06 ноември 2012 г. Тема: здравеопазванестраница1/3
Дата01.04.2017
Размер364.43 Kb.
  1   2   3
06 ноември 2012 г.


ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕКрадци на кабели оставиха без ток болница в Бургас

Реанимация, операционни и телефони блокирани
ТОНИ ЩИЛИЯНОВА

Крадци на кабели оставиха без ток МБАЛ-Бургас, на 4 ноември през нощта, съобщиха от полиция- та. Блокирани останали реанимацията, части от шоковата зала, няколко операционни в хирургическия корпус и телефонната централа. Крадците се промъкнали в помещението с електроразпределителното табло за автоматично включване на резервното захранване и откраднали предпазители и изходящ кабел. При огледа са намерени ножовка, клещи, ножица за рязане на метал, ръкавици и празен чувал. Вероятно крадците са се изплашили и зарязали инструментите си, смятат криминалисти. "Спирането на тока е било за 15-20 минути през нощта, когато няма операции. Захранването е било възстановено бързо, дори не се е наложило да се включва резервен генератор", казаха от болницата. В реанимацията също се разминало без сериозни последствия за пациентите.
Полицията обяви всички наркомани за престъпници
ИВО ГРИГОРОВ

„Аз не познавам наркоман, който да не е престъпник, Вярно, малко съм професионално деформиран, но такава ми е и работата", заяви вчера пред TV7 комисар Петър Василев от Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР). Няколко дни след като стана ясно, че столичната полиция е изискала личните данни на всички наркозависими, лекуващи се с метадонова програма в София, защото подозира, че наркоман обира аптеки, от СДВР предприеха контраатака, обяснявайки действията си. Подходът беше критикуван, защото изисква лични данни без никакво законово основание и освен това хвърля подозрение върху голяма група хора по презумпция, при положение че всеки е невинен до доказване на противното. „Станаха едни въоръжени грабежи по аптеки и понеже се взимаха освен пари и хапчета, които според нас се ползват от наркозависими. Хората, които са наркомани в България, никъде не се водят по списък", обясни тактиката на МВР комисар Василев. Полицаят се ядоса на правозащитници, които критикуват вътрешното ведомство, и заяви, че „на някой от вас майка му може да работи в аптека и тогава няма да пита дали това са лични данни". „Тези хора се притесняват, когато са влезли с лечение, че ще бъдат търсени, ще бъдат привиквани. Много е голям процентът на хората в програмите, които се справят и които нямат криминално минало", коментира д-р Мила Алтънкова, ръководител на метадонова програма. Според нея действията на полицията са неправомерни. „Метадонът не е в аптеките. Той не може да се свързва с кражби в аптеките... Не виждам никаква логика в това пациенти в тези програми да разбиват аптеки, защото метадонът е общодостъпен", каза лекарката. За разлика от нея председателят на Комисията за личните данни Венета Шопова не видя нищо нередно в искането на полицията.Д-р Мила Алтънкова: Тези хора се притесняват, когато са влезли с лечение, че ще бъдат търсени, Ще бъдат привикваш. Много е ЩГ голям процентът на хората в програмите, които се справят и които нямат криминално минало."


Все повече пациенти търсят спасение в чужбина

Вече отдавна не се търси просто лечение, което не се предлага у нас
Янина Здравкова

Едно от най-големите престъпления на прехода и българските политици е съсипването на здравната система, при положение че и преди 1989 г. не беше перфектна. Но след това тя бе просто превърната в извратен бизнес, за който всъщност няма кой да плаща; израждането на мисленето на лекарите и разбиването на цялата система на нефункциониращи отделни части. А и това, че занимавайки се с "реформи" и комерс, медицинската помощ у нас спря да се развива. Технологично, логистично и научно българската медицина е на ниво отпреди 15 години, при това става дума за водещите клиники у нас. А медицината е наука, в която за 15 години се случват доста революции.

С това, в което се е превърнало българското здравеопазване, се е сблъсквал всеки. И всеки се оправя, както успее. Някои се обръщат към народната медицина, други - към откровени шарлатани, трети просто се предават, четвърти имат късмет, пети просто не са толкова болни. Все по-нарастваща група от хора обаче избира да се лекува в чужбина. Колко са тези хора не се знае. Доскоро се смяташе, че това се основно пациенти, за които няма лечение у нас или които опитват всичко, за да отложат неизбежното, което ги чака заради тежката им диагноза. Държавните институции често представят тези хора като жертва на чужди шарлатани или поне на прекалено агресивен маркетинг, зад който едва ли не няма покритие, т.е. клиенти на продавачи на надежда. Това, оказва се, изобщо не е така. Все повече хора търсят помощ навън и за лечими и у нас заболявания. Само че навън срещат друго отношение и лечение.

Смята се, че огромната част от пациентите в чужбина са медийно познати, тъй като правят кампании за набиране на средства. Друга част от тях пък получават пари от държавата - здравното министерство или здравната каса. И това не е така

- за повечето такива пациенти не разбира никой, защото те си плащат сами

През 2011 г. в здравното министерство и здравната каса са постъпили общо 374 молби от пациенти за финансиране на лечение в чужбина. От тях са одобрени 167, т.е. за толкова е счетено, че няма лечение у нас. През същата тази година потърсилите помощ само в една болница в Турция - "Анадолу медицински център", са 1700. Тоест хората, които ходят в чужбина за лечение, което съществува и у нас, очевидно са в пъти повече от тези, за които не се предлага тук помощ. Отделно се ходи в други болници в Турция, в Германия, Израел, Русия, Франция, Испания, Австрия, САЩ. Няма статистика колко общо са българите, които се лекуват навън. Най-често помощ се търси за онкологични заболявания, мозъчни тумори и по-специално за лъчелечение с т.нар. кибернож, обясняват от здравното министерство. Навън се пътува и за химиотерапия, трансплантации и костно-мозъчни операции, ортопедични и очни операции, лечение със стволови клетки, ин витро. Цените са от 7000 до 120 000 евро в зависимост от лечението. Съдейки и по броя на кампаниите в платформата единен дарителски номер (dms), голямата част от болните избират и да си го плащат сами. И предвид това, че от догодина здравната каса ще поема, макар и малка част от лечението в ЕС, търсещите помощ навън ще се увеличат още.

Защо?

Лечението в чужбина рядко е прищявка, макар че вероятно има и такива случаи. Голям процент от пациентите, които ходят навън са с тежки проблеми, които у нас не са решени, въпреки че болните са направили опит. Според Десислава Хурмузова от инициативата "Спаси, дари на...", която помага и в дарителските инициативи на dms, в момента най-търсената дестинация е Турция. Там е по-евтино в сравнение със Западна Европа, по-близо е, качеството е сравнимо, а отношението - коренно различно от това у нас. Турция между другото води целенасочена политика за създаване на условия за здравен туризъм и заедно с Индия и Сингапур е сред водещите дестинации в света за този тип пътувания, а чуждестранните й пациенти растат постоянно."В България ни казаха, че няма какво да се направи повече. Проверихме какви са цените, в Турция се оказа най-евтино, същевременно е и близо, което е особено важно за продължително лечение и при което постоянно се пътува. Има уреден превод, а в хотела чуваш само българска реч и се чувстваш почти като вкъщи. Проучихме и самите лечебни методи", обяснява Деси Сеймянович, съпруга на Игор Сеймянович, който е с астроцитом - мозъчен тумор с не особено добра прогноза. Игор е претърпял операция тук и лекарите му дали 7 месеца. След проучване двамата заминали за "Анадолу медицински център" в Истанбул. Болницата е асоциирана към обявената от какви ли не класации най-добра болница в САЩ "Джон Хопкинс". Изпълнителният директор е американец и там постоянно се въвеждат нови и нови технологии. Известният кибернож в "Анадолу", който всъщност представлява машина за лъчетерапия, която насочено атакува туморните тъкани и позволява избягването на хирургическа намеса, е един от първите в Европа.

Специално в "Анадолу" българите най-често ходят за лечение на ракови заболявания. "Но не всичко е кибернож, както се смята в България и както се казва - като се купи и тук такъв апарат, хората няма да ходят навън. От тези хора, които идват при нас, от киберножа се възползват максимум 50-60 годишно", опровергава общото мнение Мустафа Мехмедов, мениджър за България на "Анадолу". Той припомня, че болницата разполага и с други апаратури, които ги няма тук.

За нивото на тази болница и желанието на все повече българи да се лекуват там е показателно следното: Според хирурга в болницата Хюсеин Кемал Раша в 95% от случаите на рак на гърдата не се отстранява засегнатата гърда - маха се само туморната тъкан, а останалото се върши от прицелна химио- и лъчетерапия.

В България подобно нещо е абсолютно табу и никой никога не би го казал публично, защото у нас стандартът все още е да се отстранява гърдата, нещо, което е било масова практика и по света, но преди 15 години, според Раша. Турският лекар обяснява и смята, че емоционалната и психологическата помощ са също толкова важни за оздравяването, колкото и самото лечение. Това е известно и в България, само че тук не се практикува. И вероятно поради всички тези причини, както и поради липса на профилактика и ранно откриване у нас от рак на гърдата все още умират една трета от заболелите, докато турският лекар обяснява, че това е едно от най-"леките" онкозаболявания и преживяемостта при него е близо 90% в първите 5 години.

Въпреки 7-месечната прогноза у нас след операция, химио- и лъчетерапия в "Анадолу" 30-годишният Игор Сеймянович е преживял 2 години. След това се е появил рецидив и в момента той и съпругата му събират дарения чрез dms, за да продължат лечението, за което се смята, че ще е успешно и окончателно. Дали е така - времето ще покаже, но Игор е достатъчно млад, за да си струва да се положат всички усилия да преживее болестта.

Естествено, те имат цена. Само за предстоящото лечение на Игор са нужни 20 000 евро. Това е индивидуалната оферта, която се изготвя за всеки пациент, изчислява се от административния екип на болницата и всеки знае, че толкова ще плати за целия курс лечение заедно с престоя, и т.н. Никой не дава на ръка нито стотинка на лекари, те дори често не знаят каква е цената на назначеното от тях лечение, няма "изненадващи" разходи, нови изследвания и т.н. Няма и комисионни за посредници.

Освен това в сравнение с Европа цената е доста по-ниска. Например една интервенция с кибернож в Западна Европа е с 30-40% по-скъпа. "Ние сме болница на най-голямата турска фондация - "Анадолу". При нас не се гони много печалбата", твърди Мустафа Мехмедов. Според него освен цената другото, с което болницата привлича пациенти от България, е и подходът към тях и мултидисциплинарният екип. Е, и марката "Джон Хопкинс".

И човещината. Едно от най-впечатляващите неща в тази болница е пътят към нея. "Всеки пациент със сложна диагноза може да получи безплатно второ мнение от болницата", обяснява Мехмедов. Болницата има два офиса у нас - в София и Пловдив, самият Мехмедов е неин служител и получава заплата от нея, а не от комисионни за пращане на пациенти. Всеки може да потърси офисите, да представи медицинската си документация и да получи отговор може ли да бъде лекуван и каква е горе-долу прогнозата му. След това отива в Турция, преглеждат го, често се налага да му се направят и допълнителни изследвания или направо дублиращи българските (по обясними причини) и му се изготвя оферта. "Аз съм приятел с всички пациенти. Вече 7 години всяка божа неделя пътувам с пациентите за Истанбул. В моята лична кола, с която пътувам за болницата, всяка седмица пътуват и 4-има пациенти, без да вземам 1 лев от никого. На границата ни чакат още коли и правим конвой. Ако идват със самолет или автобус, им организираме всичко - посрещане и превоз до болницата, превод", обяснява Мехмедов.Той наистина се дразни, когато някой му каже, че лечението в неговата болница е бизнес, когато го питат защо българските пациенти избират "Анадолу" или го карат да сравнява с лекарите и лечението тук. Колкото и невероятно да звучи.
ОБРАТНАТА СТРАНА

Естествено, това, че дадено лечение е в чужбина, не гарантира нищо само по себе си. И по света, както и у нас, се предлагат доста съмнителни експериментални "лечения". Колкото и невероятно да звучи, пациенти у нас продължават да събират пари за вливания на стволови клетки в Русия, за които се твърди, че помагат на хора с увреждания на гръбначния мозък и едва ли не могат да вдигнат на крака човек в будна кома. Процедурата се правеше и у нас, но след скандал това беше преустановено. Официалното становище е, че въпреки дългите опити досега няма сериозни доказателства, че вливането на стволови клетки помага.

Най-новото "спасение" за пациенти с детска церебрална парализа и още 31 нелечими болести пък е т.нар. биокорекция в Израел. Представлява лечение с допамин и от "Спаси, дари на..." очакват българските лекари да направят официално изявление за съмнителността на този метод, за който само за един курс се плащат по 10-12 000 евро, като на болните се обяснява, че са нужни няколко.
Един от малкото логистични пробиви в лечението у нас са посещенията на германски специалисти в Националната кардиологична болница. Те оперират обаче само деца.

Трансплантация на собствени стволови клетки на пациенти с увреждания на гръбнака се правеха и у нас. Практиката беше прекратена след шумен скандал, но пациенти продължават да ходят в Русия за същата терапия.

Думата "анадол" идва от гръцки и означава от изток, което у нас се приема като точно обратното на "от запад". Увеличаващият се поток болни към Истанбул обаче постепенно променя това схващане.


Матраци от Флоренция за наша болница
Голямо дарение за многопрофилната болница „Д-р Стамен Илиев" в Монтана пристига от италианския град Флоренция. В двора на лечебното заведение ще бъде разтоварен ТИР, пълен с 80 матрака, 160 покривала за легла, над 200 комплекта чаршафи и възглавници, вълнени одеяла и други полезни вещи за медицинския персонал. Дарението се прави от болница „Карежди" във Флоренция и Асоциацията за приятелство „Тоскана - България". С 80-те матрака ще бъде подновена легловата база в две отделения -по кардиология и по нефрология и диализно лечение.


Макро молекула спира за секунди алергията
Група изследователи от Станфордския и Бернския университет създадоха белтъчинна макромолекула, която за секунди спира задействането на имунния отговор на организма към действието на алергена. Те са успели да открият същевременно и начин за разработка на ефективни лекарства за светкавична реакция при остри алергии, съобщи сп. "Нейчър". Основният имунологичен маркер за чувствителността на организма е повишението на общото равнище на имуноглобу-лина Е (1дЕ) и наличието на специфични 1дЕ антитела към алергените. Под влиянието на алергена започва каскада от алергични реакции, стартираща от свързването на IgE с FceRI-рецептори. Така че блокирането на това свързване е основна цел на изследванията в тази област. Учените от Станфорд под ръководството на биолога Тед Джардецки и от Берн са успели да създадат белтъчинна макромолекула, наречена от тях DARPin Е2-79, която не само блокира създаването на нови комплекси IgE-FceRI, но и активно разлага вече създадените, при това за няколко секунди.


Министрите гледат клип за себе си на заседание

Търсят поръчителя сред липсващите във видеото
Клип, окарикатуряващ проектобюджет 2013 г., изгледали с голям интерес министрите на последното си заседание миналата сряда, научи "Труд".Двеминутното филмче е качено в YouTube - виж тук.Клипът е плод на garelov.com (сайт на журналиста Иван Гарелов) и анонимната група за видеофилмчета videokarikatura. В главната роля, разбира се, е вицепремиерът Симеон Дянков, който през цялото време припява: "Лошо време настана, лошо, лошо, нямат, нямат, нямат, бедните хора пари"...Кадрите започват с говореща празна кутия от пица. Диктор пита: "Има ли нещо тука?", а хор от весели гласчета отвръща от името на кутията: "Няма, няма и да има." Други действащи лица в клипа освен Дянков са министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев, на здравеопазването Десислава Атанасова, на регионалното ведомство Лиляна Павлова, на правосъдието Диана Ковачева.Във филмчето се изявяват и три депутатки - шефката на бюджетната комисия и новоизбрана зам.-председателка на Народното събрание Менда Стоянова, която щрака с пръсти над главата си, и председателката на правната комисия Искра Фидосова, която пък извършва специфични за ориента чупки в кръста. Не е пожалена и председателката на парламента Цецка Цачева."Труд" засече, че авторите на проекта са заимствали идеята си от парчето на Аеросмит "Пинк", като на повечето от образите в оригинала са монтирани директно министерските и депутатските глави. Откъде обаче е "откраднат" образът на Дянков не е ясно.Затова пък скелетът от клипа на рокаджиите се кълчи и във видеокарикатурата на родните автори, само че в българския вариант е без цилиндър. Премиерът Бойко Борисов също е включен, но той присъства само като човека от портрета на стената, на чийто фон Дянков пее. След като изгледали видеото в Министерския съвет, присъстващите се шегували, че поръчител трябва да е някой от липсващите образи, научи "Труд".Такива са вицепремиерът Цветан Цветанов, министърът на външните работи Николай Младенов, на земеделието Мирослав Найденов, на културата Вежди Рашидов, на екологията Нона Караджова, на транспорта Ивайло Московски и др.


Скандал с метадона се разраства
Скандалът около искането на СДВР да получи списък с хората на лечение по метадоновите програми се разраства. Миналата седмица Българският хелзинкски комитет (БХК) сезира Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) заради нарушение на законите за здравето и за МВР, където се допуска искане само за конкретен заподозрян. От СДВР обаче продължават да не виждат проблем и мотивират настояването си с разследване на зачестили грабежи в аптеки. Метадон обаче не се продава в аптеките.„Аз не познавам наркоман, който да не е престъпник. Вярно, аз съм малко професионално деформиран", обяви в ефир комисар Петър Василев

От СДВР,цитиран от„Правен свят". Шефката на КЗЛД Венета Шопова, чийто мандат изтича през декември, се съгласи, че няма проблем: „Няма нищо скандално в този случай. Отговорността дали да се дадат лични данни и на какво основание се носи от този, който съхранява лични дан ни".
Комисия е безсилна за лекарство менте
Комисията за защита на потребителите (КЗП) се оказа безсилна да забрани продажбата на гъба „Весьолка".Според рекламата на гъбата, която е под формата на капсули, тя се прилага при рак и хипертония, а нейните фитонциди убиват вируса на херпес, грип, хепатит и СПИН. Пред КЗП обаче продавачът не е успял да даде доказателства, че тя наистина лекува.Вчера от комисията изрично уточниха, че оттам не забраняват продажбата на продуктите, а само „заблуждаващата търговска практика" при продажбата им по интернет.


Спешна помощ опроверга астматичка
Центърът за спешна медицинска помощ (ЦСМП) в Търговище опроверга астматичката Надя Маринова (48 г.), която се жалва, че лекарите не са дошли на нейно повикване.

Проверка на шефа на спешните медици в Търговище Георги Георгиев установи, че във въпросния ден, когато Надя твърди, че не й е оказана помощ, на адреса й в село Васил Левски е ходил екип и й е поставен урбазон за проблемите с дишането. Жената въобще не е влизала в спешно приемно.„Искала е екипът ни да я откара до болницата, но те са преценили, че няма нужда. Не са й казвали, че не са таксиметров превоз", заяви Георгиев.
25-те най-полезни храни
Американското списание „Хелт" съобщи кои са 25-те най-полезни храни на планетата. За коментар „Труд" потърси д-р Пламен Петров, началник на отделението по гастроентерология в столичната многопрофилна болница за активно лечение „София-мед". Ето какво каза за всяка една от тях специалистът:

Кайсии - Съдържат бета-каротин в огромно количество, който не позволява на свободните радикали да разрушават вътрешните структури на клетката. Особено полезни са за очите. В организма бета-каротинът се преработва до витамин А, за който се смята, че намалява риска от някои видове рак. Купувайте кайсиите твърди, защото, щом омекнат, губят част от хранителните си вещества. „Те са богати и на фибри, което ги прави много полезни при храносмилателни проблеми (помагат и при запек)", коментира д-р Пламен Петров.

Авокадо - Понижава нивото на холестерола, източник е на целулоза. Опитайте да смените майонезата в сандвичите и салатите с няколко парченца авокадо. „То служи и за нормализиране на кръвното налягане, за намаляване на риска от сърдечносъдови, ракови, очни, чернодробни, жлъчни и бъбречни заболявания. Предпазва от язва, гастрит,, анемия и захарен диабет, укрепва имунната система", изброи д-р Петров.

Маслини - Те са богати на вещества, които стопират растежа на раковите клетки, източник са на витамин С, който понижава нивото на холестерола в кръвта и намалява вероятността от сърдечносъдови заболявания, както и на голямо количество целулоза. „Още легендарният Авицена е смятал маслините за лекарство срещу почти всички болести. Прочутият доктор е имал право до голяма степен, защото те са изключително полезни. Съдържат много витамини от група В (важни за мозъка и нервната система), витамин А (за добро зрение), витамин D (за здрави кости и зъби), аскорбинова киселина (укрепва имунитета), витамин Е (предпазва от вредното въздействие на околната среда и др.", аргументира се га-строентерологът от „София-мед".

Диня - Източник е на витамин С и бета-каротин, които са сред най-силните антиоксиданти, предпазващи клетките от вредното въздействие на свободните радикали. „Потози начин тя защитава от различни ракови заболявания, включително и от карцином на дебелото черво и ректума, също така съдържа и фибри, подпомагащи правилното функциониране на храносмилателната система", каза д-р Петров.Манго - Спомага за предотвратяване на артрита и зарастването на раните, укрепва имунната система.

Домати - Намаляват риска от заболявания на пикочния мехур, на стомаха и понижават с до 50% риска от рак на

дебелото черво. „Наистина те също са богати на витамини А, С, на минерали и фибри и както много други плодове и зеленчуци, са известни с това, че предпазват от рак на дебелото черво", добави гастроентерологът.

Стафиди - Те са основен източник на желязо, което способства за пренасянето на кислорода към тъканите. „За всичките изброени плодове и зеленчуци се говори

за високо съдържание на този микроелемент. Да, това е вярно твърдение, но растителното желязо не се усвоява от нашия организъм, а само от продуктите от животински произход! Съответно няма как да се противопоставим примерно на анемичния синдром, консумирайки зеленчуци и плодове , уточни д-р Пламен Петров.

Смокини - Те са сред основните естествени източници на калий и въглехидрати. Съдържат и голямо количество витамин В6, който отговаря за производството на серотонин (хормона на щастието) и за понижаването на холестерола. „Укрепва организма и му дава сили. А изобилието на антиоксиданти оказва благоприятно

влияние върху черния дроб и цялото тяло. Смокините имат най-високото ниво на фибри сред всички плодове. Една сушена смокиня например осигурява 2 грама фибри -необходимата доза за деня. С това полезно качество подобрява работата на храносмилателния тракт и помага при запек", обясни д-р Петров.

Лимон- изключително богат на витамин С, безспорно най-популярният антиоксидант.

Лук - според някои изследвания намалява риска от рак.

Джинджифил - Облекчава стомаха и намалява усещането за тежест и гадене.

Броколи - Понижават риска от рак на гърдата. Те са богати и на витамин С и бета-каротин.

Тиква - Източник на витамин С и бета-каротин.

Спанак - Съдържащите се в него вещества възпрепятстват дистрофията на ретината, която е главна причина за влошаването на зрението в напреднала възраст.

„Лимонът, лукът, чесънът, бобът, лещата, млякото, спанакът, лападът, тиквата и броколите са най-употребяваните продукти във всекидневието ни. А джинджифилът намира различно приложение. В някои страни го използват пресен, в други - сушен, маринован, пържен, варен или задушен. Има широк спектър на действие, ефективен е при нарушено храносмилане като апетитовъзбуждащо средство. Неговите антисептични качества го превръщат в полезно средство срещу чревни инфекции. Например за по-добро храносмилане се препоръчва джинджифил на гладно, смесен с настъргана ябълка", обясни гастроентерологът.

Китайско зеле- Предпазва от рак на гърдата и понижава нивото на естрогена. Един от здравословните начини на консумация е да нарежете белите сочни стъбла на зелето и да ги добавите към пържолите или кюфтетата непосредствено преди сервирането.

Чесън - Сярата, влизаща в състава му и придаваща специфичния му аромат, намалява вредния холестерол, понижава кръвното налягане и риска от рак на стомаха и на дебелото черво.

Лапад - В половин чаша има 5 г белтъчини, желязо, витамин В2 и магнезий.

Пшеничен зародиш - В една супена лъжица се съдържат приблизително 7% от необходимото за деня количество магнезий. А микроелементът има пряка роля за нормална сърдечна дейност и предотвратява появата на мускулни спазми.

Леща - Подпомага работата на сърцето, предпазва от рак на гърдата и съдържа внушителните 9 г белтъчини вполовинпорция.Полезните й свойства се запазват и след термична обработка.

Орехи - Те съдържат само полезни мазнини и затова понижават с до 20% риска от сърдечни заболявания. Шепа орехи са идеалното средство за преодоляване на глада между основните хранения, без да внасят в организма ни вредни мазнини или много калории.

Шарен боб - Половин порция от него съдържа над 25% от препоръчителната дневна доза фолиева киселина, която спомага за намаляване на риска от сърдечни заболявания и вродени дефекти.

Мляко с ниско съдържание на мазнини - Бактериите в млякото предотвратяват развитието на различни заболявания, а калцият укрепва костите.

Обезмаслено мляко - Съдържа витамин В2, който е необходим за доброто зрение, витамин А, предотвратяващ възникването на рани и алергии, калций и витамин D.

Морски дарове - Всички ракообразни (мекотели, миди) са богати на желязо, минерали (магнезий и калий)и витамин В12, който поддържа функциите на нервите и умствените способности.

Сьомга - Рибите в студените морета (сьомга, тон, скумрия) са основен източник на омега три мастни киселини, които намаляват риска от заболявания на сърцето.

„Сьомгата и морските дарове са потенциални източници на здраве. Бедни на въглехидрати и богати на белтъчини, рибите и морските дарове са добър съюзник за всеки последовател на здравословното хранене,както и задължителна част от менюто на всеки подрастващ", коментира д-р Пламен Петров. Той обобщи, че изброените от списание „Хелт" 25 продукта съдържат антиоксиданти, полезни омега три мастни киселини и аминокиселини, минерали и фибри, които оказват благоприятно влияние на целия организъм и на храносмилателния тракт, регулирайки работата му и предпазвайки от ракови заболявания .


Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница