04 юни 2013 г. Тема: здравеопазванеДата01.05.2018
Размер272.35 Kb.
04 юни 2013 г.


ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕБолница с 8000 лв. глоба -затворила за Нова година
Маданската болница е наказана с 8000 лв., защото е спряла дейност за 10 дни по Коледа и Нова година. Шефът й д-р Стефан Хаджиев е санкциониран с още 500 лв. Водещи специалисти били в отпуск, правил се и ремонт на две отделения, обясниха от болницата, която обжалва.


Връщат дете с пукната ръка от спешното в Благоевград
ТОНИ МАСКРЪЧКА

Баща на 10-годишно дете от Благоевград се оплака от лекари в спешното отделение пред сайта Struma.com. Емил Манов твърди, че дежурните отказали да направят рентгенова снимка на ръката на детето му. Момичето било танцьорка и на празника на детето паднало на сцената. Ивана се прибрала към 18 ч с болки в ръката. Три часа по-късно таткото я завел в спешното отделение, но дежурният ги отпратил да дойдат на следващата сутрин, за да се направи снимка. Предписал обезболяващи. Ядосан, бащата отишъл в отделението по ортопедия и там дежурният д-р Красимир Спасов поставил шина на ръката. Бащата се зарича, че ще пусне жалба до шефовете на болницата срещу спешните медици.

„Колегата, който е бил на смяна, е преценил, че няма сериозна фрактура и може да се изчака до сутринта. Имаме дежурен рентгенолог на повикване, но няма как да го викаме при всяко съмнение или болка", каза шефът на спешното отделение д-р Владимир Рабаджийски.

Ортопедът д-р Спасов пък обясни, "че действително е нямало да се случи нищо фатално, ако детето изчака до сутринта. „Бащата дойде доста афектиран. Прецених, че няма сериозна контузия. Имаше клинични данни за пукване на костица на лакътя и поставих шина. Казах им след седмица пак да дойдат", каза д-р Спасов. В отделението също няма рентген и снимка не е правена. „Проблемът не е в лекарите, не е редно пациентите да се нахвърлят върху нас. Крайно време е да се промени организацията. Рентгенологът е на повикване нощем. Все едно полицаите да си стоят вкъщи и да ги викат при извършено престъпление", допълни д-р Спасов.
Община и държава искаш по-голям дял спешната болница
ДАНИЕЛА ФЛРКИ

Делът на община Варна в МБАЛ „Св. Анна" да бъде увеличен чрез апорт на земята под болницата. Това гласуваха съветниците от комисията по собственост и стопанство към общинския съвет. В момента кметството държи 33,6% от акциите на „Св. Анна", която покрива спешните случаи в града и целия регион. 51% са собственост на държавата, а останалите акции са разпределени между по-малките общини от областта. Съветниците задължиха администрацията да започне процедура по оценка на терена, който ще бъде апортиран. Предложението дойде от д-р Красимир Петров, бивш депутат от ГЕРБ и хирург в „Св. Анна". Той се мотивира с нуждата от разширяване на базата и удвояване на болничните легла до 800 чрез строеж на нов корпус в двора на „Св. Анна". Сега земята там е дадена от местния парламент на болницата за безвъзмездно ползване. Вписването й в капитала на дружеството ще пресече евентуални опити за завземането й за други цели. Ако проектът се реализира, увеличението на капитала на общината може

да стане за сметка на по-малките акционери, а държавният дял да се запази. Решението им влезе в конфликт с осмото поред искане на държавата нейният дял да скочи до 77,4% за сметка на този на Варна, който да бъде редуциран до 17,3%. Предложението е направено от служебното правителство и е вписано в дневния ред на общото събрание на „Св. Анна", което ще се проведе следващата седмица. „Така държавата опитва да оправдае 7 млн. лв., които е вложила в болницата през последните 5 г. предимно в апаратура. Общината също е дала 5,7 млн. лв., но не като капиталови разходи, а чрез инвестиционна политика, и не могат да са основание за искане за вдигане на капиталовия дял", поясни представителят на ОбС в общото събрание на „Св. Анна" д-р Ивайло Бояджиев. Колегите му го упълномощиха да даде отрицателен вот на поредното искане на държавата в ущърб на общината. Борислав Гуцанов от левицата в съвета апелира решение да не се взема, докато Варна няма легитимен кмет и председател на общинския съвет.


По Илинден ще се пуши в кръчмите

БСП и „Атака" Внасят промени в закона за здравето, ДПС гласува шарено, ГЕРБ ще е против
Мария ФИЛЕВА Павлина ЖИВКОВА

До Илинден депутатите ще върнат пушачите в кръчмите. От групата на „Атака" внесоха свой вариант на промени в закона за здравето. Днес Коалиция за България ще обсъди своя вариант за промени. Технологичното време по обсъждане и влизането им в сила ще завърши около средата на юли, изчисляват парламентаристи.

От БСП предлагат забраната за пушене в болници, детски заведения, училища, административни сгради и офиси да остане. Националистите са съгласни с това, но са склонни да дискутират за премахване на ограниченията за пушене в офисите.

Ако отпадне текстът от сегашния закон „забранява се тютюнопушенето и в помещенията с обособени работни места, където се полага труд, както и в помещенията към тях със спомагателно и обслужващо предназначение" (чл. 56, ал. 2), на практика всеки работодател ще решава да разреши ли на подчинените си да димят в сградите, където се трудят. Според юристи, когато нещо не е изрично забранено, то е позволено.

И „Атака", и червените предлагат връщане на цигарите в „дискотеки, ресторанти, питейни заведения, бистра, кафенета, кафе-аперитиви и барове", като за целта пушачите бъдат отделени в специални зали. В нощните заведения ще може навсякъде и без проблем да се пуши след 22 часа.

Когато залата за консумация е по-малка от 70 кв. м, собственикът има право да избере дали в заведението да се дими, са записали националистите. Социалистите предлагат тази граница да е 60 кв. м. От „Атака" допускат да се пуши и в „обособени самостоятелни помещения, разположени в сградата на летищата", БСП са против. Левите настояват за вдигане на глобите до 20 000 лв.

Вчера Волен Сидеров предложи въпросът да се реши с референдум. Групата му ще гласува единно „за" либерализиране на режима.

От ДПС няма да излизат с обща партийна позиция по казуса. Лютви Местан е твърдо за забраната, но лобито на пушачите в групата на ДПС е силно и неотстъпчиво.

Експремиерът Бойко Борисов се обяви категорично против промените. Очаква се групата на ГЕРБ да се съобрази с неговата позиция.


Институтът за икономически изследвания при БАН обяви:
С 4 млрд. лв. скочил държавният дълг при ГЕРБ

6,6 милиарда от фискалния резерв опоскани за 4 години
С 4 млрд. лв. е нараснал държавният дълг на България за времето от 2009 г. до 2012 г., докато на власт беше правителството на ГЕРБ. За този период задълженията на страната ни са се увеличавали с по 1 млрд. лв. на година. Това съобщи д-р Емил Калчев от Института за икономически изследвания при БАН. Той участва в представянето на годишен доклад за икономическото развитие на страната ни.

Обезпокоителното е, че държавният дълг нараства на фона на свиващите се средства във фискалния резерв

Например през 2008 г. в него са били натрупани рекордните 12 млрд. лв., а в момента средствата в резерва са 5,4 млрд. лв. или с 6,6 млрд. лв. по-малко, припомниха икономистите от БАН.

Калчев обясни още, че най-вероятно за 2013 г. бюджетният дефицит ще бъде по-голям от 1,4 на сто. Такива били прогнозите, като се има предвид състоянието на бюджета и дадените заявки за еднократни плащания за майките и коледни добавки за пенсионерите. Според Калчев тези еднократни плащания може и да нямат негативно влияние върху хазната, ако правителството спести разходи от други пера. По думите му това може да стане, като се намалят разходите в администрацията където се харчели много пари с нисък ефект.

От БАН припомниха още, че проблемите в системата на социалното осигуряване не са решени. В момента дефицитът там бил над 3 млрд. лв. Според проф. Митко Димитров управляващите често виждат решението на проблема в увеличаването на пенсионната възраст. „Хората, които получават пенсии заради прослужено време, всъщност не са толкова много”, отчете той. Дефицитите в системата се генерирали заради възможностите за ранно пенсиониране в определени сектори. Затова от БАН препоръчват тези схеми да бъдат променени, така че пенсията да отразява по-реално приноса на съответното лице към системата. Икономистите припомниха още съмненията, че има хора, които неоснователно получават пенсии по болест

“Необходимо е да се запушат дупките в резултат на административни нарушения”, отбеляза още проф. Димитров.

Данните на БАН показват още, че в годините на кризата общините са били най-потърпевши. Приходите на местните власти през миналата година спаднали с близо 1 млрд. лв. в сравнение с 2008 г., когато били около 5 млрд. лв. Затова от БАН призоваха да се потърсят нови източници на постъпления. Част от приходите от данъка върху доходите на физическите лица например можел да остава в общините.


150 лекарства са спрени от продажба
Сто и петдесет лекарства за спрени от продажба на българския пазар само за последната една година. Това съобщиха от Асоциацията на търговците на едро с лекарства по време на международна среща на работещите в този бранш, която се проведе в София вчера. Търговците са единодушни, че цените на тези медикаменти в България са станали толкова ниски, че не представляват интерес техните продукти да се продават у нас и ги изтеглят от нашите аптеки.

Спрените за продажба лекарства са най-вече за лечение на онкологични и кардиологични заболявания. Липсата на някои от тях се компенсира донякъде с генерични препарати, както и с регистрирането на нови медикаменти.

Според производителите медикаментите могат да поевтинеят не с намаляване на процента на надценката с административен натиск, а чрез цялостна промяна на действащата система на ценообразуване, която действа сега. Те смятат, че реално те ще поевтинеят, ако ДДС бъде намален. Сега налогът от 20% върху лекарствата е най-високият върху такъв продукт в Европейския съюз. По твърдения на представители от асоциацията търговците на лекарства работят на ръба на оцеляването. Вътрешни разчети показали, че след като надценката бе намалена с 2 на сто, повечето от тях работели с печалба не повече от 1 процент. Търговците дори предупредиха, че това тепърва ще води до тежки последици, тъй като е вероятно все повече производители да изтеглят продукти от нашия пазар.


БСП вкарва държавата в частните училища и болници
Не искам да има изключително много частни школа с ниско качество, заяви просветният министър
Ванина Стоянова, Елена Несторова

Първата седмица на новите министри завърши с някои смели, дори неприложими идеи за реформи в поверените им ресори. Общият им знаменател е засилването на ролята на държавата.

Здравният министър Таня Андреева е поредният, който ще се опита да вкара ред в създаването на нови болници и във финансирането им, но с вече удряли на камък идеи. Тя ще настоява да се обвържат разрешителните за дейност и регистрация на лечебните заведения с това дали има нужда от тях в съответните райони. Подобен подход обаче трудно ще мине, тъй като веднага ще бъде атакуван с противоконституционно ограничаване на частната инициатива.

Предишният парламент се опита да ограничи роенето на нови болници, които са изключително частни, с предложение в срок от една година те да не получават финансиране от НЗОК. Промяната обаче не мина в парламента с аргумента, че след като отговарят на всички изисквания за договор с касата, всяко ограничение би било противозаконно. А служебният здравен министър Николай Петров отчете, че само за 2012 г. са дадени разрешения на 13 болници, а през 2013 г. - на още 6.

Сходно изказване за своята област направи и просветният министър проф. Анелия Клисарова. Тя вкара в приоритетите си чувствителна за левицата тема - финансирането на частните училища. Проектът за училищен закон на ГЕРБ предвиждаше и те да получават държавна субсидия от 2016 г. "Мисля, че трябва да се затегне режимът за нови частни училища, трябва и да се направи проверка на съществуващите... Не искам да има изключително много частни училища с ниско качество", каза проф. Клисарова през почивните дни. От друга страна, тя признава, че щом родителите, избрали частното образование, плащат данъци, би било редно държавата да дава средства и за техните деца. Притесненията й са субсидията да не доведе до бум на частни училища със съмнително качество.


ОЩЕ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
Независимо от собствеността им всички болници ще трябва да работят по едни и същи правила, едно от които е наличието на спешно отделение, смята здравният министър Таня Андреева. Подобна мярка обаче изисква сериозен финансов ресурс и наличието и поддържането на още персонал на фона на недостига на кадри. Това означава, че може да доведе до закриване на болници особено в по-малките населени места, където достъпът до здравна помощ и без това е ограничен.

Андреева ще настоява също НЗОК да плаща само за медикаменти и медицински дейности. Тя обеща на лекарите в Спешна помощ облекчени условия за пенсиониране, като категоризира труда им, което не е ясно как ще мине на фона на препоръките на ЕК да се ограничат възможностите за ранно пенсиониране. Ще се водят разговори с премиера и финансовия министър за отпускане на още средства за по-високи заплати в спешните звена. Другите й намерения обещават далеч по-лек режим за специализация на младите лекари.
Над 150 лекарства са изтеглени от пазара заради ниски цени

Търговци са изнесли от България в Европа медикаменти за над 300 млн. лв.
Дина ХРИСТОВА

Постоянният административен натиск за сваляне на цените на лекарствата у нас не намалява публичните разходи за медикаменти, но за сметка на това оставя пациентите без жизненоважно лечение, тъй като фирмите изтеглят продуктите си от българския пазар. За това предупредиха от Българската асоциацията на търговците на едро с лекарства, която е домакин на годишната среща на европейските си колеги.

Само през последната година са били изтеглени над 150 лекарства заради ниската им цена. Става въпрос за медикаменти основно за лечение на онкологични и кардиологични заболявания, уточни председателят на асоциацията Димитър Димитров. Някои от тях, макар и трудно, се компенсират с генерични препарати или с регистрирането на нови, призна Димитров.

Последният случай на важен медикамент, който няма да се предлага у нас, е за епилепсия. Той ще бъде на родния пазар още не повече от 18 месеца, тъй като по закон компаниите са длъжни да предупреждават година и половина по-рано за намеренията си. От производителя "Рош" аргументираха решението си именно с ниската цена на продукта, регистрирана в позитивния лекарствен списък у нас на базата на реферирането с други държави, на която производителите не могат да издържат.

Асоциацията е правила свое неофициално изследване за т.нар. паралелна търговия, при която се купуват медикаменти от една страна - членка на ЕС, където цените им са по-ниски, и се предлагат в друга страна с по-високи. Според резултатите по тази схема от страната ни са изнесени лекарства за над 300 млн. лв. "Ако ги няма квотите, ще са за над 1.5 млрд. лв. Питам каква е логиката, ако цените на лекарствата у нас са сред най-високите в Европа, както се твърди, да се прави такъв оборот от паралелна търговия", чуди се Димитър Димитров.

Търговците на едро у нас са категорични, че вече няма накъде да се намаляват надценките, тъй като за м.г. печалбите на фирмите са малко над 1%. И то не само от лекарства, а и от паралелни дейности - продажби на медицински пособия и консумативи. Според Димитров не е нормално да се говори за оптимизиране на разходите в здравеопазването, като в същото време се осъществяват политики само за намаляване на цените на лекарствата. Той смята, че ако се преструктурира например болничната помощ, ще има повече пари за по-нови и по-ефикасни медикаменти. И дава пример за липсата на ефективност от натиска за намаление на цените. "През 2012 г. при над 460 млн. лв., които здравната каса заплаща за медикаменти, от договарянето тя е успяла да реализира отстъпки за под 3 млн. лв. Правете си сметка колко е било ефективно", каза Димитров.

Според него основната стъпка при намаляването на цените на лекарствата няма да стане чрез намаляване на надценки и договаряне, а чрез промяна на ДДС върху тях. Димитров твърди, че на фона на най-ниския разход като брутен вътрешен продукт за здравеопазване в България ДДС-то върху медикаментите е най-високо в целия ЕС. В същото време средствата за здраве у нас са под 4% от БВП, а в Европа - около 10 на сто. "Едно е да се намалява от 10%, друго от 4", смята Димитров.
ЧЕЛЕН ОПИТ

От Европейската асоциация на търговците на едро с лекарства признаха, че подобен административен натиск за намаляване на цените на лекарствата има във всички европейски страни в условията на криза. Както и проблеми с лекарствата, които са резултат не само от регулативния натиск, но и заради липсата на мощности и все по-големите изисквания към производителите заради директивата за защита от фалшиви медикаменти.
Децата се плашат от онлайн тормоз, родителите - от педофили

Разясняването за опасностите в интернет трябва да започва от най-ранна възраст
Елена Несторова

За някои ваканцията вече започна, а за други наближава съвсем скоро и типично за новите поколения по-голямата част от нея децата ще прекарат пред компютъра. България заема второ място по честота и престой в интернет на децата между 9 и 16 г. Преди нас са само шведите. Това сочат данни от изследване, направено сред повече от 2000 деца и техните родители в страните - членки на Европейския съюз.

Световната здравна организация от години е признала за психична зависимост неконтролируемото ровене в интернет. Според психолози обаче колкото повече малките потребители се интересуват от възможностите на дигиталните технологии, толкова по-голямо развитие на техническите си умения придобиват. А това ги прави по-защитими от онлайн опасности и по-конкурентоспособни в бъдеще. Без интернет те на практика трудно намират общи теми с връстниците си и това често ги изолира от тях и ги превръща в аутсайдери. Затова и дебатите за връзката на детето с компютъра вече се въртят не около това дали тя е вредна, а как да се намери границата, за да бъде полезна.

Ползата от интернет и дигиталните технологии откриват вече дори хлапета на по 3-4 години. За откриване на опасностите е необходим житейски опит и насоки от възрастен как да се използват те безопасно. "На децата в никакъв случай не трябва да им бъде забранявано да ползват интернет и социалните мрежи и сайтове, да им се втълпява, че те са страшни. Но родителите трябва да започнат разговор с детето, когато то прояви интерес към тях, за да се осигури отворен канал за общуване и то да е готово да сподели, ако усети някаква опасност", съветва родителите Георги Апостолов, координатор в Националния център за безопасен интернет.

Разговорите имат за цел да се изгради доверие между двете страни и големите да получат достатъчно информация за децата си, за да преценят доколко те са застрашени в мрежата. Това доверие е първата крачка на по-късен етап родителите да получат лично от децата си в тийнейджърска възраст профилите и паролите им за различни сайтове и социални мрежи и разрешение да следят контактите им в интернет. Ако следенето става тайно и детето разбере, вредите върху взаимоотношенията в семейството може да се окажат необратими. А шансът тийнейджърите да научат за биг брадъра в мрежата никак не е малък, тъй като в повечето случаи те са много по-подготвени технически от родителите си.

Затова част от изграждането на доверието са и разговори, в които възрастните си признават липсата на познания и молят децата си за обучение и съвети. Така те научават за техните интереси, любимите игри, търсената информация в интернет. Това пък им помага да предлагат на децата си подходящи за развиване на талантите им игри и сайтове. Засега обаче проучванията показват, че родителите не се справят добре със задължението си да са гидове на децата си в глобалната мрежа. Напротив, точно у дом

детето не подлежи на никакъв контрол

относно това с какво точно се занимава във виртуалното пространство.

А между 11 и 15 г. тийнейджърите са най-уязвими за манипулации и измами в мрежата, защото вече имат много информация за семейството, която могат да споделят. Чувстват се и достатъчно самостоятелни, за да вземат решения къде да отидат, с кого да се срещнат и т.н. Най-висок обаче е рискът от поддаване на психически тормоз или сексуална експлоатация. Съществува голямо разминаване в представите на възрастните и децата какво е опасно в интернет, признава Георги Апостолов. Специално изследване от м.г. показва, че според родителите педофилията е най-голямата заплаха за децата им в мрежата. Подобни тревоги не са безпочвени, но това не е най-страшната онлайн опасност за малките. Доказано е вече, че този тип сексуално насилие се упражнява най-често в тесния семеен кръг - между роднини, от учители и треньори, т.е. хора, които имат изграден авторитет в очите на детето.

През очите на малчуганите най-голямата заплаха е онлайн тормозът от съученици, пускането в мрежата на злепоставящи ги клипове и снимки, унизителни коментари. Този проблем са посочили повече от половината запитани деца в проучването. На определена възраст хлапетата обичат да провокират най-вече с държанието си. Дори то да е обидно за връстниците им, за тях в това няма нищо лошо - приемат го като вид забавление. За съжаление често те не знаят кога да спрат, тъй като в тези случаи се проявява т.нар.

ефект на екрана

Той се обяснява с факта, че детето не вижда жив човек, което му осигурява психологическа дистанция, а тя пък го тласка към доста по-арогантно държание, което вероятно в ситуация "очи в очи" не би проявило. А онлайн тормозът, макар и в изключителни случаи, може да доведе до фатален край. Сам по себе си той не може да е причина за самоубийство, но може да се окаже последната капка, преляла чашата при по-чувствителните деца. У нас вече има регистриран подобен случай - момиче, което посяга на живота си след тормоз от връстниците й. Качването и разпространяването на унизителни материали може обаче да докара на детето невроза, лош сън, липса на апетит, спадане на успеха в училище. За потърпевши от тормоз в мрежата през последната година са се обявили 25% от децата, а 19% са си признали, че са негови извършители.

Другата опасност в интернет идва от сайтове с т.нар. "вредно" или "незаконно" съдържание, на което волно или неволно може да попадне детето при сърфиране в мрежата. У нас за вредна се счита информацията, която пропагандира расистки или националистически идеологии. Както и подтикването към употреба на наркотици или даване на информация как човек сам може да си направи синтетичен наркотик. Подобно съдържание най-често се открива в сайтове за хранителни добавки и за лекарства без рецепта. Вредни са още електронните страници за диети, които могат да доведат до хранителни разстройства като булимия и анорексия, информация, която подтиква към самоубийство или самонараняване. Сайтовете със снимков материал за екстремно насилие над животни също влизат в графата "вредни". Известна вреда за джоба на родителите нанасят и измамните електронни страници, които карат децата да изпращат съобщения от телефона си, за да получат нещо.

Съществуването на такива сайтове у нас не е наказуемо, тъй като то не може пряко да повлияе на организма на човек, ако той сам не реши да приложи наученото в тях реално върху себе си или върху някой друг. А дали и как ще се използва вредната информация, зависи от възрастта, интелекта на детето и натрупания житейски опит. Точно заради това експертите по безопасен интернет смятат, че родителите са тези, които трябва да ориентират децата си кое е полезно за тях и какви постоянни опасности ги дебнат с отварянето дори на само един линк.

Сайтовете с незаконно съдържание, за каквото се смята порнографията, се преследват обаче от закона според Наказателния кодекс. За такива се считат страниците, които са свързани с производството и разпространението на детска порнография. За това се влиза в затвора до 8 г. "През последните години порнографията сред децата и онлайн педофилията са се увеличили, като жертвите са съвсем невръстни - до 5 г., дори има бебета на месеци. До момента у нас е имало два случая на свалени и ликвидирани сайтове за детска порнография на български сървъри.

Най-лесно педофилите се свързват

с жертвите си чрез онлайн сайтове за игри, социалните мрежи, където се представят с чужда самоличност и имат за цел да прехвърлят контактите с детето в чата. Там разговорите стават по-свободни, с което шансът да се събере сексуален материал от детето, за да бъде то шантажирано, се увеличава. А целта е извършване на още по-драстични сексуални действия", обяснява Георги Апостолов.

Друг начин да се стигне до детска порнография са така наречените сайтове за деца модели, които са напълно законни в цял свят. Провокативното онлайн държание на тийнейджърите между 13 - 16 г. също може да създаде интерес у човек с педофилски наклонности. Много лесно податливи на споделяне в интернет с възрастни са и по-емоционалните деца, които трудно общуват и споделят при пряк контакт.

Практиката показва, че заради разминаването в законодателството в различните държави борбата с вредното и незаконното съдържание в интернет е доста трудна, защото някъде то е законно. Два български нацистки портала например си съществуват спокойно онлайн, тъй като у нас са нерегламентирани, но са хоствани в САЩ. А от там отказват да ги свалят, защото според американската конституция съдържащото се в тях представлява свобода на израз, казва Георги Апостолов.

Всеки потребител може да подаде сигнал до Националния център за безопасен интернет, когато нещо в интернет го обезпокои, а специалистите ще преценят как да действат според закона.
Наливат над 19,5 млн.лв. за превенция на рака
Скрининги за рак на маточната шийка, карцином на гърдата и рак на дебелото черво ще бъдат организирани в рамките на проекта "СПРИ и се прегледай" на Министерството на здравеопазването. Изследванията ще бъдат финансирани от оперативната програма за регионално развитие, като общият бюджет на проекта се равнява на 19 558 281.73 лв. Целевата група за скрининг на маточната шийка са жени на възраст от 25 до 60 години, за които е предвидена цитонамазка за откриване на ранните признаци на заболяването. Изследвания за рак на млечната жлеза са предвидени за жени между 50 и 69 години, които ще бъдат подлагани на мамографски преглед на всеки 2 години. Тъй като ракът на дебелото черво може да засегне както жените, така и мъжете, на изследвания могат да се подложат представителите и на двата пола, които са навършили 50 години. При скрининга за това заболяване се прави анализ за скрита кръв във фекалиите. Изпълнението на проекта ще продължи до 21 декември тази година.


Бабаити налетяха на бой на доктори
Двама мъже са налетели на бой на персонала на Спешния център в град Тервел. Инцидентът станал около 20.30 часа в събота, съобщиха от Областната дирекция на МВР.

Двамата се нахвърлили на медиците, докато оказвали помощ на един от побойниците. Мъжете станали агресивни и започнали да заплашват лекарите. Екипът веднага надушил накъде отиват работите и позвънили на полицията. На място пристигнали униформени, които да ги усмирят, но и те си навлекли гнева им. Двамата авери започнали да ги псуват и да ги заплашват, че ще ги набият.

Търпението на органите на реда обаче се изчерпало и те закопчали хулиганите. Малко след като ги затворили в ареста, установили, че мъжете са на по 45 и 43 години и са от село Сърнец. По случая е образувано досъдбно производство.


Време е да се спрат мераците на побойниците
Лилия Гюрова
Тъкмо медиците се поуспокоиха след поредния брутален побой над техни колеги от Спешна помощ в София и отново агресивни бабаити решиха да заплашат екип на Спешен център, този път в добруджанския град Тервел.

Инцидентът станал по вечерно време, което явно е любимо на всички биячи с повече мускули, отколкото акъл, и отново докато екипът оказвал помощ на един от тях. Дори намесата на пристигналите да ги укроти полицаи не дала особен резултат и побойниците решили да отправят заплахи и срещу тях. Всичко това, само броени дни след като новият парламент единодушно прие на първо четене предложения за промени в Наказателния кодекс, инкриминиращи нападенията срещу лекари и учители.

Предишното Народно събрание така и не успя да стигне по-далеч от гласуване на първо четене на законопроекта, предложен тогава от синия депутат Ваньо Шарков. Нито една от внеслите този път свой проект партии не подложи на съмнение необходимостта срещу наглите побойници на хората, призвани да се грижат и да спасяват човешки живот, да бъдат взети строги мерки, с които да се спрат мераците за саморазправа на индивиди, доказващи се само с размахване на юмруци.

От 1 на 15 години се предвиждат за онези, които са причинили различни телесни повреди при изпълнение на служебните задължения. Очевидно побойниците нямат навика да четат или слушат новини и тази информация не е стигнала до тях. Или пък просто продължават да си живеят с мисълта, че първобитните им реакции спрямо хората, опитващи се да им помогнат, са само намерения, и за в бъдеще ще могат да продължат да се саморазправят с тях безнаказано.

Сливенски рецидивист обаче вече влезе за три месеца в затвора след удар в лицето на лекар и на медицинска сестра. Затова ще бъде добре, ако промените наистина бъдат окончателно приети възможно най-скоро, както настояват от БЛС. И заплахата следващият самозабравил се побойник да се окаже зад решетките за дълго да стане съвсем реална. Тогава медиците ще бъда защитени, както заслужават, а нормалните пациенти ще могат да разчитат на тяхната помощ и професионализъм.


Соцдепутат иска референдум за пушенето

Над 58 000 подписа срещу отпадане на забраната
Референдум за пушенето на обществени места предложи депутатът от БСП Мартин Захариев в ефира на Би Ти Ви вчера. Според него каквото и да се реши в Народното събрание, мир няма да има и недоволната страна ще протестира. Затова той обясни, че вариант за решаване на спора е допитване до народа през май 2014 г., когато ще са и изборите за евродепутати.

Идеята му още не е обсъждана в парламентарната група на левицата. Соцлидерът Сергей Станишев е за облекчаване на режима.

В студиото на Би Ти Ви бившата здравна министърка и настояща депутатка от ГЕРБ Десислава Атанасова призна, че пуши, но защитаваше тезата, че забраната за дима в ресторантите и кафенетата трябва да остане. „Броят на чуждите туристи се е увеличил с над 4% от началото на забраната, това са 3 млрд. лв. повече в хазната", каза доц. Коста Костов, шеф на Белодробната клиника във Военномедицинската академия.

На другия полюс беше представителят на ресторантьорите Емил Коларов. Според него заради забраната е бил „затрит цял един бранш".

„Атака", която първа внесе в парламента предложение за промени в Закона за здравето, за да отпадне забраната за пушене, всъщност иска да се изкаже народът чрез референдум, каза лидерът на партията Волен Сидеров.

До 16 ч вчера над 58 000 души се бяха подписали в петиция срещу връщането на цигарения дим в заведенията.
Болница с глоба заради ваканция
Болницата в Мадан отнесе 8000 лв. глоба от здравната каса за това, че затворила за 10 дни по Коледа и Нова година. Отделно директорът Стефан Хаджиев е глобен с 500 лв.

Странната ваканция д-р Хаджиев обяснява с това, че двама от лекарите си взели отпуск, а без тях не можело да се извършва нормална дейност. Става въпрос за рентгена и клиничната лаборатория. Затова покрай тях шефът пуснал в отпуск и целия персонал от 90 души. Хаджиев се мотивира, че в периода нямало тежко болни и тъй като по празниците работата не била ефективна, затова решил да съчетае отпуски и ремонти. Той обжалва.
Община и държава искат по-голям дял в спешната болница
ДАНИЕЛА ФАРХИ

Делът на община Варна в МБАП „Св. Анна" да бъде увеличен чрез апорт на земята под болницата. Това гласуваха съветниците от комисията по собственост и стопанство към общинския съвет. В момента кметството държи 33,6% от акциите на „Св. Анна", която покрива спешните случаи в града и целия регион. 51% са собственост на държавата, а останалите акции са разпределени между по-малките общини от областта. Съветниците задължиха администрацията да започне процедуpa по оценка на терена, който ще бъде апортиран. Предложението дойде от д-р Красимир Петров, бивш депутат от ГЕРБ и хирург в „Св. Анна". Той се мотивира с нуждата от разширяване на базата и удвояване на болничните легла до 800, чрез строеж на нов корпус в двора на „Св. Анна". Сега земята там е дадена от местния парламент на болницата за безвъзмездно ползване. Вписването й в капитала на дружеството ще пресече евентуални опити за завземането й за други цели. Ако проектът се реализира, увеличението на капитала на общината може

да стане за сметка на по-малките акционери, а държавният дял да се запази.

Решението им влезе в конфликт с осмото поред искане на държавата нейният дял да скочи до 77,4% за сметка на този на Варна, който да бъде редуциран до 17,3%. Предложението е направено от служебното правителство и е вписано в дневния ред на общото събрание на „Св. Анна", което ще се проведе следващата седмица. „Така държавата опитва да оправдае 7 млн. лв., които е вложила в болницата през последните 5 г. предимно в апаратура. Общината също е дала 5,7 млн. лв., но не като капиталови разходи, а чрез инвестиционна политика, и не могат да са основание за искане за вдигане на капиталовия дял", поясни представителят на ОбС в общото събрание на „Св. Анна" д-р Ивайло Бояджиев. Колегите му го упълномощиха да даде отрицателен вот на поредното искане на държавата в ущърб на общината. Борислав Гуцанов от левицата в съвета апелира решение да не се взема, докато Варна няма легитимен кмет и председател на общинския съвет.
Пак се заканват на лекари
Лекари отново станаха обект на заплахи от страна на пациенти. Двама мъже са заплашвали персонала на Спешния център и полицейски служители в град Тервел. В 20,30 часа в събота е получено съобщение, че докато му е оказвана медицинска помощ, пациент и негов придружител са заплашили екипа от спешния център в града с побой. Разбира се, заплахите били придружени с обиди. Хулиганите обаче веднага били задържани. Те били на 43 и 45 години от село Сърнец, област Добрич. Те оказали съпротива на полицейските органи при задържането им.


ДВА ПЪТИ ВРЪЩАТ ДЕТЕ ОТ СПЕШНОТО В БЛАГОЕВГРАД
Лекуват счупена ръка с параиетамол

Цяла нощ размотават 10-годишната Ивана, преди да я гипсират
РУМЕН ЖЕРЕВ

Лекар изписа парацетамол на дете със счупена ръка и го прати вкъщи вместо на рентген. Нелепата случка се разигра навръх 1 юни в Благоевград.

10-годишната Ивана Манова от местното Трето основно училище навехнала ръката си по време на хип-хоп танц по случай Деня на детето в областния град.

До вечерта болките й станали нетърпими и около 21 часа баща й Емил я завел в Спешното приемно отделение на благоевградската болница.

Диагноза

Дежурният лекар прегледал подутата вече ръка на момичето, успокоил бащата, че няма нищо сериозно, и му казал да дава на дъщеря си парацетамол. Посъветвал го, ако болката не утихне, да доведе момичето на другия ден за рентгенова снимка, след което ги изпратил по живо, по здраво. Болките обаче се усилвали и бащата завел плачещата си дъщеря в частната клиника „Рубидент". Там им казали, че ръката трябва да се снима незабавно, и ги върнали отново в Спешното.

Специалист

Посред нощ, след като повторно ги отпратили, разтревоженият баща потърсил помощ от дежурния лекар в Ортопедичното отделение на болницата. Тук късметът им проработил, защото на смяна се оказал опитният ортопед д-р Красимир Спасов. Той веднага установил, че Ивана е счупила костица на ръката си, и я гипсирал.

Бащата Емил Манов е безкрайно признателен на д-р Спасов, но не крие разочарованието си от безхаберие-то и непрофесионализма на дежурните медици от Спешното приемно отделение на благоевградската болница. Засега той не желае да огласява имената им, но вчера внесе жалба до управителя на МБАЛ-Благоевград.


Трябва ли някой да умре?
ПОЛИ ПАНТЕВА

Лекари от благоевградската Спешна помощ изписаха парацетамол на 10-годишно момиченце със счупена ръка и го изпратили вкъщи, без дори да го гипсират (виж стр. 9).

Ако влезете в някой женски форум като „БГ мама,, например, ще останете шокирани от познанието, което някои хора са натрупали в областта на здравеопазването. Можете да се убедите и сами. Само трябва да препишете йероглифите, които сте получили като резултат от някое изследване, и 2 минути по-късно ще имате подробна информация коя цифра на какво отговаря, кои стойности са завишени или понижени и какво трябва да предприемете. Това всъщност не звучи никак лошо, стига да не се замислите от какво е породено.

Призвание

Отговорът на този въпрос се крие в безразличието и нехайството, които лекарите у нас проявяват доста често. Защото когато питаме, но никой не ни отговаря, или пък обяснението е дадено сякаш лекарят говори със свой колега, а не с пациент, ние сме длъжни да потърсим повече информация. Започваме да питаме, да четем, да се ровим в книги и он-лайн статии и сами да откриваме отговори на въпросите си. И в много случаи това е единственият начин да разберем по прост начин какво всъщност ни има.

Ясно е, че няма как лекарите да отделят по няколко часа на всеки от пациентите си и никой не очаква от тях подобно нещо. Това, на което повечето болни се надяват, е внимание и разбиране. Защото все по-често професионалистите забравят, че работят с хора, които имат своите страхове и притеснения. В подобни моменти е хубаво лекарите да си припомнят, че тяхната работа не е просто професия, а призвание.

Фатално

Да, има десетки пациенти, които проявяват неуважение, неблагодарност, дори агресия към лекарите. В този смисъл инкриминирането на нападения над медици, за което се заговори толкова усилено в последните седмици, е нещо наистина нужно, защото може да доведе до истинска трагедия. Тя обаче може да се случи и заради проявеното нехайство от страна на лекарите. И то може да бъде фатално и също трябва да бъде наказвано. Защото това да отпратиш 10-годишно дете със счупена ръка да си пие парацетамол вкъщи е истинска безотговорност. А за нещастие подобни истории съвсем не са изключение, но понякога костват и човешки животи. Историята познава много такива примери.И тук идва въпросът трябва ли някой да умре, за да се вземе адекватно решение на проблема с отношенията между лекарите и пациентите? Защото нека си признаем, че ако не се беше случило ужасното нападение над столичния екип на Спешна помощ в „Овча купел", въпросът с инкриминирането можеше да остане на много по-заден план. И единствената причина да се задействаме толкова бързо е че беше даден повод за това.

Случаят с малката Ивана е наистина шокиращ, но той няма да бъде запомнен. За него няма да се шуми. Ще го прочетем, ще изцъкаме с езици и ще отворим на следващата страница или ще превключим на друг канал. Но утре това може да е нашето дете и тогава ще ни боли много повече.

Крайно време е и народът, и институциите да спрат да чакат да стане твърде късно, за да се захванат за работа.


СЪДЪТ ОТМЕНИ ПОСТАНОВЛЕНИЕ ЗА ОБЕМИ И ЦЕНИ НА МЕДИЦИНСКИ ДЕЙНОСТИ
ВАС отмени постановлението на Министерския съвет, чрез което се въвеждаха обеми и цени на медицинските дейности, едностранно определени от НЗОК.

Припомняме, че БПС обжалва постановлението веднага след приемането му на 10 януари т.г., излагайки редица доводи за неговата незаконосъобразност. Съюзът реагира срещу нарушаването на процедурата за публично оповестяване на проекта за постановление, което води до задкулисно определяне на цените и обемите на медицинската помощ. Те бяха договорени с БЛС по време на предварителните преговори за НРД-2013, но впоследствие бяха игнорирани и касата сама наложи параметрите на медицинската помощ, припомнят от лекарския съюз.
ПРЕЗ 2012 Г. БОЛНИЦИТЕ НАМАЛЯВАТ, ЛЕКАРИТЕ И СЕСТРИТЕ СЕ УВЕЛИЧАВАТ
Аида ОВАНЕС

Лечебните заведения за болнична помощ в страната са 339 (с 5 по-малко от предходната година). Леглата в тях са 48 308 - с 917 повече от 2011 г. Това показват данните на Националния статистически институт. 10 години по-рано лечебните заведения са били 300, а леглата в тях -51 030. Статистиката отчита само общия брой на лечебните заведения, но не и закритите или новооткритите през годината. Най-много болници са регистрирани в София - 60. С най-малко болнични заведения е Североизточният район - 33, с най-много - Югозападният с 96. Останалите лечебни заведения са центрове за кожно-венерически заболявания, комплексни онкологични центрове, центрове за психично здраве, диспансери за белодробни болести. Лечебните заведения за извънболнична помощ са 1804 и разполагат с 838 легла. ДКЦ-тата в страната са 121, медицинските центрове са 575, денталните центрове са 49, медико-денталните центрове - 33, самостоятелните медико-диагностични и медико-технически лаборатории са 1026. Лекарите в страната са били 28 643 - с 232 повече от предходната година. Общопрактикуващите лекари са 4900, докато през 2011 г. са били 4697. На един лекар през м.г. се падат 254 пациенти, през 2002 г. на един лекар се падат 283 души. Медицинските специалисти по здравни грижи са 47 806, като 32 059 от тях са медицински сестри, 3291 - акушерки, а 2456 са фелдшери. Сестрите през 2012 г. са се увеличили с 450, акушерките - с 21, а фелдшерите - със 176 в сравнение с 2011 г„, показват данните на НСИ. Най-малко лекари през м.г. е имало в Силистренска област - 312, най-малко сестри във Видинска - 310, а най-малко акушерки - в Разградска - 30.
Върховният административен съд отмени постановлението на правителството, с което от 1 януари бяха въведени лимити на лечението в болници, едностранно определени от здравната каса. Веднага след като постановлението беше прието, Българският лекарски съюз го обжалва с мотив за незаконосъобразност, тъй като проектът не беше оповестен публично. В края на 2012 г. лекарският съюз отказа да сключи Национален рамков договор за цените и обемите медицински услуги за 2013. За да може касата да ползва увеличения си бюджет, тогавашното мнозинство спешно прие поправки в закона и постановление, в което въведе лимити на болниците за брой пациенти по диагнози. Заради това от началото на годината БЛС иска оставката на управителя на НЗОК.


В Здравната каса са нужни оставки и ревизия
Лекарското съсловие в лицето на Българския лекарски съюз ясно и категорично се надигна срещу управлението на Здравната каса, но там са се окопали толкова здраво, че само Народното събрание може да разреши проблема. Депутатите час по-скоро трябва не само да освободят шефа на касата д-р Пламен Цеков, който бе политическо назначение на ГЕРБ, но и да направят ревизия на неговото управление. Но преди това нека той отговори и на въпросите: Вярно ли е, че поне пет души от болницата в Лом са прехвърлени на отговорни постове в управлението на Здравната каса, сред които главната сестра на здравното заведение в крайдунавския град, статистичката и други? Вярно ли е, че тези негови хора по "ломска" линия са довели поне по още толкова на работа в столицата, като някои от тях са истински калинки - без необходимата квалификация да работят в такава институция? Вярно ли е, г-н Цеков, че докато ръководите касата, участвате и в изграждането на частна болница в Лом? А и къде изчезнаха 40 милиона от бюджета на Здравната каса и кой Ви накара тези пари да се "изпарят"? Разбира се, Цеков трябва да подаде оставка и заради лимитите за брой пациенти, които въведе и които вече са почти изчерпани в цялата страна, сякаш ние, хората, се разболяваме по график и оздравяваме по волята на ГЕРБ. Оставки са нужни и заради страшното наследство на закритите 17 болници в малки населени места, които застрашиха живота и лишиха български граждани от естественото им право на медицинска помощ. И накрая, дори да си подадете оставката, д-р Цеков, все пак трябва да отговорите пред Вашия работодател - народа - на тези и още въпроси, свързани с обезкръвяването и некомпетентното ръководство на Здравната каса, която се финансира единствено и само от вноските на изстрадалия български народ.


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница