04 април 2013 г. Тема: здравеопазванестраница1/3
Дата27.10.2018
Размер262 Kb.
  1   2   3
04 април 2013 г.


ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕЕмил Димитров в двоен конфликт на интереси

Депутатът от ГЕРБ опитал да прокара два закона в полза на семейния бизнес
Бившият депутат от ГЕРБ Емил Димитров е уличен в конфликт на интереси на два пъти в законодателната си дейност. С това решение излезе комисията за конфликтна интереси след проверка, продължила цели 9 месеца, т.е. два пъти повече от обичайното. И в двата случая става дума за предложения за промени в закони, които облагодетелстват бизнеса на неговата майка, който всъщност беше на Димитров, преди да стане депутат. . Ако решението бъде потвърдено от съда, Димитров ще бъде глобен с от 5000 до 7000 лв. и може да връща част от депутатските си заплати. В единия случай става дума за идеите за поправки в закона за лова. Димитров предложи в него да се запише, че парите от концесии на дивечовъдни участъци няма да отиват само за държавните стопанства, а за всички. Така част от таксата щеше да се връща при самите фирми, които я плащат. „фабрика Медикет" - фирма, прехвърлена на майката на Димитров, е концесионер на два дивечовъдни участъка - „Етрополе" (до 2024 г.) и „Шерба" (до 2020 г.). Според комисията за конфликт на интереси няма значение, че промените, внесени от Димитров, не са приети от парламента. Важното е, че той не е подал декларация за частния си интерес и е участвал в обсъждането и гласуването им. Другият конфликт на интереси на бившия депутат от ГЕРБ е свързан с цигарения бизнес на семейството му. От една страна, комисията е установила, че Димитров е участвал в гласуването на промените в Закона за здравето, с които бе отложено въвеждането на пълната забрана за пушене на закрито. От друга - той бе вносител на поправка в закона за тютюна, от която се облагодетелстват производители на цигари, чийто основен дистрибутор е фирмата „Симеон-2" ООД на майка му. Предложението на депутата беше да се забрани търговията с „цигарени гилзи" - свита хартия с филтър, която се пълнистютюн. Докато е текла проверката, Димитров на два пъти е канен в комисията, но не се явил. Вчера мобилният му телефон бе изключен. По-рано пред „Медиапул" той заяви: „Нека да се види кой кадруваше в Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт за интереси, защото аз ви казвам, че там са хора само на Искра Фидосова и на Цветан Цветанов." Той ще обжалва решението на комисията. Димитров изпадна от сегашните листи на ГЕРБ след конфликт с Фидосова и бившия вицепремиер. Шефът на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов определи като несъстоятелни твърденията на бившия депутат. На въпроса защо проверката е продължила толкова дълго, Златанов отговори, че се е наложило да се събира и изследва огромен обем информация.


Израелци ще учат медицина във Варна
ДАНИЕЛА ИВАНОВА

Израелски студенти ще следват във варненския Медицински университет от следващата учебна година, съобщи зам.-ректорът доц. Албена Керековска. Проектът е на МУ-Варна и университета в Хайфа и предвижда завършили трети курс в Израел да продължат обучението си у нас. На финала те ще получават дипломи, признавани и в родината им, и в ЕС. „В момента стиковаме програмите, тъй като в Израел медицина се учи 7, а у нас -6 години", поясни доц. Керековска. Първата група, която ще пристигне във Варна наесен, ще е от 10 студенти.Проектът е част от съвместната програма на

МУ-Варна и Интернационалната медицинска асамблея България (ИМАБ), чрез която от 20 г. наши лекари специализират като стипендианти в болници в Израел. „Всяка година пращаме по 6 души за 2 г., като стипендиите напълно покриват разноските им", обясни президентът на ИМАБ и почетен консул на Израел във Варна проф. Красимир Методиев.Той участва в честването на 70 г. от спасяването на българските евреи, организирано в Медицинския университет. На церемонията във висшето училище присъстваха посланикът на Израел Шаул Камиса Раз и заместничката му г-жа Саусан Хасон, областният управител Коста Базитов, и. д. кмет на Варна доц. Христо Бозов, градоначалничката на Добрич Детелина Николова и ректорът на Икономическия университет проф. Пламен Илиев.Посланик Раз сподели, че от българска страна има интерес към израелския модел на здравно осигуряване, който е с няколко осигурителни каси. В ход били и съвместни проекти в областта на генетиката и инвитро процедурите.

До края на т.г. ще се реализира голям проект с ноу-хау от ерусалимската болница „Хадасса". В МБАЛ „Св. Марина" ще бъде открит център за костно-мозъчни трансплантации, който е и научно-изследователска база на Медицинския университет.
С10-знаков код виждам болестите си в нета
ДИАНА ТЕНЧЕВА

След близо осем години българите най-сетне ще имат електронно здравно досие, в което ще влизат с прост 10-символен код. Остава възможността и за ползването на универсален електронен подпис като „ключ", но м.г. по този начин са извършени само 2000 влизания, съобщи вчера управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Пламен Цеков. Уникалният код ще е от букви и цифри и ще се получава срещу документ за самоличност в запечатан плик в регионалните каси. Процедурата ще е досущ като при вземането на ПИН кода в банката за дебитната или кредитната карта. Всеки българин, независимо дали е осигурен или не, след 15 април т. г-ще може да отиде в своята каса да подаде безплатно заявление за получаване на кода и на мига да се сдобие с него.„Идеята е не само осигурените, а всички граждани да имат достъп до досието си. Така те ще знаят какви дейности се вписват в него, защото има услуги, покривани от НЗОК и държавата, и за хората без здравни осигуровки", обясниха експерти от касата.Проектът за изграждането на електронното здравно досие на НЗОК бе реализиран чрез обществена поръчка за 1 млн. лв. без ДДС и стартира през 2011 г.

За „картона" в електронното пространство ще се влиза през сайта на касата. Той ще съдържа огромен набор от информация, трупана от 2009 г. до сега. Например за алергиите на пациента, за извършените имунизации, диспансеризации, за хоспитализациите, при които примерно са го оперирали или са му били имплантирани медицински изделия (ще се посочва какви). Ще се вписват всички медицински процедури, лабораторни изследвания, изписвани лекарства, издадени болнични листове, епикризи и т.н. Достъп до досието ще има само пациентът и единствено

след изричното му позволение в него ще може да влиза примерно личният лекар или друг специалист.Досието на децата ще е в това на родителя, направил избора кой да е личният доктор на сина или дъщерята.Съответно майката или бащата ще имат възможност да гледат информацията на наследниците си до навършването на 18 г. След това достъпът на възрастните ще бъде преустановен, а младежът или девойката ще

трябва да отиде в регионалната каса, за да поиска своя уникален код за достъп. Сред най-важните възможности, които предоставя досието, е онлайн изборът на джипи с попълването на един-единствен формуляр.Друга услуга ще е уведомяването колкото пъти желаем (може и всеки ден) за услугите, които ни се полагат от пакета на НЗОК. Уведомяването ще може да става с имейл безплатно или с платен есемес.

За втория начин обаче болният ще плаща по тарифа, определена с бъдещ договор между НЗОК и фирмата изпълнител. Уведомяването може да е примерно 2 пъти годишно за задължителния профилактичен преглед, за поставянето на ваксина и за още десетки услуги. Ако поиска, пациентът ще може да изтрие възможността за уведомяване.Много важно е, че с помощта на досието най-накрая българинът ще научава за дейности, които лекарите са отчели към НЗОК, а на практика не са му приложили. Просто казано - става дума за надписването на фалшиви диагнози, лекарства, процедури. Ако забележи подобна нередност, пациентът ще трябва да подаде жалба в регионалната каса. Инспекторите й ще направят проверка дали става дума за грешка или за недобросъвестност. „Ако е второто, няма да заплатим за тази неизвършена дейност и ще бъде наложена парична санкция според размера на нарушението", обясни управителят на НЗОК д-р Цеков.За да може пациентът да следи онлайн и в реално време какво се вписва в досието му, всички договорни партньори на НЗОК трябва да започнат да изпращат всеки ден по електронен път отчетите си за свършена работа към нея. Болниците ще започнат да се отчитат всекидневно и онлайн след 1 май т.г. „След това същото ще трябва да правят личните лекари, специалистите, лабораториите, а най-накрая и денталните лекари. За целта обаче се налагат преговори с лекарския съюз, които да накарат белите престилки да изпълняват това задължение", обясни д-р Пламен Цеков.Последната стъпка е във веригата да се включат и аптеките, за да влязат в сила електронните рецепти. Но до тях няма как да се стигне, ако звената преди това не бъдат въведени в новата схема на работа, подчертаха от НЗОК.


По 10 000 лв. за болни с мозъчни аневризми

Надзорният съвет на НЗОК реши за тази година да отпусне по 10 000 лв. за купуването на скъпоструващи стентове за 50 пациенти с мозъчни аневризми. Досега т. нар. койлове, които се прилагат при модерното вътресъдово лечение на мозъчните кръвоизливи, се поемаха от самите болни.При някои от тях се влагаха консумативи за 40 хил. лв., което бе непосилно за тях. Затова и „Труд" стартира кампания за набирането на средства именно за такива болни.Според лекари около 250 са българите, които годишно се нуждаят от безкръвна операция със скъпите консумативи. „Ако се налага, ще платим за повече от 50 пациенти", каза д-р Пламен Цеков.


Остава ходенето по мъките при протоколите
С имейл или есемес ще може да става известяването на пациента и когато е готов протоколът му за лечение със скъпоструващи лекарства.Това заяви пред „Труд" управителят на здравната каса д-р Пламен Цеков. Остава обаче проблемът със сроковете, в които се обработват важните документи. Понякога пациенти чакат по 2-3 месеца, докато се доберат до терапията си, алармираха екипа ни потърпевши.

Близо половин милион болни българи 2 пъти в годината трябва да се сдобиват с протокол, за да се осъществи лечението им със скъпи медикаменти срещу не-инсулинозависим диабет, срещу множествена склероза, хронични вирусни хепатити, злокачествени новообразувания на млечната гърда, с хронична бъбречна недостатъчност, бета таласемия, юношески артрит, ендометриоза, мукополизахаридоза и още няколко десетки заболявания.След като се потвърди диагнозата им, за което също се изискват няколко седмици, стартира процедурата по издаването на протокол. Първо той трябва да се попълни от лекарите от специализирани клиники или отделения в лечебните заведения,одобрени от здравната каса. „При мен въпросната комисия от лекари не се събра в продължение на 3 седмици заради празници, отпуски и болнични", коментира пред „Труд" Б. Д. от София, който е на 73 г. с рак на простатата. „Няма как да накараме комисиите да работят по-бързо, те са на подчинение на болниците. Решение е, ако примерно в рамковия договор със съгласието на лекарския съюз бъдат вписани задължителни срокове, които да започнат да се спазват, а при нарушаването им - да се налагат наказания", каза д-р Пламен Цеков. „Относно комисиите в лечебните заведения контрол следва да упражняват дирекция„Болнична медицинска помощ" в НЗОК, както и Агенция „Медицински одит", добавиха от касата.След като се попълни от комисията, протоколът заминава в регионалната каса. Минава още поне една седмица и стига в националната каса. Комисията там разглежда протокола и се произнася в рамките на 2 месеца, считано от датата на подаване на документите в РЗОК, ако досега болният не е бил лекуван с изписания медикамент. А при поредно „подновяване" на протокола произнасянето е в рамките на 30 дни.Заради цялата тази тромавост с писмо до НЗОК болни пациенти преди дни настояха за скъсяване на протяжните срокове и за строги наказания при неспазването им.
Защита за детски и здравни сгради
Здравното министерство се готви с пари от т.нар. Норвежки финансов механизъм да изгради публичен регистър на местата с поставени джиесем антени. Така при купуването на жилище хората ще могат да се ориентират в доколко обезопасен

район ще живеят.Мярката се налага и заради превръщането на телевизията в цифрова, което ще наложи монтирането на още повече устройства на подходящите за това площи и покриви.А тъй като нормативната уредба, която засяга електромагнитните излъчвания у нас, е много остаряла - от 1991 г., Министерството на здравеопазването е подготвило промени в Закона за здравето. Те ще бъдат гласувани от новия парламент и предвиждат да има допълнителни защитени от излъчвания зони около детски, здравнии социални заведения.
Дръжте GSM-а на 1-2 см от ухото
Д-р Ангел КУНЧЕВ

Уплашени българи пишат все повече писма до Министерството на здравеопазването (МЗ), за да попитат дали антената на покрива на съседния блок или поставената в центъра на селото им е опасна и може ли да причини рак. „Понякога сигналите са по 2-3 на ден, което означава, че страховете са големи, а информацията по темата е недостатъчна", заяви пред „Труд" д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.Сред последните писма има и такова, в което хора от софийско село заявяват, че заради устройство на мобилен оператор в общината им са починали трима души, а кокошките спрели да снасят. „Когато направихме проверка обаче, се оказа, че съоръжението дори не е захранено с електрически ток, т.е. не работи", заяви д-р Кунчев.За съжаление все още не можем да кажем еднозначно до каква степен и доколко джиесем антените вредят на здравето, тъй като въздействието им не е изследвано докрай. „Т.е. от една страна, липсват научни данни за прякото влияние на излъчвателите върху нас, от друга - все повече държави и научни организации в света смятат, че антените оказват въздействие върху хората, В резултат на това има препоръки да се въвеждат ограничения на експозицията на влиянието им", обобщи д-р Кунчев. Не може да се каже и на какво разстояние от джиесем антената е безопасно, защото зависи каква е мощността й (при някои модели тя трябва да е най-малко на 30-40 м от хората), какъв е видът на излъчваните, вълни (те са много различни) и под какъв ъгъл се намира съответният човек.„На практика всички антени могат да оказват въздействие върху здравето", смята д-р Кунчев. Със сигурност обаче най-силно застрашен е индивид, който е директно и много близо до антена, тъй като излъчването й е фуние-видно. А най-безопасно е под нея, защото там облъчването е със стойност „нула".Ето какво можем да направим сами, за да намалим, доколкото е възможно, излъчването от мобилния телефон:

• Опитайте се да държите апарата на 1 -2 см от ухото си, тъй като мозъкът се загрява допълнително от изкуствената енергия в телефона, която поддържа по-висока температура.

•Не оставяйте вечер мобилния си телефон примерно до възглавницата. Най-добре е да е на минимум 1 м. Не го дръжте и в джоба на якето или на ризата си в близост до сърцето. Това особено важи за хора

със сърдечносъдови оплаквания, тъй като е възможно да се повлияе проводната им система. „Малко по-добре е ако го държите в джоба на панталона, а 1 най-хубаво е, ако е в чанта каза главният държавен здравен инспектор.

• Не е добре децата да използват джиесема с часове. В МЗ даже са постъпвали искания от родители въобще да им се забрани да носят мобилните телефони в училище, защото е изчислено (макари хипотетично), че ако в един момент в стая с 20-30 деца звъннат 15 апарата, а учениците започнат да говорят, то нивото на електромагнитно излъчване ще е много високо. Това ще е все едно децата да са застанали до голяма антена.

Малцина се замислят колко много са източниците на електромагнитни лъчения около нас. А това са мобилните и безжичните стационарни телефони, уредите у дома като микровълнови печки, рутерите за wifi връзка и т.н. „И ако сумираме въздействието на такива уж малки незабележими източници, на практика се получава доста сериозно, и то непрекъснато облъчване", каза още д-р Кунчев. Затова в страни като Швеция и Израел вече е официализирана диагнозата „чувствителен към електромагнитни лъчения". „Причината е, че при по-дълговото им насочване към човека се стига до някакви симптоми, ако не при всички хора, то поне при някои индивиди", каза още д-р Кунчев. В света вече има и хора, осъдили компании, които при по-дългото ползване на мобилни телефони са развили неоплазми (злокачествени образувания) на мозъка.


Как ни вреди високият ток
Д-р Милена Павлова

Обувките на високи токчета, които ни издигат с повече от 10 см над земята, или тези със съвсем равна подметка затрудняват работата на мускулната помпа, отговорна за изтласкването на венозната ни кръв. А така сами можем да си докараме здравословен проблем, обясни д-р Милена Павлова, специализант по ангиология (науката за диагностика и лечение на съдовите заболявания). Тя работи в сърдечно-съдовия център в столичната болница „Сити клиник".Д-р Павлова припомни, че докато сърцето изтласква артериалната кръв към периферията, то венозната кръв се движи от мускулната помпа, т.е. от движението на долните крайници. Затова, ако човек е седнал или прав повече от 2 часа (дълго време е в едно и също положение), венозната кръв се застоява. Налягането в краката се повишава и се появява риск от венозно заболяване. „Всяка жена сама може да усети на каква височина кракът й се чувства добре и

статиката й (нормалният стоеж на човешкото тяло) не се променя. Но физиологичната височина на тока е 3-4 см", посочи д-р Павлова. Тя препоръчва обувката да не е и много тясна. В противен случаи настъпват изменения в основата на фалангата на палеца и се стига до т. нар. халукс валгус (палецът се деформира и се „разполага" върху втория пръст). Може да се получи спадане на напречния свод на стъпалото, което води до болки в ставите на стъпалото и на глезена. Т.е. най-добре е, ако се постигне ефектът на доброто фиксиране от обувката, защото стягането също може да наруши циркулацията. А то освен до венозни проблеми (като нарушения дренаж - разширените вени) причинява и артрозни изменения. Става дума за популярните сред народа „кокалчета". Че е важно кракът да е фиксиран доказват и международни изследвания, които установили, че жирафите нямат разширени вени, тъй като кожата им има свойствата на ластичен стегнат чорап. „Нека токовете са широки,защото така не се нарушава статиката и не се появяват увреждания", посъветва още д-р Павлова. Често венозните заболявания се съпътстват с плоскостъпие, защото при носенето на високия ток стъпалата губят извивката си и се наблюдава преразпределение на кръвта. Тази, която се е изпомпвала на едно място в стъпалото, се насочва върху вените на цялото стъпало и се появява т. нар. венозна корона. Вените на стъпалата се подуват, което е знак за формиране на вари-коза (разширени вени). Въпреки това голям процент от жените не спират да носят сандали, обувки и ботуши с токове над 10 см.

Ето какво още съветва д-р Павлова:

• Повдигайте се на пръсти когато и където можете, тъй като това стяга прасците и спомага за по-доброто изтласкване на венозната кръв.

•Движете се. Ако стоите с часове зад бюрото, на всеки 30 мин ставайте и се разхождайте. Ако пък дълго време сте били прави, на 2-3 часа сядайте и присвивайте коленете.

•Контролирайте теглото си. Правете масаж на стъпалата, защото ще подобрите кръвообращението в крайниците и ще намалите умората в стъпалата. Ако имате проблем с вените, избягвайте прекалено горещи душове, парни бани и сауни, както и прекаленото излагане на слънце. А ако вече имате оплаквания като отоци, внезапно схващане на краката през нощта, болки или усещане за тежест в тях, затопляне и парене, изтръпване и мравучкане, потърсете специалист по ангиология. Той ще извърши ултразвуково изследване и ще определи най-доброто лечение за вас.


Всеки трети пушач с психопроблем

Според британско изследване
МИЛЕНА ДИМИТРОВА

Всеки трети пушач страда от психичен проблем. Любовта към тютюна може да е знак за душевно разстройство. Това твърдят британски експерти, цитирани от в. „Индипендънт". Всяка трета изпушена цигара на Острова се употребява от човек с душевно заболяване. Това е записано в доклада „Пушенето и душевното здраве", изготвен от Кралската лекарска и Кралската психиатрична колегия. Връзката между пушенето и психичното здраве потвърди и психиатърът д-р Веселин Герев. Хората, които страдат от тежки психични отклонения като шизофрении разстройства, драстично увеличават цигарите. Това е признакът, че те се влошават. Някой от тях изпушват по 60 цигари на ден, разказва специалистът. Стрес Хората, попадащи в стресови състояние, също увеличават броя на изпушените цигари. „Това са тъй наречените ритуални пушачи, т.е хора, които търсят преди всичко в тютюна успокоите- лен ефект. Никотинът успокоение не носи, а ритуалът на пушенето. Обикновено пушачите се събират по двойки и тройки и се получава един вид психотерапия. Самото палене на цигарата, засмукването и издишването действа релаксиращо", каза Герев. Когато човек е стресиран, той драстично увеличава или намалява и яденето. Установено е, че докато човек дъвче, отвлича вниманието си от стресовите фактори, обяснява още психиатърът.
Пламъчето на лудостта
ВСЕКИ ТРЕТИ ПУШАЧ страда от психичен проблем. Любовта към тютюна може да е знак за душевно разстройство.

След като и любовта наскоро беше призната за психическо отклонение, което дели една група с алкохолизма, хазарта и клептоманията, значи доброто ментално състояние е силно надценено. И без да се хвърлят милиони за изследването на нещо почти очевидно, е съвсем ясно например, че има и пряка зависимост между депресията и предменструалния синдром и тоновете сладкиши, както и между лошото време и понижения тонус. Тълкуването на резултатите от новото изследване превратно може само да нагнети отношенията на пушачи и непушачи и това е сериозно. Ако из обществото започне да се шири мнението, че цигарите са не само сигнал за психическо отклонение, а предизвикват такова, то ще стане страшно. Затова е добре да се спазват няколко прости правила - Не закачайте пушач, който е бил далеч от дима. Спестете си обяснението колко е вредно това и в никакъв случай не обяснявайте за развитието на емфизем и рак. Също така репликата „Да се пуши не е модерно" - никога, ама никога не е вършела работа.Спазването на тези условия гарантира, че няма да се появи спонтанно пламъчето на лудостта в очите на пушача срещу вас.


Дни след като улицата го номинира за депутат: Емил Димитров гърми за фирми на майка си

Благодаря на Цветанов и Фидосова, каза бившият ГЕРБер, уличен за конфликт на интереси
Бившият депутат от ГЕРБ Емил Димитров гърми заради фирми на майка си и жена си. Броени дни след като протестиращите студенти, обединени около Христо Стоичков, го номинираха за депутат, Димитров бе уличен в конфликт на интереси. Нарушението бе обявено от ресорната комисия след десетмесечно разследване. Конфликтът на интереси е установен по два сигнала. Те са подадени срещу Димитров във връзка с внесени от него поправки в Закона за лова и опазването на дивеча, Закона за здравето и Закона за тютюна и тютюневите изделия. Комисията е установила по първия сигнал, че Димитров е упражнил правомощия в частен интерес на свързаната с него "Фабрика Медикет" АД. Зад дружеството стои майката на Емил Димитров - Елеонора Димитрова, чрез нейната фирма "Елеонора Транс" ООД. По втория сигнал комисията е констатирала, че бившият депутат е внесъл законопроект, с който е отменена забраната в Закона за здравето за тютюнопушене на обществени места. Частният интерес на Димитров води до облага за фирмите на майка му и на съпругата му, които търгуват с тютюневи изделия. Народният представител е осъществил и друга законодателна поправка, която предвижда да се забрани търговията с т. нар. цигарени гилзи - свита хартия с филтър, която се пълни с рязан тютюн. По този начин се облагодетелстват определени производители, чийто основен дистрибутор е фирмата на майка му "Симеон-2" ООД, уточняват от комисията.

Димитров може да обжалва решенията пред Административен съд. Ако бъдат потвърдени обаче, той може да отнесе глоба от 5000 до 7000 лева. Ще му бъде отнето и възнаграждението за периода, в който конфликтът на интереси е бил укрит.

От седмица името на Димитров е в платформата за гласуване на кандидат-депутати от листите на движението "Орлов мост", създадено около приятеля му Христо Стоичков. Преди това ексдепутатът се обяви публично срещу бившата шефка на правната комисия Искра Фидосова и я обвини, че създавала интриги и напрежение. Той потвърди, че не е в добри отношения с бившия вицепремиер Цветан Цветанов.

"Днес (б.а. вчера) цял ден благодаря на Цветан Цветанов и Искра Фидосова. Публична тайна е, че те кадруваха в тази комисия, така че им благодаря за решението", коментира за "Стандарт" Димитров.

Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница