01 март 2013 г. Тема: здравеопазванестраница1/5
Дата25.07.2016
Размер0.63 Mb.
  1   2   3   4   5


01 март 2013 г.


ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕГаф свика кабинета на 29 февруари

Рашидов: Премиерът не ни трябва мъртъв, трябва ни жив
Правителството аха да отложи 1 март и да удължи с един ден 2013 г.

„Информираме ви, че днешното заседание на правителството в оставка беше отложено и ще се проведе утре, 29 февруари 2013 г. (петък) от 10 ч", гласи съобщение на пресслужбата на Министерския съвет (МС), изпратено вчера до медиите. Няколко минути по-късно гафът беше поправен и стана ясно, че сбирката на министрите все пак е отложена за днес -1 март.

Вестта дойде 30 мин след като заседанието вчера трябваше да е започнало. Причината е здравословното състояние на премиера Бойко Борисов, който от понеделник е в правителствената болница „Лозенец" след хипертонична криза.

Министрите и вчера чакаха Борисов да дойде, за да проведат редовната си седмична сбирка. Така и не стана ясно защо заседанията не бяха водени от някой от

вицепремиерите в оставка Цветан Цветанов или Симеон Дянков. Двамата няколко пъти са ръководили МС досега.

„Министерският съвет не може да се проведе без премиера. Не е упълномощил вицепремиера Цветанов", обясни министърът на културата Вежди Рашидов на излизане от МС.

„Работата на изпълнителната власт е оперативна и не може кабинетът да спре да функционира, защото по някаква причина министър-председателят не може да присъства", коментира юристът и бивш шеф на парламента проф. Огнян Герджиков.

В сряда Рашидов е посетил Борисов в болницата, за да му „докладва за някои неща". „Възстановява се. Малко му е високо кръвното. Виеше му се свят", разкри подробности министърът на културата. „Нека да се успокои, не е необходимо да умира, нали не ни трябва мъртъв, трябва ни жив!", каза още Рашидов.

Второто поредно отлагане на заседанието пак попречи депутатите от „Атака" да присъстват на една от последните сбирки на правителството на ГЕРБ. В четвъртък в сградата на МС дойдоха народните представители Павел Шопов и Любомир Владимиров, този път без лидера си Волен Сидеров. Националистите искаха да влязат при министрите заради включените в дневния ред предложения за даване на концесии и разпоредителни сделки с държавно имущество.

„Тук не е Аврамов дом. Започна съвсем да става анархия. Да са живи и здрави, да си седят в парламента, там им е мястото. Ние влизаме ли в тяхната стая?", коментира Рашидов депутатските набези. И се пошегува с хората на Сидеров: „Ще ги взема в НДК да играят"'.

Борисов все пак бе изписан в четвъртък. Шефът на болницата „Лозенец" проф. Любомир Спасов обясни, че на премиера му е препоръчан покой, да избягва физическо натоварване и стрес. Борисов остава на медикаментозно лечение, за да се овладее високото му кръвното налягане.


Скандална зам.-шефка на здравната каса изгоря

Лекарите протестираха срещу лимитите в болниците
Зам. -шефката на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Марияна Василева е напуснала поста си във вторник. Официално от пресцентъра на касата се твърди, че тя е подала оставка по взаимно съгласие. По информация на „Труд" Василева е била принудена да напусне, за да се тушира напрежението сред лекарите. И най-вече - чрез нейното отстраняване да се внуши, че се вземат мерки за решение на проблемите в системата. А всъщност целта била да се спаси постът на управителя на касата д-р Пламен Цеков. Самият той вчера не отговаряше на телефона си.

Василева се прочу скандално, след като бе замесена в случая с бонусите в НЗОК през 2012 г., който коства поста на бившата шефка на касата д-р Нели Нешева. Василева бе взела тогава над 16 000 лева допълнително, но после обяви, че ги дарява.

Оставката на подуправителката обаче не намали напрежението в системата и вчера

стотици лекари от страната протестираха пред районните каси или болниците и настояваха за оставката на Цеков. Те настояваха и да отпаднат лимитите в бюджетите на болниците. Шефът на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Цветан Райчинов обяви, че началникът на касата ги е поканил другата седмица на среща, когато вероятно няма да има парламент. „В този случай д-р Цеков е недосегаем. Един човек ще разполага с 3 млрд. лв. и с живота и здравето на хората", обясни Райчинов.

Докторите викаха „Оставка" пред централата на касата в София. Но д-р Цеков бе на дискусия за болничната помощ извън столицата. На няколко големи столични болници не е платена на 100% дейността, извършена през януари, обяви и шефът на„Св. Анна" д-р Димитър Димитров. Неговото лечебно заведение получило 70% от заработеното. В сряда от НЗОК обявиха, че са платили на болниците за цялата дейност за януари.

Протести имаше и в Благоевград, Варна, Русе и Стара Загора, Плевен. В Сливен направиха шествие, а в Търговище -приеха декларация за спешно решаване на проблемите в системата.
Защо популизмът се размина с народа
Даниел Смилов

Кулминацията на еволюцията на българските партии в деидеологизирани, лидерски и популистки образувания е ГЕРБ. Бойко Борисов стана едновременно кауза, програма и организационен принцип на партията си плюс гарант за честно и почтено управление. Парадоксът тогава е защо популизмът се размина с народа? Как стана така, че толкова харесван и дори обичан лидер бе отхвърлен от суверена си?

След 1997 г. беше създаден сравнително устойчив модел на управление, допълнително стабилизиран от членството в ЕС. От партиите се очакваше просто да поддържат курса и да не правят резки движения. Хората постепенно свикнаха с мисълта, че за която и партия да гласуват, политиката ще е сходна. Основният страх стана корумпирането на властта и затова главното лекарство беше гласуването за нова партия с нови и все по-неизвестни или забравени лица, която да измести "корумпиралите се утвърдени" партии. По тази логика Сакскобургготски измести Костов, Борисов разгроми тройната коалиция и се нароиха партийни екзотики от А(така) до Я(решки).

Популистката партия се стреми да парира базовия страх от корумпиране на властта. Тя няма сложна структура и йерархия, защото, както знаем от социолога Роберт Михелс - "организация значи олигархия". Затова популистката партия е медиатичен лидер плюс телевизионно студио. Неслучайно с падането на кабинета у нас започнаха да падат и телевизионни водещи, а някои медии радикално смениха политиката си.

В ситуация на несменяемост на политиките обаче партиите се превръщат в потенциална заплаха: от тях не се очаква драматично да подобрят нещата, но те все още могат да ги влошат (поради корумпираност, некомпетентност и т.н.). За да контрират базовото недоверие на хората, партиите предприеха редица мерки за собственото си самоограничаване и обезопасяване. Например валутният борд, фискалният пакт, поемането на ангажименти към ЕК, пряко приложимото право на ЕС, стандартите на Съвета на Европа, независимите регулаторни органи в енергетиката, здравеопазването и т.н. Логиката тук беше, че партиите могат само да донесат проблеми в тези области. И наистина, днес с изненада установяваме, че дори елементарното решение за свалянето на цената на тока на регулиран пазар не може да бъде взето лесно от политически/партийни органи. Трябват промени в закони, назначаване на нови лица в регулаторни органи, а може да се стигне и до съдебни процеси за неизпълнение от страна на държавата по сключени договори.

Моделът на устойчиви политики при сменящи се правителства работеше до 2009-2010 г., докато имаше растеж на доходите, ниска безработица и общо увеличаване на благосъстоянието. След световната криза от 2008 г. ситуацията се смени: поддържане на статуквото започна да означава влошаване на ситуацията. Това не стана веднага, а се натрупваше 4-5 г., докато се стигна до невъзможност за групи от хора - и то от градската, по-заможната част на страната - да си плащат елементарни сметки.

И тук партийният популизъм се размина със суверена. Партии, които бяха създадени, за да парират страховете на народа от корупция и злоупотреба с власт, се сблъскаха с много по-фундаментален страх - страх от неспособността им да спрат влошаването на положението на големи групи от хора, страх от липсата на възможност за промяна на политиката чрез тях.

Партиите имат нужда от реформа, но каква? Може да се мисли за предварителни избори за кандидати за партийни листи, за големи граждански квоти в листите, за мажоритарни избори. Може да се мисли и за подмяната на партийното/политическото представителство в независими и регулаторни органи (съдилища, СЕМ, ДКЕВР и пр.) с гражданско представителство. Рисковете обаче са големи.

Първо, не е ясно как тази гражданска квота ще се организира. Един вариант е партиите да избират между предложения на граждански организации и свои кандидати, като изборът в крайна сметка е на партиите. Функционирането на модела се видя при избора на конституционни съдии и членове на ВСС - ефект има, но не става дума за радикална революция.

А може ли гражданската квота да е изобщо извън контрола на партиите? Единият вариант е назначаването да става от НПО, профсъюзи и други граждански сдружения. Но освен че намирисва на фашистки корпоративизъм, това решение означава съдиите да се назначават само от съдии, здравната каса от лекарите и пациентите, енергийните регулатори от енергетици и потребители на ток и т.н. Дали ще е гарантиран общественият интерес по този начин? Няма ли да изпаднем в средновековна цехова зависимост?

Другият начин е гражданските квоти да се определят чрез жребий, където всички да участват (при къси мандати всички ще се извъртим, ако се направят такива съвети не само на национално, но и на местно ниво). Най-важните граждански квоти на национално ниво може да са платени позиции, за да не се обезкуражават хората от провинцията.

Подобни промени ще доведат до невъзможност за носене на обща отговорност за управлението, защото властта ще е разпръсната в отделни органи, които ще имат различни състави, политика, идеология и т.н. А загубата на общ партиен и политически контрол върху управлението може да доведе до загуба на управляемост. Ще имаме управление чрез тристранки или случайни конфигурации от сменящи се интереси, които често взаимно ще се блокират и обезсилват. В политическата сфера ще останат да се вихрят само националисти, морализатори и шоумени, тъй като тя още повече ще се изпразни от съдържание.

Анализът дотук обяснява и защо хората не припознават протеста си като реабилитация на БСП. Проблемът не е у Станишев или Овчаров, не е в липсата на нови лица. Просто никой от протестиращите не желае етикета “ляво”. Защото протестът не е бунт в полза на класическите леви идеи: високи данъци, голяма държава, силни партийни/политически правомощия за намеса в икономиката. Напротив, хората не искат да плащат - нито (високи) данъци, нито (високи) сметки. Искат държавата или частни субекти да не увеличават техните плащания. Те не искат да издържат голяма държава (дори депутатите им се виждат много), не биха плащали повече на държавен монополист (случаят с топлофикация е ясен) и не искат да се занимават с партии, като инвестират време, пари и усилия в тях.

Това, което изглежда загубено от надигането на партийния популизъм, е увереността, че чрез колективни политически действия в рамките на представителната демокрация може да се подобри положението на огромното мнозинство от хората. Без такава увереност лява политика е невъзможна. Протестите не променят с нищо тази констатация, а задълбочават проблемите. Смяната на процедурите - предварителни избори и граждански съвети няма да помогнат за този фундаментален проблем.

Сега трябва да се пазим в стремежа си да “подобрим” демократичния механизъм, да не го блокираме и парализираме. Ако увеличим референдумите, намалим депутатите, отзоваваме ги, подреждаме партийните листи и заменяме партийните с граждански квоти, само ще задълбочим тенденциите, започнали още през 2001 г. Традиционната политика ще се изпразва от съдържание и ще се изпълва с одиозни фигури, а истинските решения ще се вземат по извънпартиен “граждански” път в регулатори и независими органи. Разпръсването на властта по такъв радикален начин в крайна сметка ще доведе до парализа и чудовищна липса на отговорност, което отново ще изкара хората на улицата и ще почнем да пишем още по-нова конституция.

За да се избегне всичко това, е нужен умерен оптимизъм към възможните промени и добросъвестност. Най-важното е обаче да не се изпразва представителната демокрация от съдържание, да не се отнемат правомощия от нейните ключови органи - партиите или парламента, защото алтернативите на този модел са далеч по-лоши от него.Авторът е доцент по политология в СУ и програмен директор в Центъра за либерални стратегии.


Червените съветват служебния кабинет
Пакет с конкретни мерки за действие в кризата, с които да се заеме бъдещото служебно правителство, предложи соцлидерът на БСП Сергей Стани-шев на президента Росен Плевнелиев. В него са разписани „неотложни" стъпки за разкриване на реалното състояние в страната, мерки за подобряване на социалната и икономическата обстановка, както и редица действия, които да осигурят провеждане на честни парламентарни избори. От БСП отказаха да съставят кабинет, както и да участват в служебното правителство.
Сред най-важните задачи, които соцлидерът Сергей Станишев постави на служебното правителство, е разкриване на реалното състояние на страната. Това трябва да стане чрез:

• отчитане на изпълнението на бюджета, състоянието на фискалния резерв и на държавния дълг;

• разкриване на държавните задължения, в т.ч. невъзстановен ДДС и дългове към болници и общини;

• разкриване на реалното финансово състояние на структурите към земеделското министерство;

• разкриване на реалната степен на усвояване на средствата от ЕС, както и рисковете от невъзстановяване на авансовите плащания и загуба на договорени пари.

В пакета има и две мерки за спиране на „безобразията на ГЕРБ":

• незабавно прекратяване на дейности по изнасяне и унищожаване на документи от държавната администрация. Чрез Сметната палата да се гарантира опазването и съхранението на документацията;

• разкриване на случаи на злоупотреби от страна на кабинета „Борисов" и сезиране на прокуратурата за констатирани крупни закононарушения.

Честни избори

От „Позитано" 20 предлагат и мерки за провеждане на свободни и демократични избори. Социалистите искат гаранции срещу всякакви форми на въздействие от страна на ГЕРБ върху подготовката и провеждането на вота, както и при отчитането на резултатите. Те трябва да се дадат с:

• незабавна департизация на ръководството на МВР чрез освобождаването на близки до ГЕРБ ръководни кадри;

• освобождаване на областните управители и назначаване на тяхно място на авторитетни личности;

• незабавно прекратяване на преназначаването на лица от политическите кабинети в министерствата на други ръководни длъжности.

БСП настоява да се осигурят гражданско наблюдение

и контрол на вота, като за целта правителството:

• създаде граждански съвети към ЦИК и РИК;

• осъществи засилен диалог със структури на гражданското общество, синдикати и работодатели;

• осигури граждански контрол и прозрачност на „Информационно обслужване", като бъде освободен и ръководителят му проф. Михаил Константинов.

От „Позитано" 20 за пореден път настояват за чистене на „мъртвите души" от списъците, както и за гаранции от органите на реда, че ще се вземат превантивни мерки за спиране на купения и контролиран вот. Предлагат се засилено наблюдение върху рисковите фази на изборния процес, както и мерки за предотвратяване на ексцесии при масовите прояви в кампанията.

Социални и икономически решения

В „спешния пакет" на социалистите има и мерки в няколко области.

1.Енергетика:

• забрана за спиране на тока на гражданите при задължения за периода от декември м.г. до май т.г.;

• нов състав и председател на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране;

• безлихвен погасителен план за задължения за електричество за период най-малко от три месеца;

• промени в цените на тока, като се въведе количество потребление с по-ниски тарифи, отмени се увеличението на такса пренос, ревизират се нивата на признатите загуби на електроразпределителните дружества и се намали делът на най-скъпите електропроизводства в електроенергийния микс;

• спиране на дела срещу граждани, които не са платили сметките си за ток, съгласно чл. 229, ал. 1 т. 1, 4 и 5 ГПК.

2.Здравеопазване:

• ритмично финансиране на текущата дейност на болниците;

• осигуряване за всички пациенти достъп до направления за лекарска помощ;

• възстановяване на средствата, иззети от здравната каса, като за седмица се направи и ревизия на финансовите потоци от нея;

• отмяна на методиката за финансиране на доболнична-та и болничната помощ;

• незабавно изготвяне на пълен разчет на средствата за лекарства и консумативи в зависимост от предвидените средства;

• спешна ревизия на цените на лекарствата.

3. Социална сигурност:

• гарантиране на срочното изплащане на всички видове обезщетения и помощи;

• гарантиране на ритмичното изплащане на пенсиите, в т.ч. и на планирането увеличение от 1 април;

• осигуряване на средствата по програмите за заетост;

• преразглеждане размера на енергийните и социалните помощи за най-застрашените социални групи.

4. Наука и образование:

• актуализация на бюджетите на общинските училища и детските градини, както и на БАН в съответствие с ръстовете на комуналните услуги;

• замразяване размера на таксите в държавните висши училища за следващата учебна година;

• преглед на компрометираната конкурсна сесия във фонд „Научни изследвания";

• преглед на участието на политически лица и техни приближени в различните европейски проекти;

• спешни действия относно оперативна програма „Наука и образование";

• да не се закриват социални домове, интернати и помощни училища.

5. Регионална политика:

• облекчаване на съгласувателните процедури при реализацията на инвестиционни проекти;

• облекчаване на процедурите по верификация на разходите при изпълнение на евро-проектите;

• допълнително капитализиране на фонд „флаг" за префинансиране на изпълнението на европроектите от общините;

• от април да започне прием по мерките от Програмата за развитие на селските райони.

6. Правителствени актове:

• спиране на разпоредителни действия с обекти на държавна собственост, в т.ч. продажби на имущество, концесии и др.;

• да не се правят неспешни разходи;

• преустановяване на работа по по-крупни проекти.

7. Еврофондове:

• продължаване на подготовката на Споразумението за партньорство с ЕК с оглед на следващия програмен период;

• намаляване на административните тежести и гарантиране на непрекъснатост на разплащанията по проектите;

• гарантиране гласност на информацията за провежданите процедури за набиране на проектни предложения.

8. Бюджет и финанси:

• възстановяване на нормалната събираемост на приходите, в т.ч. смени в ръководствата на НАП и Агенция „Митници" и промяна на акцизните бандероли на алкохолните и тютюневите изделия;

• придържане към приетия емисионен календар за емитиране на вътрешен дълг.
Политолози за речта на президента:
Защо пред парламент, който си отива?
Реакции на политолози и социолози потърси „Преса" след обръщението на президента Росен Плевнелиев пред българския парламент. Оценките са: от слаба реч до сериозен опит за успокояване на напрежението.
Живко Георгиев, „Галъп": Слово извън времето

На пръв поглед всичко в словото на президента изглежда вярно и правилно. Само че речта не излъчва усещането, че е произнесена след всичко, което се случи у нас. Тя е извън времето и пространството. Долавям менторско и бездушно отношение към събитията. Бяха споменати злокобни обстоятелства като паленето на европейското знаме и конституцията, но случайно или не, не бе казано нищо за самозапалването на хора. И защо посланието бе пред парламент, който си отива?

Не усетих и намек към служебното правителство, че трябва да каже какво е състоянието на страната, на здравната каса, на НОИ. Това би било полезно за партиите, защото освен управляващите друг няма такова познание. А то ще направи по-трезви предизборните обещания. Ще бъде от полза и за гражданите, защото ще направят информиран избор.

Васил Тончев, „Сова Харис": 12 май е неудобна дата

Общото послание в речта на президента бе да успокои обстановката. Доколкото това е възможно. Има още много трески за дялане, които дразнят гражданите.

Рано е да бъдат изгладени позициите. Но и воденето на диалог е постижение. Датата на изборите -12 май, която насрочи Росен Плевнелиев, е твърде неудобна. Преди това има седмица ваканция, а трябва да се свършат много технически неща. Напрежението ще е голямо.

Антоний Гълъбов, политолог, НБУ: Политически убедително

Държавата има институции, чрез които може да отговори на обществените очаквания - това беше основният сигнал в словото на държавния глава. Чухме една не толкова програмна, колкото политически и институционално значима реч. Ясно бе очертана и необходимостта парламентът да си довърши работата.

Дали ще го послушат депутатите, е друг въпрос. Но Плевнелиев бе прав -стъпките, които ще направим сега, ще определят стила и начина на управление след изборите.


Единствено моргите без лимити

Доктори от цялата страна свалиха белите престилки за час
Жулиета НЕДЯЛКОВА

Стотици лекари от цялата страна излязоха вчера на национален протест под надслов „За здравето на нацията". Докторите свалиха белите престилки за час и се събраха пред сградата на НЗОК в София и районните каси във Варна, Бургас, Русе, Пловдив, Сливен, Стара Загора, Ямбол, Смолян, Благоевград, Кюстендил, Пазарджик и др. Медиците настояват за оставката на управителя на здравната каса д-р Пламен Цеков и за незабавна отмяна на лимитите на болниците.

„И Господ да си, не може да предвидиш колко хора ще се разболеят в определен регион от шарка, пневмония, колко ще си счупят крака и колко ще получат инфаркт", обясни абсурдната методика на Пламен Цеков председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов. Освен това по думите му, когато държавата казва кой пациент къде да се лекува, нарушава свободния избор и правото на достъп до качествено лечение.

„Ще ви кажа какво се случи на главния рапорт в„Пирогов" преди седмица, за да разберат всички хора за какво става въпрос. Събираме се всички шефове на клиники и отделения и доц. Мария Миланова, началник на кардиологията, излиза и пита: „Моля, кажете ми какво да правя, защото снощи свърших лимита за инфаркти до края на март. Ако днес докарат пациент в кардиогенен шок, какво да го правя, къде да го пращам, да го върна ли?". Следва кратко мълчание и накрая се обажда патоанатомът: „Ми пращай го при нас, в моргата, ние никого не връщаме и лимит нямаме." Очевидно това е решението, защото действително не е орязан само бюджетът на моргите", обясни за „Преса" д-р Георги Бързаков от Централната реанимация на „Пирогов".

В спешната болница в момента са изчерпали бройките за шест месеца напред и за деца с ларингити, отити, лицеви травми. В цяла София според разчетите на НЗОК бременните, независимо в кой месец са, ще трябва да изчакат до 1 април, за да родят безплатно. Пак дотогава столичани не бива да изпадат и в кома.
Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3   4   5


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница