04 Можете ли? Морски шахДата27.04.2017
Размер23.83 Kb.
#20059
04 Можете ли? Морски шах
Преносимият компютър е удобен, когато човек пътува. Компютърната игра е начин за прекарване на времето, когато ви е скучно.
Ваша задача, ако се съгласите е да напишете класическата игра на Морски шах с Visual Basic.Net. Дърк откри кода на програмата на неизвестен уеб сайт, но изходния код на формата липсваше. Вие трябва да създадете формата така, че да съответства на кода. Ако направите всичко правилно ще имате работеща игра Морски шах.
Вземете от вашия учител или от сайта на курса, ако се обучавате в Интернет, шаблона с изходен код от секция 04. Поставете го в собствена директория. Трябва да получите две поддиректории (bin, obj) и 7 файла.

Отворете Visual Studio, изберете опцията Existing Project и изберете файла TicTacToe.sln. Като алтернативен вариант можете да използвате My Computer, за да изберете файла TicTacToe.sln, след което да щракнете два пъти върху него. Средата на Visual Studio ще се отвори автоматично.


Вашата задача е да добавите обекти върху формата като използвате Прозореца Toolbox, така че формата да изглежда като тази по-долу. Също така трябва да обновите елементите в Прозореца на свойствата както е описано по-долу.1) Щракнете върху формата, за да установите фокуса върху нея. Променете нейното свойство текст на Tic Tac Toe.

2) Създайте 9 етикета и ги номерирайте от 1 до 9. Подредете ги така, че етикет 1 да бъде в горния ляв ъгъл на формата, а етикет 9 – в долния десен. Можете да спестите време като създадете един етикет, настроите свойствата му и след това го размножите 8 пъти. Задайте следните стойности на свойствата:Височина

48

Ширина

48

Шрифт

Microsoft Sans Serif Bold 36

Цвят на фона

Може да оставите сивия цвят по подразбиране.

Текст

Можете да оставите текста по подразбиране.

3) Създайте етикет с номер 10 под предходните 9.
Височина

25

Ширина

175

Шрифт

Microsoft Sans Serif Bold 16

Цвят на фона

Може да оставите стойността по подразбиране.

Текст

Може да оставите стойността по подразбиране.

4) Създайте три етикета с номера от 11 до 13. Променете текста им на “X Wins”, “O Wins” и “Ties, както е показано в примера.

5) Създайте три текстови полета с номера от 1 до 3. Поставете ги непосредствено до етикетите , създадени в стъпка 4.
6) Създайте бутон с номер 1, както е показано. Променете текста му на “Play Again”.

7) Създайте бутон с номер 2, както е показано. Променете текста му на “End”.

Веднъж след като сте създали формата, изградете приложението. Ако няма грешки изберете опцията Debug / Start, за да стартирате програмата.
Ако програмата ви работи правилно, я покажете на учителя си.

Продължение / Обобщение
  • Променете цвета на фона на формата.

  • Променете шрифта на Microsoft Sans Serif Bold 10 на всички бутони, текстови полета и др. Можете ли да промените шрифта на всички елементи едновременно като преди това щракнете върху тях при натиснат клавиш CTRL?

  • Добавете текстови полета за имената на играчите.


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница