07 март 2011 г. Тема: здравеопазванеДата21.01.2018
Размер303.27 Kb.
07 март 2011 г.


ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕОкръжната прокуратура в Пловдив
иска да се отнемат лекар­ските права на две докторки, срещу които е повдиг­нато обвинение за невер­ни протоколи за освиде­телстване на 45 инвалиди.


Проверяват медсестра, отрязала пръстче на бебе
Мария КЕХАЙОВА

В бургаската болница е разпоре­дена вътрешна проверка на меди­цинската сестра, която срязала пръстчето на бебе при сваляне на абокат. Това съобщи д-р Бойко Миразчийски, зам.-шеф на здравното заведение. „Сестрата е млада, работи отско­ро и е отстранена от работа, докато не приключи разследването", коментира той.

„При свалянето на абоката с но­жица тя резнала кутрето на едноме­сечната Габриела. Хирург е зашил кутрето, но случаят е факт", добави Миразчийски.

Малката Габи постъпила в болни­цата със съмнение за пневмония. Тя била приета заедно с майка й на 27 февруари. Сложили абокат на бебе­то, за да вливат по-лесно лекар­ствата. На 3 март обаче сестрите взели момиченцето от майката, за да му сменят абоката. Според пър­воначалната информация медсестрата срязала с ножица меката тъ­кан и нокътя на кутрето на дясната ръчичка, за да свали лепенката, която държала абоката. С вътрешната проверка болнич­ните шефове искали да установят точно какво и защо се е случило. Тази седмица резултатите ще са готови.
Пациент без документи избяга от болница
Лекари от болница в Сливен спасиха жи­вота на пациент без документи. Докато от ле­чебното заведение му ва­дели лична карта, „благо­дарният" болен изчезнал, разказаха вчера лекари.

21-го­дишният мъж от ромския кв. „На­дежда" бил дока­ран преди дни от близките си. Преви­вал се от жестоки болки. Прегле­дът установил, че апендиксът му е силно възпа­лен. Хирургичната опера­ция спасила живота му. Като дошъл на себе си, па­циентът обявил, че се каз­ва Васил. Бил женен, с де­те. Но нямал лична карта и никога не си бил вадил. Как е живял досега и с как­во се е прехранвал ано­нимният за държавата мъж, докторите недоумя­ват. От лечебното заведе­ние се обадили в полиция­та, общината и социална­та служба. Била открита процедура за изваждане­то на важния за Васил до­кумент.

Докато чакали новата лична карта обаче, опери­раният избягал. В същото време на свиждане дошла жена му, която научила от докторите, че мъжът й е изчезнал. Оказало се, че и тя никога не е имала лич­на карта. Малкото им дете пък било без акт за ражда­не. От болницата отново подали сигнал да социал­ните работници и поли­цията.

Лекарите са убедени, че Васил отново ще ги потърси. Той нямал нужната здравна култура и не било изключе­но раната от операцията да се замърси или да настъпят други проблеми.
Ново разследване за горнооряховските лекари
Веселина АНГЕЛОВА

Докторите от болницата в Горна Оряховица са разследвани и за трети смъртен случай. С разпореждане на Върховната касационна прокуратура е било възобновено старо дело срещу медиците за смъртта на 27-годишна родилка от Севлиевско, научи „Труд". Жената, която била бременна в осмия месец, издъхнала на операционната маса на 30 април м. г. Родилката не била посещавала женска консултация. „Беше с отлепена плацента и мъртъв плод. Страдала е и от високо кръвно налягане. Наложи се спешна операция.

Отстранихме и матката, но пациентката не издържа", обясняват акушер-гинеколозите, които тогава се борили за живота й. Разследване по случая тръгнало веднага след инцидента. Окръжната и Апелативната прокуратура в Търново се произнесли, че няма данни за престъпление. ВКП обаче го възобновила заради противоречия в на-

правените тогава две експертизи. „Разпоредена е нова петорна съдебномедицинска експертиза. По този казус все още няма повдигнати обвинения срещу медиците", съобщи говорителят на окръжната прокуратура в Търново Румяна Ирманова.

Неволите на горнооряховски акушер-гинеколози Димитър Сотиров,Стефан Лазаров и Катя Гецова започнаха на 1 декември м. г, когато с колегата им Михаил Милатович бяха арестувани з смъртта на бебе на 17-годишна ученичка. За този случай обвинения не им бяха повдигнати, но на 28 февруари прокуратурата ги подведе под отговорност за смъртта на недоносено, родено със секцио на 1 юли 2009 г.

„Умишлено се изравят стари случаи, по които има становища, че липсват нарушения,за да се„докаже", че горнооряховските лекари са престъпници. Нищо не се казва за многобройните спасени деца и родилки", коментира д-р Сотиров.
Здравната каса да види календара
Господа oт H3OK, моля да си коригирате софтуера в компютрите според календара.

Вероятно заради чиновническа грешка в момента стотици хиляди българи ежемесечно са принудени да обикалят по аптеките и буквално да просят изписваните им с намаление живото-поддържащи лекарства.

Проблемът е в това, че хапчетата в блистерите за голяма част от болните от различни групи са по 28 на брой, а с толкова дни е само месец февруари. Какво правим в месеците с 30 или 31 дни? А когато се засекат два месеца поред с 31 дни, като декември и януари например, трябва ли да спрем лечението, защото хапчетата са свършили, а компютрите в аптеките ни отхвърлят? Да не говорим, че имаш право да купиш лекарството си на точно определени дати от месеца.

Вярно е, че илачи могат да се вземат и на свободни цени, но някои от тях струват толкова, че почти никоя аптека не рискува да закупи по-големи количества и да ги държи на склад.

Размерът на инвалидните пенсии е символичен. И ако човек се престраши да си купи нужното му лекарство без намаление, пак няма да може да го взема. Защото обикновено приемът е след хранене, а за хляб левчета няма да са останали.


В чужбина донорите не стигат и за българи
Можем да трансплантираме тънки черва и панкреас у нас, преструктурирането

на фонда е стъпка натам
ДОЦ. НИКОЛА ВЛАДОВ

Фондът за трансплантации вече не съществува, но бе преструктуриран, а не точно закрит. Идеята на Министерството на здравеопазването (МЗ) е да няма дублиране на функции. Сега комисията за лечение в чужбина ще праща българи за трансплантации навън.

Това е една добра стъпка, която трябва да бъде подкрепена. Пациентските организации не бива да се притесняват. Контролът ще е по-добър, комисията е в МЗ. Общественият съвет от водещи специалисти, който беше към фонда, ще дава консултации и на комисията. Не очаквам бюрократично протакане.

Присаждането на органи на чужди граждани обаче си остава проблем, защото в другите страни донорите не достигат, както е и у нас. Липсата на донори е световен проблем. Аз виждам още нещо положително в решението на МЗ на практика стимулира развитието на трансплантациите в България. Това е хубав ход. Друг е въпросът, че фондът и агенцията по трансплантации бяха в една и съща сграда. Само че едните се борят да развиват операциите у нас, а другите - пращат пациенти в чужбина. Не че е конфликт на интереси, но беше логично да ги разделят. Служители от агенцията съвместяваха длъжности с фонда.

У нас има добре подготвени екипи, които работят качествено. Трансплантациите са едно от нещата в медицината, които ни правят съпоставими с Европа. Това, че цялата сложна организация около тези операции сработва, е радостно. Трябва да я развиваме и да се опитаме да се мерим с водещите страни в тази област. Слабото ни място остава набирането на донори. Споровете и атаките отвличат вниманието на обществеността от този най-важен проблем. Има ли повече донори, ще потръгнат и трансплантации, за които сега пращаме хората в други страни - присаждане на бъбрек при деца, на панкреас и тънки черва. Какво пречи в „Пирогов" да започнат и сами да присаждат бъбрек на деца? От 6 г. там помагат френски специалисти. България бележи успехи в присаждането на бъбреци, черен дроб и сърце. Следваме европейския модел - трансплантациите се правят в клиники, където се работи интензивно съответният вид хирургия. В САЩ има специални центрове.

Страни като Испания и Франция са направили сериозна организация, към която се стремим и ние. Дори 34 донори на 1 млн. население ле задоволяват напълно потребностите, а у нас те са едва 2-3 на 1 млн. Живото донорство също е възможност, която не бива да се подценява. В азиатските страни като Япония и Корея намира широко приложение. У нас обаче семействата са малки, а законът позволява само ако донор и пациент са в родствена връзка до 4-о коляно.

Необходима е държавна подкрепа за националната програма по трансплантации. Тя включва освен европейските директиви и медицинските стандарти в тази област, които трябва да бъдат актуализирани до края на март.

Трябва обществена подкрепа, за да вървим напред, а в момента има разединение, което пречи. То не е при екипите, защото те си работят. Напрежението е между пациентските организации и агенцията по трансплантации, което оказва пагубно влияние върху развитието на донорството. Не искам да вземам страна в дебата, но ще кажа, че трансплантационните екипи у нас са готови във всеки един момент да оперират. Стига да има донори. А осигуряването им е задача на агенцията по трансплантации.
Закриването на фонда били грешка
Пациентските организации искали само кадрови промени, сега настояват за гаранции на одобрените за навън болни
ИЛИЯНА АНГЕЛОВА

Пациентските организации посрещнаха разединени новината за преструктурирането на фонда за трансплантации в чужбина, въпреки че от седмици искат оставката на директора му София Мутафчийска.

Това е неразумна постъпка, смята Иван Димитров от Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания. Желанието на организацията е фондът да съществува, но с друго управление. Не сме си и помисляли да бъде закриван фондът, защото така шанс получават онези българи, които не могат да бъдат трансплантирани у нас, казва още той. Безпокойството на пациентската организация е свързано с това, че вливането на фонда в други структури ще означава нови процедури, а през това време не било ясно какво ще се случи с хората, които до момента са одобрени за трансплантации в чужбина.

На подобно мнение са и от Националната пациентска организация. Загрижени сме за съдбата на 27-те вече одобрени за трансплантация в чужбина пациенти, както и за всички, които биха имали нужда в бъдеще от подобно лечение, се казва в официално становище на организацията. Част от чакащите били в тежко състояние и имали нужда от спешна трансплантация. Националната пациентска организация настоява за ясни гаранции от страна на здравното министерство, че на вече одобрените пациенти за присаждане на орган в чужбина ще бъде предложена алтернатива за финансиране на операцията и разходите, които фондът поемаше досега. Пациентската организация иска незабавна среща със здравния министър д-р Стефан Константинов, за да разберат каква ще бъде новата алтернативна процедура, по която занапред ще се осигурява изпращането за трансплантации в чужбина на нуждаещите се болни.

Преструктурирането на фонда повдигало и други въпроси, свързани например с това кой и как ще финансира престоя в чужди болници за присаждане на орган на български граждани. Организацията иска още гаранции от министерството, че въпреки промените трансплантациите ще продължат да бъдат и занапред приоритет в работата му, а функциите на фонда ще бъдат прехвърлени към други структури.

Ако той се влее в другите две съществуващи структури - фонд за лечение на деца в чужбина и комисия за лечение в чужбина на български граждани, то в ръководствата им да присъстват представители на пациентски организации - от тази на трансплантираните и диализираните пациенти, както и специалисти по трансплантации, искат още неправителствените организации.

От конфедерация „Защита на здравето" обаче са на мнение, че преструктурирането на фонда е добро решение, защото той до момента не бил свършил нищо. Споделят виждането на пациенти и трансплантолози, че тази структура трябва да се влее в комисията за лечение на българи в чужбина, както всъщност и стана. Пенка Георгиева от конфедерацията подкрепя стъпката, защото смята, че фондът представлява една администрация от няколко човека, „които ходят напред-назад и не извършват никаква дейност."

Иван Димитров обаче припомня, че до създаването му преди година се стигна именно защото комисията за лечение в чужбина не успяваше да помага на пациенти, нуждаещи се от трансплантация зад граница.
Предложения за работа от десет държави на борса в София на 12 март
10 бона за психиатър в Дания

От Европа валят оферти за доктори, по-лесно взимат с пресни дипломи
Търсите работа в чужбина, но все още не сте открили точната оферта? В такъв случай за вас 12 март може да се окаже решаващият ден. Тогава в страната ни пристигат фирми и съветници по заетостта от над 10 страни, за да набират специалисти и нискоквалифициран персонал, съобщи Славка Радева, ЕURES мениджър за България. Най-голямата трудова борса за чужбина за тази година ще се състои в хотел "Дедеман Принцес".
Някои от държавите пристигат с предложения, които досега не са обявявали за българи. Други вече са качили на EURES сайта си най-привлекателните оферти, включително и възнагражденията за тях. Сред най-атрактивните оферти са тези за лекари в Дания. Страната се нуждае от специалисти във всички сфери, но особено много търси психиатри. Заплатата на лекар със специалност там е 5000 евро. Има и много привлекателни предложения за ИТ специалисти, за които възнагражденията стартират от 2000 евро нагоре. За първи път страната на Хамлет ще договаря на подобна борса и сезонна работа, особено подходяща за студенти. Ще се търсят селскостопански работници за лятото, като за предпочитане е да владеят английски език.

Много широко е отворила вратите за българи и Германия. Тя дори ще проведе две последователни набирания на кадри в областта на туризма и хотелиерството. Освен съветници по заетостта ще дойдат и конкретни представители на хотелски вериги, които ще търсят персонал на борсата. Немците набират специалисти от целия спектър на хотелиерските и туристическите услуги. Особено дефицитни са готвачите, за които заплатите варират от 1300 до 1600 евро. От 1200 евро пък започва тарифата на сервитьорите. Търсят се и много инженери - машинни, електро- и такива в самолетостроенето. Шансове за назначение имат както кадри с опит, така и наскоро дипломирани, стига да владеят много добре немски. Има и места за младежи, които искат да провеждат практики и стажове в областта на инженерството. Заплащането за тях стартира от 2000 евро. По традиция Германия е обявила и много работни позиции за лекари, както впрочем и повечето европейски страни. Стартовата заплата на медиците там е 3300 евро, а за медсестрите варира от 1800 до 2000 евро.

При назначаването на медицинските кадри обаче има някои особености, разказа Славка Радева. При докторите, завършили преди 2007 г., по-трудно се признава дипломата, тъй като има някои несъответствия в учебните ни планове спрямо тези в Европейския съюз. Затова, ако сте медсестра с диплома отпреди 2007 г., нищо чудно първо да ви накарат да доучите и да вземете още някой и друг изпит и едва тогава да ви назначат на работа. През този период може да работите по-нискоквалифициран труд.

Чехия за първи път търси нашенци не само за бачкатори в цехове, но и в областта на туризма. Словакия пък набира ИТ спецове и счетоводители. Норвегия е посочила, че търси инженери и медици, особено бели касинки. Страната оказва пълно съдействие при преместването и усвояването на езика. В офертите не са посочени конкретни възнаграждения, но като ориентир може да ви послужи, че средната работна заплата там е около 2500 - 2800 евро. Словения пък набира сезонни работници и такива в металообработването. На подобна борса за първи път се появява и северната ни съседка Румъния. Тя предлага около 30 на сто по-високо заплащане, отколкото у нас. Ирландия пък е обявила позиции за програмисти, като им предлага доход от 2000 евро на месец.

В Швейцария има свободни места за детегледачки и икономки. Първите трябва да бъдат под 30 години, тъй като се набират по програмата аu-pair, която е за младежка заетост и позволява девойките да изучават език паралелно с гледането на хлапетата. За икономки пък изискването е да не надхвърлят 38 г. Техните задължения са поддържане на домакинството, но не и грижа за децата в семейството. Швейцарските работодатели обещават 1100 - 1300 евро на месец. За първи път страната предлага и места за лекари - физиотерапевти и електрокардиолози с немски или френски, които трябва да владеят на ниво В2. Страната се нуждае от медсестри повече и от Германия, твърдят посредниците.

Заминаването зависи от типа заетост, разказва Славка Радева. Ако става дума за сезонна работа, най-вероятно пътуването ще е около април - май. Ако говорим за по-дългосрочни ангажименти, тепърва се провежда интервю с работодателя, а понякога дори и няколко разговора, преди да бъдете наети. При инженерите най-често се стига и до лична среща, преди да бъде сключен договорът. При лекарите зависи от това за колко време ще бъде призната дипломата. Понякога при по-старите дипломи бюрократичните усложнения забавят нещата дори с около половин година. Хубавото е, че ЕURES посредникът ще вземе документите ви още на място и ще ви ориентира в офертите, които страната му предлага. Работодателите съдействат и за намиране на жилище, особено в началото. За някои това дори е изрично записано в условията за наемане на работа.Стела Стоянова


Такива работи
Влечения
Веселин СТОЯНОВ

Чудомир имал един много полезен навик- Обичал да си записва всичко, което го е впечатлявало. Един вид дневници, но по-особени. На страниците често ще прочетете не само дневните му размисли, но и много неща, които са го впечатлили. Така един ден той си записал мисъл на Халиф Али, зет на Мохамед. Та същият този Халиф Али казал: "В продължение на моя дълъг живот аз често забелязвах, че хората приличат повече на времената, в които живеят, отколкото на бащите си."

Класика! Не зная много за този Халиф Али, освен че бил зет на Мохамед и бил женен за дъщеря му фатима. Но очевидно е важна фигура за исляма, щом го водят за четвърти халиф. Тук е важно другото - неговото наблюдение върху хората, защото очевидно е бил умен човек.

Не зная също колко е живял, но дори само това от познанията му за живота впечатлява. Той е прозрял, че човек повече е рожба на времето си, отколкото на традициите си. Както го е казал и нашият Апостол Васил Иванов Кунчев: "Времето е в нас и ние сме във вре-мото. То нас обръща и ние него обръщаме." И тази мелачка - времето - на никого не дава прошка и мира.

Ето един пример. Тези дни полицията в Стара Загора арестува мъж на 39 години. Защото бил отворил лекарски кабинет, обзавел го с необходимите атрибути и лекувал болните в кв. "Лозенец" по всички правила на лекарското изкуство. Приемал ги, преглеждал ги, пишел рецепти, издавал болнични листове, давал направления за специалисти. Само дето лекарският кабинет бил в гараж, ама то днес какво не е в гараж, огледайте се само. Истинското занимание на човека било санитар в Университеската болница. При това бил и друг път арестуван за подобна дейност, но очевидно медицината го влече. Докато един ден негов пациент на 77 г. закъсал яко и влязъл в истинска болница. Така станало ясно с какво се занимава "мнимият доктор".

Втори пример, пак от Университетска болница, този път в Берлин. Там германски учени шест месеца провеждали експеримент и установили, че жените началнички изливали гнева си върху подчинените си главно заради сексуална неудовлетвореност. Статистиката безпощадно показала, че 27 от 100 скандала на работното място били причинени от опитите на жените да прикрият комплексите си за малоценност чрез викове и ругатни. Така служителите били успокоени, че крясъците, които получават, можело изобщо да не са свързани с тяхната работа.

Та тъй...

Вторият пример обяснява защо стават някои нещица по време на работата на Народното събрание. Особено когато на пулта е фамозната госпожа Цецка Цачева. Всъщност тя се опитва да бъде един Бойко Борисов във фуста, но нещата не стигат истинския образ. Представете си Него с пола и жакетче. Не върви някак си, моля ви се! Такава дама имаше и в предишните ръководства на парламента. Онази дама я наричаха Класната, а по онези години тя подражаваше на Командира. Ама пак не беше същото... Така ги влече хората.

Първият пример обяснява, че във втория пример нещата са в реда на нещата. Кой каквото го влече. Онзи там човечец го влече да бъде доктор и го прави. Забележете, в извънработно време на собствени разноски, пък и припечелвал, а парите отивали в родното стопанство. Е, стават и грешки с пациентите, ама те къде не стават. Той поне на 100 човека един ще бастиса. Докато при депутатите, особено сега, при управлението на ГЕРБ, постиженията по съсипване на държавата са сто на сто. Това ги влече тези хора. Да рушат и съсипват.

Ето, че Халиф Али, зетят на Мохамед, ще се окаже прав, дяволски прав. Само дето ще го допълним с реченото от Апостола. Аз лично не знам какво му стана на Времето, самият Живот се обърка. Наплодиха се безродници, може би и самото време е такова. Време на алчните, безогледните и хората без сърце, времето на разсипници и търгаши.

То обърна душите на онези, които живееха в сумрака на своето безочие.

Сега е време, по рецептата на Апостола, ние да го обърнем към светлите дни на Сътворението.

Иначе, защо да живеем в такива времена...


Пациенти атакуват Правителствена болница за неуспешни трансплантации
Завеждат се 2 дела, агенция "Медицински одит" проверява смъртта на 4 деца
Янина Здравкова

Трансплантацията на органи в Правителствена болница е подложена на сериозни съмнения. Центърът за защита на правата в здравеопазването ще заведе две дела за непозволена увреда при двама пациенти с присадени бъбреци. Единият от тях е починал, а другият е отхвърлил органа. Агенция "Медицински одит" към здравното министерство пък прави проверка на същата болница по жалба на родители на деца, на които е трансплантиран черен дроб. След операцията 4 деца са починали, а на пето орган е присаден отново, но в Англия.

През м.г. родители подават жалба до комисията по здравеопазване в парламента и до МЗ. В нея те твърдят, че от края на 2008 г. до началото на 2010 г. в болница "Лозенец" са направени 5 чернодробни трансплантации на деца, четири от които са с фатален изход, а при петата има ретрансплантация в Англия. Хората искат да се провери клиниката. Проверката се прави от Агенцията по трансплантации, но родителите не са доволни от резултата и отново подават молба, която стига до агенция "Медицински одит". В нея те твърдят, че при първата проверка има конфликт на интереси, тъй като директорът на Агенцията по трансплантации д-р Теодора Джалева е била в екипа, направил присаждането на 4 от децата. Преди да стане директор на ИАТ в края на 2009 г., Джалева работеше като анестезиолог в Правителствена.

Очаква се резултатът от проверките да е ясен около 9-10 март, каза директорът на "Медицински одит" доц. Златица Петрова пред "Сега". Това не е първата проверка в болницата. През 2010 г. по искане на тогавашния министър Анна-Мария Борисова агенцията е проверила всички лечебници у нас, в които се правят трансплантации. Според данните от 2005 до август 2010 г. в болница "Лозенец" са направени 37 чернодробни трансплантации, като 11 от пациентите са починали, или малко под 30%. Подобна е смъртността и в другата болница, в която се присажда черен дроб - Военната. Няма обаче данни конкретно за детските трансплантации. В ЕС при възрастни смъртността е около 25%, а при деца - до 26-28%.

При първата проверка обаче е установено, че при едно от починалите деца - 6-месечно бебе, смъртта е настъпила от сепсис, причинен от инфекция, която е открита и при донора. Това вероятно означава, че детето е било заразено от донора, обясни Златица Петрова. "Донорът е бил носител, но не е бил болен и наличните по време на трансплантацията изследвания са били изрядни. Пуснати са изследвания преди операцията и за тази инфекция, но те излизат едва след 4 дни и затова резултатите не са дочакани", допълни тя. При проверките е установено също, че в болница "Лозенец" няма достатъчно кардиохирурзи и нефролози, няма и съответните обособени хирургични структури. Освен това лечебното заведение не е било проверявано нито един път от Агенцията по трансплантации.

Иск за непозволена вреда ще внесе в Софийския градски съд скоро Центърът за защита правата в здравеопазването от името на родителите на 34-годишен мъж, починал след трансплантация на бъбрек, съобщи д-р Стойчо Кацаров от организацията. В края на 2009 г. му е присаден орган от трупен донор. Според исковата молба бъбрекът така и не проработва, пациентът получава сепсис, органът е експлантиран, но човекът умира. Според ищеца пациентът е заразен с вътреболнична инфекция, следствие от която е и смъртта. Освен това в иска пише, че трансплантацията не е проведена правилно. Пациентът е трансплантиран от шефа на болницата доц. Любомир Спасов. "Имаме основание да поддържаме, че операторът няма необходимата специалност, квалификация и опит за извършването на трансплантацията на бъбрек", пише още в жалбата.

Другата жалба е от момиче, на което бъбрек е дарил баща му. Оператор според жалбата отново е доц. Спасов. 2 месеца след трансплантацията момичето отново е прието в Правителствена болница, където през повечето време е поддържано в медикаментозна кома, правени са няколко операции и накрая бъбрекът е експлантиран "поради развитие на обща интоксикация, заплашваща живота му". Пациентката оцелява на косъм. Според Стойчо Кацаров вероятната причина за отравянето е пропуск при операцията и на момичето не е поставен задължителният катетър. Засега обаче това е трудно да се докаже, тъй като според бащата при изписването на дъщеря му не са му предоставени никакви документи. Искът е отново в Софийски градски съд и е за 150 000 лв.

Доц. Любомир Спасов не даде коментар по случаите
Четенето на СРС-та в парламента укрепвало законността
Зам. градският прокурор Джамбазов даде парадоксално тълкуване на действията на вътрешния министър по случая "Г. Оряховица"
Доротея Дачкова

Разрешението вътрешният министър Цветан Цветанов да изчете от парламентарната трибуна записаните със спецразузнавателни средства разговори на лекарите от Горна Оряховица, дадено от наблюдаващия прокурор, е насочено към укрепване на законността в държавата. Това става ясно от постановлението на зам. градския прокурор Божидар Джамбазов, с което той отказа да разследва Цветанов за използване на информация, събрана със СРС извън предназначението й за опазване на националната сигурност или за наказателно производство. "Сега" разполага с копие от документа. Постановлението бе подписано в края на януари. От БСП, които сезираха държавното обвинение за действията на Цветанов, обжалваха отказа пред Софийската апелативна прокуратура, но тя още не се е произнесла по казуса.

В постановлението на Джамбазов е проследена хронологията на действията на МВР и прокуратурата около огласяването на телефонните разговори, с което горнооряховските лекари бяха обявени за виновни за умишлено убийство на новородено. Бързината и синхронът им е странен, като се има предвид, че по принцип минават месеци преди прокуратурата да получи от службите подслушаните разговори.

Всичко започва на 4 ноември 2010 г. с образуването на разследване за престъпление по служба срещу неизвестен извършител, наблюдавано от прокурор Тихомир Шабов. В хода му са използвани СРС и така на 30 ноември е придобита информацията, че лекари от Горна Оряховица не са положили никакви грижи за живота на новородено и то е починало на 29 ноември. Тези данни веднага са анализирани на съвещание на прокуратурата, МВР и БОП - Велико Търново. Родилката е разпитана. С нейните показания на 30 ноември е образувано и разследване срещу виновни длъжностни лица, които умишлено са причинили смъртта на детето. За наблюдаващи са определени двамата зам. окръжни прокурори - Светослав Калчев и Румяна Ирманова. Обвинения по това дело още няма. Но трима от лекарите преди дни бяха привлечени към наказателна отговорност заради друго починало на 1 юли 2009 г. новородено.

На 2 декември 2010 г. прокурор Шабов разпоредил да се спре използването на СРС-тата по делото за престъплението по служба "поради опасност от разкриване на оперативните способи". Обвинителят наредил да се изготви ВДС - веществено доказателствено средство, т.е. дешифрираните разговори. На 3 декември един екземпляр от ВДС бил отделен по делото за убийството. Той бил с гриф "поверително". Още същия ден наблюдаващият прокурор по делото поискал от министъра на вътрешните работи да премахне нивото на класификация с мотива, че събраната информация не е класифицирана. Цветанов маха грифа, в Търново е свикан брифинг, на който разговорите са изчетени, а успоредно с това същото направи и Цветанов от трибуната на парламента. Преди това е поискал и получил разрешение от наблюдаващия прокурор да разгласи ВДС. Джамбазов подчертава, че при четенето министърът не е споменал нито имена, нито телефонни номера.

Според постановлението ВДС от спецсредства са като всички останали и няма пречка да бъдат разгласявани, ако в тях не се съдържа класифицирана информация и има разрешение от наблюдаващия прокурор. Джамбазов твърди още, че няма данни степента на защита на информацията във ВДС да е свалена неправомерно.


КОНТРА

В жалбата срещу отказа обаче от БСП твърдят, че декласифицирането на информацията няма никакво отношение към използването й не по предназначение, което е престъпление. Според левицата има достатъчно данни за образуване на дело, а Джамбазов е подходил с "подчертан и с нищо необоснован оправдателен уклон". В позицията на прокуратурата обаче едва ли може да се очаква обрат като се има предвид, че и главният прокурор Борис Велчев подкрепи решението на Джамбазов и обясни, че законът "трябва да се тълкува в посока на неговия истински разум".
Министър от кабинета "Борисов" застава пред съда на 23 март
ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

Бившият здравен министър от кабинета на Бойко Борисов - Божидар Нанев, ще застане пред Софийския градски съд на 23 март. За тогава е насрочен процесът срещу него и шефката на бюджетната дирекция на МЗ Димитринка Николова. Според обвинението те са виновни за две неизгодни сделки за доставка на антивирусни препарати Тамифлу. Прокуратурата твърди, че от това е произлязла значителна вреда за МЗ - 2 454 319 лв. Ако вината на двамата се докаже в съда, ги заплашват от 3 до 10 години затвор.

Здравното министерство обяви търга, докато в страната имаше истерия покрай епидемията от свински грип. Договорът обаче беше сключен, след като заболеваемостта намаля. Според юристи е било почти невъзможно МЗ да приеме по-евтината оферта от здравната служба на Великобритания. По закон министерството може да купува лекарства само от търговци и производители на медикаменти, каквато не е британската обществена здравна служба. За да може да купи препаратите от тях, България трябваше да сключи договор с Великобритания, който да бъде ратифициран от парламентите на двете страни. Това щеше много да забави процедурата по доставката.


5 часа мотаят жена с остър инфаркт
Частна болница едва не уби пациентка

Първо препоръчали противопоказна терапия, после я отпратили
ГАБРИЕЛА ДАНАИЛОВА

5 часа мотаене и препращане от лекар към лекар плюс препоръчана от медик противопоказна терапия едва не убиха 61-годишна жена с остър инфаркт.

Марияна Петкова се почувствала зле в понеделник, 28 февруари, към 14 ч. Появила се болка в гърдите, гърлото й се схванало, ръцете почнали да изтръпват.

Перипетии

Живеещата в село Горни Дъбник жена помолила съсед да отиде до поликлиниката и да извика помощ. Стигнал към 15 ч. и удивен разбрал, че в нея няма ни лекар, ни сестра, ни персонал. Започнало издирване по домовете. Майката на една от медицинските сестри отпратила човека с думите, че дъщеря й е в Плевен.

В същото време съседи твърдят, че я видели преди минути да се прибира у дома. Открили другата сестра. Тя отишла при Марияна. При прегледа констатирала, че кръвното й било много високо и трябва спешно да бъде превозена до личната й лекарка в Плевен. Звъннали в „Бърза помощ" за линейка.

Служител треснал слушалката в момента, в които чул откъде звънят. Отчаяни, хората потърсили съдействие от кмета на селото. Тодор Йорданов обаче заявил, че не е „социални грижи,, и не можел да помага на всекиго. В крайна сметка, благодарение на съселяните и дъщеря си Марияна се добрала до личната си лекарка д-р Илияна Кривошийска в Плевен с частен автомобил.

Отказ


Виждайки състоянието на пациентката, д-р Кривошийска веднага я пратила в Университетската болница в града. Дежурна в кардиологията този ден била д-р Павлина Георгиева. Тя прегледала жената и я изпратила в най-близката кардиологична болница - в частното специализирано лечебно заведение имало инвазивна лаборатория,

извършваща безкръвни операции. Университетската болница имала договор с нея точно за такива случаи. Дежурната в лабораторията кардиоложка д-р Лидия Денчева обаче отказала да приеме пациентката. Препоръчала само да й се направи фибринолиза- разбиване на тромба, причинител за инфаркта, с медикаменти.

Според доц. Снежана Тишева, която се грижи в момента за Марияна, ако това е било направено, пациентката е щяла да умре, тъй като при нея има и други усложнения.

Професионализъм

Отпратена от частната

болница, пациентката е откарана за около 30 минути в друга подобна лаборатория - в Ловеч. Там откликват веднага. Д-р Параскев Стоянов и екипът му правят нужните манипулации възможно най-бързо. Установяват къде се намира тромбът, поставят стенд. Марияна е спасена след общо около 5 часа издирване на медик или сестра, превоз, адекватен лекар. Състоянието й Се подобрява значително. 24 часа по-късно тя в върната в Университетската болница в Плевен. Въпреки перипетиите, през които е минала и опасността за живота й, думите на Марияна пред репортер на „Телеграф", открил я в болницата, бяха: „Много съм благодарна на всички, които се грижат за мен".
Доктори съдят РЗОК заради глоби
ДИАНА ВАРНИКОВА

Бум от дела на пазарджишки джипита срещу местната Здравна каса за наложени глоби задръстиха административния съд в града. Това заяви председателят на районната колегия на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари д-р Красимир Кулински. Лекарите били глобени заради това, че дали повече направления за първите две тримесечия на 2010-а, отколкото предвиждат наложените им лимити. 20 джипита, които били проверени, трябвало да възстановят на РЗОК суми до 8000 лева.
Животът не се измерва с пари
По-добра картина на българското здравеопазване и на действителността, в която живеем, надали има. Всеки е толкова обсебен от себе си и егоизма си, че няма време да помисли за другите дори за малко. Медицинските сестри и лекарите в тази история като че са забравили защо са учили медицина и в какво се състои Хипократовата клетва, която са положили. Когато става дума за едно агонизиращо човешко същество, не е нормално да се намесват автоматично пари и интереси - това, което трябва да се направи, е да се обсъди как този човек може да бъде спасен, а след това да се мисли аджеба ще получим ли пари от него. Най-притеснителното обаче е, че онези, които са сгрешили, не искат да го признаят дори пред себе си, което значи, че най-вероятно ще има и други такива случаи. Хубаво е все пак, че са се намерили шепа добри хора, които да помогнат на страдащата жена и да й дадат още време живот.


Димитър Николов, кмет на Бургас: Местното здравеопазване остава проблем
Парламентът трябва да поеме инициативата за промени в Закона за общинските дългове
- Г-н Николов, на последното общо събрание на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) беше направена констатацията, че процесът на финансова децентрализация е спрял и дори се върви в обратната посока – към централизация. Толкова ли е лошо положението?

- Проблемът не е толкова в местните бюджети и функциите им, свързани с републиканския бюджет, колкото по различните сегменти на местните политики. Проблемна например е политиката в здравеопазването, и по-конкретно финансирането от страна на НЗОК към общинските, а и към частните болници. Особено в по-малките населени места намалените бюджети за здравните заведения се отразяват много негативно. В такива случаи, за да функционира местната болница, общината прибягва до съфинансиране със средства от собствения си бюджет. Това се прави, за да се запази здравната структура в съответния регион. Именно ситуацията в местното здравеопазване предизвика основните негативни реакции от повечето колеги кметове на общото събрание на НСОРБ.

- Освен здравеопазването, какви ще са основните акценти в работата на общините през 2011 г.?

- Основният акцент остава работата с европейските проекти и програми, защото те са единственият сигурен финансов източник. Разбира се, това се отнася за тези, които успяват да се справят с това предизвикателство. Много колеги натрупаха солиден опит, административен капацитет и сформираха качествени екипи за работа с европейските фондове, като по този начин печелят проекти и решават локални проблеми за своите градове и региони.

- Заради задълженията си около 40 общини в момента са с блокирани сметки. Това ще затрудни ли работата на местната власт, още повече че тази мярка може да се приложи по отношение на всяка една община?

- Да, това е един сериозен недостатък. Според мен е хубаво да се помисли за промени по отношение на Закона за общинския дълг и парламентът трябва да поеме инициативата за това. В момента общините с блокирани сметки съвсем разбираемо изпитват трудности. Но още по-лошото е, че това се отразява на превеждането на аванси по оперативните програми. Така че в един момент заради някаква малка сума, която конкретна община дължи на частния взискател или търговско дружество, може да се блокират средства по действаща мярка на дадена оперативна програма. Това може да ни вкара в сблъсък със самите правила за усвояване на еврофондовете, а оттам и с предварително съгласуваните срокове по контрактуваните проекти. Тоест, може да се създаде нарушение, без да е виновна общината или конкретният кмет. И оттам вече управляващият орган може да наложи финансова санкция, което ни вкарва в един омагьосан кръг. Затова и колегите са прави, че масовото блокиране на общински сметки ни създава сериозни проблеми с европейските програми.

- Председателят на УС на НСОРБ г-жа Дора Янкова дори спомена, че сдружението може да потърси правата си в Конституционния съд именно заради тези проблеми...

- ...Възможни се всякакви форми на натиск, все пак това са механизми на демократичното общество. Нормално е кметовете да търсят решение на проблемите си именно на професионалния си форум. Не виждам нищо необичайно в това.

- Вие сте кмет на голяма и икономически развита община, конкретно за Бургас 2011 г. по-тежка ли ще е от миналата година?

- Няма да е много по-различна от 2010 г., просто през тази година ще се концентрираме в довършването на големите си проекти. Повечето от тях се финансират по ОП „Регионално развитие“ и ОП „Околна среда“. В тази връзка искам да отбележа, че по отношение на работата с европейските фондове назначаването на бившия ни колега Томислав Дончев за ресорен министър по тези въпроси определено внесе реална, положителна промяна. Важното е, че той внесе духа на практиката, всички знаем, че като действащ кмет Дончев беше един от най-добрите в усвояването на европейските програми. Като слушам и предложенията за следващия програмен период, виждам, че най-сериозните слабости се ликвидират. Важното е в крайна сметка да се даде реален път на европейските проекти в българските общини.Интервюто взе Николай Коцев


Найден Зеленогорски, кмет на Плевен: Прехвърлят ни се нови отговорности, но без ресурс
Ако блокират сметките на 50% от местните администрации, държавата ще спре да функционира
- Г-н Зеленогорски, пред колегите си кметове от НСОРБ вие споменахте, че от началото на годината се наблюдава поредица от блокирани сметки на общини, което пък стопира основни техни дейности. По-странното е, че сред тях има дори областни градове като Перник и Хасково. Защо се стигна дотук?

- Ситуацията наистина е доста сериозна. Много дълго се говори за финансова децентрализация и за това, че общините трябва да имат нужните финансови ресурси, за да могат да изпълнят идеите си, но за съжаление това не се случва. В България от доста години върху общините се прехвърлят основно отговорности, но не се осигуряват необходимите ресурси, за да изпълняваме проектите си. Мога да дам пример с прехвърлянето на уличното осветление, с прехвърлянето на радиофикацията, с прехвърлянето на много нови и нови отговорности, които за съжаление не са обезпечени финансово. Така наречената финансова децентрализация, която бе очаквана толкова дълго, ту започваше, ту спираше. Сега имам чувството, че имаме леко връщане назад, а не смятам, че България като страна - членка на Европейския съюз, заслужава това. Ние трябва да постигнем средно европейско ниво на стандарти, услуги и функциониране на институциите. Все пак общините са най-близката власт до хората и винаги са имали тяхната подкрепа. Може би това понякога дразни централните власти, но и в момента общините запазват висока подкрепа на общественото мнение– около 35- 40%.

- Реакцията на НСОРБ срещу промените в Закона за общинския дълг, заради които се стигна до тези блокирани сметки, беше доста остра, обмисля се дори сезиране на Конституционния съд...

- ...Тепърва ще обсъждаме тази възможност. Неслучайно Европа е Европа на регионите, а не Европа на държавите. Навсякъде в Европейския съюз се дава силен акцент на местните власти и всъщност това е в основата на развитите европейски страни, към които се стремим. А какво виждаме у нас, заради Закона за общинския дълг имаме блокирани общински сметки. Наскоро например беше запорирана сметката и на община Плевен. Често давам следния пример – представете си какво би станало, ако за една седмица общините в България спрат да функционират заради запорирани сметки. Ами, за щастие, още не са се осъзнали всички хора или институции, които имат намерение да запорират сметките на различни местни администрации. Аз съм абсолютно убеден, че ще има моменти, в които 50% от общините в България няма да функционират поради блокирани сметки. Това означава животът да спре и държавата да се разпадне. Не разбирам защо, след като общините са институции, които предлагат публични услуги, както и държавните институции, има такъв различен аршин за измерване на проблема със задълженията. По принцип ние смятаме, че на общините трябва да се дават повече възможности, за да реализират инвестиционните си планове. Според мен този начин на разходване на общинските бюджети, след публично обсъждане с гражданите, е най-адекватният за една демократична държава

- По отношение на усвояването на европейските фондове обаче нещата май изглеждат по-оптимистични?

- Създаването на министерски пост, който да отговаря за усвояването на европейските програми, наистина се усети положително. Тази позитивна промяна обаче трябва да бъде задълбочена. Имам предвид, че са необходими ясни процедури, ясни механизми, намиране на най-точния баланс по отношение на управляващия орган и бенефициентите. Главното е да се намери начин за осигуряване на нужните ресурси не само за съфинансирането, но и за изпълнението на проектите. Това е изключително важно, защото в момента много от общините печелят проекти и подписват договори, но не ги изпълняват, тъй като нямат финансов ресурс.

- Кметове на малки общини предупредиха, че имат сериозни проблеми с болниците в техните региони, дори и с тези, които са изпълнили критериите на Министерството на здравеопазването...

- Проблемът с общинските болници е изключително сериозен и важен. Не е логично да разрушиш нещо, без да си създал това, което ще го замести. Очевидно в някои общини вече се притесняват от спазването на основни конституционни изисквания – като равното право на достъп до здравна помощ например.Интервюто взе Николай Коцев


Бонус преглед при стоматолог за бременните
Само един от трима си купува четка за зъби

Раздават ги безплатно на децата от социалните домове
Силвия Николова

Само един от трима българи си купува четка за зъби. Това показва статистиката на Българския зъболекарски съюз. Според председателя на организацията д-р Николай Шарков едва 33% от българите си купуват четки, а 36% са тези, които купуват паста за зъби. Същевременно нашата страна е начело в класацията на страните с най-голям брой заболявания на венците и зъбите. По данни на Българския зъболекарски съюз 25% от младежите до 18 години в страната са с по един изваден зъб. Добрата новина е, че въпреки ограничените от кризата бюджети до месец от организацията на стоматолозите ще започнат доставката на безплатни четки за зъби и пасти за децата от социалните домове. През тази година пенсионерите са отрязани от безплатни зъбни протези. Причината е в намаления бюджет по договора с Касата Това съобщи председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков. Още 200 млн. лева са необходими в бюджета за дентална помощ, за да бъдат снабдени с тях всички възрастни хора у нас, изчисли д-р Шарков и добави, че за следващата година съсловната организация ще настоява още по-енергично да се предвидят средства за тези дейности. Безплатните услуги за здравно осигурените за тази година са разчетени в рамките на 94 млн. лева. Те имат право на един безплатен преглед при дентален лекар и две дейности, независимо дали вадене на зъб или пломба, или две дейности от един и същи вид, се полагат на пълнолетните със здравни осигуровки у нас и тази година според новия Национален рамков договор. За бременните обаче вече се предвижда и втори безплатен преглед, каза още д-р Николай Шарков. На децата и тийнейджърите до 18-годишна възраст са осигурени безплатно един преглед и четири дейности. Ефективно изпълнение на Националната програма за профилактика на оралните заболявания сред децата до 18 години започва до месец. Програмата предвижда безплатното поставяне на силантина всички деца на възраст от 6 до 8 години с пробив на дъвкателните зъби. Силантите представляват специален прозрачен материал, който се нанася върху дълбоките падини на дъвкателните зъби, и са предпазна мярка за развитие на кариеса на дъвкателните зъби, каза д-р Николай Шарков.


Болни бранят фонда за трансплантации
Фондът за трансплантации в чужбина да не бъде закриван, каквото намерение заяви здравният министър д-р Стефан Константинов, тъй като той вече е известен и в чужбина, разширява контактите си и може да бъде полезен но болните.Това поиска от името на Националната асоциация на трансплантираните членът на нейния управителен съвет Боян Грънчаров.Той беше създаден малко необмислено.В чужбина обаче също има недостиг на органи и затова той не може да работи на пълни обороти, каза още Грънчаров.От националната асоциация на трансплантираните предложиха органите, да се изнасят навън, а страната ни да получава онези, които са ни необходими, от останалите държави-членки на Европейския съюз, но там няма болни със съвместими показатели за тях.В края на миналата седмица здравният министър д-р Стефан Константинов съобщи, че обмисля възможността Фондът за трансплантации в чужбина да бъде закрит, като набраните в него средства за лечение на деца.Идеята за разформирането му дойде, след като няколко други пациентски организации настояха за това, мотивирайки се с факта, че за близо две години от създаването му, той е осигурил извършването само на една трансплантация в чужбина


Въоръжен размахва нож в болницата в г.Оряховица
Мъж с нож в ръка стресна персонала и пациентите на горнооряховската болница. В петък, 4 март, посред бял ден непознат мъж връхлетял в здравното заведение, размахвайки кухненски нож в ръка. Пред втрещените лекари, медицински сестри и пациенти той трескаво обикалял по етажите, като крещял, че търси жена си. По думите му след поредния семеен скандал съпругата му била избягала от къщи и се била скрила в болницата. „Вие я криете, но аз ще я намеря, а на вас ще ви се случи нещо", заканвал се той. Накрая мъжът се успокоил и доброволно се съгласил да прибере оръжието.


За оралната хигена и още нещо
Някои хора си мият зъбите само докато пият вода. Това не е виц от съвременния фолклор, а констатация на водещи български стоматолози. За учудване или не, но фактите говорят, че само един на трима си купува четка за зъби всяка година. Още по-страшното обаче е, че те не живеят в дън гори тилилейски, където няма нито аптеки, нито магазини, а в градовете и селата, където тези артикули се продават дори в хоремага. Независимо че има и евтини четки, за не повече от левче, на нашенеца така и не му се откъсва от сърцето да ги даде за своето здраве, та и по миризмата напомня за себе си като най-пряк роднина на Тарзан. Констатацията на зъболекарите за четките, пастите и техните ползватели можеше и да звучи като виц за добро настроение в началото на седмицата, ако други факти не сочеха твърде неприятна статистика. Изводът от нея е, че не само пълнолетните българи, но и нашите деца са с най-развалени зъби в Европа. Основната причина – занемарена орална хигиена и категоричен отказ да ходим на зъболекар. Оказва се, че по-малко от 70% от здравноосигурените се възползват от възможността да ползват и малкото стоматологични услуги, които здравната каса им осигурява безплатно. Впрочем хубавата усмивка не е само за красота. Доказано е, че болните зъби и венци провокират гастрит, язва на стомаха и дори рак на панкреаса. Като знаете вече това, довечера ще измиете ли зъбите си?


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница