03 февруари 2014 г. Тема: здравеопазванеДата26.08.2017
Размер221.68 Kb.
03 февруари 2014 г.


ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕГонят касиерка заради грешна банкова сметка
Касиер-счетоводителката на МБАЛ-Благоевград Кремена Спасова може да изгуби работата си след 28 г. служба в здравното заведение. Причината е в по-късното превеждане на парите за заплати на лекари, медицински сестри и друг персонал по сметките в новата обслужваща банка. От този месец сметките на болницата се обслужват от друга банкова институция. По инерция обаче касиерката превела сумите за месечни възнаграждения в старата. Факт е, че не всички служители на най-голямата държавна болница в Пиринския край са сключили договори с новата банка. На тези, които са го направили, получили заплатите си с 1-2 дни закъснения, което доведе до напрежение сред хората с бели престилки. Изпълнителният директор на МБАЛ д-р Владимир Пандев увери, че към момента не е уволнил касиерката. Но призна, че има допусната грешка, и, че са объркани парични преводи към банка. Идната седмица ще стане ясна съдбата на Спасова.

Владимир Симеонов


Плащат им с по 1-2 хиляди евро по-малко, режат ги от отпуск
Докторите ни втора ръка на Запад

Всеки четвърти медик излъган в чужбина, алармира д-р Димка Меридонов
Стотици лекари всяка година заминават да си търсят късмета в чужбина с надеждата за по-добри заплати и условия на труд. Едни от най-предпочитаните дестинации са Германия и Белгия. Гурбетът обаче не винаги се оказва толкова безпроблемен. Наред с десетките истории за успехите, които нашите медици жънат навън, се оказа, че има и доста, които са се опарили. За тях разказва д-р Димка Меридонов, създателка на платформата за медицина Forum der Medizin. От дълги годни тя се занимава с консултация на лекари за възможностите за работа в Германия, Австрия, Швейцария и Белгия.

Всеки четвърти медик в Германия или Белгия се оказва с проблеми в договорите си за работа. Това показват наблюденията на д-р Димка Меридонов през годините. Само за миналата година тя има сигнали от 35 български лекари, които работят в Германия, за нарушаване на техните права. Най-честите оплаквания са за подписването на неизгодни договори с болниците. В повечето случаи нарушенията са при младите лекари - специализантите. Един от най-честите проблеми е с даването на по-ниско възнаграждение, отколкото имат местните лекари. В Германия има определени граници за лекарските заплати. Брутните възнаграждения за младите медици са в диапазона 3500-3800 евро в зависимост от болницата, казва д-р Меридонов. Често обаче БГ специализанти се наемат за по 2500-2800 евро

Обикновено това става в по-малки болници, които нямат същите финансови възможности, каквито големите германски вериги от клиники - Хелиос, Асклепиус, Зена. Сред другите нарушения в договорите на младите лекари е, че може да липсва клауза, която да им дава право на специализация, казва д-р Меридонов. Така медиците могат да работят с идеята, че ще получат специалност, а накрая това да не стане.

Макар и по-рядко, нарушения има и при по-възрастните им колеги, които вече са придобили специализация в България. Един от проблемите е липса в договорите на платени отпуски и възможност за болнични, казва д-р Меридонов. Друг проблем е, че лекари със специалност понякога се наемат като асистенти на по-ниски заплати, добавя тя. Тогава те вместо по 6000 евро на месец, както колегите си, получават по-ниски доходи. Обикновено тази практика трае около година, след което правата им се признават и те се наемат като специалисти. Подобен случай д-р Меридонов е имала с една българска гинеколожка. Докато признаят специалността й, жената е работила за заплата по-ниска с 2000 евро, в сравнение с тази на колегите си.

Не са редки и примерите за "мобинг" или психически тормоз на работното място, допълва д-р Меридонов. Според нея тази практика е често срещана не само в медицинските среди на Германия, но и в други области. Българските лекари могат да имат проблеми дори с битовите условия, ако не внимават с договорите. При д-р Меридонов дошъл лекар, който след 2 месеца престой в един апартамент трябвало да го санира. Причината била клауза в договора за наем, на която той дори не обърнал внимание при подписването. Заради нея обаче хазяинът накрая му казал, че има малко мухъл по стените и трябва да санира апаратамента. "Колегите отиват с идеята, че в чужбина всичко е добре уредено и никой няма да ги излъже, но това не винаги е така, затова нека не пропускат дребния шрифт", съветва д-р Меридонов. И препоръчва на лекарите да потърсят и консултанти като нея. За медиците услугите на д-р Меридонов и колегите й са безплатни, тъй като се покриват от държавата.

Мария Чипилева
В ГЕРМАНИЯ
Примамват джипита с €25 бона бонус

Джипитата са сред най-търсените специалисти в Германия, казва д-р Димка Меридонов. За отварянето на практика дори се дават първоначални субсидии от 25 000 евро до 100 000 евро в зависимост от района в страната. В Брюксел пък това финансиране е 60 000 евро. Сред другите търсени специалисти са ендокринолозите, кардиолозиоте, гинеколозите и патолозите. По-малко се търсят специалисти по урология и педиатрия.


Бедните региони остават без медицински грижи
Кой печели от бизнеса с болести

Частните клиники обраха най-добрите лекари, предпочитат добре платени случаи
Болничният пазар у нас е сред секторите, които бележат сигурен годишен ръст както във финансово отношение, така и като участници в него. Въпреки че страната ни е на едно от първите места по брой клиники на глава от населението в ЕС, традиционно всяка година у нас се появяват още 4-5. Въвеждане на здравна карта, чийто характер засега не е ясен, затягане на режима за строеж на болници и селективно договаряне с Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ са сред мерките, които правителството смята да предприеме в този сектор.

Около 312 са болниците у нас, а заедно с бившите диспансери за кожни, психични и онкологични заболявания броят им става 340. Особена динамика в тази цифра през последните 7 г. няма, но се променя структурата на болничния пазар. Все повече стават частните клиники (тази година те ще минат 100), като повечето са специализирани за определени печеливши дейности. Увеличават се болниците в големите градове, за сметка на това се затварят общинските в малки и отдалечени селища. Крайният резултат е неравномерен достъп до медицински грижи, както и драстично разминаване в качеството им. Причините за това са различни - несъобразяване на новите структури с потребностите на хората, липса на условия за приватизация и публично-частно партньорство, концентрация на населението в определени райони, по-добро обществено финансиране за някои медицински дейности, абдикиране на държавата от функциите й на собственик и на адекватен регулатор в сектора.

През 2013 г. здравното министерство издаде разрешение за дейност на 6 частни болници - три многопрофилни, а останалите - специализирани. Още 4 специализирани клиники чакат за одобрение на документите. От 10-те болници 7 са в столицата, а останалите - в Пловдив, Стара Загора и Шумен. В същото време през миналата година са затворили 5 клиники, от които поне 4 са общински, като две се намират в малки градчета като Дряново и Елена.

Особена промяна в тенденцията на развитие на болничния пазар няма да има и занапред, тъй като държавната политика не се променя. Поредица от малки изменения във финансирането на здравеопазването през последните 3-4 г. обаче очертаха някои нови специфики. Спирането на субсидиите за общинските болници в отдалечените региони през 2009 г. ускори декапитализацията им. Преминаването на редица дейности от здравното министерство към касата през последните 3 години пък доведе до развитие на частния сектор в ниши, където доскоро нямаше достъп. Това е диализата, онкологията, интензивните грижи. Резултатите са, че частните клиники отдавна не са само в областта на офталмологията и хирургията. Минал е дори бумът на центровете за инвазивна кардиология и ин витро, които отново възникнаха заради доброто обществено финансиране чрез касата и фонда за асистирана репродукция. Новите тенденции са за отварянето на диализни центрове и онкологии, както и прерастването на частните структури в по-големи и комплексни болници. След първата частна клиника по онкология в Пловдив и София сега на опашката чакат за разрешение 3 нови структури. Те ще са в столицата. Едната ще е на инвеститорите на "Сити клиник", другата на тези на "Надежда", а третата на "Софиямед". Причината за интереса към онкологията не е само финансирането на химиотерапията от касата, а и увеличението на пътеките за лъчетерапия. Нов тласък дава и намерението на касата скоро да финансира радиохирургия - модерното лечение с гама или кибернож, за което сега българите ходят в Турция. За първи път интерес има и към друга ниша - долекуването. Последната болница, която чака на опашка за разрешение за дейност, е за долекуване. У нас има огромен глад от такива структури, но не и финансиране на дейността им. Здравното министерство обяви в стратегията си, че ще търси начини за финансиране чрез съвместен пул със социалното ведомство. Други области, в които се очаква поява на нови структури, са високоспециализираните дейности като неврохирургията. Ще продължи и развитието на интервенционалната кардиология и ендоскопските методи, както е в цял свят.

Въпреки че броят на частните болници ще се увеличава, той може да не доведе до набъбване на общия. Защото декапитализацията на общинските и държавните структури трудно може да се спре. Ако държавата не предприеме сериозни мерки за субсидиране на лечебни заведения в определени райони и за подобряване на управлението им, цели области могат да останат без тях. В област Видин например има само две публични болници, но се очаква появата и на две частни. За сметка на това в столицата има над 60 болници, от които над 40 са специализирани и продължават да растат. Затова здравното министерство иска да затегне режима за издаване на одобрение за нова болница. Бизнесът обаче се притеснява, че може да се стигне до корупционни практики. Освен недостатъчното финансиране на публичните клиники нелоялната конкуренция с частните също ускорява декапитализацията им. Обикновено специализираните частни клиники обират леките случаи, които са добре платени от касата, а за публичните остават по-сложните и губещи пациенти. Затова здравното министерство иска касата да сключва договори само с болниците, които не подбират пациенти. Не е ясно обаче дали тази практика не крие опасност от субективна преценка. За по-бързото фалиране на общинските и държавни болници роля играят лошият мениджмънт и недостигът на лекари и сестри. Заради по-високото заплащане най-добрите специалисти се преместиха в частния сектор, а някои дори си отвориха собствени клиники. Доказателство за напредъка на частниците са и финансовите заработки на болниците по здравна каса. Все повече частни клиники получават средства, които надхвърлят бюджетите на областните държавни болници, а те са гръбнакът на здравеопазването ни. Най-голямата частна клиника в страната - "Токуда", дори заговори за откриването на спешен портал, подобно на "Пирогов", и взе лиценз за чернодробни трансплантации.

Последствията от развитието на болничния пазар за пациентите не са добри. Хората в северозападните и южните райони на страната са с лош достъп до здравни грижи, а пренасищането в столицата води до бой за болни. Финансовият ресурс в системата е един и същ, а разделението му между толкова много клиники превръща публичните в коптори, където пациентите не искат да стъпват. В същото време са принудени да го правят, защото частните болници са профилирани в определени патологии и не покриват целия спектър на медицината. Изключенията са единици.Мария Чипилева
Мерките на кабинета

Национална здравна карта, гарантираща достъпност и качество на медицинските услуги

Одобрение за нова болница да се дава от министъра на здравеопазването на ниво инвестиционно намерение

НЗОК да провежда избирателно договаряне и купуване на здравни услуги, а не пасивно реимбурсиране

Болниците да не приемат само леки пациенти и да не сключват договори с НЗОК само по клинични пътеки за леки диагнози

Прецизиране на медицинските стандарти така, че определени дейности да се извършват в извънболничната помощ


Зелена светлина за частни здравни каси
ДИАНА ТЕНЧЕВА

Премиерът Пламен Орешарски подкрепя създаването на равнопоставени частни здравноосигурителни каси, които да са конкуренция на националната.

Това съобщиха за „Труд" източници от управляващата коалиция. „Като привърженик на десни виждания, както е ясно от миналото му, министър-председателят е за демонополизация на НЗОК и за въвеждането на равнопоставени играчи на здрав-ноосигурителния пазар", коментираха от ДПС. От години движението има готов проектозакон за разкриването на частните каси и чака момент, в който при политическа воля и одобрение от обществото той да бъде гласуван. „Въпросът е какво влияние върху

премиера ще окаже коалиционният партньор БСП", коментираха още запознати.

Социалистите от няколко години се обявяват за надграждащия модел. А именно - една каса и допълнителни фондове, които да покриват лечения, медицински консумативи и изделия извън основния пакет на НЗОК. Показателно е и че в последните четири месеца позицията на здравната министърка д-р Таня Андреева по темата търпи сериозни промени. На 10 октомври м.г. тя заяви, че още през лятото на 2014 г. - най-късно до септември, 2 процентни пункта от здравните вноски ще бъдат дадени на частни здравни фондове, а останалите 6 - на НЗОК. Разбира се, чисто технологично няма как промяната да стане факт в посочените от министърката срокове. В петък екипът ни попита здравното министерство зад каква промяна в здравноосигурителния модел стои министър Таня Андреева и оттам отвърнаха: „Личното й мнение е, че трябва да се появят частни здравни каси, конкурентни на националната. Според експертите промени в модела могат да настъпят най-рано от лятото на 2015-а, а по-реалистичната дата е 1 януари 2016 г. Около 6 месеца ще са необходими за гласуване на законодателни промени и една година гратисен период за влизането им в сила. Т.е. в това време частните каси ще трябва да наберат минимално определения брой пациенти, да докажат, че разполагат със заложения в закона капитал и че са с национално покритие. Възниква въпросът няма ли частните каси да си избират само млади и здрави българи, за които да отговарят. „Ако заложим на практиката от Холандия, ще е точно обратното. Там държавата плаща определени суми за най-болните - с хронични заболявания и за по-възрастните. По тази причина за частните фондове те са „по-привлекателни", отколкото младите и здравите", коментираха експерти.

Частните каси не само ще доведат до конкуренция, което означава и подобри грижи за болните, но за да привлекат пациенти, ще им предлагат и допълнителни услуги. Например - мнение на експерти от чужбина, покриване на много скъпи стентове, протези или консумативи. И пред радио К2 премиерът Орешарски потвърди вчера, че е за демонополизация на НЗОК, за предприемане на мерки срещу източването й, както и за модернизация на спешната помощ и за въвеждане на електронна здравна карта.
Орешарски: Забравете за спасители и месии

Професионалното образование и спешната помощ са приоритет на кабинета
Професионалното образование, качествено висше образование, модернизиране на спешната помощ, електронизация на административните услуги. Това са приоритетите на кабинета, обяви вчера в ефира на радио К2 министър-председателят Пламен Орешарски.

В програмата на кабинета като приоритет е записана и борбата с безработицата. Но той бил по-дългосрочен.

„В икономиката има инерционност поне от няколко години и трудно се обръщат икономическите тенденции за месец, два, пет или дори една година. Вижте шока от 2008 г., светът още не може да излезе от него въпреки кардиналните мерки, които бяха взети още през 2008-2009 г.", мотивира се премиерът. И отсече: „Забравете за спасители и месии, всичко зависи от нас самите." Той определи като „голямо изпитание" организирането на избори, особено след последните 4 г. Основната му задача ще е да направи предстоящите вотове честни. Като част от мерките за това ще е печатането на изборните книжа да става само в печатници с организиран постоянен финансов контрол. Такава е БНБ.

„Надявам се да имам възможност да си говоря и с президента Обама,той е изключително важна фигура", каза Орешарски. Той не уточни докъде е стигнала подготовката за такава

среща. Но подчерта, че в евроатлантическите структури САЩ са водеща страна, „така че ще се стремим към такъв контакт".

Премиерът ще пътува за откриването на олимпийските игри в Сочи на 7 февруари, но няма насрочена среща с президента Владимир Путин. По време на такива срещи официалните двустранни разговори не са приети и дори са забранени, сподели министър-председателят.

Лидерите си разменяли само неофициални коментари.


Не милион, едно здравно желание
ДИАНА ТЕНЧЕВА

Девет здравни министри досега са обещавали демонополизация на здравната каса, а осем - да се сдобием със станалата легендарна здравна карта. Която да осветли всички разходи на националната каса и да сложи край на източването й. Четирима министри се клеха, че ще въведат диагностично свързани групи, които да заменят клиничните пътеки и да осигурят по-добро финансиране. Пак четирима здравни шефове писаха стратегия за спешната помощ, която до „докара" линейката до болния за 10, 18 или 20 минути. Уви, и през 2014-а за цяла София и близките 38 села ще отговарят доктори В 16-18 линейки. А по евростандартите ни трябват 90. Да не броим колко министри ни обещаваха да си вземаме лекарствата с електронна рецепта, да направят регистър на психично болните, да намалят неосигурените... Явно само в някои предавания като от близкото миналото се изпълняват желания. А ние дори не искаме да са милион. Искаме само едно - осигурен лекар в нужда.
Брюксел разкритикува здравната стратегия
Министър: Мерките увеличават живота с 2 години, намаляват и детската смъртност с 30% до 2020 г.
ДИАНА ТЕНЧЕВА

Бурни дебати се очакват на заседанието на парламентарната Комисия по здравеопазване в четвъртък, когато депутатите ще разгледат Националната здравна стратегия (2014-2020).

Пациентските и съсловните организации я подложиха на жестока критика още през есента. Аргументът им бе, че липсва цялостна визия как ще изглежда здравеопазването до 2020 г., как ще се финансира, няма и дума какви болници са необходими, къде да са и с какви специалисти трябва да разполагат. Лекарският съюз възнегодува, че най-важната стратегия за сектора е написана на тъмно и без участието му. Същото казаха и пациентите.

Най-тревожното обаче е, че и Европейската комисия разкритикува документа. В

специално писмо, с което „Труд" разполага, пише,че тя „не е достатъчно конкретна в плановете за реформи, в сроковете и финансирането". Освен това е „необходимо доказателство за по-силна национална ангажираност, ясен план за действие, който да поставя стратегическа политика, бюджет и мониторинг рамка".

„Жалко е, че екипът на здравното министерство отново показа липса на всякакъв административен и експертен капацитет. А написаното от ЕК значи да се разделим с илюзията, че България ще получи средства за подобна стратегия, тъй като не може да убедим европейските данъкоплатци да ни дадат парите си", коментира бившата здравна министърка Десислава Атанасова от ГЕРБ.

На друго мнение е здравният министър д-р Таня Андреева. В доклада си към документа тя посочва: „Сърцевинната ценност на стратегията е, че българите могат да живеят по-дълго и в по-добро здраве чрез промоция на здравето и превенция на болестите. Правителствените здравни политики през следващите години трябва да бъдат насочени срещу рисковите фактори за общественото, семейното и индивидуалното здраве." Екипът на министъра е предвидил, че описаните мерки ще увеличат броя на българите, които са здрави във всеки етап от живота. Документът предвижда да се повиши очакваната продължителност на живота в добро здраве с 2 г., а детската смъртност да се понижи с 30%. И всичко това до 2020 г. Пак дотогава ще имаме „трансформиран здравноосигурителен модел, работещ в пазарна среда и създаващ конкуренция".


Застраховка помага при пътуване в чужбина
Пътуването зад граница по работа или на екскурзия може да стане неприятно изживяване, ако внезапно се разболеете или станете жертва на злополука. Как да намерите доктор? Ще имате ли достатъчно пари, за да платите услугата? Ами ако се наложи да останете в болница и ви направят скъпоструващи изследвания и процедури? Няма шега, разходите могат да достигнат дори и 6-цифрени стойности в евро или щатски долари. Как може да получите здравна помощ в чужбина, без да се налага да плащате от джоба си суми, които могат да взривят семейния бюджет? Това става със застраховката „Помощ при пътуване", известна още като „Асистанс", която се предлага от всички туроператори и стандартно е включена в цената на пакета за почивка. Но ако пътувате по собствена инициатива или сте служебно командировани, е добре да си купите полицата предварително.

Колко струва?

Туристическите полици имат различни нива на покритие, като освен това осигуряват и допълнителна защита - уреждане на полет при внезапна смърт на роднина, репатриране на тленни останки, обезщетение при кражба на лични вещи и загуба на багаж и други. Цените в зависимост от покритието и допълнителните гаранции са между 0,50 и 1,50 евро на ден.

Ако имате по-дълбоки джобове, може и да се по-глезите. Българските застрахователи предлагат комплексни услуги, които покриват обезщетения до 1000 евро при отменен полет, обезщетение при кражба налични вещи или загубен багаж, квартирни и пътни разходи за придружител, който да дойде при вас, ако сте закъсали зад граница. Но тогава цената на тридневната полица излиза около 100 лева.

Първо се обадете

Когато възникне проблем, първата ви работа е да се обадите на колцентъра, който е написан в книжката с полицата. Операторът ще ви говори на български език, като след като разбере какъв е случаят, или ще ви упъти към най-близкото заведение или кабинет, или ще бъде изпратена линейка на място при вас. По принцип не се налага да плащате на ръка, но и това правило има изключения в зависимост от продукта, застрахователя и страната. Затова трябва предварително да сте запознати с условията по полицата и при сключването й задайте въпросите, които ви интересуват на туроператора или застрахователния агент. Колкото и да е широко полето на обхват на полицата, тя има и изключения. Например в общия случай не покрива състояния, свързани с проява на нервни и психични разстройства. Също така, ако имате хронично заболяване и то се обостри, застрахователят ще плати само ако става въпрос за застрашаващо живота състояние. Забравете за екстремните спортове и изживявания. Ако се гмуркате, опитате се да се самоубиете или скочите от терасата на хотела, пак няма да ви платят лечението.Кредитните карти

Ако имате кредитна карта, тя също включва безплатна застраховка при пътуване в чужбина. Условието е, когато сте в чужбина, да направите поне една покупка с нея. Но се запознайте с условията, защото може да включва и клауза за самоучастие - при спешните медицински разходи, обикновено стига до 50 долара.Здравната каса

Като граждани на Европейския съюз българите имаме право на спешна медицинска помощ в страните от общността. Получаването на тази услуга обаче става с Европейска здравноосигурителна карта. Нейното вадене е лесно. Достатъчно е да попълните формуляр в поща и след 15 дни може да отидете да получите готовия документ. Издаването е безплатно, но не става във всяка пощенска станция. Затова, преди да отидете в най-близката, трябва да проверите на сайта на ezok.bg дали тя предлага тази услуга. Използването на картата спестява пари, но в някои държави трябва да платите на място услугите, а след това здравната каса ще ви възстанови разходите. Освен това касата плаща само до лимити, определени от българското законодателство. Които са в пъти по-ниски от тези в чужбина.
Бебе на 3 месеца почина след ваксина, майката търси истината за смъртта му

Личната лекарка уверила, че Павел е здрав, и му била 2 инжекции
ВАНЬО СТОИЛОВ

„Засега не обвинявам никого, но искам да зная истината за смъртта на детето си, болката е нещо непоносимо", плаче Павлина Стефанова от Стара Загора и гали некролога на сина си, 3-месечния Павел, залепен на пътната врата.

Върху него почернените родители са написали: „Поради лекарско небрежие загубихме нашето бебче".

Освен на починалото бебе 37-годишната Павлина е майка на още две момчета - на 8 и на 5 г. „Павел се роди на 8 октомври м.г. с идеални мерки: 52 сантиметра дължина и тегло 3,350 килограма. Бяхме „Тримата братя и златната ябълка, а сега разказвам на другите, че Павел вече е ангелче", така започна вчера, навръх Петльовден, когато празнуват мъжките майки, разказа си жената.

Намерили бебето починало в кошарката си на 24 януари сутринта. На 15 януари личната му лекарка, д-р Л. Б., му поставила две инжекции в крачетата - задължителните за тази възраст ваксини за дифтерия тетанус коклюш и полиомиелит. Майката предупредила, че Павел има хрема и хрипове, но лекарката го прегледала и я уверила, че детето е здраво. След което го ваксинирала.

Пет дни по-късно Павлина отново завела бебето си на преглед, защото състоянието му се влошило. „Докторката, на която имах пълно доверие, го прегледа и пак ми каза, като ме погледна в очите: „За мен това дете няма хрипове". Изписала му капки за нос.

„През цялото време детето не вдигна температура. Но много плачеше.

За да го успокоя, го вземах на ръце. Последния ден Павел за първи път протегна ръчичка през рамото ми, сякаш ме прегръщаше, и ме целуна по бузата. На сутринта го намерихме застинал с отворена уста. Спешна помощ дойде много бързо, но вече било късно", разказа покрусената майка.

След смъртта на бебето тя пак отишла при личната си лекарка. Тя й дала от... своите успокоителни хапчета. Сега жената се чуди дали една лекарка, която е на успокоителни, може да сгреши.

При аутопсията съдебните лекари установили оток на мозъка и на белия дроб и поставили диагноза хеморагична пневмония, която е смъртоносна и се развива за часове. „Хистологичните проби ще станат готови до края на седмицата", казаха вчера от Съдебна медицина в Стара Загора. От там не се ангажират дали има връзка поставената по-рано ваксина на бебето и болестта - това трябвало да кажат двама републикански консултанти по педиатрия, на които образуваното по случая досъдебно производство ще поиска мнението.

Личната лекарка отказва коментар, преди да излязат хистологичните изследвания.

След като им върнали мъртвото дете, родителите пожелали да го кремират. „Казаха ми, че няма да издържа, че всеки ден ще бъда на гроба му", откровена е Павлина. Сега тя чака с ужас мига, в който ще й донесат урната с праха, но се надява кремацията да не скрие завинаги евентуалната лекарска грешка, ако такава грешка има наистина.

„Вече нямам доверие на досегашната си лична лекарка, а по закон мога да я сменя чак през юни. Така че в момента аз и двете ми други деца сме без личен лекар, а те се нуждаят от психолог, който не мога да си позволя на частно. По-малкият само рисува черни кръстове, а по-големият разказва, че сънувал Павел как се връща вкъщи и пак го возим в количката", тревожи се Павлина.


Прогнозата на работодателите в новия рейтинг на висшите училища: най-голямо търсене на лекари
Медицината - Бръшляновата лига на висшето у нас
ЯРОСЛАВА ПРОХАЗКОВА

Според работодателите най-голяма нужда през следващите 5 години ще има от лекари. Медицината е на първо място по индикатор очакване за нарастване на нуждата от кадри. (Виж таблицата.)

Това показва третото издание на рейтинговата система на висшите училища у нас. Проектът е на министерството на образованието и консорциум ИОО-МБМД-С.

„Медицината е направление, в което всички университети, които го предлагат, показват много добри резултати по реализация на пазара на труда, а учещите медицина са сред студентите с най-висок успех от дипломата за средно образование - казва Георги Стойчев, изпълнителен директор на Институт „Отворено общество" - Може да се каже, че това е вероятно Бръшляновата лига на българското висше образование."

Данните от рейтинговата система показват големи различия в средните нива на доходи, безработица и приложение на придобитото висше образование сред дипломиралите се в зависимост от завършеното професионално направление и университет.

Математиката в СУ например „осигурява месечен доход - от 1439 лв. и 2,58%

безработица, а в Шуменския университет - - 630 лв. доход и 5,26% безработица.

По показателя за необходимостта от кадри на пазара на труда според работодателите на второ място се нареждат завършилите електротехника, електроника и автоматика. Третата позиция е за архитектура, строителство и геодезия. Според мнението на анкетираните шефове през следващите 5 г. ще се търсят и психолози.

Най-малка пък ще е нуждата от завършилите общо инженерство и право

Рейтинговата система

показва още, че в най-необходимото направление през следващите 5 години - медицина, се влиза и най-трудно. За там е необходим най-висок успех от дипломата за средно образование - 5,55. Сходно е положението и за фармация и стоматология. За да се класираш за право, също е необходим много висок успех - 5,36.

Според обновените данни в системата до 2013 г. близо 25% от завършилите висше образование през последните 5 години не се осигуряват в страната. Делът на безработните сред дипломиралите се е 4,15%, а средният осигурителен доход е 868 лв. По-малко от половината (46%) наети висшисти работят на позиция, за която се изисква висше образование.

Среден месечен осигурителен доход над 1000 лв. имат завършилите 10 професионални направления. Сред тях са военно дело, информатика и компютърни науки, проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми, математика, обществено здраве, медицина, комуникационна и компютърна техника.

Читателите на „24 часа" ще получат ексклузивно и безплатно с вестника пълната версия на класацията на университетите в две книжки. Очаквайте ги! В тях има и удобен справочник за всички специалности във всички професионални направления по образователни степени, както и адреси и телефони на всички университети. Книжките се основават на информация, публикувана в интернет базираната платформа „Рейтингова система за висшите училища в България" на адрес http://rsvu.mon.bg


Спешната помощ се е отзовала на 98% от сигналите
Ванина Стоянова

Спешната медицинска помощ в страната е подобрила дейността си през 2013 г. въпреки системното недофинансиране и ниските заплати на медиците - през м.г. линейките са се отзовали на 98% от подадените сигнали. Според данни, публикувани на сайта на Българския лекарски съюз, през 2013 г. е имало 125 000 повиквания, от тях отказани, лъжливи или незаварени са 13 885 случая. Сигналите, подадени след пътни катастрофи, са 2096, а за травми - 13 313. Линейките са допълнително натоварени, тъй като екипите на спешната помощ обслужват и бежанците. От 1 октомври 2013 г. до 12 януари 2014 г. са прегледани 793 чужденци, от тях - 274 са деца, сочат данните на съюза. Статистиката за последните 3 години сочи, че през 2013 г. е достигнат прагът на практически възможния резултат - 98% изпълнение на подадените сигнали, посочват от съсловната организация на медиците. За сравнение през 2011 и 2012 г. линейките са "покрили" съответно 92 и 91% от повикванията. За 2012 г. е имало 141 976 повиквания, от които отказалите помощ са 9181, докато през 2011 г. 127 705 болни са викали линейка. От тях при 583 случая не е открит адрес, а след 2168 обаждания лицето не е открито. Проблемите на спешната помощ ще се обсъждат на форум в началото на февруари, който се организира от БЛС.
Искат забраната му маргаринът съсипва мозъка

Италианският спанак бъкан с нитрати, китайското зеле с най-малко отрови
Елена Иванова

Маргаринът съдържа мазнини, причиняващи мозъчни инсулти, инфаркти, диабет и влошават майчината кърма. Затова от сдружение Зелени инициативи настояха с писмо до здравното министерство маргаринът, както и палмовото масло да бъдат забранени у нас. В мотивите си те посочват, че неотдавна американската Държавна агенция за храните и лекарствата (FDA) обяви хидрогенираните масла за вредни за здравето и наложи забрана за използването им. Както е известно при хидрогенацията естествени растителни масла, добити от царевица, рапица, соя и др. се нагряват и молекулният им състав се „дообогатява" с един атом водород. Така маслата придобиват по-голяма твърдост и трайност. Този процес обаче променя първоначалната молекулна структура на маслата. Те стават вредни за здравето, защото се отлагат по кръвоносните съдове и не се разграждат от организма, съобщават още от сдружението. Зеленчуци Спанакът, който се произвежда в Северна Италия, съдържа най-много нитрати. Това сочи проучване на Българската агенция за безопасност на храните. Средните нива на нитрати в анализираните проби на спанак са от 1682 милиграма на килограм до 3689, при максимално допустима доза съгласно европейския регламент от 3500 милиграма. Според изследването при задушаването на спанака съдържанието на нитрати се повишава със 7 на сто. Намаление има, когато зеленчукът се вари, бланшира и измива, като при тези обработки нивото им намалява с над 60 на сто. Спанакът се използва много често и за приготвяне на пюрета за бебета. За това е препоръчително листата на зеленчука да се варят, а да не се задушават. Ниво Проучването сочи, че най-малко нитрати има при китайско зеле - средно 838 мг/кг. Анализът сочи, че процесът на ферментация на зелето не влияе съществено върху съдържанието на нитрати. Така и киселото, и прясното са с еднакво ниво на отровата. Единствено при варене то спада средно с 22%.


Боядисват мандарините
Цитрусите и особено определен сорт мандарини се боядисват, обясняват от Агенцията по храните. Това обаче било позволено, стига плодовете да са достатъчно узрели. Има сорт мандарини, които дори и зрели, изглеждат отвън зелени. Затова при тях се налагало боядисване с оранжеви бои, за да придобият търговски вид. Отделно цитрусите се пръскат и c парафин, за да се задържа водата в тях и да не се скапват бързо.


Здравната карта ще спира корупцията
Жулиета НЕДЯЛКОВА

Една от мерките в екшън плана на здравния министър Таня Андреева е въвеждането на станалата легендарна електронна здравна карта. В нея ще се съдържа цялата информация за здравния статус на пациента - кръвна група, алергии, съгласие за донорство, контакти на близки и т.н. Всеки гражданин ще може да посещава личния си лекар, да постъпва в болница, да ходи на зъболекар и да си купува лекарства в аптеката, без да носи никакви други документи като направления, рецепти и резултати от изследвания. В момента здравноосигурените имат възможност за достъп до здравното си досие, но процедурата изисква разходка до районната каса за получаване на специален код. В досието са въведени данни за избор на личен лекар от 2000 г. и информация за извършени и отчетени дейности от джипитата, специалистите, болниците, лабораториите и аптеките от 2009 г. От здравното министерство очакват чрез картата да спре корупцията в системата. България е една от осемте страни в Европа, в които все още няма въведени и електронни рецепти, наред с Албания, Македония, Кипър, Латвия, Малта, Сърбия и Словакия.
Борчовете на ВМА са 93 млн. лв.
Задълженията на Военномедицинската академия (ВМА) в края на 2013 г. стигнаха 93 млн. лв., съобщи министър Ангел Найденов. Той обясни, че всички борчове на ВМА са били изчистени в края на 2008 г. и натрупването на новите задължения в този колосален размер е започнало през 2009 г.

„От около 300 млн. лв. общи задължения на здравните структури у нас една трета се падат на ВМА, за съжаление", допълни министър Найденов.Според него пациентите, които са извън контингента от системата на отбраната, които обслужва елитната болница, са 82%. За тях годишно се изразходват между 24 и 34 млн. лв. и те трябва да се покриват от други източници, а не от бюджета на МО. Само за дейностите по реанимация отивали 12 млн. лв. годишно, стана ясно още.


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница