01 септември 2012 г. Тема: здравеопазванестраница1/3
Дата05.06.2017
Размер409.88 Kb.
  1   2   3
01 септември 2012 г.


ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕОсигурителните прагове растат средно с 4.13%
Увеличенията на минималните осигурителни прагове от догодина в две трети от икономическите дейности бяха договорени през миналата седмица. Данни на Българската стопанска камара показват, че те засягат 1.4 млн. осигурени, като средното увеличение е малко над 4%. Рекорден засега е ръстът в производството на медицински и зъболекарски инструменти – 21%. Спад в праговете пък очаква браншът на пчеларите. Предстоят за химическата индустрия, далекосъобщения, финанси, държавното управление и образование. Междувременно социалният министър Тотю Младенов заяви пред "Нова телевизия", че се обмисля и увеличение на максималния осигурителен праг, който в момента е 2000 лв.


Жена роди след два инсулта
Станислава Христова, която преживя два инсулта и през месец май беше изпаднала в кома за няколко часа, роди здраво бебе във варненската болница "Св. Анна". Малката госпожица се е появила на бял свят час след полунощ в четвъртък. Момиченцето е кръстено Мирослава в знак на благодарност към д-р Мирослав Лилов от ВМА, който извърши животоспасяващата операция на Станислава. Бебето тежи 2.4 кг и е с дължина 49 см. "Да е жива и здрава най-важното, оттук нататък тя ще се бори с живота си", каза щастливата майка.

Галина Тодорова


Шеф на лудница:Ще се лее кръв!
Ще се лее кръв! С тези думи директорът на държавната психиатрична болница в Раднево д-р Тодор Толев образно предупреди за опасността пациентите на 12-те подобни заведения в България да излязат по улиците.

Шефовете на психиатрични болници се събраха на спешно съвещание в Раднево, за да обсъдят проблемите си.

„Причината за това изключително тежко положение е липсата на персонал поради ниското заплащане", обясни д-р Толев. Той и колегите му подписаха декларация, в която описват спешната нужда от помощ. „Кървавато писмо", както наричат документа лекарите, ще бъде изпратено до министърката на здравеопазването Десислава Атанасова.

Около 20% от щатните бройки за лекари и сестри в психиатричните клиники в страната не са запълнени. В Раднево например I по стандарт трябва да има I 27 лекари, но работят само 12. От тях едва 5-6 дежурят, което означава, че един лекар се грижи за 80 пациенти.

Почти всеки трети пациент е въдворен със съдебна заповед в болницата, което означава, че е опасно да се разхожда свободен по улиците.

В момента лекарите със специалност вземат около 560 лв., а медиците висшисти без такава - около 470 лв. Заплащането на колегите им в психодиспансерите е почти двойно по-голямо и затова специалистите масово напускат и отиват там, предупреди д-р Цветослава Гълъбова, директор на болницата в Нови Искър.

По данни на лекарите в България има 70-80 хил. шизофренно болни, но липсва единен регистър на тези, които са преминали лечение. Общо 2433 легла има в 12-те психо-болници, но ако не се намерят специалисти, които да лекуват пациентите там, съвсем скоро положението щяло да стане неудържимо.


Варненката, която беше в кома роди момиче
Даниела Фархи, Силвия Пенева

Двадесет и седемгодишната варненка Станислава Христова, която преди четири месеца получи два инсулта, изпадна в кома и претърпя сложна животоспасяваща операция, роди здраво момиченце.

Станислава трябвало да влезе в АГ-отделението на МБАЛ "Св. Анна" на 3 септември за планирано секцио. Бебето обаче подранило и в сряда около 21 ч жената пристигнала в болницата, тъй като околоплодният мехур се отворил. Четири часа по-късно на бял свят се появила дъщеричката .

"Преди да пристъпим към секциото направихме консултация с неврохирурзи и невролози от варненската МБАЛ "Св. Марина", където през май бе лекувана Станислава. Поставихме най-добрата спинална анестезия. Не искахме да допуснем да започнат контракции, защото щяха да застрашат живота . Операцията мина гладко и за щастие бебето и майката са добре", обясни вчера шефът на АГ-отделението д-р Стефан Скочев.

За раждането му асистирали д-р Алфред Якуб и анестезиологът д-р Георги Попов.

"Да ми е жива и здрава дъщеричката, за да има сили да се бори с живота", пожела вчера радостната майка.

49-сантиметровото пеленаче тежи 2,4 кг и вече си има име - Мирослава. Не е кръстена обаче на таткото Мирослав, а на съименника му д-р Мирослав Лилов от Военно-медицинската академия (ВМА), който спаси живота на Станислава. Младата жена има и още една дъщеря - Кристина, която е на 7 годинки.

"Случай като този е голяма рядкост. Спасяването на майката и бебето може да се нарече медицинско чудо", коментира д-р Скочев.

Докато бе бременна в петия месец, в рамките на 20 дни Станислава получи два тежки мозъчни кръвоизлива. След първия бе приета в МБАЛ "Св. Марина". За да бъде спасена, бяха нужни опитен специалист и скъпи консумативи, които здравната каса не плаща - платинени спирали за 30 000 лв., с които да се извърши ендоваскуларно (вътресъдово) лечение на аневризма в мозъка. Докато чакаше спасение, на 29 април Станислава получи втори инсулт и изпадна в кома.

Със случая се ангажира лично здравната министърка Десислава Атанасова, която дойде във Варна.Спиралите бяха доставени безплатно за бременната жена.

На 7 май екип на ВМА, начело с д-р Мирослав Лилов долетя със самолет във Варна и извърши успешно животоспасяващата операция. Тогава стана ясно, че консумативите за лечението на Христова минаха 36 000 лв.

Почти по същото време “Труд” разказа случая на 27-годишната Силвия, която е със същата диагноза. Нейният баща Петър Петров попита чрез вестника защо неговото дете да умира, а се намират пари за лечението на други със същата диагноза. За да спасят дъщеря му, лекарите от столичната университетска болница “Св. Иван Рилски” вложиха стентове за 40 000 лв. Засега обаче те не се покриват нито от държавата, нито от здравната каса. А самото семейство нямаше от къде да ги вземе, за да ги плати на болницата.

В същото време по нареждане на министър Атанасова във Варна лекарите спасяваха бременната Станислава Христова. Затова министърката предложи помощ и за двете млади жени. През юни правителството отпусна по 30 000 лв. за поставените животоспасяващи стентове на Силвия и Станислава. Средствата бяха осигурени от върнатите бонуси от висшите държавни служители.

Годишно у нас около 200 души получават с мозъчни кръвоизливи, при които единственият шанс за живот е модерна инвазивна мозъчна операция (по съдов път). При нея се прилагат стентове за около 40 000 лв.

От догодина тези стентове ще се покриват от здравната каса.


При Борисов на мода е страхът
С д-р НИКОЛАЙ МИХАЙЛОВ, психиатър и бивш депутат от десницата, разговаря ЛИЛИЯ ЦАНЕВА

- Д-р Михайлов, навлизаме в последната година преди парламентарните избори. Какво ни чака в тази спринтова политическа отсечка?

- Няма да е спринт, ще е тръс. Премиерът натежа, за да тича бързо, останалите нямат сили. Властта е предвидима, ще съблазнява избирателите. Ще увеличат пенсиите на фона на „повсеместното" им намаление. Дянков ще рапортува уникална финансова кондиция. Ще продължи правоохранителната логорея на вътрешния министър. Рашидов „ще докара" Лувъра на „Шипка” 6. Ще изкопаят и фаланга от безименен пръст на тринадесети апостол за мобилизация на народното суеверие....

И, разбира се, генералният шантаж на премиера: „Аз или Станишев".

- Засега анонсът е, че ще има и протести, по-високи цени на ток, горива, не валят обнадеждаващи икономически прогнози. Дянков обещава повишение на пенсии, а 3 г. критикуваха БСП, че тяхното увеличение ГЕРБ са го плащали. Какво поведение очаквате от Борисов, БСП, ДПС, десницата, новата партия на Кунева? Има ли печеливша стратегия срещу властта? Останаха ли козове в ръкава на Борисов?

- Основният коз на премиера е в провала на българската демократична бутафория и в девалвацията на „елитарната" политика. Оттам тръгна всичко. Властта на Борисов е комшийска власт. Власт на себеподобен. Тази илюзия е основният му коз. Разхожда се в телевизора като в заден двор. Не му е нужна линия на поведение, движи го инстинкт на демагог.

Никакви аргументи от типа на тези, които справедливо изброявате, не могат да анулират ефектите на това благоприятно популистко облъчване. На разположение са и възможности за камуфлаж на действителното положение. Пропагандата е ефективна на къси отсечки.

Конкуренцията е слаба. БСП се ужаси от метафората „СПИН", сякаш Кутев е изрекъл най-съкровената й тайна.

Десницата приключи курса... Доган е изчерпан и скучен. Партията на Меглена Кунева се учреди и утихна. Имам чувството, че са във властта на идентификационни колебания между десницата като намерение и центъра като естествено разположение. Между това, което са, и това, което искат да бъдат.

Управлението на Борисов е несъмнен демократичен регрес, връщане към стари навици. Страхът е на мода. Приносът на вътрешния министър за това състояние на нещата трудно може да се надцени. С Уорлик бяха добър екип за неадекватно реагиране, състезаваха се по нелепост. Тъжбата му със съда ще се запомни като грубо институционално недоразумение, като вдъхновен сблъсък на простото със сложното. Вината се доказва по медиен път, всичко останало обслужва мафията. Отчайващ примитивизъм.

Аурата на това управление е лоша, малокултурна и безцеремонна. На власт са „случайни" хора. Липсват им базисна демократична компетентност, културно и образователно равнище, понятие за право и граждански ред.

- „Икономиката е по петите на Бойко Борисов" и „ако няма глад, Борисов ще управлява втори мандат". Цитатите са ваши. Важат ли още? Защо?

- Така ми се струва. Гладът може да съсипе статуквото, но не съм сигурен, че ще ни връхлети. Ощастливени сме от привичната поносима мизерия. Недоимъкът е вписан и в международната конюнктура, навсякъде стягат коланите. Кротко следователно.

Икономиката е зле, но няма срив. Има недоволни и броят им расте, но по логиката на харизматичното суеверие, протестиращите търсят Борисов като посредник в преговорите им с властта. Което означава монархически статут, арбитраж от висините. Настанен е в предразсъдъка на доверчивия електорат, като Юсеин Болт в поза стрела. Бойко е мъж, класика, здраве, народ, останалото е инцидент и патология. Останалото е „Станишев".

Тази митология се изтощава, но бавно. Освен това овладяха държавата.

- И каква е равносметката - изпълнени срещу неизпълнени обещания и приоритети на властта? ГЕРБ дойдоха на власт, натоварени със свръхочаквания от избирателите към Бойко Борисов за твърда ръка, ред, благоденствие. Разочарованието при свръхочаквания е по-тежко - предстои ли?

Свръхочакванията към Борисов са основно в сферата на политическата естетика, върху това настоявам. Важна е икономиката на наслаждението, генералното утешение от неговата проста наличност. Беше важно да се настани в телевизора като гарант на българския уют, като терапевт на българската невроза.

Чалга на самия връх е шик, весел тон и измамна сигурност.

„Бойко" е мораториум на критическия разум, това трябва да се помни.Невъзможен е без тази подробност. Не мога да си представя да бъде намразен, твърде „демократичен" е за такава съдба. Все едно да намразят Глория. Или Ивана.

- Историята с футболния тим на „бистришките тигри", където премиерът е картотекиран играч и полетът им с правителствения самолет симптом за какво е? Постоянната грижа на премиера за родния футбол и намесата му с намиране на купувачи,спонсори може да е симпатична на част от запалянковците, но с „тигрите" си стана скандал?

- Харизмата има мандат да разритва правилата, за да напомни, че те са за него, а не той за тях. За първи път „случаен" народ е вдигнат във въздуха, в нарушение на протокола, като значим и ценен. „Тигрите от Бистрица" са в сърцето на властта, където е и народът. Те са на власт. Това е посланието. Мъжката дружба над всичко. Стилът е силов и сантиментален. Класически Борисов.

- Каква би била реакцията в България на случай като този в Русия с присъдата на момичетата от „Пуси райът" (Pussy Riot) например?

- Руският либерализъм деградира, свлича се до равнището на Лейди Гага. От класиците на руското дисидентство до порноактрисите на „Пуси райът", траекторията е несъмнено упадъчна. Нахлу субкултура на кощунството, на екстремното безобразие. Изпълзяха дребни бесове, вещици на свободата. Това е лошата новина.

Включването на светотатството в репертоара на руската опозиция е голяма победа за консервативните сили и специално за Путин. Твърдят, че акцията е дело на неговия антураж. Дни преди изборите възмутиха Русия, за да ги спечели Путин, като гарант срещу настъплението на бесовските сили. Звучи убедително.

Декларацията на нашето външно министерство по повода ми се струва напълно бездарна. От това ведомство извират претенциозност и липса на достойнство. Българският Либерал не мисли нюансирано, а догматично. Достатъчно е да научи, че мишената е Путин, за да одобри възторжено каквото му поискат.

- И като се заговорихме за църквата - в последно време митрополит Николай се изказа много остро и против съжителството без брак, и срещу сурогатното майчинство? Поводът е проект за промени в Семейния кодекс, които да узаконят живота без брак. Вие сте и богослов, а живеем в XXI век - толкова ли сме греховни, колкото звучи от устата на Пловдивския владика?

- Властта е поела курс към авангардно законодателство под лобистки натиск.

Така, както са се юрнали, ще финишират първи в ада, казано закачливо, в стила на дядо Николай.

Имаха идея да комбинират президентските избори с референдум за евта-назията. Сега съжителство без брак и сурогатно майчинство. После едно-полови съюзи. Майка ми е мъж...

В пиеса на Едуард Олби, поставена от Явор Гърдев, се разказва за архитект, влюбен в коза. Имала неустоимо красиви очи. Чудеше се как да каже на жена си. Накрая се разбра и стана скандал. Синът му гей по любовна ориентация нямаше по принцип нищо против.

Публиката реагира със смесени чувства, озадачена и трогната, което, струва ми се, дава шанс и на подобно брачно законодателство. Няма да е зле, радикалната нежност между човека и животното да придобие законова форма. Какво би могло да попречи? Щом са решили да мислят върху подобно законодателство, ще трябва да го правят с въображение за последствията, защото тази история не свършва със сурогатното майчинство. Трябва да си представят етапите един след друг. Трябва да мислят и за козата на Олби.

Митрополит Николай е амбициозен млад човек, с широко коментиран, специфичен стил. Случва се да говори по съществени въпроси, в това число и за отвъдното, с категоричност, чиято уместност е спорна. Но позицията му по спорните законопроекти трябва да бъде чута.

- Изобщо къде са църквата и религията днес? А след атентата в Бургас очаквате ли да се появят нови политически опити за разделяне на хората в България на мюсюлмани и християни, на етнически принцип? Преди избори тези опити винаги са на мода, а сега, уви, има и зловещ повод.

- Готови са на всичко, за да оцелеят политически. Страстите се манипулират лесно. Апатията е проблем.


Д-р Николай Михайлов е роден през 1946 г.

Завършил е медицина. Специалист е по психиатрия.

Преподавал е психология в НАТФИЗ и Нов български университет.

Съучредител на партия ДСБ, но по-късно я напуска.

Депутат в 40-ото народно събрание. Женен, с две деца, има и внуци


В онкологията има листи на чакащи заради липса на легла
АНА АТАНАСОВА

"В националната онкологична болница в София има листа от чакащи за лечение пациенти", обясни специалистът по химиотерапия в лечебното заведения доц. Константа Тимчева. Според нея причината е в малкото легла, с които разполага клиниката за този вид лечение. "Проблемът е, че базата е много стара и няма как да се разширят повечето отделения. В продължение на години бях шеф на клиниката в болницата и винаги съм искала поне още 10 легла. Няма как, няма къде да се разширим, защото това е сградата", каза Тимчева. Според нея е недопустимо хората да чакат, защото това е в разрез с науката за химиотерапията и води до неспазване на интервалите между курсовете. Не стана ясно обаче какъв е проблемът с леглата, при положение че повечето онкоболни ходят на вливания амбулаторно и не се налага да остават в лечебното заведение. Здравната каса също не изисква болничен престой за повечето случаи на химиотерапия.

В четвъртък бе създадена асоциация по медицинска онкология, която бе оглавена от Тимчева. Организацията ще настоява пред НЗОК за създаването на нова клинична пътека за лечение на усложнения и спешна онкология, а също така и да се увеличи цената на сегашната пътека от 475 лв. на поне 603 лв.

България и Румъния са в дъното на европейската класация по размер на публичните разходи за онкологично болен, стана ясно пък на семинар в столицата вчера. 22 евро се отделят за всеки пациент със злокачествено заболяване в северната ни съседка, у нас сумата е 29 евро. Тези средства са твърде далеч от средноевропейските нива, които се изчисляват на 148 евро за раково болен.
Едно феодално старче от БАН на 34 години
Носителката на наградата за млад учен „Питагор" за 2012 г. доц. Екатерина Борисова продължава да работи в България въпреки негативната политика към науката
ВАНИНА СТОЯНОВА

Доц. Екатерина Борисова не се вписва в представите на финансовия министър Симеон Дянков за феодалните старци от БАН. Тя е амбициозна, упорита, умна и.... млада. Така че когато журито на конкурса за наградите „Питагор"я избра за млад учен на 2012 г, Котя изпълни званието с ново съдържание. В други години кандидатите бяха поп-рехвърлили 40-те, а Катя е едва на 34.

На тази възраст титлата „доцент" пред името стои не съвсем на място, но доц. Борисова дискретно посочва, че е защитила доцентура още преди пет години, когато е била на шокиращите за сериозната наука 29 години. И между другото с леко чувство на гордост уточнява, че е „ВАК-овски" доцент, т.е. преминала е процедурата, когато правилата за защита бяха „драконовски". Когато отишла да си вземе дипломата, от комисията се възхитили от възрастта й и предположили, че вероятно е най-младият доцент в страната.

Катя обаче впечатлява не само с възраст. Работи в областта на медицинската физика и по-специално в направлението биофотоника. До научна работа в тази област се стигнало по естествен път. След паралелката с изучаване на физика в СМГ първенецът на класа Екатерина Борисова записва медицинска физика в Софийския университет. Понеже специалността й се струва „доста лекичка", записва и лазерна физика, за да уплътни времето си в университета. Постепенно материята я увлича към научната работа и така преди повече от 10 години постъпва в Института по електроника, където вече е научен секретар и самата тя отговаря за политиката на института по отношение на младите учени. Разработките на доц. Борисова са в областта на оптичната биопсия или начална диагностика на туморни образувания чрез оптични и лазерни методи. В момента работи по проект за ендоскопска диагностика на рак на дебелото черво, както и по клинично изпитване на апаратура за оптична биопсия на кожен рак. След като името й нашумя в пресата около връчването на наградата „Питагор", десетки хора с вестник в ръка и пълни с надежда сърца отишли в болница „Царица Йоанна-ИСУЛ" и искали да бъдат изследвани по методите на младата физичка. Борисова споделя, че е щастлива от шанса да работи с едни от най-добрите лекари в страната и с апаратура на средноевропейско ниво. Не скрива, че много от колегите й нямат това щастие и се опитват да правят наука с апаратура от далечните 1968-1975 г.

Катя посреща с тъжен смях въпросите защо е останала в България. Нали у нас ученият е по-скоро обект на хумор и забава, а не на гордост и респект. Бюджетът на много институти означава по 3-4 дни неплатен отпуск в месеца за всеки учен. Доц. Борисова казва, че има късмет, защото се занимава с направление, от което практическата полза е ясна, а резултатите от работата идват сравнително бързо.

Битието на младия учен обаче не е само проблеми. Има си и някои положителни страни. Катя на шега го нарича „научен туризъм", макар че обикновено пътува като поканен лектор на конференции - позиция, която никак не предполага лекомислието на обичайната командировка. Връчването на наградите „Питагор" станало косвена причина една от последните конференции на доц. Борисова – в Санкт Петербург, да се запомни. Съвпадението на двете събития наложило да се променят в последния момент дати и часове на самолетни билети, нощувки и т.н. „Не знаех до последния момент кой ще е победителят и наистина бях шашната. Но когато чух проф. Валерия Фол от журито да казва: „Победителят е доц. ..." вече знаех, че съм аз, защото другите колеги от моята категория бяха асистенти, но бяха достойна конкуренция", разказва

емоциите от нощта на научните оскари Катя. Така се случва, че част от чека за 10 000 лв. отива да покрие загубите от смяната на самолетните билети и нощувките в хотела.

Най-младият доцент у нас не си задава въпроса дали подобни награди не са високомерие от страна на държавата към учените. Но признава, че малко прилича на осми март - вместо цяла година уважение и обич има само един ден. Катя не страда от липса на оферти за работа в чужбина. Последното предложение получила наскоро на конференция в Букурещ - заплата от 2000 евро и работа на един час със самолет от България. Но с някаква упоритост, която за някои граничи с наивност, засега предпочита да работи тук. Отдава го на „особености на характера".

„Все някой трябва да прави нещата и в България, а не само да се оплакваме колко тежко е положението", казва Борисова. Естествено, има и емоционални причини - семейството й е тук, домът. Не че идеята за чужбина й е съвсем чужда. Признава, че ако навремето - за випуск 1995, е имало толкова възможности за стипендии, колкото сега, може би нямаше да е в България. Сега обаче смята, че „тук, на локална почва е отметната много работа и е обидно да махнеш с ръка, за да оставиш всичко зад гърба си и да тръгнеш да търсиш личното си щастие".

В графата „много работа" влиза и новата лаборатория по фотоника, в която екипът на Катя прави проучванията си. Лабораторията не каца от небето. Когато учените видели за пръв път бившия склад за строителни материали, не вярвали, че в него някога ще може да се прави висока наука. Мъчителният ремонт е като сюжет на филм, а поради ограничения ресурс строителната бригада е подсилена от висококвалифицирани кадри - Катя и колегите й.

Със същата прагматичност Катя обяснява и защо местата за студенти по физика често остават празни. „Не можем да виним хората. За да отделиш 5 години и да станеш бакалавър по физика, трябва да има къде да се реализираш. Като казват, че няма да се строи АЕЦ „Белене" - това значи, че един голям пасаж от физици няма да е нужен. Като кажат „учени" - това звучи почти като обидна дума през последните две години, защото политиката, която сериозно се водеше и напоследък позатихна, в един период беше доста груба. И учител по физика е презряна професия - да не се обиждат колегите, но е така", казва тя.

Колкото и да е учудващо за човек на точните науки, доц. Борисова не следва точен график в научното израстване. Засега плановете й са свързани с конкурса на фонда за научни изследвания и работата по проектите за оптична биопсия. Пък и в крайна сметка тя е доста зает човек за обичайните стандарти. Казва, че се справя с научната и административната работа, защото повечето си време отделя на института, а не на домашните задължения. А и може би младостта помага.


Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница