02 август 2010 г. Тема: здравеопазванестраница1/3
Дата05.02.2018
Размер484.92 Kb.
  1   2   3
02 август 2010 г.

ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕНова победа на премиера и разума
Николай ГОЛЕМАНОВ

Частни здравни заведения ще могат да работят на територията на държавни болници, т.е. общо взето се запазва сегашното положение. Това е решил премиерът Борисов, лидер на ГЕРБ, а новината е, че идея­та на ГЕРБ (отпреди 10-ина дни) да бъдат изгонени „частниците" няма да мине. Новината е добра за хиляди пациенти, на които спестява поредната бъркотия. Добра е и за стотици лекари и медсестри. Впрочем, още когато вмъкнаха въпросната идея в зако­нова поправка, беше ясно, че тя е недомислица, която определено няма да изпише вежди...

А премиерът и публичният му образ печелят още една червена точка. Г-н Борисов обикнове­но е на страната на здравия разум и го брани срещу попълзновенията нахора от своя екип. И само за юли има 5-6 такива победни схватки. Загуба той няма да претърпи. Стига да усе­ти навреме момента, в който тактиката „на-пред-назад" се изчерпва и става смешна.


Борисов върна частниците в държавните болници

Не можем да кажем на хората днес идвате, а от утре не може, казал премиеръта
Диана Тенчева

Частни болници, лаборатории и медицински центрове ще могат да се разполагат на територията на държавни лечебни заведения. А не както е записано в поправките в Закона за здравето - да бъдат изгонени след 1 юли 2011 г., за които “Труд” съобщи на 21 юли. Това политическо решение взел премиерът Бойко Борисов заедно с председателката на парламентарната комисия по здравеопазване Десислава Атанасова и здравната министърка проф. Анна-Мария Борисова. Обсъждането станало на заседание на ръководството на ГЕРБ, научи “Труд”.

“Държавата не може да управлява общински болници (както произтичаше от предложените промени), защото те не са нейна собственост. А има специални закони за разпореждането с общинска собственост”, казала пред премиера Десислава Атанасова. Генерала приел аргументите й и наредил двете с проф. Анна-Мария Борисова да се разберат и да напишат по-добри текстове, които ще се гледат през септември. “Не можем да кажем на хората - до днес сте идвали в този център, а от утре - не може. Ще ги лишим от достъп до лечение”, аргументирал се министър-председателят.

На територията на държавна болница ще може да се допуска частна, но ако двете не се конкурират по дейност, решили още ГЕРБ-ерите. Т. е. в помещенията на кардиологична клиника ще може да се настани примерно частна стоматология. “Ще ви дам друг пример - русенската болница има сключен договор с частен ядрено-магнитен резонанс. И благодарение на това споразумение болницата е подписала договори за клинични пътеки със здравната каса. В противен случай нямаше да може да помага на много пациенти”, обясни вчера Атанасова, потърсена от “Труд” за коментар. Ще се промени и новият текст, предвиждащ граждани или фирми да откриват болници само със съгласието на здравния министър, ако искат да разчитат на финансиране от касата.
Фирми дължат 111 млн. лв. за здравни вноски
Работодателите не са пре­вели на държавата дължими 111,2 млн. лв. за здравни вно­ски на свои работници. Сума­та се отнася за първото полугодие, а лихвата е за още 15,3 млн. лв. Това признава вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков в отговор на въпрос за здравното осигуряване, зададен от депутата от „Синята коалиция" д-р Ваньо Шарков. Хората на финансист № 1 са написали и актове на не­коректни работодатели за I 34,4 млн. лв., лихвите върху тях са 21,4 млн. лева.

Чрез други актове са хва­нати укрити от фирмите задължения за още 5,3 млн. лв. Тоест, ако НАП си прибере всички тези задължения, то издръжката на болниците за един месец е напълно осигу­рена. На въпроса какво прави НАП, за да си събира борчо­вете, Дянков отговаря - прио­ритетно се провеждат срещи със задлъжнелите лица.
Всички министри са малко по-добри
Как вътрешният министър Цветанов надделя над политика Цветанов

Пи ар локомотивите" на кабинета успешно изтеглят даже лични рейтингиПопулярен лидер още не означава партия в подем

Николай ГОЛЕМАНОВ

Последното допитване на агенция „Медиана" за рейтинга на политиците е осъществено от 24 до 29 юли, така че съвпада с първата годишнина на кабинета „Борисов". (Премиерът и министрите на ГЕРБ бяха избрани от Народното събрание и положиха клетва на 27 юли 2009 година.)

Към този момент обществената оценка за работата на министрите е доста далеч под петицата,която г-н Бойко Борисов беше писал за първата година на управлението. Цели 12 от членовете на правителството са с отрицателен рейтинг, т. е. процентът на неодобрение за свършеното от тях надвишава одобрението. „Под нулата" остават и министри, които бяха много активни на политическата сцена миналия месец - като Сергей Игнатов, Анна-Мария Борисова, Трайчо Трайков.

Зад министъра на икономиката и енергетиката стоят и газовите преговори с Русия, важни и - по официална оценка - успешни. Така че г-н Трайков вероятно би излязъл по-популярен, ако периодът насоциологическото проучване не бе съвпаднал с нелепата и тежка авария на далекопровод край морето.

Въпреки, че 2/3 от министрите са на минус, одобрението към дейността на правителството чувствително е нараснало в сравнение с юни т. г. Тогава неодобрението тежеше много повече и резултатът на Симеон Дянков например беше -33%. И само двама души се радваха на положителен рейтинг-вицепремиерът Цветанов и дипломат № 1 Николай Младенов. Сега одобрението надделява при четирима, а се вижда и забележителният скок на вътрешния министър (вит диаграмата горе). През юни го одобряваха 59%, обратната оценка даваха 20%, а разликата беше + 39%.

Любопитно е също, че сега г-н Цветанов „бие сам себе си" - одобрението за работата му в правителството е чувствително по-високо 5 оценката му като добър политик (графиката вдясно). Той все така (макар и с малко)изпреварва по рейтинг премиера Борисов; същевременно изглежда, че е достигнал своето равнище и вече не стърчи особено над него. Най-сетне юлската популярност на Цветанов потвърждава, че залогът на г-н Борисов върху ефектната борба с престъпността остава много печеливш.

Същото изглежда вярно за поне още един „пи ар локомотив" на кабинета - а именно инфраструктурата, и се отразява в изненадващо високото одобрение за министър Росен Плевнелиев. А друг приоритет, на който премиерът залага -оползотворяване на евро-фондовете, може би има пръст в нарасналата популярност на земеделския министър Мирослав Найденов.

Развитието на личните рейтинги на почти всички министри от ГЕРБ потвърждава, че управляващата партия има завиден резерв от обществено доверие и подкрепа, особено като имаме предвид твърде разнопосочните събития през юли.

Да, някои от тях бяха на положителния полюс - например благоприятният доклад на Еврокомисията за България и газовите преговори. Имаше обаче и лобистки скандали, и недообмислени действия, поправяни със заден ход,и значителни вътрешни напрежения в структури на ГЕРБ. Оставка трябваше да подаде зам.-председателят на НС Лъчезар Иванов, а един инцидент в Кърджали изправи министър Цветанов в парламента за обяснения, колкото неловки, толкова и неубедителни.

Всичко това не променя видимо имиджа на ГЕРБ и кабинета; те се радват на подкрепа, която не би трепнала от един скандал. Подобна увереност и сила сме наблюдавали към втората година от мандата и при други правителства, например на НДСВ - ДПС.

Най-голям скок в популярността, сравнена с юни, бележи президентът Георги Първанов, който си възстановява позиция, загубенапреди месеци. Вероятно той печели от това, че напоследък избягва острите сблъсъци, в каквито го виждахме през зимата. В същото време обаче дейно и видимо участва в политиката - като с ветото върху непопулярните промени в Кодекса на труда.

Зад петте пункта в плюс за Иван Костов също стои много активна работа в политиката, при това в сложната роля на „подкрепяща опозиция", която не се колебае да възприеме и твърд до ултимативност тон. В този смисъл нарасналата популярност на лидера на ДСБ не изненадва. Тя обаче едва ли ще се прехвърли върху партията или върху „Синята коалиция".

Нещо подобно важи и за Сергей Станишев, който на два пленума през юли засили позициитеси всвоя-та партия и често атакува ГЕРБ с язвителни думи. За бъдещето на БСП обаче това няма значение - и няма как да има.


С поправки в Закона за лечебните заведения

Следят под лупа кардиологичните пътеки

Частниците в държавните клиники остават
ИВАН Т. ИВАНОВ

Изразходването на парите по кардиологичните пътеки ще бъде внимателно наблюдавано. Освен това новооткритите болници, които искат финансиране от здравната каса, ще го получат, но само ако отговарят на специални нови критерии, съобщи вчера по БНР шефката на здравната комисия в парламента Десислава Атанасова.

За това са се договорили в петък на среща с премиера Бойко Борисов здравната министърка Анна Борисова, Десислава Атанасова и управители на здравната каса. За сметка на това

забраната на частници

да работят в сградите на държавните болници ще бъде преразгледана

наесен, поясни Атанасова. Това ще стане с промени в Закона за здравето, отнасящи се до Закона за лечебните заведения. Те се налагат за това, че много пациенти, получили инфаркт, няма да могат да получат бързо лечение, ако те се запазят в сегашната си редакция. По време на разговора в петък премиерът Борисов приел аргументите на шефката на здравната комисия и наредил двете с проф. Борисова да напишат нови текстове, които ще се гледат през септември. „Не можем да кажем на хората - до днес сте идвали в този център, а от утре не може. Ще ги лишим от достъп до лечение”, аргументирал се министър-председателят.

Шефката на парламентарната комисия намира три спорни параграфа в закона. Първият предвижда центровете да имат право да лекуват само ако едноличен собственик на капитала в тях е самата болница, на чиято територия те се намират. Според втория на територията на държавното и общинското лечебно заведение за болнична помощ може да се осъществява дейност от друго лечебно заведение само ако е държавно или общинско. Третият спорен текст предвижда личното съгласие на здравния министър за създаването на болници, които ще се финансират със средствата от републиканския бюджет и НЗОК.

„Тези текстове ще създадат правни проблеми

и биха довели до противоречие със Закона за местното самоуправление и местната администрация, както и с конституцията, според които с общинската собственост може да се разпореждат единствено местните власти. С промяната ще отпадне опасността областни градове като Велико Търново, Плевен и Ямбол да пращат болни в други градове и така да застрашават живота им.


2880 лв. таван на заплатата за болничен шеф
Кабинетът слага таван за заплатите на болничните шефове. 12 минимални възнаграждения, или 2880 лв., както е сега, ще е максималната сума, която ще взема директор на държавна лечебница. Промените в наредбата на МЗ предвиждат 7 минимални заплати, или 1680 лв., да е таванът за членовете на управителния съвет на болницата.

Лимит върху доходите има и сега, той обаче варира от три до четири пъти върху средната заплата в съответната лечебница, а не върху минималната за страната. Тези заплати пък са между 1200 и 1800 лв. в различните клиники. Това означава, че сега директорът на обществена лечебница взема от 3600 лв. до 7200 лв.

Освен това тази заплата може да бъде по-висока или по-ниска в зависимост от приходите на съответната болница. В бъдеще шефската заплата няма да надхвърля 12 минимални възнаграждения, или за тази година ­ 2880 лв., планират във ведомството на проф. Борисова.


Не вреди” и за здравните чиновници
Здравният министър проф. Анна-Мария Борисова и шефката на парламентарната комисия по здравеопазване Десислава Атанасова обещаха да ревизират няколко спорни текста в Закона за лечебните заведения. В този случай допитването до хората, които на практика провеждат здравната политика в страната, показало, че ако внесените в парламента промени се приемат, няколко големи региона ще трябва да си пращат пациентите с инфаркти чак до столицата. Така ще загубят напълно т.нар. златен час, в който може да се помогне най-ефикасно, а понякога и да се спаси човешкият живот.

Едни сметки са си правили чиновниците, други обаче предлага животът. Частните лаборатории и клиники, които работят в сгради на държавни и общински болници, все пак вероятно ще си останат в тях, за да не се ограничи достъпът на пациентите до здравеопазване. Заради това и премиерът Бойко Борисов препоръчал текстовете, съчинени от здравните чиновници, отново да се огледат от всички страни и да се проверят в практиката. „Да не се навреди“ е максимата на добрите лекари навсякъде по света. Тя трябва да важи и за хората, които коват здравните закони. Ослушай се, няколко пъти премери, пък тогава режи. В здравната система това има най-голям ефект, защото и грешките струват най-скъпо.
Здравната каса се отказа да раздава помощни средства за инвалиди
Дина Христова

Здравната каса вече не иска да раздава медицинските пособия и помощните средства за хората с увреждания. Според новото й ръководство това не е тяхна работа, тъй като въпросните граждани са контингент на социалното подпомагане, а и не става въпрос за лечение. В същото време обаче пособията се предоставят на базата на медицински протокол, издаден от лекарски комисии. Агенцията за социално подпомагане само приема молбите и превежда парите за инвалидни колички, патерици, протези и др. на лицензирани фирми, които трябва да ги осигурят.

Заради новата ситуация предстои създаването на работна група в социалното министерство, която да изработи нов механизъм за определяне на цени, за да се спрат злоупотребите.

В началото на мандата си правителството на ГЕРБ започна проверка и даде на прокуратурата над 100 сигнала за злоупотреби с раздаването на помощни средства. Беше установено, че на абсолютно неподвижни хора се изписват инвалидни колички. Най-фрапантният случай беше, че на граждани с увреден слух се раздаваха аналогови апарати за по 7 лв., а фирмите прибираха 400 лв. на бройка, тъй като на толкова е определена цената за помощното средство. Тя обаче е изчислена за цифров слухов апарат. Развитие по случая няма.

На практика засега няма образувано дело по нито един сигнал, понеже сигналите се дават на различни прокуратури в страната. Така дори нарушенията да са извършени от една фирма, всеки случай се третира като маловажно нарушение, тъй като злоупотребата не надхвърля две минимални заплати.


Болниците отказвали майките от кърмене
Дина Христова

Съвети да прочетат в интернет как да кърмят бебетата си или да минат на адаптирано мляко, вместо да се мъчат, получават масово майки в родилните отделения. Това показва мониторинг на българската група към Глобалния алианс за защита на детското здраве и хранене. Резултатите от него бяха оповестени по повод ежегодната седмица на кърменето, която се организира в 120 страни от 1 до 7 август.

Интервюирани са 540 жени от различни краища на страната. 86% от тях признават, че в родилните домове и при личните лекари има реклами на фирми за адаптирани храни. Но никъде не са виждали плакати на банката за майчина кърма.

Българската група е предложила от 1992 г. проект на закон за маркетинга на адаптираните храни, чиято цел е да се ограничи неговата агресивност. "Сега фирмите зареждат с млека родилните отделения и те хранят с тях бебетата, вместо да стимулират кърменето", оплака се доц. д-р Румяна Модева, организатор на родната група към алианса.

Единствената ни банка за майчина храна, която се издържа от софийската община, в момента има около 16 донорки. Те изхранват 28 болни бебета с диагнози, че не могат да се хранят с друг вид мляко.


Клиниките за долекуване остават в болниците
Клиниките за долекуване могат да останат в държавните и в об­щинските болници, за­щото извършват до­пълваща дейност. То­ва съобщиха експерти от Министерство на здравеопазването. Промяната е съгласу­вана със здравния ми­нистър Анна-Мария Бо­рисова.

Измененията ще бъ­дат обсъдени в парла­мента веднага след ваканцията му и се предлагат със Закона за изменение и допъл­нение на Закона за здравето. Той и Зако­нът за лечебните заве­дения бяха внесени в Народното събрание в края на миналата сед­мица. Ако се приеме, че в държавните и об­щинските болници мо­же да има клиники за долекуване, това ще повиши достъпът на гражданите до меди­цински грижи, няма да им се налага да пъту­ват до друг град, а ще продължат лечението си там, където са го за­почнали. Това заяви Цвета Георгиева, член на здравната комисия в парламента и депу­тат от АТАКА.
Имате киселини? Виновен е ГЕРБ
Спрете цигарите, ограничете алкохола, забравете пържените картофки и нацупената физиономия на шефа си, за да сте добре
"Имам киселини". Тези думи обикновено казват бременните жени. От стомашното неразположение страдаме често и когато сме яли нещо, което организмът ни не понася. Всъщност, зад думата "киселини" стои ГЕРБ. Спокойно, това не е управляващата политическа формация, а думата със сложно наименование Гастроезофагеална рефлуксна болест. ГЕРБ е много често заболяване, засягащо между 10 и 30% от населението на европейските страни и САЩ. Около 30-40 на сто от хората в България също страдат от него. Доколко е опасна болестта, какви са причините за нейните проявления - по този и други въпроси потърсихме отговор от д-р Иван Сираков, гастроентеролог във Военна болница. През кабинета му са минали хиляди пациенти, на които е помогнал.
Антония Кюмюрджиева

ГЕРБ е заболяване, характеризиращо се с поява на симптоми, предизвикани от рефлукса (връщането) на стомашно съдържимо от стомаха към хранопровода, които влошават качеството на живот, казва д-р Иван Сираков. При част от болните има и различни по степен и вид увреждания на лигавицата на хранопровода. Основен признак за това са киселините.

Близо 50% от болните с ГЕРБ имат белодробни проблеми, в чиято основа стои белодробната аспирация. Обикновено се проявява с кашлица рано сутрин или през нощта, с хъркане, дрезгав глас след ставане от сън, необходимост от често "изчистване" на глътката, чувство за притискане в гърлото. Понякога симптомите много наподобяват на тези при бронхиална астма. Често се проявява с хронична кашлица - тя продължава повече от 8 седмици. Ако кашлицата ви не се повлиява от лечение с антибиотици, ако не е в резултат от стичане на секрети от носа към гърдите, ако направените изследвания изключват бронхиална астма, то трябва да се мисли, че имате ГЕРБ. В такива случаи трябва възможно най-бързо да се направи консултация с гастроентеролог.

Рефлуксът на стомашно съдържимо може да доведе до развитие на аспирационна пневмония, да предизвика пристъпи на задух предимно нощно време. Изключително важно е навреме да се потърси лекарска помощ, за да се диагностицира рано и да се проведе лечение, съветва д-р Сираков.

Ако болестта бъде занемарена, тя може да доведе до образуване не само на язви. Може да предизвика стомашно-чревни кръвоизливи и дори рак на хранопровода.

Симптомите на патологичния рефлукс се появяват денем и нощем както докато лежите, така и докато стоите прави. Понякога усещате парещата болка зад гръдната кост. Тя може да се разпространи към шията. Появява се по-често скоро след като сте се нахранили, при навеждане или физически усилия, а също след употреба на кафе, алкохол, цитрусов сок и др. Често болката наподобява на тази при стенокардия, миокарден инфаркт, пептична язва и нерядко много трудно се диагностицира.

"Връщането" на стомашен сок е другият чест симптом на рефлуксната болест и се появява спонтанно,след навеждане и лягане

Много често от това през нощта остават петна по възглавницата. Чести при ГЕРБ са подуването на корема, дискомфорт, гадене и дори повръщане. Те обаче не са специфични и наподобяват различни други гастроентерологични заболявания, обяснява д-р Сираков.

По-рядко срещани симптоми на ГЕРБ са нарушенията в съня, усещането за "топка" в гърлото.

За да има ефект при пациентите с леки и рядко появяващи се рефлуксни симптоми, се прилагат антиацидни препарати. При тях е достатъчно само да поотслабнат и да спят на по-висока възглавница. Факторите, предизвикващи рефлуксната болест, са много. На първо място е злоупотребата с алкохола и цигарите. Не е тайна за никого, че България заема едно от първите места в Европа по тютюнопушене и завидно място по употреба на алкохол. Пиенето на кафе, приемането на богата на мазнини и пикантни подправки храна, шоколад и концентрирани захари, затлъстяването и употребата на някои медикаменти са рискови фактори, които могат да предразполагат към развитие на ГЕРБ. Стресът също е фактор за появата на болестта. Рефлуксът сам по себе си невинаги е патологичен феномен и се среща и при здрави хора, както и при бременни жени.

За да има резултат от лечението на ГЕРБ, трябва да се промени и начинът на живот, е съветът на д-р Сираков. Спирането на цигарите и ограничаване на алкохола, избягване на запържено и тлъсто, често и по малко приемане на храна, активна физическа дейност, позитивно мислене и добра хармония със себе си и околните са сигурен начин да се избегне болестта.
Потърсете лекарска помощ, ако:

* трудно преглъщате твърда храна или течности

* кашляте силно

* имате киселини и парене зад гръдната кост по-често от 3 пъти седмично, за период по-голям от 2 седмици

* чувствате силен задух, без видима причина сте силно отпаднал и отслабвате на тегло при запазен апетит

* повръщате кръв или я забележите в изпражненията


Лекарите са важни, не парите на шефовете им

Проф. Генчо Начев, директор на "Св. Екатерина"
Таван на заплатите на директорите в държавните болници слага здравното министерство. 12 минимални работни заплати, или 2880 лева, ще могат да получават шефовете на клиники. Добра или лоша е мярката за лекари и пациенти, попитахме проф. Генчо Начев, директор на университетската болница "Св. Екатерина".
- Проф. Начев, трябва ли да има таван на заплатите на директорите в държавните болници?

- Дали е удачно, бъдещето ще покаже, но ако трябва да се лимитират заплати, това са точно тези на директорите. Защото мераклии за директори има доста, но такива, които искат да вършат истинската работа на лекарите - диагностика и лечение, не са толкова много. Затова мисля, че по време на криза таванът на шефските заплати е подходяща мярка. Може би трябва да се предвидят бонуси за директори, които извеждат болниците си на печалба. Осигуряват най-доброто за средствата, с които разполагат, и се опитват да внедряват нововъведения, без да искат пари от републиканския бюджет. Тоест успяват някак сами. Но на Запад не търсят директори, а лекари, нали! Това показва, че заплатата на директорите не е толкова важна.

- Размерът, който е определен - 12 минимални работни заплати, нисък или висок е?

- Не мога да коментирам цифри, какъвто сложат, ще е добре. Според мен обаче заплатата на министър-председателя е ниска.

- Ограничение ще има и за членовете на бордовете - 7 минимални заплати?

- Според мен ограничението за тях трябва да е още по-голямо.

- Каква е отговорността, която те носят?

- По закон отговорността на изпълнителния директор и на членовете на борда е една и съща.

- В "Св. Екатерина" какъв е размерът на заплатите?

- Средната заплата при нас за последното тримесечие беше 1280 лв. Тоест заплатата на изпълнителния директор беше около 5000 лв.

- Има ли понижение на заплатите в сравнение с м. г.?

- Да и няма как да е иначе, след като касата плаща 80% от извършената дейност. Аз съм убеден привърженик на тезата, че трябва да се изплатят останалите 20% за свършената работа. Оттук нататък, ако кажат - ето ви лимитиран бюджет, трябва да се поместите в толкова, знаем какво да правим.

- Как трябва да се реорганизира работата?

- Много просто, ако кажат - миналата година сте взели 3 милиона за август-септември, а сега не може да вземете повече от 2,4 млн., ние вместо 6 операции на ден ще правим 4 и листа на чакащите. Вместо 20 катетризации ще правим 16. Много е просто и съответно заплатите ще паднат с 20%, защото работата се намалява. По-малко работа, по-малки заплати и съответно по-дълги листи на чакащи пациенти.

- Това ще доведе ли до проблем за лечението на хората и за мотивацията на лекарите да работят?

- За мотивацията може и да доведе. Сигурно от това ще спечелят пак частните болници, които и без това се толерират много. От друга страна, дали ще създаде проблем за пациентите - имайте предвид, че в Англия листите с чакащи са от 6 месеца нагоре. Въпросът е правилно да се съчетаят нещата, така че спешните пациенти да минават първи. Няма нищо страшно.

- Ако имате яснота за парите, на които може да разчитате, въпреки че ще са по-малко, това ще доведе ли до дългове?

- Ако се знае предварително какво финансиране ще има, няма основание да се трупат нови дългове. Ще намалее работата и консумацията на медикаменти, ще намалеят малко работните заплати и ще се влезе в този лимит. Сега обаче, както плащат 80%, задължително тези 20 се превръщат в дълг на болницата.

Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница