09 февруари 2012 г. Тема: здравеопазванестраница1/6
Дата31.12.2017
Размер0.8 Mb.
#38559
  1   2   3   4   5   6
09 февруари 2012 г.


ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕИма нещо, което Борисов не знае
Борисов май е орисан да не случи на здравен министър. Призна, че и Стефан Константинов вече е пътник. А той пък разказа нещо стран­но, даже скандално - че двете му заместнички Гергана Павлова и Десислава Димитрова тичали с папките първо при Дянков, а после при него. И че това мило сътрудничество вдигнало разхо­дите на касата за лекарства от 2 на 12 млн. лв.

Ако човек се върне назад, ще си спомни, че пре­дишната здравна шефка проф. Борисова също об­вини Дянков, че той ценообразува клиничните пътеки и че заради него нямаме здравна карта.

Погледнем ли в 2009-а, ще видим, че и Божидар Нанев проплака от Дянков. Тогава ковчежникът на държавата намали с 60 млн. лв. бюджета за здраве, от което първо пострада Спешната помощ.

Тука има нещо гнило. Нещо се мъти зад гърба на Борисов. Дали пък премиерът не се е предоверил на вицето си?
5-6 дни срок за оставката на Константинов
Премиерът почти призна вче­ра, че обмисля кадрова рокада в здравното министерство до дни. „Знаете, че като видя на ня­кого името, досега спрегнат за министър, във вестник, никога не става", каза той по повод пуб­ликация във в. „Преса", че дру­гата седмица министър ще ста­не Десислава Атанасова, шеф на здравната комисия в НС. За министър Стефан Константинов каза, че „има още 5-6 дни от

срока, който дадох за предоговаряне цените на лекарствата. От резултата, който ще ми даде, съответно ще взема това реше­ние".

„Безспорно въпросът дали да остане, или не, стои. Ако не се оправи с лекарствата и не бъ­дем достатъчно аргументирани пред обществото защо е допус­нато да се вдигнат цените през този период от време, дали по­ради липса на контрол от негова

страна, ако е знаел - какво е на­правил, ако не е знаел - защо", каза още премиерът. Той скастри и финансовия министър с думите: „Дянков в случая малко да си мълчи по тези теми, защо­то той трябваше да знае и за бо-нусите. Неговите данъчни са за­сичали тези неща, но в случая се е направил на добър." Това беше по повод неговия упрек към Константинов: „Все едно аз да не знам за лихвите."
Здравна шефка прибрала 120 000 лв.
Лавинообразно расте сумата, която е прибирала шефката на дирекция „Управление на спе­циализирани донорски програ­ми" в здравното министерство д-р Тонка Върлева. Оказва се, че тя е взела не 30 000, а 120 000 лева като втора заплата от Глобалния фонд за борба със СПИН, малария и туберкулоза. Това съобщиха от Центъра за защи­та правата в здравеопазването. Както „Преса" писа, чиновници са сключвали договори със себе си и са се самоконтролирали по изпълнението на програмите на

ООН и така са прибирали тлъсти суми по граждански договори.

Общо 48 служители на здравното ведомство и някои негови структури са се обла­жили, борейки СПИН. Загадка е как са избрани точно те без конкурси.


Главният прокурор се заема със скъпите лекарства
На 28 февруари здравният ми­нистър е подал сигнал до глав­ния прокурор за скъпите лекар­ства, плащани от НЗОК. Някои медикаменти в пъти надхвърлят цените по търговете на МЗ, за­яви Стефан Константинов пред bTV вчера. Борис Велчев потвър­ди за сигнала и уточни, че ако има достатъчно данни за пре­стъпление, ще бъде образувано

досъдебно производство. „Ние проверяваме дали има извърше­но престъпление от гледна точка на наказателното право, а не от гледна точка на лекарствената политика в България", посочи обвинител номер едно.

За пореден път вчера Кон­стантинов заяви, че не същест­вува документ, с който да е бил алармиран за проблема. Този

път министърът отиде по-далече и отбеляза, че е възможно вицепремиерът Симеон Дянков да е знаел много повече неща от него, защото е бил в близки отношения със заместничките му Гергана Павлова и Десислава Димитрова. Те били давали до­клади първо на вицепремиера и едва после на собствения си ми­нистър.
Ударно прокарват закон за хаповете
Жулиета МИТКОВА

Стефан Константинов из­мисли как да намали цените на лекарствата, плащани от НЗОК и болниците, и вчера предложи на здравната комисия в НС па­кет от законодателни промени.

Мерките са насочени в две посоки - да върнат цените на лекарствата, които бяха пре­хвърлени от здравното ведом­ство към касата през миналата година, на нивата от 2010-а и да дадат възможност за по­нижаване на стойностите и на останалите медикаменти с ре­цепта.

Най-важните промени тряб­ва да бъдат направени в Зако­на за здравното осигуряване и да се впише в преходните и заключителните разпоредби, че цените, на които НЗОК ще покрива медикаментите, пре­хвърлени от министерството, няма да надвишават цените

им от 2010 г. Тази промяна ще даде възможност да се върнат ниските стойности на лекар­ствата за хормонална терапия, за редките болести и имуносупресорите, които бяха прех­върлени от 1 март 2010 г. към здравната каса и чиито цени се вдигнаха до 3-4 пъти. Също така ще предотврати възмож­ността да се покачат цените на останалите лекарства за онкологични заболявания, кои­то от тази година плаща НЗОК вместо МЗ и които се осигуря­ват чрез търгове в болниците. Очакваният финансов ефект е в рамките на 10-15 млн. лв., или средно над 50% отстъпка за всеки от тези медикаменти.

Дава се и възможност на НЗОК да договаря отстъпки от пределната стойност на лекар­ствата в позитивния списък, не само за 100% платените меди­каменти, които нямат аналог, а за всички.
2,5 млн. лв. премии дали В „Лозенец"
Правителствена болница отговаряла на всички изисквания за извършване на трансплантации
Жулиета НЕДЯЛКОВА

2,5 млн. лева като до­пълнително материално стимулиране за минала­та година са си раздали в бившата Правителствена болница. Това стана ясно на пресконференция вче­ра, разпоредена от пре­миера Бойко Борисов във връзка със скандала с трансплантира-ните деца в здравното заведе­ние. Директорът на „Лозенец" доц. Любомир Спасов призна, че през 2011 г. е получавал месеч­но около 1000 лева заплата, 600 лв. за декан и по 15 000 лева за допълнително положен труд. За­питан дали ще върне бонусите, проф. Спасов обяви, че това са честно получени пари за неговата рабо­та и за дежурствата му нощем и че има разли­ка между чиновнически премии и лекарско въз­награждение. Всъщност първоначалният бюджет на лечебното заведение, отпуснат от държавата, е бил 12,8 млн. лева, но след множе­ство корекции набъбнал до 31 милиона.

От 2004 г. досега в „Лозенец" са извършени 22 чернодробни трансплантации на деца, шест хлапета са починали, другите са живи и са добре, обясни доц. Спасов. Той показа удостоверението на болницата, което им разрешава да правят легитимни трансплантации, както и соб­ствените си дипломи за завър­шено образование и за придоби­ти специалности по обща и кардиохирургия.

Стандартът, който е валиден за извършване на трансплан­тации, е номер шест от 2007 г. и в него изискването за детски хирург не съществува, подчерта още Спасов. По думите му „Ло­зенец" отговаря на изискването да се извършват над 10 сложни чернодробни операции годишно. Той така и не успя да каже кол­ко точно подобни интервенции са били направени в болницата през последните три години.
В Плевен

Хирургът Стойков започна с диагноза
Само сините са твърда опозиция
Ангел АТАНАСОВ

По докторски започна работата си като кмет на Плевен хирургът доц. д-р Димитър Стойков - с поставяне на диагноза. Още преди да влезе официално в кабинета си, той заяви, че първо ще огледа най-подробно какво наследство получава. Някои от разпоредените от него проверки в администрацията продължиха и през януари-февруари. След месец - на 9 април, доц Стойков ще навърши 53 години. Политическата му кариера на практика започва сега. Когато миналото лято ГЕРБ издигна кандидатурата му, той беше декан на факултет „Здравни грижи" в местния Медицински университет, който е завършил през 1985 г. Беше и шеф на Университетската болница в града, пост, на който първо го назначиха „царистите" през 2004 г. На следващата година обаче правителството на тройната коалиция го смени с друг, а когато на власт дойде ГЕРБ, доц. д-р Стойков се върна на бял кон в болницата. Извънредно оспорвана беше „битката за Плевен" на местните избори миналата есен. В първия кръг доц. Стойков поведе само с 600 гласа пред предишния „син" кмет на града Найден Зеленогорски, издигнат от Българска нова демокрация (БНД). Стигна се и до парадокса лидерът на БСП Сергей Станишев да призове съпартийците си в града да гласуват за Зеленогорски. Местните социалисти обаче не приеха този апел особено радушно. На 30 октомври доц. Стойков спечели балотажа с 0,75% - 389 гласа повече. Зеленогорски и щабът му обжалваха резултата и в плевенския, и във Върховния административен съд - но без успех. Като шарена престилка е днешният общински съвет на Плевен. Най-широка е „ивицата" на ГЕРБ - с 14 съветници. БНД има 9 представители, БСП - 8. По двама съветници представят от „Атака", РЗС, НДСВ, „Солидарност" и „Гергьовден". Те (без хората на Сидеров) сформираха група „Център" - 8 гласа, на които Стойков също може да разчита. Четирите малки партии още след първия тур подписаха споразумение, че ще работят заедно и ще подкрепят кандидата на ГЕРБ. Ръководството на БСП в Плевен обяви, че ще работи конструктивно в ОбС и ще подкрепя всички предложения, които носят положителни промени за града. Социалистите дори няколко пъти проявиха нетърпение в очакването да се изкарат на бял свят всички кирливи ризи от трите мандата на Зеленогорски. При това разположение на силите най-твърда опозиция на Стойков в местния парламент е групата на БНД. С многогодишния си опит в управлението хората от предишния кметски екип гледат под лупа всяко предложение на доцента. На сесиите на ОбС постоянно прехвърчат стрели Кметът обвинява предшественика си в разточителство, опразнена хазна и управленски решения, ощетили общината. Групата на БНД пък отвръща, че извън медицината докторът е некомпетентен, провежда политическа чистка в администрацията и назначава хора под външен натиск. Засега доц. д-р Стойков без особени проблеми си осигурява мнозинство за решенията, които предлага в местния парламент. Когато той поиска да бъдат сменени шефовете на три от общинските фирми - „Инж-строй", „Тибор" и ДКЦ 3, го подкрепиха и съветниците от БСП. При гласуването на бюджета за т.г. обаче те възразиха по някои пера и натиснаха бутона с жълтата лампичка - „въздържал се". Единствено вотът на БНД бе твърдо „против"; така предложеният бюджет мина. Тримата си заместници кметът избра не по политически признак, а заради конкретни професионални умения. 56-годишният инж. Антон Босилков, който пое ресора „Териториално развитие, строителство и общинска собственост", при управлението на Иван Костов беше изпълнителен директор на АЕЦ „Белене". Той е и бивш председател на ОбС в Белене. Отговорността за общинската хазна доц. Стойков възложи на Алексей Зелов, управлявал финансите на университетската болница. А общественият ред и сигурността, образованието и културата кметът повери на един от опонентите си в състезанието за поста - Стефан Петков от НДСВ. 45-годишният магистър по икономика има опит като зам. областен управител на Плевен, а от 2008 г. е общински председател на НДСВ.


Учени създадоха универсална кръвна група
Канадски химици откриха как да излъжат имунната система да приеме чуждо тяло

Повърхността на еритроцитите се „обвива" в специален полимер
Мина УЗАНИЧЕВА

Преливането на кръв често е нож с две остриета. То може да спаси живот. Но ако не съответства на кръвната група на пациента, резултатът може да бъде влошаване на състоянието му. Имунната система реагира много бурно, защото я приема като чуждо тяло, което цели да увреди организма. Усложненията водят до увреждане на органи, а често дори до смърт. Науката от години търси универсална кръвна група, която да реши този проблем. Целта е човешкото тяло да я приеме, без да се съпротивлява, като в същото време се избегнат трудностите по търсенето на точната кръвна група за всеки отделен болен. Този проблем е на път да бъде разрешен от учени в университета Макгил, който се намира в Монреал, Канада. Ръководител на екипа, който се е заел с разрешаването на трудната задача, е д-р Мериам Табрициан. Нейният екип е разработил специален метод на обработка на еритроцитите в кръвта, при който на повърхността им се създават няколко слоя много специална полимерна обвивка, която е изключително тънка. Благодарение на това покритие имунната система на човека не ги разпознава И не насочва защитните си сили срещу тях. Това не накърнява функционалните характеристики на червените кръвни телца, което позволява на хемоглобина без проблеми да се свързва с кислорода и да го транспортира до всички тъкани и органи в човешкото тяло. Според специалистите обработената по този начин кръв на практика попада в универсална група, която може да се прелива на всички, без да предизвиква нежелани странични ефекти и отхвърляне от организма. Все още предстои доста работа, докато откритието влезе в употреба в практическата медицина, но важното е, че първата крачка вече е направена. Останалото е въпрос на време, смята д-р Табрициан. Докладът за откритието на нейния екип е публикуван в изданието на Американското общество по химия. В статията се посочва, че в науката досега са открити 29 различни вида червени кръвни телца. Това разнообразие изисква сложни изследвания, които трябва да се направят преди кръвопреливането, а при по-редките групи - дълго търсене, докато се намери точният тип. Учените се надяват до няколко години тези проблеми да останат в миналото.
До седмица премиерът ще реши дали да смени здравния министър
Константинов се защити с контраатака и предложи мерки за по-ниски цени на лекарствата
Премиерът Бойко Борисов обяви в телевизионния ефир вчера сутринта, че до седмица ще вземе решение дали да смени здравния министър или не. Той каза, че е събрал куп документи, въз основа на които ще прецени дали д-р Стефан Константинов е знаел какви са цените на лекарствата и дали е бил длъжен да ги знае. Няколко часа по-късно здравният министър представи пакет от мерки за намаляване на цените на медикаментите пред парламентарната здравна комисия.

Обвинения срещу касата и Дянков

След сутрешното изявление на премиера здравният министър също се появи в ефир и обвини здравната каса, заместниците си и финансовия министър Симеон Дянков за високите цени на лекарствата. Константинов обяви, че е подал сигнал до главния прокурор заради договорите за лекарства, сключени от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) миналата година. Той подчерта, че не е знаел за по-скъпите лекарства и че се е предоверил на хората от екипа си - най-вече на освободената Гергана Павлова.

Константинов контраатакува финансовия министър, който преди дни обяви, че е несериозно министърът на здравеопазването да не знае какво се случва в ресора му. Той обясни, че по-скоро е възможно Дянков да е знаел за проблемите с цените, защото често информацията е стигала до финансовото министерство преди здравното, и подчерта близките отношения на Дянков с двете му заместнички - Павлова и Десислава Димитрова. Константинов обяви още, че не си бил подал оставката, защото "това би било знак за победа на кръговете, които са си намерили удобни начини за източване на здравната система", но би се съобразил с решението на премиера.

Кой кого не е информирал

Според министъра Гергана Павлова го е информирала само за търговете в болниците, а не за преразход в здравната каса. Следобед директорът на лекарствената агенция Калина Пенчева обаче донесе в парламента цяла папка с документи, с които касата го е сезирала, и обяви, че още при прехвърлянето на лекарствата там е било ясно какви ще са преразходите заради увеличения брой пациенти, липсата на квоти и самите цени.

Константинов се защити, че не е информиран и причината за повишаването на цените се крие в непълнотата на нормативната база, като дори обвини в това депутатите. След това попита Пенчева защо не го е алармирала лично или чрез медиите, че има проблем, и защо не е проведено договарянето с фармацевтичните компании от октомври досега. Тя отвърна, че здравната каса го е уведомявала с писма, и обяви, че наредбата, която той е одобрил, не позволява да се договарят допълнителни отстъпки.

Министърът предложи на депутатите да гласуват няколко групи мерки, част от които бяха определени от тях като непазарни и неясни.


Какво предлага министърът
1. Скъпоструващото лечение за рак, хемодиализа и редки болести, което беше прехвърлено от министерството и болниците към НЗОК, да не надвишава постигнатите на търговете през 2010 г. цени. Очакваният резултат е над 50% отстъпка от цената за всеки медикамент и ефект от 10-15 млн. лв. Максималните отстъпки досега са 15%

2. Даване на възможност на НЗОК да договаря отстъпки от пределната стойност на лекарствата в позитивния списък не само за 100% платените медикаменти, които нямат аналог, а за всички

3. Да се скъси едногодишният срок, в който компаниите са длъжни да посочат намалението на цените на лекарствата си, ако има такова в други страни. Въвеждане и на имуществени санкции, ако не спазят това свое задължение

4. Ако лекарствата липсват в европейските страни, с които се сравняват цените от позитивния списък у нас, в листата да се прибавят Македония, Сърбия и ТурцияНеправителствени организации: Държавата решава кой да живее и кой не
ВАС ще гледа дело срещу постановлението за лимита при лечение на деца в чужбина
Люба Йорданова

Преди два месеца шестмесечната Мерве Джебир е диагностицирана с тежко заболяване. Лечението е чрез спешна костно-мозъчна трансплантация в чужбина. За пет дни "Фонд за лечение на деца" взима решение да отпусне на Мерве лимита от 180 хил. лв. за операцията. Офертата на болница в Италия обаче е с 16 хил. евро по-скъпа. Родителите на детето намират от познати 11 хил. евро, а за останалите "Спаси, дари на..." обявява дарителска кампания. Парите се събират, но твърде късно - детето почива в края на февруари.

Лимит убиец

Мерве е жертва на определения от правителството миналия юли лимит от 180 хил. лв. за финансиране на всеки отделен случай във "Фонд за лечение на деца". Аргументите на правителството бяха, че парите в бюджета не достигат и само по този начин може да се осигури лечение на повече деца. Така обаче ГЕРБ прехвърли отговорността на дарителите и накара родителите да губят време в търсене на помощ. От юли досега три деца са били поставени в риск, защото вместо лечението им да започне колкото се може по-бързо, родителите чакат дарения. В същото положение в момента е двумесечният Александър, който се нуждае от чернодробна трансплантация в Германия.

"Не можем да търпим държавата да решава по чиновнически кой да живее и кой не", коментира на пресконференция днес Красимира Величкова, директор на "Български дарителски форум". Пет неправителствени организации са внесли жалби във Върховния административен съд срещу постановлението на Министерския съвет, сезирали са Комисията за защита от дискриминация и очакват отговор от премиера Бойко Борисов и министрите на финансите и на здравеопазването.
Неправителствените организации са категорични, че лимитът е необоснован и нехуманен. Според тях той противоречи на правото на достъп до здравеопазване и няма финансово основание. От трите скъпи случая през последните осем месеца фондът е спестил само 105 хил. лв., което е около 1% процент от отпуснатите през 2011 г. средства за лечение на деца. Случаите над 180 хил. лв. реално са малко на брой, но обикновено са най-тежките, които изискват спешно лечение. По изчисления на неправителствения сектор определеният за 2012 г. бюджет на фонда от 5.4 млн. лв. ще бъде изчерпан през юни, без значение има или няма лимит.

МЗ чака сигнали

"Ако в Министерството на здравеопазването (МЗ) постъпи сигнал, че таванът от 180 хил. лв. възпрепятства лечението на деца в чужбина, тогава правилата ще бъдат преразгледани", беше отговорът на пресцентъра на министерството, получен след въпрос на "Капитал Daily" дали се обсъжда възможността лимитът да бъде премахнат. В същото време поредното писмо на "Български дарителски форум" по този повод е от 5 март.

От МЗ коментираха още, че според тях Мерве Джебир е починала не поради неосигурени от фонда средства, а поради отказ в последния момент от страна на клиника в чужбина да приеме детето. Според гражданските организации е факт, че има отказ от една от клиниките, но той е бил заради това, че парите се бавят.

Аргументът с липсата на пари е абсурден и на фона на факта, че миналото ръководство на "Фонд за лечение на деца" върна в бюджета неизразходвани 25 млн. лв., които трябваше да бъдат на разположение на болни деца. Не е ясно къде и за какво точно отидоха тези средства. Освен това разходите на фонда могат да се намалят и по други начини. Например медицинските консумативи, за които се отделят 10% от бюджета му, да се поемат от здравната каса (където всъщност им е мястото). Или пък Министерство на здравеопазването да сключи официални споразумения със съответните чужди министерства, за да може лечението на българските деца да е по цени, по които се лекуват гражданите на съответната страна-членка. Или фондът да се прехвърли изцяло в структурата на здравната каса. Все решения, които не застрашават живота на болни деца.


Здравното министерство ще сваля цените на лекарствата със закон
Производителите ще са длъжни да предлагат на НЗОК стойностите на медикаментите от 2010 г.
Янина Здравкова

Отчаяните опити на здравния министър Стефан Константинов да излезе сух от скандала с цените на лекарствата доведоха до абсурдни законодателни инициативи. "В Закона за здравното осигуряване ще се запише, че цените, на които здравната каса ще плаща медикаментите, прехвърлени от Министерството на здравеопазването (МЗ), ще са не по-високи от цените, на които министерството е плащало през 2010 г.", съобщиха от МЗ. Става дума за препаратите за рак, за редки болести и за трансплантирани пациенти. Според МЗ очакваният финансов ефект ще е 10-15 млн. лв., или средно над 50% отстъпка за всяко от лекарствата.

Причината за законодателната активност на министъра е фактът, че цените, на които касата плаща някои онколекарства, са с пъти по-високи в сравнение с плащаното от МЗ. Препарат за рак, за който МЗ е давало 26 лв., е излизал на касата по 120 лв. Друго лекарство за МЗ е било на цена 25 лв., а за касата - 125 лв. Такива разлики има при повечето медикаменти, преминали от МЗ към НЗОК. Според Константинов това е струвало на касата 6.5 млн. лв. повече, а според касата - 8.5 млн. лв.

Идеята показва управленско безсилие, тъй като мерките, с които бяха постигнати смятаните за ниски цени от 2010 г., са по-пазарни и се базират на по-гъвкава държавна регулация.

Цените, на които МЗ плащаше лекарствата през 2010 г., са по-ниски по няколко причини. НЗОК задължително взема цените, определени в позитивния лекарствен списък, а МЗ прави търгове, при които постига отстъпки. По принцип идеята е в позитивния списък цените да са най-ниските спрямо 8 от най-бедните страни в ЕС. Допреди няколко години самите производители имаха интерес от поевтиняването, тъй като постоянно се появяваха нови препарати на по-ниски цени. Освен това аналитично звено в МЗ постоянно следеше цените на вече регистрираните препарати в референтните държави и своевременно ги понижаваше. В последните 2 години обаче комисията, която прави позитивния списък, 5 пъти претърпя структурни и персонални промени, което блокира за дълги периоди работата й, и нови лекарства не бяха включвани в листата. Вносители твърдят, че агенцията по лекарствата бави над законовите срокове регистрацията на нови медикаменти, а аналитичното звено в МС изобщо не работи и не проверява промените в цените в чуждите фондове. Според МЗ това не е вярно.

Производителите също са длъжни сами да съобщават новите си цени в ЕС, но през 2011 г. е приет текст, според който те могат да се обадят в МЗ до 1 година след промяната. Сега МЗ иска този срок да се скъси. Ако обаче не се подобри вътрешният контрол и позитивната комисия, агенцията и самото МЗ не заработят по-добре, има опасност цените, плащани от касата, да станат още по-абсурдни - години наред те да останат на нивата си от 2010 г., при положение че цените на старите лекарства на пазара постоянно падат, тъй като се появяват нови.

И вчера при въпроса защо нищо не е предприето от 2010 г. досега Константинов прехвърли вината към здравната каса и бившия вече зам.-министър Гергана Павлова, които не го били информирали навреме и не договорили отстъпки. Министърът дори обяви, че е сезирал прокуратурата, че касата не е реагирала, въпреки че е знаела, че плаща по-високи цени. И НЗОК, и Павлова твърдят, че са писали писма на министъра.

МЗ настоява НЗОК също да договаря отстъпки от цените на лекарствата. Досега са намалени цените на 21 от 1600-те препарата в листата на касата. В момента обаче в закона пише, че касата може да го прави, а не че е длъжна. Предложението на МЗ занапред е да се "даде възможност" касата да се договаря за по-голям кръг от препарати.

Министерството също така предлага цените на лекарствата да се реферират и с тези в страни извън ЕС - Турция, Сърбия и Македония, когато даден препарат не присъства на пазара в 8-те референтни страни от ЕС. Идеята е така да се проверяват стойностите, на които продават българските производители. Повечето български лекарства не се продават в референтните държави и се регистрират на произволни цени.
Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница