06 декември 2011 г. Тема: здравеопазванестраница1/3
Дата14.03.2018
Размер425 Kb.
  1   2   3
06 декември 2011 г.


ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕГЕРБ си затваря очите за корупцията в болниците
Управляващите от ГЕРБ предлагат изборът на лекарски екип да става само с допълнителна здравна осигуровка. Това е поредната нахална изцепка на управляващите. Каква е връзката между качественото лечение и допълнителното заплащане от страна на пациента в една страна-членка на ЕС? Защо и на кого е нужно това? Допълнително осигуряване в частен фонд, за да се пълнят пак нечии гуши ли? Защото всички, които предлагат да бъдат задължителни частните здравноосигурителни фондове, са акционери в такива. Малко ли неща, от които някой обира комисионни, плащахме през годините?

Истината е, че отново сме на кръстопътя на българската далавера и управляващите искат да се узакони порочната практика да се подкупват лекарите. По този начин простосмъртните български граждани пак ще бъдат обирани до шушка, само че ще бъде по законен начин. До момента изборът на екип е масов полулегален начин за корупция в болниците. В някои лечебни заведения дори не искат да те приемат без да си платиш, като ти го казват директно, а в други те размотават, за да разбереш, че трябва да си купиш този "лукс". Лекарите са се превърнали в абсолютни безскрупулни търговци. Те гледат на пациентите като на предмети и са изключително хладнокръвни, ако ще да те виждат как умираш пред очите им! Да избереш лекуващи означава да имаш пълно доверие на определен лекар, а не недоверие в цялостната система. Защото в България такава наистина няма! Всичко се прави хаотично - без план, без посока на развитие - само колкото да мине номерът...

Новата здравна реформа стартира през 2000 г. И дотам беше! Следващите правителства, както и настоящето, просто са некомпетентни и пипват оттук-оттам, без да поемат отговорност и да дадат точно, кратко и ясно решение на проблема! Даже точно обратното - всяват още по-голям хаос. Здравеопазването в държавата ни е под всякаква критика. Дянков се оправдава, че пари нямало... Пари има, обаче не отиват там, където трябва!

Ивайла Петкова, СофияОмбудсманът призова МЗ да чуе специалистите по трансплантология
Заместването на имуносупресивни лекарства с генерични крие сериозни рискове, предупредиха лекари
Петър Симеонов

Пациентите и лекарите не са против генеричните лекарства. Те искат адекватна регулация и здравният министър трябва да ги чуе. Това заяви вчера омбудсманът Константин Пенчев на дискусия за лекарствата, отпускани от НЗОК за поддържане на живота на трансплантираните пациенти. Във форума участваха организации на трансплантирани пациенти, експерти от здравното министерство и водещи български специалисти в областта. Общественият посредник не скри учудването си, че мнението на видни български специалисти не се взема под внимание от Министерството на здравеопазването при изготвяне на наредбите за позитивния лекарствен списък. „Когато направим един нормативен акт на инат, дори да сме прави, винаги този акт се ползва с по-малко доверие и резултатът от неговото прилагане е предварително обречен на неуспех“, коментира Константин Пенчев. Той организира дискусията по искане на Българския съюз на трансплантираните. Според пациентската организация при промяна в наредбата за включване на лекарства в позитивния списък те ще трябва да преминат към използването на генерични имуносупресори, а не оригинални. Това може да предизвика реакции на отхвърляне на трансплантирания орган, а лечението ще излезе много по-скъпо. Участвалият в дискусията проф. Добрин Свинаров от МБАЛ "Александровска" обясни, че предлаганата наредба за определяне на лекарствата за реимбурсиране елиминира становищата на специалистите, а комисията, която преценява кои лекарства да влязат в позитивния списък, е съставена от чиновници. Д-р Веселин Йорданов, на когото е направена трансплантация, сподели с обществения посредник, че никой не трябва да си играе с живота на хората, преживели такава интервенция. Генеричното заместване на имуносупресивни лекарства крие много рискове и може да доведе до отхвърляне на органа, което при ниското ниво на донорство у нас означава смърт за пациента. Ако 70 на сто от 500-те трансплантирани у нас имат реакции на отхвърляне на органа при ползване на генерици, то за овладяване на състоянието им ще са необходими около 40-50 млн. лв., пресметна д-р Йорданов. „Тези пари обаче ще са за сметка на болниците и те ще трупат дългове“, добави той.

Шефът на дирекция "Лекарствени продукти и медицински изделия" в Министерството на здравеопазването Надя Димитрова заяви, че мнението на специалистите е отчетено и са направени необходимите промени в нормативната база. Пациенти и специалисти обаче не приеха нейното становище.


Болниците вече се отчитат на здравната каса всеки ден
Вчера стартира всекидневно отчитане на болниците в НЗОК. Лечебниците подават на касата информация за приетите пациенти, наименование на заболяванията им, приемните диагнози и дали те са приети планово или по спешност. Справката за изписаните съдържа данни за клиничните пътеки, по които са лекувани, основната им диагноза и придружаващи заболявания. Стационарите описват и извършените процедури. Отчетите се правят по електронен път и задължително са подписани с електронен подпис. Досегашният формат за подаване на данни за приетите/изписаните по клинична пътека пациенти е заменен с нов. Чрез новата електронна услуга файловете постъпват директно в интегрираната информационна система на НЗОК. Преди официалния старт новият начин на отчитане тръгна експериментално в районните здравноосигурителни каси София-град, София-област и Габрово през лятото.


Лекари от ТЕЛК: Не сме мафия
Работещите в трудово-експертните комисии оспориха статистиката на управляващите
Лекари от трудово-експертните лекарски комисии (ТЕЛК) отрекоха твърдения на премиера Бойко Борисов и вицепремиера Симеон Дянков за броя на инвалидните пенсии. В писмо до БТА 152-ма медици твърдят, че хората в работоспособна възраст, получаващи пенсии по медицински причини, са малко над 262 хиляди, а не 800 хиляди, както твърдят управляващите.

Разминаване в числата

Лекарите се позовават на данни от дирекция „Пенсии" към Националния осигурителен институт (НОИ) към 30 юни 2010 г. Останалите - до 800 хиляди, са пенсионери, се уточнява в писмото. По време на дебатите за пенсионните промени беше изнесена информацията, че в момента се дават над 800 000 инвалидни пенсии, а разходът за тях е 1.7 млрд. лв. годишно. Обсъждаше се комисиите да преминат от здравното министерство към НОИ, за да може органът, които отпуска инвалидните пенсии, да контролира процеса.

Сбъркана политика

В писмото си лекарите от ТЕЛК отхвърлят обвиненията, че са „мафиотски структури и техните решения се раздават срещу подкупи".

Според тях проблемът се корени в сбърканата държавна политика и законодателството. За пример е дадена влязлата в сила през 2000 г. промяна в Кодекса за социално осигуряване, която позволи преизчисляването на придобитата пенсия за стаж и възраст в инвалидна.

Това е довело до лавинообразно покачване на броя на хората, чакащи за освидетелстване в ТЕЛК, през 2003-2005 г. „Решението на ТЕЛК стана заветна цел за много граждани на възраст, близка до пенсионната, на шито не достигат съответната възраст или трудов стаж за придобиване на пенсия", посочват лекарите.

Съмнителни резултати

Ако медицинската експертиза премине към НОИ, ще се отпускат толкова инвалидни пенсии, колкото пари има, без да се отчита състоянието

на хората, смятат лекарите. Те напомнят, че и сега НОИ упражнява своите контролни функции чрез техни представители в комисиите. В момента средствата, разходвани от здравното министерство за издръжка на ТЕЛК, били около 6.5 млн. лв.


Едно към едно

„По данни на Националния център по обществено здраве и анализи българите с онкологични заболявания са около 270 000 и само през 2009 г. има 34 712 новорегистрирани случаи. Броят на диабетно болните е около 320 000, страдащите от различни форми на астма са около 200 000, преживелите миокарден инфаркт през 2009 г. са около 12 000, болните от множествена склероза са около 4500, броят на пациентите с болест на Паркинсон е около 16 000, пациентите с хронична бъбречна недостатъчност са около 15 000, като от тях около 2500 са на хемодиализа. На фона на тази плачевна статистика по сведение на Дирекция „Пенсии" към НОИ към 30 юни 2010 г. броят на лицата в работоспособна възраст, получаващи пенсия по инвалидност, е 262 228 души, от които поради общо заболяване 257138 и поради трудова злополука или професионално заболяване - 5090. Останалите до 800 000 или до 1 000 000 души са хора в неработоспособна възраст, т.е. пенсионери."
Лекарският съюз клекна за спецсъвет срещу грешките

Предлагат институцията да държи и регистъра на практикуващите
Диана ТЕНЧЕВА

Българският лекарски съюз (БЛС) се съгласи да се създаде нов обществен орган, който да се занимава с разследването и наказването на лекарските грешки. Това заяви пред „Труд" в понеделник д-р Цветан Райчинов, шеф на съсловната организация. Така и лекарите дадоха зелена светлина на идеята на Националната пациентска организация (НПО), предложена в неделя. Представителите на болни българи настояват изцяло нов и независим орган като Генералния медицински съвет във Великобритания да се заеме с докторската некомпетентност. Английската институция се управлява от 12 членове медицински специалисти и още толкова от обществени и пациентски организации. Ако се създаде такъв спецсъвет, от НПО настояват той да отговаря както е в Англия и за регистъра на лекарите. Т. е. да вписва или отписва медици от него. Законодателството ни в момента предвижда, ако лекар не фигурира във важния списък, да не може да практикува. Регистърът сега се поддържа от БЛС. „Още в неделя вечерта разговарях със здравния министър д-р Сефан Константинов, който също приема идеята ни, остава да се съберем и да обсъдим реализирането й", обясни д-р Станимир Хасърджиев, председател на НПО. Ползата от новия спецсъвет ще е освен бързо разглеждане на случаите на лекарски грешки също и намаляване на вероятността за прикриване на виновните. „А криворазбраната солидарност между докторите навежда на подобни съмнения", казаха от пациентската организация. Доказателство за породили се такива колебания в обществото са плакатите „Гарван гарвану око не вади", които всеки път близки на починали пациенти издигат на протестите си.
Избор на екип за раждане - само с втора осигуровка
За избор да екип при раждане да се плаща само ако пациентката има допълнителна здравна осигуровка в доброволен фонд. Тази идея до дни ще обсъдят на среща здравните експерти на ГЕРБ от парламентарната комисия по здравеопазване, от здравното министерство и касата, съобщи в понеделник пред „Труд" Десислава Атанасова, шеф на комисията. Целта била родилките да не се принуждават да плащат стотици левове, за да бъдат обфижени качествено в колкото важния, толкова и опасен момент от живота им. „Държавата е отделила средства за раждането на всички българки, независимо дали са здравноосигурени или не, затова не би следвало да им се искат допълнителни средства", каза още Десислава Атанасова. С колегите си тя тепърва ще избистря какъв текст да се заложи, ако все пак жената иска да си плати за избор на екип. Ще трябва и да решат, ако се стигне до нововъведението, дали то да се впише само в наредбата за избор на екип или и в закон. Пред хората на ГЕРБ стои и въпросът как легалните средства за предпочитан лекар да не започнат да се плащат под масата, т. е. родилките пак да се изнудват.


12-годишен почина от менингит
Момче на 12 години почина от менингит в търговищката болница. Това съобщи радио „Фокус" - Шумен, като се позова на д-р Марин Йовов, главен секретар на регионалната здравна инспекция. Момчето живеело в антоновското село Трескавец. То имало симптомите на обикновена настинка. Било прегледано от педиатър и невролог в болницата в Омуртаг. Медиците се усъмнили, че проблемът е сериозен, и пратили детето дори на скенер. Състояние- то на момчето се влошило на 22 ноември т. г. и то било прието в търговищката болница. След консултация със специалист от Варна било потвърдено, че става дума за пневмококов менингоенцефалит. Преди няколко дни детето изпаднало в кома и в събота - 3 декември, издъхнало от остра дихателна и сърдечна недостатъчност. От здравната инспекция успокояват хората от селото на момчето, че няма нужда да изпадат в паника, въпреки че по принцип заболяването е заразно. Специалисти наблюдават с повишено внимание и съучениците на детето в училището в град Антоново. Според д-р Йовов грипните вируси са много по-опасни.


Касата вече научава за минути за усложнения
От понеделникболниците подават всекидневните си отчети директно към Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), а не както досега към регионалните й поделения. Това съобщиха от институцията. Промяната позволява в реално време в централата на касата да се следи в кое лечебно заведение какви пациенти се приемат, дали са настанени по спешност или планово. Така ще се знае и по коя клинична пътека се лекуват, коя е основната им диагноза, придружаващите заболявания. Онлайн ще може да се следи какви процедури се прилагат на болния, за секунди ще излизат наяве и неочакваните усложнения. Нововъведението носи облекчения и за лекарите, защото те директно ще вписват данните си, а няма да пращат файлове на регионалните каси, а те пък да ги препращат към националната, казаха още оттам. Новият начин на отчитане бе обявен още през лятото и експериментално бе внедрен в три районни каси -София-град и област и в габровската.


Трансплантациите - на светло
Всички български лекари, които извършват присаждания на органи, тъкани и клетки, се събират в петък в София. На Първата национална научна конференция на Българското дружество по трансплантология ще се изнесат всички данни и резултати от направените трансплантации в родните центрове. Това съобщи в понеделник пред „Труд" проф. Никола Владов, председател на дружеството. „На срещата ще обсъдим кой от колегите каква успеваемост има, ще се спрем на проблеми с медикаментозното лечение на хората с втори живот и на недостатъчното донори", добави проф. Владов. Няма да бъдат забравени и занимаващите се с присаждане на клетки и костен мозък. Ще бъдат изслушани също проблемите на офталмолозите, присаждащи роговици, и ще се търси разрешаването им.


Менда СТОЯНОВА, председател на бюджетната комисия в парламента:

Лекари ще плащат за менте инвалиди
Христо Николов

- Г-жа Стоянова, да очакваме ли нови отстъпления на ГЕРБ по темата за пенсионната реформа?

-Категорично не. През тази седмица в пленарна зала ще влязат на второ четене проектобюджетът на държавата, на държавното обществено осигуряване и на здравната каса. Бюджетната комисия вече прие текстове, с които се ускоряват някои параметри от пенсионната реформа. Най-важният е изтеглянето от 2012 г. на процеса на увеличаване на пенсионната възраст. За всички категории повишението ще е плавно -с по 4 месеца на година. Целта е за трета категория възрастта да достигне 63 години за жените и 65 години за мъжете. За това е основният спор, който възникна със синдикатите. Те още настояват вдигането на възрастта да започне от 2021 г., както бе договорено миналата година.

- Защо не спазвате договорките?

- Обстоятелствата в Европа, развитието на икономическата криза ни налагат да действаме по-решително. Очакванията са, че в следващите години няма да постигнем икономически растеж, на какъвто се надявахме. Това налага да вземем бързи мерки, за да стабилизираме публичните финанси и по-точно пенсионната система.

- Критикуват ви, че с вдигането на възрастта за пенсия хората у нас ще работят „до последен дъх", ще внасят цял живот осигуровки и накрая ще получават пенсия за кратко. Как ще успокоите българските мъже, чиято средна продължителност на живот у нас е 69 години, а на повечето от тях ще им се наложи да работят до 65 години?

- Разчетите на Националния осигурителен институт показват, че мъжете в България получават пенсия средно 17 години и половина след пенсионирането си, а жените - 21 години и половина. Тези числа са осреднени за всички категории. На пръв поглед има разминаване с данните за средната продължителност на живота. Разликата идва оттам, че средната продължителност на живота се влияе от детската смъртност. В България тя е доста висока и намаляването й е сред най-важните цели в сферата на здравеопазването.

- Синдикатите продължават да обмислят нови протестни действия срещу вдигането на възрастта за пенсиониране. Те май повече са обидени, защото не ги включихте в тристранния диалог...

- Те сами се изключиха. В петък имаше среща на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на която не присъстваха. Синдикатите трябва да разберат, че тристранният съвет е консултативен орган - решенията му не са задължителни за правителството и Народното събрание. Но те май не го разбират като консултативен орган, а като място за налагане на тяхното мнение. Ето, сега КНСБ предлага да се уреди в закон, че решенията на тристранката имат задължителен характер. И второто им предложение е промяна в правилника за работа на парламента, така че депутатите задължително да изискват становището на тристранния съвет при обсъждане на промени в трудовото законодателство.

- Съгласни ли сте?

- Когато даден законопроект влезе в парламента, винаги искаме становище от заинтересованите страни. Но да ми казват, че трябва непременно да питам синдикатите, ми идва в повече. Идеята им е да легитимират тристранката с ранг на нормотворец, което за мен е недопустимо. В парламентарна република решенията се вземат от този, който е избран от народа.

Засилва се контрола при издаването на ТЕЛК

- Ще приемете ли предложенията на синдикатите и работодателите за повишаване на събираемостта в системата на осигуряването?

- Има разумни предложения, част от които съвсем скоро ще са факт. Укриването на осигуровки е възможно да се криминализира, но едва ли заплахата може да бъде стимул за изваждането им на светло. В кодекса на труда се дават правомощия на Националната агенция за приходите да осъществява контрол върху трудовите договори и да налага глоби за липсата им. Новата организация на медицинската експертиза е разумна, но не бива изцяло да минава към Националния осигурителен институт (НОИ). Установяването на детската инвалидност може да остане към болниците. Изключително важно е, че НОИ вече ще може да търси лична отговорност на експертите, участвали в издаването на медицинската експертиза. Ще се отправя регресивен иск. Медиците, издали неправомерно становище за получаване на пенсия за инвалидност, ще носят отговорност за нанесените щети и ще трябва да възстановят на държавата парите, получени от „болното" лице.

- Отново се обсъжда идеята всички заплати да минават по банков път. Преди време депутатите отхвърлиха текста заради съмнения за лобизъм в полза на банките. Сега има ли шанс да мине предложението? Това няма ли да затрудни хората в по-малките селища?

- Когато приемахме Закона за ограничаване на плащанията в брой, проведохме обсъждане по въпроса. Получихме становища от малки общини, че там няма достатъчно банкомати или въобще липсват. На много места има само един банков клон,което създава предпоставки за по-високи такси.

Ако бяхме въвели това задължение, банките щяха да спечелят минимум 30 милиона лева годишно от такси. Заради това отхвърлихме текста. Сега отново се дебатира и за да има шанс, трябва сериозен ангажимент от кредитните институции за намаляване на таксите при преводи.

- Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) настоява да се

орежат привилегии на заетите в МВР и Министерството на отбраната. Ще имате ли воля за реформи?

- Предложенията са в две големи групи - едната е за привилегиите на полицаи, военни и държавни служители. Другата е срещу ранното пенсиониране. Там трябва да се направи втората крачка. Парламентът ще приеме вдигане на стажа с 2 години за полицаи и военни, но това не е достатъчно. Трябва да се мисли и за въвеждане на пенсионна възраст за тези групи, каквато имат другите работници и служители. Но първо ще се разговаря със синдикатите в двете системи.

- Вицепремиерът Цветан Цветанов защити ранното пенсиониране в системата на МВР с думите - „как си представяте един полицай на 55 г. да гони по улиците 25-30-годишен мъж"...

- Трудно се отнемат привилегии, които са съществували години наред. В системата на МВР и отбраната не всички гонят престъпници по улиците. Въпрос на вътрешна политика е как се разпределя работата в съответното министерство.

- За привилегиите?

- Държавните служители ще плащат сами личните си осигурителни вноски, но задължително заплатите им ще бъдат компенсирани, за да вземат същите пари. Това няма да стане от 1 януари 2012 г., а по-късно през годината. Промяната няма да доведе до фискален ефект през първата година, той ще се усети по-късно. Но ще има справедливост и равнопоставеност.

- Класът за прослужено време отпада за държавните служители. А за частния сектор?

- За държавната сфера излезе постановление на Министерския съвет. Работодателите настояват клас квалификация да отпадне и в частния сектор. Синдикатите са против въобще да се пипа добавката. Предстоят още дебати. Мнението ми е, че сега е моментът за отмяна на класа и в частния сектор, ако се постигне съгласие. Важното е да се оценява не прослуженото време, а количеството и качеството труд. Няма пречка след месец да бъдат внесени нови промени в Кодекса на труда, с които да направим втората стъпка в тази посока.

- Докато разглеждате бюджета на второ четене, ще сте обградени от трактори на недоволни земеделци. Те искат да спазите споразумението отпреди изборите и да получат повече пари...

- Протестират зърно-производителите, които искат 190 млн. лева допълнително. В бюджета не са предвидени тези пари и не виждам как ще ги намерим в тази тежка ситуация. Сектор „земеделие" ще получи 20 млн. лв. повече през 2012 г. Проблемът дойде, защото част от националните плащания бяха пренасочени за животновъди и пчелари. Това се разбира като ощетяване от зърно-производителите. Не е морално в тази ситуация да притискат правителството и парламента. Още повече, че до дни очакваме нотификация от ЕС, която ще ни позволи да компенсираме земеделските производители със 70 млн. лв. за горивото, което използват.


Родена на 28 февруари 1956 г. в София.

Магистър по икономика от Университета за национално и световно стопанство.

Бивш шеф на Териториалната данъчна дирекция в Пловдив. Със специализации във Вашингтон, Будапеща и Виена.


Миночистачи" откриват рак за 8 секунди

Британци създадоха по-евтина и бърза технология
Британски учени създадоха революционно устройство за откриване на рак на гърдата. Откритието им е базирано на технологията, с която се търсят противопехотни мини, и „улавя" туморите само за 8 секунди, пише в. „Дейли мейл". За разлика от използваният сега метод - мамографията, новият е по-евтин, по-бърз и може да се прилага при жени на всякаква възраст. Мамографията обикновено не се препоръчва за млади жени, тъй като при него се използват рентгенови лъчи. Те макар и в малка степен излъчват радиация. При младите жени освен това тъканта на гърдите е по-плътна, което затруднява откриването на тумори с рентгенови лъчи. Новата технология залага на радиовълните, които са с по-ниска честота. Устройството, наречено „Мария", наподобява апаратите за откриване на противо-пехотни мини, които локализират експлозиви в почвата, в които няма метал. По същия начин „Мария" улавя проблемните места в тъканта, използвайки сигналите от радиовълните. Те регистрират разликата между нормалната тъкан и натрупването на вода и кръв в туморните образувания (виж схемата горе - бел. ред.). Пилотните проучвания сред 200 жени дали 80% успеваемост на „Мария" в откриването на рак. Тези резултати са близки до данните, получавани от използваната в момента технология. Новото изобретение има и друго предимство. То ще струва около 12 000 евро, казват създателите му. Докато рентеновите апарати за мамография, плюс разходите за специалисти, които разчитат изследванията, възлизат на 450 000 евро. Създателите на „Мария" се надяват тя да влезе в широка употреба до 5 години.
Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница