04 май 2010 г. Тема: здравеопазванестраница1/3
Дата19.11.2018
Размер232.5 Kb.
  1   2   3
04 май 2010 г.

ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕЗдравният министър обеща повече пари за НЗОК

Янина Здравкова


Наложителна е актуализация на бюджета на здравната каса, е обявила на среща в лекарския съюз здравният министър Анна-Мария Борисова, съобщи шефът на БЛС Цветан Райчинов. Съсловната организация е поискала парите на касата да се увеличат с 200-250 млн. лв., а Борисова се е съгласила и със сумата. Сумата трябва да дойде от резерва на НЗОК в БНБ, който е над 800 млн. лв.

"Тя гарантира и че ще направи всичко възможно парите, които НЗОК дължи на болници и лекари, да започнат да се изплащат навреме до 31 май", допълни Райчинов.

Тази година бюджетът на здравната каса е намален с 500 млн. лв. спрямо м.г. Освен това касата започна да изплаща със закъснения парите, които медиците отчитат за извършена дейност, заради което пък се трупат дългове и се бавят заплати.

По тази причина през март премиерът Бойко Борисов обеща на лекарския съюз средствата да се увеличат, но за целта се планираше скок на здравната вноска. Впоследствие нито осигуровката се увеличи, нито пък бюджетът на касата. Актуализацията му зависи в голяма степен от министъра на финансите и в доста по-малка - от този на здравеопазването.


НАМЕРЕНИЯ

Борисова е казала на лекарския съюз, че до края на годината ще се въведе електронна здравна карта за всички осигурени. В нея ще има данни за пациента - осигурителен статус и медицинска информация. Целта й е ограничаване на фиктивните дейности, плащани от НЗОК.
Лекарите получиха безплатни обещания

Лора Филева

Новият здравен министър Анна-Мария Борисова се представи като диалогична и впечатли шефа на Българския лекарски съюз (БЛС) Цветан Райчинов. Вчера двамата се срещнаха за пръв път, като преди това си подхвърляха реплики през медиите.

"Трябва да опровергая и премиера, и себе си за това дали министър Борисова е диалогична и комуникативна. Определено е, разговорът беше много полезен и за двете страни", заяви Райчинов.

На срещата е било обсъдено, че бюджетът на Националната здравноосигурителна каса трябва да бъде актуализиран, за да може да се гарантира редовността на плащанията към болниците. От съюза са поискали увеличение на парите с около 250 млн. лв., като Борисова е обещала да съдейства.

"Тя каза, че ще съдейства, но за съжаление не може да гарантира нищо, защото не е тя човекът, който разпределя парите в държавата", обясни Райчинов. Министърът се е съгласила с поставените от БЛС срокове, че до 31 май касата трябва да е изплатила на болниците всичко, което им дължи.

Министерството и съюзът имат сходни позиции и за здравните електронни осигурителни карти, които трябва да бъдат въведени до края на годината. Освен това скоро трябва да е готов и анализът на състоянието на болниците, за да може да бъде изготвена национална здравна карта.

"Работят доста бързо в министерството и тази снимка е почти готова, остава да бъдат обсъдени параметрите. На този етап болници няма да бъдат принудително затваряни и след анализа на тези, които не могат да осъществяват болнична помощ, ще бъде препоръчано да се преструктурират в центрове за долекуване", обясни шефът на БЛС.

"Ако не се актуализира бюджетът на касата и не се предприемат антикризисни мерки, август или септември парите за лекарства ще свършат", прогнозира пред радио "Дарик" Маргарита Грозданова от дирекция "Лекарствена политика" в касата.

До края на годината всеки пациент с електронно досие
Карта с чип спира източването на НЗОК

Отблокират 250 млн. лв. от резерва на здравната каса в БНБ
Електронната здравна карта ще бъде въведена до края на годината с цел да се прекрати източването на пари от Националната здравноосигурителна каса. Информацията в нея ще се съхранява в чип, подобно на банковите карти, и ще се издава само на хората със здравни осигуровки. Това съобщи председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов след среща на съсловната организация с новия здравен министър проф. Анна Мария Борисова.

Спешното въвеждане на новия вид документ се налага, за да бъде спряно източването на здравната каса, било единодушното мнение на двете страни. Предвижда се в електронната здравна карта освен личните данни, непрекъснато обновяваща се справка за внесените осигуровки и диагнозата да се вписват и всички лекарски прегледи, изследвания, изписани лекарства по вид и количество, както и направените имунизации. Със специален код, вкарван в четящо устройство, подобно на банкоматите, пациентът ще има достъп до цялата информация за собственото си здраве. Джипитата, специалистите от доболничната помощ и лекарите в болниците обаче ще имат достъп само до определено ниво на информация, която им е нужна за лечението на болния. Те ще могат да ползват всички данни само с разрешение на собственика на картата.

Не е изключено с цел поверителност за достъп до тях да се слага и пръстов отпечатък

на здравноосигурения, каза още д-р Цветан Райчинов и подчерта, че това е най-сигурният начин да се контролира кой, какво и как харчи в болниците.

По време на срещата министър Анна Мария Борисова и съсловната организация стигнаха до виждането, че е необходимо да се създадат повече възможности за следдипломна квалификация.
Да се отблокират 200 250 млн. лв. от големия резерв на здравната каса, който се съхранява в БНБ, за да се покрият разходите за лекарства до края на годината и да не се бавят плащанията на лекарите. До такова виждане стигнаха вчера по време на срещата представителите на БЛС с министър Борисова. Единодушното им мнение бе, че оперативният є резерв от 125 млн. лв. е крайно недостатъчен.

Това обаче може да се осъществи само с промяна в Закона за бюджета, което може да направи само парламентът след предложение на Министерския съвет, инициирано от финансовия министър Симеон Дянков.


Министър Борисова иска справки за болниците

Министърът на здравеопазването проф. Анна-Мария Борисова е изискала справки за техниката, наличния медицински персонал, неговата подготовка и специализации на лечебните заведения в страната, както и за населението и заболеваемостта по региони, стана ясно вчера. Районните центрове по здравеопазване вече са є изпратили исканите данни. Те ще залегнат в изработваната актуализирана национална здравна карта и ще представят реалната картина във всяка една област.

В напреднал етап на подготовка са 32 медицински стандарта, като вече са готови 46, каза министър Борисова. Тя изрази очакването БЛС да участва активно в изработването на регистър на лекарите в страната по пол, възраст, специалности и области.


ПРОФ. СТАНКА МАРКОВА, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи:

БОЛНИЦИТЕ ТОЧАТ НЗОК И С МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ
Няма кой да слага инжекции, внасяме кадри от Македония и Украйна. Премиерът прояви загриженост и обеща заместник-министър за нашето направление
- Проф. Маркова, вярно ли е, че здравната каса може да скъса договорите си с някои болници, защото нямат достатъчно медицински сестри?

- Напълно е възможно, защото има европейски стандарти за добра медицинска практика, според които се следи не само за броя на лекарите, но и на медицинските сестри. Дори няколко английски и испански здравни фонда, които имаха интерес техните клиенти да се лекуват в България, се отказаха да ги изпращат тук, когато разбраха, че в лечебните заведения няма достатъчно медицински сестри.

От няколко години от страната ни непрекъснато изтичат такива кадри. Момичетата едва завършили заминават за чужбина, най-вече във Великобритания, за да гледат възрастни хора, независимо че са отлично подготвени. Не е възможно те да бъдат задържани у нас с унизителни заплати от по 400 лв. максимум. На някои места все още им плащат по 340 лева. Същевременно те работят в изключително стресова среда. В болниците обаче не им зачитат образованието и независимо че вече са бакалаври, все още ги третират като средни медицински кадри. Медицинските сестри емигрират. Има болници, в които няма кой да слага инжекции и системи. Кадрите ни бягат при първа възможност в чужбина, където им плащат в хиляди евро за разлика от тук. Оставащите у нас са застарели. Стигнахме до там съсловието ни от символ на сексапил да се превърне в символ на бабишкерщина.
- Ясно ли е колко са медицинските сестри в България?

- Към момента има 29 000 медицински сестри и 34 000 лекари, което прави по-малко от сестра и половина на доктор.

В средноевропейските държави еталонът за добра грижа за болничен пациент е в съотношение съответно 3:1. У нас в цели отделения с по 30 легла има само по две сестри, които в един и същи час трябва да сложат на болните инжекции, да премерват температура, да сменят системи и да дават лекарства. Средната възраст на жените в съсловието сега е 45 години, което го прави най-застаряващото в Европейския съюз. В детските градини и ясли 85 на сто от представителките на тази професия са пенсионерки или пред пенсия. Заради напредналата възраст те не успяват да усвоят нито работата с компютър и да водят електронен отчет, нито умеят да се справят с някои нови методи на работа. Ако държавата не вземе спешни мерки, скоро ще останем съвсем без медицински сестри.
- Какво може да се направи, за да бъдат задържани поне тези, които все още са в страната?

- Държавата да направи няколко съществени неща, които Асоциацията на професионалистите по здравни грижи е включила като спешни мерки в своя екшън план. Едната мярка е да бъдат привлечени за обучение у нас момичета от Македония, Украйна и бившите съветски републики. Те ще получат дипломи от страна - членка на Европейския съюз, което е особено привлекателно за тях. Срещу това обаче ще трябва да бъдат задължени да работят по завършената специалност в България толкова години, колкото са учили. Така поне на първо време ще бъде решен отчасти проблемът с медицинските сестри. Тази възможност сме заложили в нашия екшън план, който представихме и на премиера Бойко Борисов, а днес ще внесем и на новия здравен министър проф. Анна - Мария Борисова.


- Как ще работят чужденките у нас, при положение че са от страна не членка на ЕС и нямат българско гражданство?

- Истината е, че вече няма достатъчно кандидат-студенти за медицинските колежи към петте медицински университета в България. Всяка година се отпускат общо 1000 бройки, но няма желаещи. Освен това учебната такса е твърде висока - 360 лв. на семестър, при положение че в Гърция тя е 10 евро. За миналата учебна година в колежа към Медицинския университет в София бяха заети 63 места, от които една трета са от санитарки, които искат да продължат образованието си. Те са 35-40-годишни и е малко вероятно да заминат на работа в чужбина, след като завършат. Останалите ми студентки категорично заявяват, че ще заминат при първа възможност, щом се дипломират, защото не биха могли да оцелеят с първоначална заплата от 340 лева в България. Колкото до чужденките те могат да работят в България, щом са завършили у нас, тъй като дипломите им са от Европейския съюз и са валидни. А и се надявам, че като млади хора, да се влюбят, да си намерят съпрузи и да останат в страната ни.


- Твърдите, че медицинските сестри у нас започват работа с 340 лева месечно възнаграждение. Стартовата заплата обаче за тази професия по колективния трудов договор е 540 лева. Откъде се появява това несъответствие?

- Действително в колективния трудов договор, подписан между медицинските сестри и мениджърите на болниците, е фиксирана стартова заплата за съсловието от 540 лева. Той обаче масово не се спазва. Директорите заявяват "Ние сме търговски дружества, никой не може да ни нарежда отгоре колко да ви плащаме". Нарушенията са в почти всички общински болници. Медицинските сестри получават в тях 340 лв., на няколко месеца веднъж им дават и незначителни суми по клинични пътеки. В същото време, за да не лъсне безобразието, ги осигуряват на 540 лв., колкото е минималният осигурителен праг за тази професия, като същевременно им удържат осигуровки върху по-голямата сума. Така практикуват и във Варна и Добрич.


- Как ще реагира асоциацията?

- Вече се срещнахме с премиера Бойко Борисов и му изложихме всичките си проблеми, той прояви изключителна загриженост и разбиране към съсловието ни. Дори ни каза, че ще направи заместник-министър по нашето направление. Имахме среща и с председателя на здравната комисия в парламента д-р Лъчезар Иванов, с когото се договорихме да направим кръгла маса по проблемите. По време на форума ще поставим въпроса за задълженията и отговорностите на нашите кадри, защото от МЗ няма конкретно разпореждане какво може и какво не може да извършва една медицинска сестра. Не е ясно например трябва ли тя да поставя венозни инжекции и инвазивни манипулации или не, има ли акушерката право да води нормално раждане или не. В цял свят нормалното раждане се води от акушерка, а лекарят само консултира. У нас лекарят я изблъсква, защото е взел пари от родилката и нейните близки. Тези въпроси ще поставим и днес на срещата ни със здравния министър проф. Анна-Мария Борисова.


- Защо у нас все още човек не може да си наеме легално медицинска сестра за гледане на болен у дома?

- Пак по силата на редица неуредици, макар че привидно този въпрос би следвало да е разрешен. Преди близо три години с изменение на няколко закона бе разрешено на медицинските сестри да работят самостоятелно и да имат свои практики. Все още обаче не е решено кой и как ще финансира тяхната самостоятелна работа. Сега НЗОК няма клинична пътека, по която да плаща само сестринския труд. Такова нещо не се предвижда и от Министерството на здравеопазването. Затова ще поставим най-настоятелно този въпрос за разрешаване. Настояваме да бъдат създадени и тип медицински центрове, в които да работят предимно медицински сестри, акушерки и рехабилитатори, които да наблюдават болните по домовете и бременните. Трябва обаче да се реши въпросът дали държавата или общината ще плаща на тези хора. На практика няма и акушерка, която да посещава майката и новороденото след изписването им от родилното, освен ако жената сама не поиска такова посещение срещу заплащане. Някои могат да си позволят това, но бедните от ромски произход родилки в гетата са лишени от такава грижа, както и бебетата им. На практика не се знае какво става с тези деца, водят ли ги на задължителни имунизации и дали след раждането не са продадени. В някои градове към момента работят патронажни сестри в бедняшките квартали, но това се осъществява по европейски програми, които щом приключат, местните хора пак остават без медицинска грижа и наблюдение.


Проф. д-р Станка Маркова е председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи от създаването на организацията през 2003 г. до момента.

Член е на Висшия медицински съвет при Министерството на здравеопазването

Преподавател е в няколко медицински университета в страната.Каса пред фалит

Аида Ованес

В навечерието на 11-ата си годишнина здравната каса е докарана до състояние пред фалит. Ако не бъде подпомогната, в края на лятото парите й свършват. Човек се пита: "Добре де, нали от създаването й плащам вноските си редовно, как така парите свършват?" Ами ей така... Вероятно и този път виновни са "онези от предишното правителство". Но пък каква вина имат те, щом гласуваният бюджет за тази година поначало си беше по-нисък от миналогодишния? И какво дава държавата, за да лекува болните си граждани? Защото и пациентите ще дават по левче, и чуждите фармацевтични фирми ще дават по 5% отстъпка, само и само хората да не останат без лекарства в задълбочаващата се криза. Вече установеното в цял свят правило, че социална придобивка не се отнема, в България не важи. Все нови и нови групи пациенти с едно или друго заболяване се налага да доплащат все по-висок и по-висок процент за лекарствата си.

Болници и лекари получават със закъснение парите си за заработенето - достатъчна причина да не им се работи пълноценно. Достатъчна причина за по-малко или по-голяма корупция. И достатъчна причина да посрещат пациента едва ли не като враг.

Ако някой е искал да конфронтира лекари и пациенти, успял е! При това изключително успешно.

... Най-сетне има сигнали за изваждане на някакви 200-250 млн.лв. от "белите пари за черните дни". Нещо, за което отдавна мотивирано настояваше, аргументирано искаше и последиците от бездействието прогнозираше левицата. Защо едва сега се пристъпва към това животоспасяващо действие ли? Човек би казал: "Ами защото вече ножът наистина опря в кокъла." А може би защото вече е изтекъл онзи половингодишен срок за престояване на парите на касата (разбирай нашите и вашите вноски) в еврооблигации? И парите вече не са толкова виртуални?

А дали леля Пена от Горно нанадолнище се интересува от евро облигации и фискален резерв? Леля Пена си иска петте опаковки хапчета за кръвно и настоява да ползва полагащата й се "отстъпка". И е в правото си поне това да иска от държавата си. Все пак това е доста по-малко от онова, което получават връстничките й от Западна Европа. А и те не са работили по-малко от леля Пена. Просто си имат държавни управници, които не прехвърлят вината за несвършеното по 9-10 месеца на "предишните".

Само една болница има в Асеновград

Само една болница има на територията на община Асеновград, съобщи Дима Шопова от местната администрация. В малките населени места хората разчитат предимно на личния си лекар, каза тя. По думите й при необходимост от по-сериозно лечение жителите от по-отдалечените места трябва да пътуват до Асеновград. В някои от случаите болните се изпращат за диагноза и лечение в пловдивски болници.

Община Асеновград включва 30 населени места заедно с общинския център. По брой население Асеновград се нарежда на второ място в област Пловдив.

Свободни места за лекари са обявени във видинското бюро по труда, стана ясно вчера. В областта в края на март равнището на безработица е 15,44%, каза Милчо Цоков от бюрото по труда във Видин. Традиционно висока - 52%, остава безработицата сред жените. 2-3 еднолични фирми на месец спират дейността си, посочиха от бюрото по труда.

В шивашкия бранш и строителството има много съкращения заради кризата. Това посочи Кольо Николов, председател на Регионалната занаятчийска камара във Видин. По думите му много от младите строители предпочитат да работят в чужбина заради по-голямото заплащане. Над 10 занаятчии от региона показват майсторлъка си в Гърция, Франция, Македония, Англия, Великобритания, Германия и Швейцария.


Време за реформа на здравната реформа

Аида Паникян

Ако не се вземат спешни мерки, водещите новини по медиите ще са за лекарски грешки и преждевременно починали пациенти

Документ със стратегия за здравеопазването в България до 2020 г. ще бъде изготвен до края на сезона от екипа на президентството. Това каза президентът Георги Първанов в края на близо 4-часовата дискусия, инициирана от самия него в Пловдив. Форумът на тема "Българското здравеопазване - между незавършените реформи и предизвикателствата на кризата" събра експерти от различни области на здравеопазването. Първанов заяви подкрепата си на идеите на здравната министърка проф. Анна-Мария Борисова "да върне пациента в центъра на системата, да се направи Националната здравна карта", както и на инвестиционните й намерения. "Със сигурност ни предстоят много непопулярни мерки и аз като всички съм готов да ги подкрепя, но след като се видят ясно целта, пътищата и механизмите за постигането им, коментира държавният глава. Според него трябва да има ясно определени срокове, параметри, очаквани резултати, и то измерими на всеки етап", категоричен е Първанов. Според него важно е всички експерти да помислят сериозно "как да се преструктурира здравеопазването така, че да се гарантира универсално покритие, солидарност на финансирането, справедливост и равнопоставен достъп до здравни услуги, предоставяне на качествени здравни грижи".

"Най-доброто време за провеждане на здравна реформа е по време на криза, защото тогава най-добре се вижда кое и откъде изтича", смята д-р Цветан Райчинов, председател на Българския лекарски съюз.

Почти като притча прозвуча разказът на доц. Евгений Генев - председател на Българската педиатрична асоциация. В началото на здравната реформа "изпратиха ни джипи от Великобритания" (очевидно да обучава нашенските доктори - б.а.). Английският лекар разпитал как е устроена системата на обслужване на пациенти. Нашенските доктори му отговорили, че като отиде болният в поликлиниката, може до 1-2 дни да получи нужната му здравна помощ. Англичанинът учудено вдигнал вежди и казал: "И вие искате да развалите тази система?"

Демонизиран е образът на българския лекар, е мнението на доц. д-р Георги Паскалев - ректор на Медицинския университет в Пловдив.

Въпреки наложилото се мнение, че джипитата у нас са прекалено много, доц. д-р Валентина Маджова, национален консултант по обща медицина, подчерта, че през последните 10 години с повече от 1000 джипитата у нас са намалели. Току-що завършилите не са мотивирани да специализират обща медицина. Доц. Маджова предлага да има заплащане на допълнителните дейности на общопрактикуващите лекари и да им се даде свобода да се квалифицират.Основният дефект

на българското здравеопазване е недостатъчният бюджет за извършване на реформата, подчертаха гпавните докладчици проф. Дамян Дамянов и проф. Григор Горчев. В момента официално за здравеопазване се отделят 4,2% от БВП. Но това е само на книга, "реалният дял е 3,2%", подчерта д-р Райчинов. По думите му, ако на директор на болница се дадат 1 млн. лв., той ще направи всичко възможно да усвои средствата, "дори от улицата ще събира пациенти".

Д-р Евгени Душков от КТ "Подкрепа" подчерта, че 8-те процента здравна вноска, която българинът плаща, всъщност не отиват за здраве. "Миналата година от тях се ползваха 6%, а през тази - 5". По думите му парите се "въртят" в консолидирания бюджет. Предложението на експертите е здравната вноска да стигне 12-14% до 2020 г., като 2% от нея да е за задължително допълнително здравно осигуряване.
Качеството

на здравна помощ в България в сравнение с останалите страни от ЕС дава твърде противоречива представа за картината: България е сред страните в ЕС с най висок коефициент на болници за активно лечение - 3,1 на 100 хил. души население, докато в Холандия например този коефициент е 0,6. Висок е коефициентът и на броя болнични легла - 651 на 100 хил. души у нас, докато в ЕС е 565. По отношение на този параметър д-р Мими Виткова коментира, че "през последните години у нас се намалява броят на болничните легла, но се разкриват почти безконтролно нови болници". Неравномерно е териториалното разпределение и на болниците, и на специалистите.

Регистрирането на 4-5 хил. пациенти на един общопрактикуващ лекар не води до нищо добро, а до лошо качество на предлаганата услуга, убедена е доц. Маджова.

Да се разбере откъде идва противоречието, че парите за здраве от 2001 до 2010 г. са увеличени двойно, пациентите доплащат, а качеството на здравеопазването поставя страната ни на последно място в европейските класации, иска президентът. Той постави и един непоставян от никого досега въпрос: доколко замяната на сега съществуващите клинични пътеки ще е по-ефективна с диагностично-свързаните групи.

"Няма анкета у нас, която да показва, че обществото и лекарите са доволни от здравната реформа", каза от своя страна д-р Райчинов.
Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница