кръвоснабдяването) и още около 6, а в някои случаи и повече месеци до пълното възстановяване функцията на крака.

Счупвания на големия пищял

Счупвания на бедрото

06 Как да се предпазите от счупвания на долния крайник?

Доколкото повечето от счупванията на долния крайник възникват при инциденти, предпазването от тях не е лесно. Все пак някои от мерките, които могат да са от полза са следните:

предпазване от отслабване на костите и предпазване от падания. При възрастните хора и особено при жените в менопаузата остеопорозата е предразполагащ фактор за счупвания на бедрената глава и шийка, който може да бъде благоприятно повлиян.

Препоръчително е възрастните хора да спазват режим с добра физическа активност и да консумират достатъчно количество калций (храните от млечен произход съдържат много калций : сирене, кашкавал, извара, кисело и прясно мляко). Всички възрастни хора (над 60 год. възраст) и особено жените в менопауза трябва да се изследват за наличието на остеопороза и евентуалната нужда от лечението и.

За предпазване от счупванията, възникващи в резултат на спортни травми, от полза може да бъде правилното загряване преди спортуване и използването на специални протекторни средства.

винаги поставяйте предпазния колан, когато пътувате в автомобил, използвайте специални седалки за децата, возещи се в колата и спазвайте правилата за движение по пътищата. Бъдете внимателни и като пешеходци.Не оставяйте малките деца без надзор от страна на възрастен.
Каталог: zabol -> ortopedicni
zabol -> 9. спешни състояния в педиатрията кардиопулмонална реанимация остри отравяния
zabol -> Карцином на хранопровода На латински език: Carcinoma oesophagi. На английски език: Esophageal cancer. Синоними
zabol -> Запек при бебето
zabol -> Вроден сифилис А50. 3 Късно вродено сифилитично увреждане на очите
zabol -> Карцином на стомаха
ortopedicni -> Остеопороза 01 Какво представлява остеопорозата ?
ortopedicni -> Артрит 01 Каква е анатомичната структура на всяка една става и как функционират ставите?
ortopedicni -> Износването на ставите е толкова нормално, колкото побеляването на косата
ortopedicni -> Артроза 01 Какъв е основният строеж на всяка една става?
ortopedicni -> 01 Кои са костите на горния крайник и как са свързани те помежду си?


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница