01 юни 2012 г. Тема: здравеопазванестраница1/7
Дата13.03.2017
Размер1.04 Mb.
  1   2   3   4   5   6   7
01 юни 2012 г.


ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕБорисов: Който пуши, е простак

Депутатите ще димят на жълтите павета
„Този, който пуши в заведение, е простак." Това заяви вчера премиерът Бойко Борисов в Мадан по повод пълната забрана за димене на закрито, която влиза в сила днес. Глобата за първо нарушение е от 300 до 500 лв.

Депутатите ще пушат от днес на жълтите павета вместо в пушалнята в парламента. „Народните представители са първите, които трябва да демонстрират спазване на закона. Те ще трябва да пушат на тротоарите, на паветата или в градинките около парламента", каза вчера шефката на здравната комисия Даниела Дариткова (ГЕРБ). Най-вероятно пушалнята в парламента ще бъде затворена днес, но дали депутатите ще спазват забраната, предстои да се види. Според Дариткова проверка дали се дими в Народното събрание можела да назначи само здравната министърка Десислава Атанасова.

Пушачите сред народните представители от всички групи се готвят да излизат за по цигара пред парламента, показа проверка на „Труд". Всички те отричат да имат намерение да палят по ъглите на стаите на парламентарните си групи.

„Вероятно ще намалят цигарите", каза Ваньо Шарков от „Синята коалиция".

Забраната за цигарен дим на закрито няма да промени нищо на „Дондуков" 1. В Министерския съвет не се пуши от м. г., а желаещите да запалят цигара излизат във вътрешния двор.

В същото време анкета сред жителите на Търговище показа, че едва 5,47% от пушачите вярват, че въвеждането на пълна забрана ще им помогне да откажат цигарите.
Лекуват болната Силвия с пари от върнати бонуси
ДИАНА ТЕНЧЕВА

Част от върнатите бонуси в администрацията вероятно ще отидат за лечението на 27-годишната Силвия Петрова. Това ще предложи на правителството здравната министърка Десислава Атанасова.

Животът на младата жена бе спасен в столичната университетска болница „Св. Иван Рилски". Там д-р Станимир Сираков оперира тежкия кръвоизлив, който бе засегнал 1/3 от мозъка й. За спасението на Силвия обаче той използва скъпи консумативи на стойност 40 000 лв., които нито здравната каса, нито държавата покриват.

„Ще предложа с постановление на Министерския съвет да се отпуснат необходимите средства за Силвия от върнатите бонуси", обясни министър Атанасова.

За проблема на младата жена алармира пред „Труд" нейният баща Петър Петров.

В нейното положението е и 39-годишната Савина Димитрова. Тя е спасена във Военномедицинската академия (ВМА). Цената на нейното лечение досега е 53 000 лева. Близките и с много усилия успели да съберат 34 000 лв., но им остават още 19 000 лв.

„Нямаме законово основание да поемем финансово този случай, защото Савина е приета във ВМА като редови гражданин. Не е военна или някой от семейството й", отговориха вчера от Министерството на отбраната на въпрос на „Труд" дали и те няма да помогнат, както здравното ведомство.


Дерматолог №1 на Израел вече е българин
Вицепрезидентът Маргарита Попова връчи вчера първия си указ за даване на българско гражданство за особено големи заслуги към страната ни в областта на науката и обществената сфера. Става дума за проф. Йосеф Алкалай, президент на Израелското дружество по дерматология и венерология.

Световноизвестният лекар е с български корен, а родителите му и много от най-близките му роднини са лекари.

Той е завършил медицина с отличие в университета в Тел Авив, специализирал е в САЩ. Член е на много американски и израелски научни дружества, автор е на над 90 научни публикации.

На церемонията по връчването на българското гражданство на професора вчера в президентството присъстваха ген.-майор проф. Стоян Тонев, началник на Военномедицинска академия, ректорът на Медицинския университет в София проф. Ваньо Митев и други лекари.
Намалих цигарите до 1-2 на ден
С ДЕСИСЛАВА АТАНАСОВА, министър на здравеопазването, разговаря ДИАНА ТЕНЧЕВА

- Г-жо министър, от днес влиза в сила тоталната забрана за пушене на закрити обществени места и на някои открити като стадионите и площадките за игра. Вие ще откажете ли цигарите?

- Правя много сполучливи опити. Мога да се похваля, че съм почти бивш пушач. Позволявам си по една-две цигари дневно, не повече.

- Очаквате ли ограничението да се спазва, при положение че ако нарушителите откажат да дадат документите си за самоличност, санитарният инспектор няма как да ги глоби. А вие не записахте в закона, че проверките ще се правят с полицията.

- И в момента в Закона за здравето има разпоредба, според която МВР, други държавни и общински органи, ръководители на ведомства, физически и юридически лица са длъжни да оказват необходимата помощ и съдействие при изпълнението на правомощията на държавните здравни инспектори. Освен това юридическите лица трябва да предоставят също документи, с които се идентифицират като такива, пред държавния здравен контрол. Ако се стигне до прояви, нарушаващи обществения ред, естествено, че полицията ще се намеси. А здравните инспектори ще търсят съдействие от МВР.

- Достатъчни ли са 650 инспектори, които да наказват пушачите нарушители?

- Мисля, че да. Увеличение на щата засега не се налага. Като министър на здравеопазването мога да обещая безкомпромисен контрол и в заведенията, и за юридическите, и за физическите лица. Проверките наистина започват, те няма да са кампанийни в рамките на един-два дни, а постоянни. Това ще е приоритет на здравната инспекция. Но спазването на законодателството е функция не само на контролиращите органи, но и лична отговорност на гражданите. Т.е. всички трябва да са наясно, че промените в Закона за здравето вече са факт, има тотална забрана за пушенето на закритите и на някои открити обществени места, и те трябва да се спазват.

- Готови ли сте да отговорите на находчиви собственици на кръчми и заведения, които ще търсят вратички в закона?

- За вратичките в закона се заговори още когато той се разглеждаше на първо четене. И тогава се лансираха възможности как би могъл да се заобикаля. Но категорично искам да заявя: обект, който има лиценз за обществено ползване, не би могъл да попада в хипотезата, че е "къща" или "частно парти". Т.е. той трябва да е прекратил дейността си - лицензът да е отнет или собственикът да го е прекратил, и тогава вече всеки може да върши каквото иска в тази своя собственост. Но когато става дума за обект за обществено ползване, компромиси няма да има! Нито за определени часове, нито за поставени надписи "частно парти" и други подобни мероприятия.

- Легално ли е ресторантите да се превърнат в частни клубове, където да може да се пуши, както е в САЩ например?

- По конституция всеки има право да се сдружава както намери за добре. Но не на местата, на които със закон пушенето е забранено.

- Т.е. такива клубове не може да има?

- Ако това ще става на обществено място, регистрирано за посещение, съгласно закона за туризма, получило необходимите лицензи, с места за хранене, развлечение и т.н., не може.

- А ако е частен клуб?

- Може само при положение че не е регистриран като място за развлечение, с маси, сервиране на храна и т.н.

- Повече от 2 месеца сте на поста министър. Какво се случи с усилията ви за намаляване на цените на лекарствата, плащани с нашите пари, заради което всъщност си отиде предшественикът ви д-р Стефан Константинов?

- Готов е пакетът от нормативни промени в Закона за здравното осигуряване, разгледани от здравната, правната, икономическата комисия и тази по европейските въпроси. Заложили сме мерки, според които здравната каса да може да договаря по-ниски цени на всички лекарства. Не само за 100% платените от нея и за тези, които са сами в терапевтична група. А даваната отстъпка ще се поделя поравно между касата и пациента, т.е. болният няма да се натоварва финансово. Същото договаряне ще може да се провежда и за цените на медицинските изделия, чрез което се надяваме на сериозно поевтиняване. Готови сме и с проекта за наредбата за цените и реимбурсацията (б.р. - за плащането на лекарствата от касата). Както знаете, аз имах идея и тя намира реализация в наредбата да се увеличи броят на държавите - членки на ЕС, с които сравняваме цените на лекарствата и вземаме най-ниската от тях.

- В момента държавите са 8, колко ще станат?

- Най-вероятно 16, т.е. двойно повече. Това са страните със стабилен валутен курс. Ако той не е такъв, всяка промяна в него води до преизчисляване и на цените на медикаментите, плащани с публични средства у нас. Сред държавите, които ще се включат в реферирането, са Италия, Словения, Финландия, Дания и др. Това предвижда проектът към момента. И още нещо: по принцип започваме да плащаме даден препарат, ако той се покрива от три фонда в сравняваните с нас държави. Смятаме да увеличим броя им на 5! Т.е. този препарат да присъства, най-грубо казано, в 5 позитивни листи. Друга промяна е нови лекарства да могат да се включват в позитивния ни списък не веднъж на 12 месеца, а на 8. Смятаме да се направят промени и в надценките за търговец на едро и на дребно. А за генеричните лекарства ще се въведе изискването до какъв процент от цената на оригинала да може да е тяхната стойност. Във връзка с вече провеждани обществени дебати ще обмисляме начин да насърчаваме изписването на генерични продукти.

- Каквато е практиката в много държави от ЕС.

- Да, в момента проучваме европейския опит. Не на последно място в Закона за лекарствата в хуманната медицина ще предложа създаването на държавна комисия по цени и реимбурсиране към Министерството на здравеопазването, която да разполага със самостоятелна администрация. Идеята е кадрите постоянно да извършват служебни проверки, защото в момента Комисията по цени и реимбурсиране се състои от хора, работещи в здравното министерство, в касата и във финансовото ведомство. Събират се периодично и само тогава разглеждат подадените заявления за промени в цените. Затова предлагам да има нова комисия, която ще прави това всеки ден и ще е назначена специално за целта. Това се възприе много добре и от бизнеса - и от иновативните компании, и от Българската генерична фармацевтична асоциация (БГ-Фарма), и от Комисията по здравеопазване в парламента. Но ще се запазят и функциите на Комисията по прозрачност, която ще може да се произнася по жалби за несъгласие с решенията на органа, поставящ цените. Всички промени, които ви споделих, все още са на ниво проект. Ще чуем и какво ще кажат експертите, но очакваме поевтиняване на лекарствата.

- Запазвате пълна тишина за промяната на финансовия модел от клинични пътеки към диагностично свързани групи (ДСГ), а за тях бе купена класификационна програма за стотици хиляди лева. Ще има ли ДСГ? И коя година...

- Не сме се отказали от ДСГ, но те не биха могли да се въведат в рамките на тази година. Заявих го още когато дойдох на поста. Причината е, че се налага сериозна предварителна подготовка, обучение и на лечебните заведения, и на хората - кодировчиците, които ще извършват дейността. Не, не сме се отказали от промяната, тя е част от програмата на ГЕРБ, но ДСГ ще станат факт през следващия ни мандат.

- До 378 млн. лв. скочиха дълговете на болниците към 29 февруари т.г. Ваш предшественик - проф. Радослав Гайдарски, уволни 9 директори за далеч по-малки задължения. Вие какво ще предприемете?

- Да, към 29 февруари дълговете бяха точно толкова. Но само един месец по-късно - към 31 март т.г., те паднаха на 344 млн. лв. Или платени са 34 млн. лв. само за месец. Освен това просрочените задължения на лечебните заведения спрямо същия период на м.г. са с 13 млн. лв. по-малко.

- Но пък общите борчове т.г. стинаха рекордни стойности.

- Уволняването на директори на болници е възможен управленски подход. И единствено и само е решение на министъра дали ще се възползва от него. Ако се наложи, да - ще има смяна на бордове, ще има смяна на директори. В момента задлъжнелите болници са ми представили погасителни планове...

- Ами те и на предшествениците ви представяха, но виждате каква е равносметката.

- Щом за един месец са намалели с 34 млн. лв., надявам се благоприятната тенденция да продължи.

- Топ борчлията - пловдивската болница "Св. Георги", беше стигнала до 44 млн. лв. задължения.

- Вече са 32 млн. лв.

- И те не са малко.

- Да, но за месец са ги стопили с 12 млн. лв.

- За какво ви пита премиерът Бойко Борисов, като ви се обади? От кои проблеми се вълнува и настоява да ги решите?

- Здравеопазването е приоритет на това правителство, затова премиерът ми се обажда не само когато има проблеми, а и при позитивни събития. Последно на откриване в онкологичната болница си говорихме за реализирането на европейските проекти. Тогава една майка благодари на премиера и на мен, че синът бе приет за лечение там. Говорили сме си и за трансплантациите.

- Донори обаче няма.

- Да, т.г. са направени само четири присаждания. Вижте, той се интересува от много въпроси. Докладвах му например какво е състоянието на родилката от Варна - Станислава, която бе получила 2 мозъчни кръвоизлива и се налагаше скъпо струващо лечение. Премиерът пита и за децата в домовете. Иска да помага колкото се може повече.

- По-трудно ли ви е на поста, отколкото очаквахте?

- Нямала съм очаквания, че ще бъде лесно, затова не съм изненадана. Не си представях единствено, че 18-20 часа в денонощието ще съм в работна атмосфера. Защото денят ми започва в 7 ч и понякога приключва в 23 ч. С което лишавам близките си от внимание. Вчера например синът ми завърши 4-ти клас и трудно разместих програмата си, за да бъда на тържеството му за кратко.
Родена на 8 октомври 1978 г.

Работила е в Окръжния съд в Русе като съдебен кандидат, а след това е била юрисконсулт на многопрофилната болница в дунавския град.

От 2007 до 2009 г. е общински съветник от ГЕРБ в Русе.

От 2009 г. до 21 март т.г. бе депутат от ГЕРБ и председател на здравната комисия.

Омъжена, с един син.


Европейско по ориенталски
МИЛЕНА БОЙЧЕВА

Забраната да се пуши в обществени здания вече е факт. Като „проява на едно европейско поведение" я определи Десислава Атанасова, министър на здравеопазването. Но понеже ориенталските привички не се изкореняват току-тъй, 650 инспектори ще бдят някой да не кривне от европейското русло.

Функцията на контрольорите заинтригува обществеността. Ще се справят ли 650 инспектори с десетки хиляди кръчми и офиси? Как ще координират съвместните акции с полицията? Разполага ли МВР с достатъчен контингент, за да поеме и това бреме? При самия контрол ще има ли равнопоставеност на обектите? Или „Филиповци", „Столипиново", „Факултето" ще правят изключение, както е със заплащането на тока и водата?

Като стимул за контрол на нощните локали инспекторите ще вземат по един лев на час. Докато лекарите в спешна помощ за нощен труд получават по 50 ст. на час. Доколко това е европейско, да се произнесат вещите лица. Колкото до първата нощна хайка, тя протича без глоби - само с подканата: „Моля, не пушете!" Значи законът се нарушава още от първия миг, и то - от неговите блюстители... Европейско, как ли не!
Децата у нас- умни и красиви, но бедни

ГЕРБ изтегля спорни текстове от закона за най-малките
Теодора ЙОЛЧЕВА Мария КОСТОВА

„Честит ден на детето." За 63-та година у нас майки и татковци, баби и дядовци ще поздравят с празника най-малките и обичани членове на обществото. Отбелязването на празника е започнало през 1949 г. В началото на XXI век обаче причините малчуганите да имат повод за празник като че ли са по-малко в сравнение с миналия век.

Децата в България стават все по-рядка и ценна „стока" - според последното преброяване те са малко над 1,3 милиона. 608 805 ходят на училище, а 227 971 - на детска градина. За над 8000 малчугани годишно не стигат места в забавачките. По-големите се подготвят в 2054 училища - сред тях над 50 езикови и математически гимназии. Осем са училищата по изкуство към Министерството на културата, като сред тях са световноизвестните за подготовка по фолклор в Котел и Широка лъка.

Само за 8 години младежите у нас са намалели с близо 300 хил. - през 2004 г. са били близо 1,6 милиона. И продължават да ни дават най-големите поводи за радост и гордост. В началото на тази година Рафаел Рафаилов и Богдан Станков от Столичната математическа гимназия се прибраха със златните медали от световното първенство по математика. Съученците им Георги Георгиев и Александър Златков ни донесоха злато и сребро по информатика. С бронз по химия се върнаха учениците от националния отбор. Десетокласниците Иван Попов, Неделчо Пасков, Атанас Ковачев и Анастасия Антонова от Варна взеха ума на физиците от НАСА, които ги поканиха в космическата централа. През годината децата освен с ум ни радваха и с таланти. Световноизвестната група Hurts показа на света 15-годишния Богомил Бонев от Горна Оряховица, който изпя тяхна песен в X Factor. 12-годишната Кристина Арабаджиева грабна сърца-

та в „България търси талант" не само с глас, но и с добро сърце: дари целия си хонорар от 60 000 лв. за лечението на учителката си по музика Росица Пейчева. Малкият Петър Тодоров от Русе покори Москва с красота и артистичност и стана „Минимистър Свят".

За съжаление все повече се увеличава броят на децата, които живеят при ужасяващ недоимък и мизерия. Все повече малчугани отпадат от училище, все повече нямат достъп до здравеопазване. 36 000 българчета нямат личен лекар. Всяко четвърто не завършва средно образование. 25 на сто от децата ставали обект на насилие - физическо, емоционално или сексуално, показват данни на УНИЦЕФ. Според световната организация 47% от децата ни са застрашени от бедност. Над 6000 все още живеят в социални домове непотърсени и нежелани от никого и само 1% от тях са сираци. Уви, и на фона на милионите левове, отпуснати ни от Европа, за да закрием сиропиталищата, някое от тях периодично гръмва като бомба със закъснител и разкрива потресаващи случаи на насилие и занемаряване.

Макар и бавно, грижата за децата у нас потегля в правилната посока. До седмици депутатите ще гласуват новия закон за училищното образование. Според него в клас задължително ще влизат и петгодишните. Така от просветното министерство се надяват да обхванат повече деца, да ги социализират, хранят и възпитават. Топъл обяд и занималня ще имат още от идната учебна година малчуганите в средищните училища. На малките ще се дава право да участват в управлението на училището.

И тази година обаче българските деца посрещат празника си без нов Закон за детето. До вчера от социалното министерство трябваше да го внесат в Министерския съвет. Това не се случи. Причината - спорни текстове, написани от настоящия заместник правосъден министър Велина Тодорова. Отказ от лечение и прегледи, ако си навършил 16 години, както и възможност да даваш родителите си под съд, ако си на 14, изправиха на нокти над 150 родителски организации в страната. Като особено скандални майките и татковците определиха текстовете, разрешаващи малчугани да се извеждат от дома единствено по преценка на социален работник. Принудени от силната обществена реакция, от ведомството свикаха работна група, която да пише нов проект. „В него категорично ще отпадне позволението тийнейджърите сами да решават ще ходят ли на доктор. Вероятно и възможността недоволни хлапета да предават родителите си на Темида", обясниха за „Преса" депутати от ГЕРБ.
Пушачите заплашват кворума в парламента
Депутатите пушачи от днес ще пушат в заведенията навън. Те бяха категорични, че няма да стоят пред парламента, защото било унизително, и прогнозираха, че често ще има проблеми с кворума в парламента.

Пушалнята в пресцентъра е закрита. Шефката на здравната комисия Даниела Дариткова заяви, че и парламентаристите ще бъдат санкционирани както всички останали, ако нарушат забраната. Тя припомни и че проверките и наказанията ще се правят от здравни инспектори, които могат да изискат и лични данни. Проверка на „Преса" в комисията за лични данни установи, че 27 от 28-те регионални здравни инспекции са регистрирани там.
Доктор от Тел Авив лекува разширени вени без операция

Д-р Галили ще преглежда у нас от 7 до 10 юли
Лекар - специалист по кръвоносната система, намери начин да се пребори с разширените вени. Д-р Галили от Израел предлага метод за лечение, с който да се избегне хирургическата намеса.

Лекарството се прилага чрез инжектиране на разпенено вещество в първата 1/3 на болната вена, но то се разпространява в двете посоки и я изпълва. Веднъж влязло в контакт със стените на .кръвоносните съдове, веществото склерозира вената -предизвиква мигновена реакция на стесняване и стените й прилепват.

Точното място на болната невидима с просто око вена се определя с ултразвуков апарат от най-ново поколение. По време на манипулацията няма опасност да бъдат засегнати други кръвоносни съдове или съседни тъкани.

Вследствие на интервенцията кръвотокът от нефункциониращите вени на краката се насочва към функциониращите и така се намалява налягането в тъканите. След извършване на процедурата рецидиви няма, а ефектът е мигновен.

Д-р Галили е ръководител в медицинския институт „Машон МОР" в Тел Авив. Там инжекционният метод за лечение на разширени вени се прилага повече от 8 г., като са направени над 25 000 процедури.

Методът има огромна успеваемост - 95%, за разлика от операциите, при които успешните са не повече от 60-75% и често има рецидиви, твърди израелският хирург. Предимство е и това, че този метод може да се прилага дори в напреднал стадий на заболяването.

Д-р Галили ще посети България и ще приема пациенти във „ВИА Медика" между 7 и 10 юли тази година. Желаещите трябва предварително да се запишат, а цената на процедурата е 2000 лева за един крак, 3000 лева - за двата. Ако има нужда от втора интервенция, тя е 500 лева.

Над 500 българи досега са се подложили на алтернативната процедура при д-р Галили, който идва у нас за трета поредна година.
Първият в Източна Европа лазер за лечение на простата и премахване на камъни е вече в България в болница „Дева Мария"-Бургас
Новата апаратура, с която се сдоби Урологичното отделение на МБАЛ „Дева Мария" - Бургас, е последно поколение медицинска апаратура, която включва гъвкави (флексибилни) инструменти за диагностика и лечение при заболявания на простата, пикочен мехур, пикочопровод (уретер) и бъбрек. Закупеният последен модел лазерен апарат „Мега пулс 30+" е най-новият модел на немския гигант в производството на медицинска апаратура „Ричард Волф", които е произведен през януари тази година, като това е първият такъв в Източна Европа.

Предимството на този апарат е, че позволява оперативно лечение - лазерна резекция и аблация на образувания на пикочния мехур и простатната жлеза, а чрез използването на специална програма се разбиват камъни в уретралния тракт -пикочен мехур, уретер и бъбреци.

Бъбречно-каменната болест е често срещано заболяване както при мъжете, така и при жените, което обикновено протича тежко, със силни болки и усложнения. Лечението досега е било медикаментозно, екстракорпорално (извънтелесно) разбиване на камъни, по ендоскопски път (ултразвуково) и оперативно.

С новата апаратура лечението приема качествено нови измерения, тъй като флексибилната техника позволява достъп и директен контакт с камъните на всяко ниво на уриналния тракт. По отношение лечението на туморите на пикочната система - пикочен мехур, уретер и бъбречно легенче, особено тези, които са диагностицирани В ранен стадий, лазерното лечение е радикално.

Едно от големите предимства на апаратурата е възможността за лазерна аблация и лазерна резекция на доброкачествена хиперплазия на простатната жлеза. И двата типа на въздействие с лазерния апарат осигуряват щадящо и почти напълно безкръвно лечение, с Възстановителен период 1-2 дни, след което пациентът е практически здрав.

Самата процедура е миниинвазивна, при която чрез естествените отвори на организма се въвеждат гъвкави инструменти, чрез които се достига до камъка, където той се унищожава. Лечението с тази апаратура е атравматично с минимално кървене при аблация и резекция на тъкани, което го прави безкръвен метод. Обикновено болничният престой не надвишава 24 часа, като трудоспособността на пациента е практически възстановена. При алтернативното конвенционално лечение болничният престой е между 5 и 8 дни, а възстановяването продължава месеци.


Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3   4   5   6   7


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница