07 юни 2011 г. Тема: здравеопазванеДата12.10.2018
Размер198 Kb.
07 юни 2011 г.


ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ862-ма души спешно се нуждаят от трансплантации
Диана Тенчева

Точно 862-ма тежко болни българи спешно се нуждаят от нов бъбрек, сърце или черен дроб. В листата на чакащите спасение има и за 19 деца, съобщиха вчера от Министерството на здравеопазването (МЗ).

“Но органи няма. Затова близо тридесет болни годишно, на които трябва да се присади здрав бъбрек, не го дочакват. И умират”, заяви пред “Труд” Стоянка Ананиева, председател на Българския съюз на трансплантираните.

За популяризиране на най-благородния човешки акт в понеделник стартира Национална кампания в подкрепа на донорството. Ще бъдат раздадени 100 хил. образователни книжки по темата. В тях се намира и донорска карта, която всеки човек може да попълни и да носи в портфейла си. В случай че с него се случи най-лошото, близките ще знаят волята му, обясни д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация. Той добави, че попълването на картата няма юридическа стойност.

Близо 2000 българи категорично са изразили несъгласие за донорство след смъртта си. Законодателството у нас е такова, че всички са потенциални донори, след като починат, ако приживе не са демонстрирали изрично несъгласие. Последната дума обаче имат близките. “Същият модел има и в Испания, но там нямат такъв проблем с донорството”, заяви проф. Никола Владов, национален консултант по трансплантология. Той обясни, че и избухналото напрежение между пациентски организации и вече бившата директорка на Изпълнителната агенция по трансплантации (ИАТ) д-р Теодора Джалева в края на миналата година също са оказали влияние върху липсата на донори. Хората се били “дръпнали” от донорството.

В понеделник бе представен новият директор на ИАТ доц. Силви Кирилов.

“От догодина ще се увеличат средствата за извършване на трансплантации”, съобщи доц. Силви Кирилов (новият шеф на ИАТ е бивш директор на Александровска болница). За присаден бъбрек ще се дават не до 15 000, както е в момента, а до 20 000 лв. Тарифата за трансплантирано сърце се повишава от 40 000 лв. на 60 000 лв. Увеличението за присаден черен дроб е с 25 000 лв., т.е. на болниците ще се плащат не 50 000 лв.,а до 75 000 лв. За присаждане на стволови клетки на пациент от собственото му тяло здравното министерство ще превежда 25 000 лева, а не с десет хиляди по-малко, както ще е до края на годината. Четиридесет хиляди лева пък ще е тарифата за вливане на донорски стволови клетки. В момента болниците получават за това 15 000 лева.

През миналата година у нас са били извършени 68 трансплантации, през тази са 8.“Нека хората разберат, че когато техният близък си отиде, органите вече не му трябват. Но с тях могат да се спасят други тежкоболни”, заяви поп певецът Румънеца, който е едно от лицата на кампанията.
Чужденци напират за Бърза помощ във Варна
Увеличава се броят на чужденците, които искат да работят в Спешния център във Варна. Това съобщи пред агенция „фокус" д-р Мая Рашева, директор на Бърза помощ в морския град.

Мераклиите за работа в линейка били предимно македонци и бесарабски българи, които учели в колежа по медицина във Варна. Д-р Рашева уточни, че като цяло благодарение на колежа и кадрите, които излизали от там, центърът успявал да се справи с текучеството на кадри. „Лошото обаче е, че дори чужденците след около година ни напускат, отиват да работят в други болници или заминават в чужбина", коментира Рашева. Тя съобщи още, че болниците крадели помежду си кадри, особено добре подготвените.

В службата във Варна се трудят около 120 души, но има 15 свободни места.

„Няма риск градът да остане без Спешна помощ, и то в началото на лятото, но проблеми действително има", каза още д-р Мая Рашева.
Стефан Джонев, работи към Спешния център в кюстендилската болница:
От три години съм шофьор на линейка към Спешното в Кюстендил. Имам колеги с по 30 години стаж. Те си мълчат, ама на мен ми писна. Такова голямо натоварване е за нас през 12-часовите дежурства, а за заплатите ни никой не се сеща, че са никакви. 330 лева на месец. Така е не само в Кюстендил, а навсякъде в страната. Нека само помислим какво нещо е да караш болен до болницата и отговорността да стигнеш навреме. Или хемодиализен от и до някое от селата през зимата, през кални пътища до махалите. Ами колко пъти ми се е налагало да свалям от въжето самообесил се, пращали са ме и разложени трупове да събираме и да транспортираме. Дни наред все тия гледки са ми пред очите, с дни не мога да се оправя.

Разбирам, че и лекарите са недоволни и протестират. Медицинските сестри - също, бягали в чужбина, не им стига заплатата и на тях. Ами на нас стига ли ни? Този Въпрос го поставям В упор и на министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов. Който ми е градски, но не мога да го срещна в Кюстендил, пък и не бива да го причаквам и да му се жаля. Не се издържа с такава мижава заплата за такъв тежък труд - „ли-нейкаджия".
Погнаха болниците за пушачи
Проверки по болниците за това дали се спазват правилата за пушене започна от вчера здравното министерство.
Те ще продължат три месеца и ще се извършват от екипи на регионалните здравни инспекции, съобщиха от МЗ. Ще се следи за лекари и пациенти, които димят на територията на болниците. Глобите за лечебните заведения са от 500 до 10 хил. лв., а за пациентите - от 50 до 300 лв. Проверките са част от инициативата „Бременност без тютюнев дим", която се организира от МЗ и АГ болница „Шейново". Целта е жените да бъдат запознати с риска от пушене по време на бременността. У нас 60% от дамите не се отказват от вредния навик, докато износват детето си. Това крие рискове от преждевременно раждане или внезапна смърт на плода.


Болниците ще получават повече пари за трансплантации
Десислава Колева

От 2012 г. парите, които здравното министерство отпуска на болниците за трансплантации, се увеличават, съобщи новият директор на Агенцията по трансплантации Силви Кирилов. МЗ се надява така да се увеличи броят на тези операции, въпреки че проблемът не е липсата на средства, а на донори. Около 2000 българи изрично са изразили несъгласие да бъдат дарители, каза още Кирилов. По закон хората, които не искат да предоставят органите си, трябва да го запишат в здравната си книжка и тя да бъде заверена от личния лекар и НЗОК.

"Донорството у нас не е добре развито и вероятно това се дължи на недоверието, което се породи след сигнали на няколко пациентски организации срещу агенцията", обясни Кирилов. Миналата седмица здравният министър Стефан Константинов освободи досегашната шефка на агенцията Теодора Джалева без обяснения. Самото ведомство бе забъркано в редица скандали за износ на органи без разрешение.

Най-голямо ще е увеличението на парите за трансплантация на черен дроб - от 50 хил. на 75 хил. лв. Сериозно завишаване има и за алогенна трансплантация на стволови клетки - от 15 хил. на 40 хил. лв. За сърце държавата ще дава 60 хил. лв. при 40 хил. сега. За присаждане на бъбрек увеличението е от 15 на 20 хил. лв.

Парите за откриване на донор остават както досега - 1500 лв. Здравното министерство вече ще финансира подготовка на бъбрек за трансплантиране - с до 5000 лв., вземане на бъбрек от жив донор - с до 5000 лв., на черен дроб от жив донор - с до 7000 лв., и пр. Въвеждат се възможности за лечение при остро отхвърляне на присадения орган.


ОСТАВКА
Поредната рокада в здравното министерство дойде след оставка на зам. министъра Михаил Зортев. Лекарят от Кюстендил бе поканен в екипа на министър Стефан Константинов едва през октомври м.г. и отговаряше за болничната помощ. От МЗ обясниха доброволното му оттегляне с обичайното напоследък "лични причини".


Лекарите отнесоха първи глоби за пушене
До 300 лв. могат да бъдат санкционирани лекари и пациенти, ако пушат в лечебните заведения
Десислава Колева

Първи глоби за пушене в кабинетите си отнесоха лекарите в столицата. От вчера започнаха и проверки на здравното министерство дали в болничните заведения се спазва забраната за тютюнопушене. По закон в сградите на болниците не се пуши, но самите ръководства определят дали може да се пуши в градинките, кафенетата и т.н. При старта на кампанията здравният министър Стефан Константинов коментира, че според него в лечебните заведения трябва да е забранено пушенето навсякъде - не само в сградите, но и в градинките и кафенетата. Това обаче се определя от вътрешните правилници на болниците, които разрешават да се дими на определени места.

Глобите за лекари, пациенти и посетители, които инспекторите заловят с цигара, са от 50 лв. до 300 лв. Директорите на лечебните заведения пък ще бъдат глобявани от 500 лв. до 10 000 лв. При обявяване на кампанията здравният министър обясни, че инспекторите ще глобяват ръководствата на болниците, а те самите трябва да регулират персонала и пациентите си, защото не било приятно "колегите да се дебнат".

"Трима служители вече са глобени днес. Искрено се надявам да няма глобени пациенти", обясни пред "Сега" директорът на АГ "Шейново" Иван Костов. Според правилника на болницата единственото разрешено място за пушене е кафенето, обясни Костов. В първия ден от проверките няма глобени в "Майчин дом". "Цялата сграда е опасана с табели и знаци, че пушенето е забранено, има преиздадена заповед за това, така че глобени днес няма", обясниха от болницата. Въпреки че пушенето е забранено и в градинката на болницата, оттам допълниха, че в първите дни няма как да наложат изцяло забраната, "защото няма кой да стои навън да следи дали се спазва".


КАМПАНИЯ

В продължение на 3 месеца регионалните здравни инспекции ще проверяват всички здравни заведения в страната дали спазват забраната за пушене. Проверките са част от кампанията "Бременност без тютюнев дим". Тя се организира от МЗ и АГ болница "Шейново" с подкрепата на "Майчин дом", "Света София" и пациентските организации "Искам бебе" и "Зачатие". Целта е да се обяснят на майките вредите от цигарите.
17 млн. лв. за информационна система и в НЗОК пак цари хаос
Всички грешни данни водят до едно - спестяване на плащания за реално извършена дейност
Янина Здравкова

За личните лекари съществуват не една, а три календарни години. Първата трае като за всички останали - от 1 януари до 31 декември. Другите две обаче са специфични. Едната е за пациентите деца и започва от деня, в който са родени. В рамките на тази година, в зависимост от възрастта не детето, му се полагат няколко задължителни профилактични прегледа и имунизации. Другата година е за някои от хронично болните пациенти, които се водят диспансеризирани при джипито, т.е. състоянието им се наблюдава от него. Тя пък стартира на датата, в която пациентът е записан като диспансерен и в рамките на следващите 365 дни следва да получи съответните платени от здравната каса прегледи, изследвания и консултации със специалист. Ако тези дати не се следят и например детето бъде прегледано 3 дни по-рано, отколкото му се полага за съответната година, здравната каса не зачита дейността и не я плаща на личния лекар.

На пръв поглед не изглежда кой знае какъв проблем лекарят да си следи датите, нито пък че не са му платили един преглед от 8 лв. Но когато в листата има 50 деца и 80 диспансерни, вече изобщо не е толкова лесно. "Всеки месец касата не ми признава до 20 прегледа по тази причина", обяснява д-р Виктория Чобанова, секретар на националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България. При преговорите за рамков договор джипитата предложили на НЗОК датите да се уеднаквят и да съвпадат с нормалната календарна година, т.е. когато и да е родено едно дете, задължителните му прегледи - например 3 - да се правят от 1.01. до 31. 12. "От НЗОК обясниха, че това не може да стане. Трябва да се промени и надстрои информационната система, за което обаче трябва да се направи конкурс за обществена поръчка и да се плати на фирма", твърди Чобанова.

Да, това е същата прословута информационна система, чието въвеждане отне на здравната каса близо 10 години, общо опитите за изграждане, надграждане и окончателно изпълнение, платени на различни фирми, струваха над 17 млн. лв. и бяха придружени от поредица скандали

От 2009 г. системата работи, произведена е от консорциум, в който влизат три фирми - френската БУЛ, румънската "Сивеко" и израелската "Макаби хелткеър сървисис", по договор за 3.5 млн. евро, а парите са заем от Световната банка. От здравната каса очакваха функциониращата система да намали разходите за медицинска помощ с над 15%, тъй като ще засича дублирани дейности, мъртви души и какви ли не злоупотреби.

Сега от касата не казват нищо по въпроса колко и дали пестят от наличието на информационна система. Горният пример обаче показва, че ако не друго, то поне този софтуер не помага за по-нормалната работа на здравната система. И че очевидно е така направен, че не позволява лесни и безплатни промени. Има обаче и други примери от работата на личните лекари, които показват, че системата изобщо не работи добре, но за сметка на това действително спестява пари на касата, само че като не заплаща за реално извършена дейност.

Всеки месец здравната каса праща на личните лекари "актуалните" списъци на записаните при тях пациенти, за да са наясно медиците колко неосигурени, починали и отписали се пациенти имат. Въз основа на тази листа са и плащанията на касата, т.нар. месечна капитация за всеки записан при джипито. От своя страна лекарите също са длъжни да пращат актуален списък на касата всеки месец, а в него се добавят новозаписаните, избрали това джипи. "Винаги има разминаване в броя на неосигурените в двата списъка, обикновено те са 17-25 души, естествено, в минус на лекаря, тъй като НЗОК не плаща капитация за неосигурените", обяснява Чобанова. Ако например пациент отиде при личния си лекар, софтуерът на джипито автоматично проверява в сайта на НАП дали човекът е осигурен. Ако излезе неосигурен - трябва да си плати прегледа. Интересното е, че софтуерът на касата също проверява неосигурените в НАП, т.е. едно и също се проверява при един и същ източник на информация, но данните при касата и лекарите са различни, при това в ущърб на джипитата.

Така стоят и нещата с останалите хора в листите. "Никой не знае колко пациенти има", казва Чобанова. Просто списъците на лекарите не съвпадат с тези на касата - в тази на НЗОК има хора, свалени от листата, а също и такива, които никога не са се записвали при тях. За отписаните пациенти има обяснение - те просто се прехвърлят към друг общопрактикуващ, като процедурата не изисква за това да бъде уведомен старият, а само новоизбраният лекар. И точно затова е странно, когато в нечия листа се появят нови пациенти, при положение че те никога не са уведомявали лекаря, че тепърва той ще бъде техният личен доктор.

Така през 2010 г. няколко медици в Северозападна България са глобени с по 1000 лв., тъй като според касата са водели при себе си починали от години пациенти и са получавали капитация за тях. Това обаче е нонсенс, тъй като касата плаща на лекарите по собствените си списъци, които имат връзка с ГРАО, т.е. НЗОК е тази, която трябва да уведоми лекаря, че даден пациент е починал, и да спре да му плаща. "От една година обаче поне отписаните и починалите пациенти се актуализират навреме, така че има някакъв смисъл от информационната система", казва д-р Чобанова.

И понастоящем обаче не е оправен проблемът с отписаните и записаните при лекарите деца. Разликата между листата на лекаря и тази на касата винаги е до 10 деца, разбира се, в полза на касата, т.е. според НЗОК при въпросния личен лекар има до 10 деца по-малко и съответно за този месец той получава до 50 лв. по-малко. "Когато отида в касата и поискам да ми се посочат отпадналите деца, никой не може да ги посочи с имена и ЕГН,

така че да се сравни", казва Виктория Чобанова. Не се знае и какво е движението на пациентите по диспансерните листи, тъй като обикновено касата подава с месеци закъснение броя на починалите и отписаните.

Проблем има и при листите на педиатрите. От 2 години касата е дала възможност на родителите да запишат децата си за наблюдение при специалист по детски болести вместо при личния им лекар. За целта е нужен един-единствен талон от общопрактикуващия. С него хората отиват при педиатъра и се записват при него. Специалистът пък отчита направлението в касата. Въз основа на тези талони НЗОК прави персоналните регистри на записаните при педиатрите деца. "Без педиатрите да са уведомени и да са подавали каквото и да е, често деца изчезват от листите им за по няколко месеца, след което отново се появяват. В този период те са преглеждани от лекаря, който не знае, не са негови пациенти, и съответно след това не получава пари от касата за дейността", обяснява Чобанова.

От НЗОК не можаха да дадат смислено обяснение на тези каши. "Информационната система на НЗОК отчита коректно всички прегледи и няма нужда от корекции в нея", обявиха оттам. Но разминаванията за пореден път показват, че работата на личните лекари отдавна е превърната в обслужване на бюро, компютър и здравна каса, а не на пациенти. "Аз по време на работа не пипам компютър. Наела съм едно момиче да работи с компютъра", обяснява д-р Чобанова. Но дори и това не я предпазва от кашите на НЗОК.

Вероятно и няма как. Защото явно основната работа на здравната каса си остава да пести пари със или без информационна система.
КАКВО СЕ ПРОМЕНЯ

Партиите се облажиха, броим за доктор 2,70
* Годишната субсидия на политическите партии и коалиции е 5% от минималната работна заплата за всеки действителен глас на последните избори - 13,5 лева

* Потребителска такса за посещение при лекар или зъболекар е 1% от минималната работна заплата - 2,70 лева

* Таксата за болнично лечение е 2% от минималната работна заплата на ден - 5,40 лева

* Помощта на майките студентки е една минимална работна заплата - 270 лева

* Обезщетението за съпругите (съпрузите) на военнослужещи, напуснали работа, за да ги последват в друго населено място, е една минимална работна заплата годишно - 270 лева

* Помощта за пенсионираните военнослужещи, военноинвалиди и пострадали ветерани от войните е до 7 минимални работни заплати годишно - 1890 лева

* Стипендията за даровитите деца е 50% от минималната работна заплата годишно - 135 лева


Вице на Константинов метна оставка
Зам.-министърът на здравеопазването д-р Михаил Зортев подаде оставка, съобщиха от ведомството на д-р Стефан Константинов вчера вечерта. От пресцентъра на министерството обясниха, че мотивите за оттеглянето на Зортев са лични. Той отговаряше за болничната помощ и се задържа на поста едва 8 месеца. Преди да стане зам.-министър, д-р Зортев беше изпълнителен директор на болницата в Кюстендил, където работеше и министър Стефан Константинов. Д-р Михаил Зортев бе единственият зам.-министър, избран лично от Константинов. Другите двама - Гергана Павлова и Десислава Атанасова, бяха назначени от предишните ръководства на Министерство на здравеопазването. Все още не е ясно кой ще седна в стола на Зортев. Най-вероятно до сряда здравният министър ще предложи на премиера Бойко Борисов негов заместник. Зортев не бе открит за коментар.


Стоматолозите с нов шеф
Стоматолозите вече имат нов шеф. Д-р Борислав Миланов, който ръководеше столичната колегия на зъболекарите в продължение на два мандата, бе избран за председател на Българския зъболекарски съюз. Той получи повече гласове от своите конкуренти на отчетно-изборния конгрес, който се проведе през уикенда в Пампорово. Досегашният председател на БЗС д-р Николай Шарков бе избран от делегатите за зам.-председател на браншовата организация.


Лобистките закони на ГЕРБ Възмутиха и чужди, и свои
Внесените от АТАКА проекти в з ащита на националните интереси висят в делово дството с месеци
Повече от година и половина АТАКА направи възможното да няма политически трусове в България след изборите през 2009 г. Единствена тя даде шанс да имаме правителство на малцинството на ГЕРБ. Без пазарлъци и извиване на ръце. И правеше това поради две причини - да ликвидира окончателно възможността БСП и ДПС да участват в управлението на страната и да стартират очакваните вече няколко петилетки реформи в различни системи - пенсионната, здравеопазването, както и да излезем от тежката икономическа криза. Само с гласовете на националистите бяха приети основни закони като бюджетите през 2010 и 2011 г. и изборният кодекс.

От ГЕРБ обаче се изкушиха да пробутват и лобистки проекти

които обслужват интересите на изключително малък кръг хора - основно на депутати от мнозинството. Така минаха законите за нотариусите, атакуван от националиста Николай Пехливанов, за хуманитарната медицина, където остро се намеси Цвета Георгиева от АТАКА. Депутатите на патриотите винаги се опитваха да внесат поправки в такива лобистки проекти, които да защитават интересите и на обикновените хора. Например в закона за лекарствата и аптеките в хуманната медицина АТАКА настоя реално да се премахне монополното влияние на крупните бизнесмени в сектора. В закона беше заложено ограничението един човек да има не повече от 4 аптеки, но не съществуваха пречки въпросното лице да участва във фирма. Предложенията на АТАКА не минаха в зала и законът беше приет във вид, в който услужи на прословутия Веселин Марешки, срещу когото протестира целият фармацевтичен бранш.

Обяснението е, че ГЕРБ от доста време не разчита единствено на гласовете на националистите, за да пробутват закони за свои хора.

В зависимост от интересите те имат подкрепата на сините

Например на 2 юни енергийната стратегия стана факт с участието на СДС и ДСБ. Тогава АТАКА каза "не" на проекта на Трайчо Трайков, защото патриотите настояват предприятията от енергетиката, които са от стратегическо значение за националната ни сигурност, да не се приватизират. Става дума за АЕЦ "Козлодуй", ПАВЕЦ "Чеира" и големите ТЕЦ-ове и ВЕЦ-ове. АТАКА е против продажбата и на 33% държавен дял от ЕРП-тата. Или на 3 юни, когато Синята коалиция подкрепи ГЕРБ (заедно с БСП и ДПС) за орязване срока на уседналост в изборния кодекс и така на практика върнаха изборния туризъм в страната.

От началото на 2010 г. сметката на ГЕРБ за лобистките поправки излиза и само с гласовете на "независимите" - 5-има от РЗС, един от ДСБ, двама от ДПС и един от АТАКА (Камен Петков), които със 117-те гербаджии "връзват" мнозинството.

Лобизмът на ГЕРБ става все по-непукистки и възмущава не само депутатите от АТАКА, но и част от самите гербаджии. Според наши източници около 40 души от народните представители на управляващите били готови да скъсат с ПГ. Една част от

бунтарите са възмутени от лобизма на своите но не заради принципа и честната политическа позиция, а защото не намазват нищичко.

И докато ПГ на ГЕРБ се е затлачила с пробутването на закони за определени хора, законопроектите на АТАКА отлежават с месеци, че и с години. А проблемите, които поставят депутатите на патриотите, са от национално значение и в защита на гражданите на страната.

Още в първия работен ден на 41-вото НС - 14 юли 2009 г., АТАКА внесе три законопроекта: за признаване на арменския и българския геноцид, както и решение за уреждане на дълга на Турция към тракийските и малоазийски българи. И до ден днешен проектът за признаване на арменския геноцид не е видял бял свят. Проектът за обявяване на 17 май за ден на отбелязване на 5-вековния турски геноцид над България беше отново внесен на 15.02.2011 г. и след бурни дебати отхвърлен на 9.03.2011 г. Най-голямото постижение за АТАКА досега е приемането от парламента, след повторно внасяне на 7.04.2011 г., на решение за уреждане на имотните проблеми на тракийските бежанци с Турция.

ГЕРБ си затваряше очите за предложенията на АТАКА

които имат задачата да се приключи завинаги със злоупотребите на тройната коалиция - такъв беше законопроектът от 20.05.2010 г. за ликвидиране на скандалните замени на земя от държавния поземлен и държавния горски фонд. От 4 месеца в деловодството на Народното събрание стоят поправките на националистите в Закона за политическите партии, които предотвратяват подмяна на вота на избирателите и злоупотреба с държавната субсидия от напуснали дадена партия депутати. Факт е, че към този момент предалият АТАКА през декември 2010 г. депутат Камен Петков е отрязал 50 000 лв. от първия транш на субсидията на партията на националистите. Очаква се и другите изменници - Гумнеров, Пейчев и Николов, да засмучат същата сума и така на година всеки от тях ще получава по 200 000 лв. (или общо 800 000 лв.) от парите, които по конституция са определени за АТАКА. Несъвършенствата на Закона за политическите партии трябва да бъдат поправени, но от ГЕРБ мълчат по въпроса и това поражда съмнения, че имат пръст в напускането на депутати от различни групи в свой интерес.


ЕК: Не ви продават храни второ качество
Брюксел пише отговор до министър Найденов, компаниите можели да предлагат различни стоки под една марка
Обвиненията, че големи международни компании предлагат продукти с по-лошо качество в Източна Европа, са безпочвени, фирмите не са задължени да продават еднакви храни от една и съща марка във всички страни от ЕС, заяви вчера Фредерик Венсан, говорител на еврокомисаря по здравеопазването и потребителите Джон Дали.

Производителите били свободни да приспособяват продуктите си за различните

пазари.

Важното било да се спазва законодателството на ЕС за етикетите и безопасността на храните.Както "24 часа" вече писа, изследване на словашката асоциация на потребителите откри разлики в продукти като кока-кола, кафета "Нескафе голд", "Чибо еспресо", "Якобс крьонунг" и подправки"Котани" в зависимост от страните, в които се продават. От компаниите обясниха,че отчитат различните вкусове на потребителите в отделните държави, но продуктите им за Източна Европа не са с по-ниско качество.

Въпреки това земеделският министър Мирослав Найденов изпрати писмо до

Европейската комисия, че двойните стандарти не са нормални. Той поиска от еврокомисаря Дали разследване по случая.

Писмото на Найденов е пристигнало в Брюксел и се подготвя отговорът, заяви Фредерик Венсан. Според него е нормално приспособяването на продуктите за различните пазари. Венсан даде за пример фирми за шоколад, които често правят изменени рецепти за Великобритания, където вкусовете били по-различни от тези на континента. Еврокомисията припомня, че отговорност на държавите членки е да следят дали стоките, които се продават на пазара им, са безопасни за здравето на потребителите.

Министър Мирослав Найденов ще участва днес в извънредното заседание на агроминистрите от ЕС. На него ще се търси решение на хранителната криза в Германия заради бактерията ешерихия коли.


Трайков води на лекар подчинена
Служителка от икономическото министерство к се контузи на тиймбилдинг с рафтинг по река Струма в неделя. Лично министър Трайчо Трайков я откара до спешния център в Благоевград.

Инцидентът станал малко след края на държавното първенство по рафтинг в Кресненското дефиле.

След първото си екстремно пускане 35-годишната Милена Маркова решила да премине и т.нар. бойно кръщение, като скочи от скала във вир в реката. Но при падането си изкълчила рамото. Спешните лекари наместили ръката.

"Сърдечно благодаря на благоевградските медици за бързата и навременна помощна колежката и професионализма им при прегледа и лечението", каза вчера министър Трайков.ТОНИ MACK РЪЧКА


Д-р Енчев маха билбордовете си за 3 седмици
Пластичният хирург д-р Ангел Енчев е по­молил да махне билбордовете си не за една седмица, а за три. Причината е, че рекламните пана били твърде много.

Всички те ще бъдат свалени по решение на Националния съвет за саморегулация, спо­ред който рекламата е дискри­минационна, Някои от билбор­довете казват: „Твърде красива си, за да работиш."
По темата: „Конституционният съд отмени национализацията на пенсионните фондове"
А какво стана с кражбата на резерва на здравната каса в размер на 5млрд. лв.? Това също е дело на групировката ГЕРБ и мутрата Бойко Борисов! Странно е, но всички Журналисти мълчат и дума не обелват! И сега няма пари за здраве. За лекарства, за онкоболни, За майките, за децата.

ГЕРБавияДобре опакована лоша услуга
Повишението на минималната заплата ще увеличи редица разходи за бизнеса и всички хора, докато съвсем малко ще усетят полза от нея
Увеличението на минималната работна заплата ще е по-скоро в минус, отколкото в плюс за хората. Следствие от тези 30 лв., които ще взимат повече част от хората, ще бъде увеличаване на множество такси, които чрез 40 нормативни акта са обвързани като изчисление с минималната работна заплата. Така на фона на малкото хора, които изобщо получават пари на този праг, всички останали ще плащат повече за услугите, свързани с него , а освен това ще се увеличат и разходите за бизнеса. Самата държава също ще се обвърже с по-високи плащания, но въпреки това ще излезе на плюс от цялата операция и на практика ще увеличи приходите си за сметка на частния сектор.

Мнението на някои икономисти е, че е много възможно в бюджета да влязат повече пари, отколкото ще излязат. Самият социален министър Тотю Младенов обясни преди време, че при евентуално увеличение на работната заплата разходите на държавата ще се вдигнат с 25 млн. лв., а приходите с 20 млн. лв. Някои прости сметки показват, че може да не е съвсем така.

Тънката сметка в полза на държавата

Сметките на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) пък показват, че промяната на заплатата от 240 на 270 лв. ще коства общо 8 млн. лв. на държавния сектор допълнително - за заплати и осигуровки. В частния сектор ще трябват общо 43.5 млн. лв. Само тези груби изчисления показват колко ще е плюсът за държавата, и то само от вноските на бизнеса за осигуровки. А като се добавят всички останали плащания, нещата съвсем отиват в полза на бюджета, а не в полза на хората, защото ще има по-високи разходи за публични услуги, различни административни такси и други подобни. "Хората, които не получават минимална работна заплата, ще

обеднеят допълнително", коментира Камен Колев от Българската стопанска камара (БСК).

Различните работодателски организации са на различни позиции относно решението на правителството за вдигане на минималната работна заплата. БТПП и БСК са против идеята, а КРИБ застават зад новата стъпка, като допълват, че това е движение в правилната посока и ще помогне за борба със сивата икономика. Другите две организации обаче посочиха увеличението на сивата икономика като един от първите ефекти на новото решение. Според бизнеса също така се създават предпоставки за увеличение на нелегалната икономика.

Хората пък моментално щели да изпитат негативите на гърба си. Камен Колев от БСК обясни, че дори може да се стигне до уволнение на работници. "Повечето фирми не са повишили печалбите си и фонд работна заплата не се е повишил. Така че, за да се компенсира това, някои фирми ще предприемат уволнения на работници", прогнозира той.

Друг негативен ефект ще бъде увеличението на цените на различните продукти и услуги. Според Зорница Славова от ИПИ това ще е начин някои фирми да компенсират повишените разходи за труд. А това няма да повиши потреблението, както се твърди от представители на кабинета, обясни Камен Колев.

Ефекти и искания

Така тези 30 лв., които някои хора ще взимат в повече, ще натежат на други, а и ще помогнат на държавния бюджет. За да преминат по-гладко нещата и да има по-малко ощетени, от бизнеса поискаха решенията за повишаване на заплатата да стават не отгоре, а след дебат с различните браншове, като се използва определена система в кой сектор колко да е ръстът. От стопанската камара пък поискаха взаимовръзката между минималната работна заплата и различни плащания да бъде прекъсната. Те искат още увеличението да е от следващата календарна година, а таванът да бъде около 40% от средната работна заплата към 31 юни 2011 г.Радослава Димитрова


От догодина повече пари за трансплантации?
От 2012 г. средствата, които МЗ ще плаща за извършването на трансплантации, се увеличават, съобщи новият директор на Изпълнителната агенция по трансплантации доц. д-р Силви Кирилов. Най-голямо ще е увеличението на средствата за трансплантация на черен дроб - с 25 хил. лв., а с 20 хил. лв. се вдигат парите за трансплантация на сърце. С по 5 хил. лв. повече ще се плаща за присаждане на бъбрек и тънко черво, значително е увеличението и на средствата за трансплантации на стволови клетки. Повишаването е предвидено в проект за промени в Наредба 29. Запазва се размерът на средствата за откриване на донор на 1500 лв., но се включват нови дейности за финансиране. Сред тях са подготовка на бъбрек за трансплантиране - до 5 хил. лв., вземане на бъбрек от жив донор - до 5 хил. лв., на черен дроб от жив донор - до 7 хил. лв., вземане на орган от трупен донор - 5 хил. лв., плазмафереза - 7 хил. лв. Увеличават се и средствата за актуализиране на имунологични изследвания преди операцията от 750 лв. на 1500 лв. Въвеждат се възможности за лечение при остро отхвърляне на присадения орган - ако е бъбрек, МЗ ще дава до 10 хил. лв., ако е сърце - до 25 хил. лв., ако е черен дроб -до 20 хил. лв.

През м.г. у нас са били извършени 68 трансплантации, а през тази само 8, от които 4 на бъбрек, 3 на черен дроб и 1 на сърце. В същото време чакащите за

трансплантация на органи са над 800 души. Една от причините за намаляването на донорството е скандалът между пациентските организации и старото ръководство на агенцията, смята доц. д-р Никола Владов, национален консултант по трансплантология. До 12 юни ще продължи Националната седмица за подкрепа на донорството. Част от инициативите е възстановяването на "Градината на донорите" до театър "София", а в неделя в Борисовата градина ще се проведе футболен мач на хора с трансплантации. В рамките на седмицата ще бъдат раздавани информационни материали и ще бъдат оповестени резултатите от национално проучване за нагласите към донорството.


"Рефан България" дари 100 000 лева
Най-малките пациенти в града под тепетата ще се лекуват в обновено интензивно детско отделение на УМБАЛ "Свети Георги"
Близо 100 000 лева бяха дарени от собственика на козметичната компания "Рефан България" Ангел Попов за пълен ремонт на интензивното детско отделение на УМБАЛ "Свети Георги" в града под тепетата. Тържествен водосвет бе отслужен от пловдивския митрополит Николай по случай официалното откриване на реиновираните стаи. На събитието присъства персоналът на детското отделение, малките пациенти и техните родители, както и много други гости.

"25 години съм хирург и никога не съм била развълнувана както сега", сподели след водосвета доц. П. Стефанова - зав. детското отделение. Тя с усмивка уточни, че управителят на "Рефан" "зарази" и други дарители и още няколко семейства изявиха желание да помогнат. "Нашите деца заслужават да бъдат лекувани в модерна обстановка и с най-нова техника", заяви доц. Стефанова. За последните години в детската хирургия са оперирани 11 245 малки пациенти, от които 700 новородени, което покачва още повече стойността на инвестицията от 71 750.98 лв., направена от "Благотворител N1" на България Ангел Попов.

Благотворителната инициатива за набиране на средства за модернизиране на стаите и техниката започна преди 6 месеца с разпродажбата на картини от частната колекция на покойния Стефан Попов - създател на "Рефан". Неговият син и сегашен управител на козметичната фирма изложи в галерия "Пиронеса" ценни платна от семейната колекция на именити художници като Енчо Пиронков, Васил Стоев, Валери Ценов, Емил Марков и др. Благотворителната изложба бе под наслов "Нека хората с добри сърца да помогнат на нашите деца" и привлече вниманието на доста ценители на изкуството. Общата стойност на творбите бе около 40 000 лв., като шум се вдигна и при откупуването на златната ракета, която донесе най-високото отличие на Цвети Пиронкова на Уимбълдън.

"Вярвам, че и парите от разпродажбата трябва да се вложат в хуманна кауза за българските деца", сподели Ангел Попов. С този акт на дарителство управителят на "Рефан" стана вторият член на фамилията, носител на почетен медал за добротворчество след баща си. Ангел Попов получи още няколко благодарствени грамоти за щедростта си, голямото си сърце и упоритата работа в полза на болницата, организирането и финансиране на общественополезни каузи, подкрепата на проекти от местно и национално ниво в областта на здравеопазването, изкуството и спорта.Альона Нейкова


Държавата дава повече пари на болниците

По 25 000 лв. отгоре за трансплантация

2000 човека категорично отказват да бъдат дарители
Силвия Николова

По 25 000 лева повече, отколкото досега, за извършена трансплантация ще получават болниците. Толкова ще получават те за присаждане на черен дроб, а с по 20 000 лв. повече ще им се увеличат средствата за сърце. Това съобщи новият директор на Изпълнителната агенция по трансплантациите доц. д-р Силви Кирилов вчера и уточни, че промяната е залегнала в проект на наредба на Министерството на здравеопазването.

Сега за тези дейности на лечебните заведения

се плаща съответно по 50 000 и по 40 000 лева. От догодина, когато промяната влиза в сила, те ще взимат за трансплантиране на черен дроб 75 000 лева, а за присадено сърце по 60 000 лева. За трансплантация на бъбреци сумата скача от 15 000 на 20 000 лева.

Лечебните заведения, които извършват вливания на стволови клетки, също ще взимат повече пари. Ако трансплантацията е автоложна, т.е. от клетки, взети от костния мозък на пациента, обработени и имплантирани му отново, държавата ще им брои по 25 000 лева. Сега за такава интервенция независимо дали тя е автоложна или алогенна (от друг донор) те взимат до 15 000 лева. В бъдеще ако клетките са от друг човек, болниците ще получават по 40 000 лева.

Увеличението на средствата ще доведе и до увеличаване на трансплантациите в България, прогнозира водещият хирург трансплантолог на черен дроб от Военномедицинска академия доц. Никола Владов и обясни, че в резултат на увеличените средства ще се увеличат и хонорарите на хирургичните екипи, които сега ги правят.

Занапред държавата ще плаща и повторно за присаждане

на орган, ако организмът отхвърли донора при първата интервенция.

Трупните донори у нас пак намаляха. От началото на годината до сега са извършени само 8 трансплантации с органи на изпаднали в мозъчна смърт - 4 на бъбрек, 3 на черен дроб и една на сърце, показва справка на Министерството на здравеопазването. Само за сравнение за 2010-а те са били 68. Чакащите за орган обаче са над 800 души. Нуждаещите се от бъбрек са 807 човека, от тях 14 са деца. За черен дроб чакат общо 26-а възрастни и 3-а малчугани, две са децата на опашката за ново сърце, а възрастните са 25. За трансплантация на бял дроб пък чакат четирима.

По мнението на лекарите намаляването на операциите е в резултат на откази на близките да дадат посмъртно органите на своите роднини за спасяването на нечий чужд живот.
Цената на бъбрек - колкото апартамент
Цената на бъбрек на черно у нас удари тази на един двустаен апартамент в центъра на София, установи репортерска проверка. Според една от обявите в интернет 19-годишно момиче продава бъбрека си за 60 хиляди евро, колкото струва такова жилище в столицата. Повечето от предлагащите обаче обявяват цена около 25 000 лева. Има и по-евтини оферти - по 6 хиляди евро.

На практика обаче, дори някой да се договори с купувач, операцията не може да бъде извършена у нас, тъй като донорството е безплатно и никой хирург няма да се наеме да го направи на черно, обясниха лекари. Единственият начин да се избегне това „неудобство” е донор и реципиент да заминат за Пакистан или Индия, където такива операции се извършват за по 1000–1500 долара на черно. Воденето на донор обаче оскъпява процедурата, при това не е ясно и дали органите на продавач и купувач са съвместими. Затова тези, които се решат да пътуват за Пакистан, обикновено плащат операцията на черно там на ръка. Цената е между 2500 и 3000 долара. Интервенциите обаче се правят без достатъчно изследвания и в почивните дни в малки болници, когато контролът е занижен. В повечето от случаите организмът отхвърля новия орган заради несъвместимост седмици след завръщането на трансплантирания в България.
БЕЛГИЯ СПИРА ПАРИТЕ ЗА СПИН
Белгия замразява вноските си в Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария, съобщи изданието "Де морген". В публикацията се уточнява, че предстои до края на 2011 г. да се реши дали предвиденият за тази година превод от 21 милиона евро да не бъде направен към друга организация. Според говорител на министъра по сътрудничеството за развитие Оливие Шастел по-нататъшното решение зависи от резултатите от проверката на случаи на корупция във фонда. Одитът се извършва от самата организация и от Европейската комисия. Вестникът уточнява, че в последните три години Белгия е превеждала на фонда по 20 милиона евро годишно, както и че фондът работи с една четвърт от средствата за борба със СПИН в световен мащаб.


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница