09 юли 2012 г. Тема: здравеопазванестраница1/5
Дата01.05.2018
Размер0.63 Mb.
#67093
  1   2   3   4   5
09 юли 2012 г.


ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕИ в София ще се сливат болници

Първи най-вероятно ще са онкологията и хематологията
ДИАНА ТЕНЧЕВА

Предстои сливане на болници и в София, след като двете здравни заведения в Стара Загора - общинското и университетското, бяха обединени, научи „Труд".

Залепени една до друга в столицата са специализираната болница по онкология и националната за лечение на хематологични заболявания.

„Когато в една сграда, в един двор се извършват едни и същи дейности, то безспорно трябва да се направи оптимизация", заяви пред „Труд" здравната министърка Десислава Атанасова. По този начин ще може да се съкратят дублиращи се административни звена, а като се слеят дейности, то за много от тях (охрана, кетъринг, хигиенни услуги) цената ще падне.

За окрупняване се мисли и при софийските болници, които се намират в карето на Александровска. А там са разположени още „Св. Екатерина", детската болница, белодробната, инфекциозната, „Св. Иван Рилски" и „Майчин дом", в който неотдавна се пренесе и ендокринологията. В Русе пък в едно каре са многопрофилната, белодробната, кожният и онкологичният диспансер. В Пловдив се обсъжда общинската болница да влезе в състава на университетската.

„Не знам в кой друг сектор собственик на две дружества, които са в един двор, ги оставя взаимно да се конкурират, а да не говорим, че си крадат и лекари, и пациенти", коментира преди време Атанасова пред „Труд" по повод сливането на старозагорски-

те многопрофилна и университетска болница. В момента в новата обединена структура вече има повече лекари, т.е, догодина тя ще може да сключи договори по повече клинични пътеки, ще е с по-високи нива на компетентност, съответно ще има по-големи приходи от касата.

Здравната вноска и през 2013-а ще остане 8%, съобщи още здравната министърка. А по отношение на ДДС

върху лекарствата, които напомпва цените на медикаментите с 20 на сто, Атанасова заяви, че това е въпрос, който трябва да се обсъжда при подготовката на разчетите на държавния бюджет за догодина. „Смятам, че той трябва да се постави едва когато има достатъчно приходи", категорична бе Атанасова.
Забравиха окрупняването на ВМА

Идеята за обединяване на ВМА с МВР болница и транспортна отиде в небитието след протестите на екипа и синдикатите от лечебното заведение на полицията. Това съобщи вчера за „Труд”.

Точно преди година и 2 месеца бе обявено, че по английски модел трите заведения ще се слеят. Според принципа на смесената система в Англия се използват всички налични ресурси на ведомствените болници за по-добро национално здравеопазване.


Нов скандал в дома „Златаров”
Нов скандал в столичния общински социален дом „Асен Златаров" се разрази в късния следобед на 7 юли. Става дума за стълкновение между дежурния охранител и настанен в дома младеж от ромски произход, съобщиха от Столичната община.

По време на сблъсъка охранителят от фирмата „А.С.О. Пирели" е натиснал паник бутона, за да повика помощ. При пристигането на мобилния екип на COT е употребена физическа сила и помощни средства, за да се „разтърват двете страни".

След инцидента младежът е откаран в „Пирогов" и след преглед е бил освободен още същата вечер.

По-късно вчера стана ясно, че на дежурния охранител, който по думите на полицаите от второ РУП е бил видимо пиян, е направена проба за алкохол в кръвта, а резултатът е бил малко над 2 промила.

„Абсолютно недопустимо е. Каквото и да е направило детето, никой няма право да удря дете", каза по повод конфликта кметицата на София Йорданка Фандъкова пред БНТ. Тя пристигна лично в дома и изиска преглед на записите от видеокамерите, подробен доклад за случая, както и да бъде санкционирана фирмата охранител. Служителите, които са били пряко замесени, са били уволнени.

По-рано този месец общинският съветник от БСП Калоян Паргов изнесе данни за ХИВ позитивни деца от същия този дом, които свободно общували със свои връстници от съседното ромско гето.

Очаква се домът да бъде закрит до две го дини.


Касата поема ин витрото
С ДЕСИСЛАВА АТАНАСОВА, министър на здравеопазването, разговаря ДИАНА ТЕНЧЕВА
- Вярвате ли, че с понижението на пределните цени на лекарствата чрез намаляване на надценките ще повлияете и на продажните цени в аптеките, които по принцип са доста по-ниски от години, г-жо министър?

- Ръководството на Министерството на здравеопазването (МЗ) ясно е заявило вижданията си как да се постигне намаление на цените на лекарствата. Смятаме, че търсеният ефект ще се постигне чрез промяната на нормативната уредба. Затова изцяло сме се фокусирали върху промяната в цялост. Знаете, че поправки в Наредба №10 вече са факт и са обнародвани в "Държавен вестник", а наредбата за цените и реимбурсирането в момента е поставена на публично обсъждане.

- Ще коригирате ли текста, в който определяте с 2% по-ниски надценки за търговците на едро и на дребно, но заради липсващи предлог "до" те на практика се фиксират? Така даже и търговците да искат да не налагат максималната надценка, а по-малка, се задължават да го правят.

- Досега нормативната база е била същата.

- Да, защото грешката бе допусната още през 2007 г. от тройната коалиция, както "Труд" алармира. Вие обаче ще я поправите ли?

- Това е едно добро предложение, инициирано именно от гражданското общество чрез медиите. Смятам, че може да обсъдим предложението и то да стане факт в наредбата за цени и реимбурсиране. Но да се върнем към цялостната ни политика за поевтиняване на медикаментите. Поправките в лекарствения закон също вече са факт и бяха гласувани от Министерския съвет, а Законът за здравното осигуряване ще се разглежда скоро в пленарната зала. Когато всички тези промени в подзаконовата и законовата нормативна уредба станат факт и заработят в един момент, тогава със сигурност ще има намаление на цените на лекарствата.

- Какво показват разчетите ви? Какви спестявания на касата и пациентите може да се очакват с предложеното понижение на надценките?

- Съгласно действащата уредба три са ценовите диапазона за разпределение на лекарствените продукти с рецепта. А именно: от 0 до 10 лв. (тук са включени 998 препарата), от 10,01 лв. до 30 лв. (общо 684 медикамента) и над 30 лв. (над 1250 медикамента). Предложението ни надценката за търговец на едро и на дребно да се понижи с 2% се отразява по различен начин в различните групи. Вярно е, че при най-евтините медикаменти намалението ще е най-малко - в стотинки. Но при най-скъпите стига 15-20 лв.

- Експерти се позоваха на IMS Health, че надценките за търговците на едро и на дребно у нас са в дъното на европейската таблица и няма накъде повече да падат. Така ли е и според вашите изчисления?

- Нормативната база в това отношение е различна в държавите от ЕС. Даже в някои страни надценките са фиксирани (в Естония например те са 6 евро за скъпите медикаменти). Да, действително при нас надценките са под средното ниво, но когато се прави оценка, трябва да се има предвид цялостното икономическо състояние на държавата и доходите на българите. Не би могло да сравняваме домакинствата от Западна Европа, които разполагат с хиляди евро на месец, със заплатите и пенсиите у нас и съответно с цените на лекарствата. Не на последно място в ЕС здравните вноски са много по-високи, затова фондовете имат по-голяма възможност за плащане на повече препарати.

- В ЕС в момент на криза правителствата стимулират изписването на генерични медикаменти, които имат абсолютно същия ефект, но са много по-евтини от оригиналните. Вие какво правите в тази посока?

- В нормативната уредба, която променяме, няма изрични текстове, че лекарите се стимулират да изписват генерици. Но пък сме заложили друг механизъм - цената на генериците да е до 65% от тази на оригинала. Това също ще допринесе за намаляване на цените на медикаментите.

- Всяка година касата дава все по-малка част от парите за медикаменти за генерици. Преди 3-4 г. техният процент бе към 30 на сто от общата сума, сега е близо 20. Догодина може да стане и 15. Точно обратното на евротенденциите. Как ще го коментирате?

-С д-р Пламен Цеков (б. р. - управител на Националната здравноосигурителна каса) и с председателя на Българския лекарски съюз (БЛС) по този повод говорихме да се промени моделът на плащане на лекарствата с публични средства. А именно да не се покриват разходите по международно непатентно наименование на препарата, а по диагноза. Това обаче е процес, който изисква промяна в нормативната уредба и няма да се развие бързо и лесно. Има възможност обаче до края на годината да бъдат предложени необходимите поправки. Такава готовност заявиха от БЛС и НЗОК. Т. е. тогава няма да има значение с какви препарати ще се лекуват болните, а здравната каса ще плаща определена сума за диагноза. Например ако за хипертония са осигурени 100 лв., лекарят ще трябва да реши какви медикаменти да изпише до тази сума. Ако пациентът иска да пие иновативни и по-скъпи, ще трябва да си доплати, каквато е практиката и сега.

- Как ще накарате фирмите да дават отстъпки на НЗОК, като при всички случаи законът предвижда да се сключва договор с тях?

- Винаги когато се търси балансът на интересите между държавата и бизнеса, биха могли да се намерят и други начини за икономии. Например от асоциацията на иновативните лекарства вече са предложили на здравната каса други механизми като предоставянето на рабати, да се поема лечението на определен брой пациенти и др. Договорният процес е в правомощията на НЗОК и ако има активност, ще се намерят възможности за поевтиняване.

- Какво очаквате да се случи, сравнявайки цените на препаратите вече със 17, а не с 8 държави от ЕС?

- Това означава, че ще бъде осигурена много по-голяма информация за цените на лекарствата в по-голяма част от европейските държави. И там, където са по-ниски, това ще се отрази и на нашия пазар, т. е. ще има промяна в позитивния списък. Цените на медикаментите са много динамични, затова ако административният капацитет е налице и постоянно се правят служебни проверки, ще пада и пределната цена на препаратите. Това е целта и на нашето предложение да се създаде самостоятелен административен орган с точно такава компетентност и собствена администрация.

- В четвъртък Конституционният съд (КС) обяви за незаконно прехвърлянето за втора поредна година на пари от здравната каса, събрани от вноските на българите, към МЗ. Как и кога ще спрете погазването на закона?

- Започваме подготвянето на промени, които се налагат в следствие на решението на КС. Догодина такъв трансфер няма да има, но към касата ще трябва да се прехвърлят дейности, за които в момента плаща МЗ. Цялото лято ще посветим на налагащите се корекции - в наредба №40, в закона за бюджета на здравната каса и за държавния бюджет. До септември трябва да сме готови.

- Това означава, че от догодина примерно плащането на ин витро ще премине към НЗОК, така ли?

- Все още обмисляме нормативните промени, които ще посочат кои дейности да останат при нас за сметка на държавата и кои да са към здравната каса. Възможно е освен ин витрото и фондът за лечение на деца в чужбина да премине към НЗОК.

- Близки и познати обаждат ли ви се, за да молят за ходатайство при лечение в болница?

- Да. Когато и с каквото мога, съдействам. За съжаление това показва, че системата не работи адекватно.

- Това не е тайна за никого. Ако нямаш връзки или пари, а в последно време най-вече връзки, те чака ходене по мъките.

- Да, не е тайна за никого. Помагала съм за терапия при най-различни заболявания в най-различни лечебни заведения. И не само на близки и познати. Постоянно на горещата линия на МЗ получаваме сигнали - примерно за отказ от хоспитализация и за недобро отношение от страна на лекаря към пациента. По тях веднага започваме проверки, включително и по възникнали проблеми с лекарствени продукти.

- Продължават ли да ви сигнализират за забавяне на онкотерапия, за липса на кръв...

- Кръв и кръвни продукти има достатъчно.

- Колко често премиерът Бойко Борисов ви пита какво се случва в здравеопазването?

- Има теми, по които му докладвам редовно. Например за промените в лекарствената политика.

- В сряда на заседанието на кабинета той ви е инструктирал всеки ден подробно да обяснявате пред обществото какво става на фармацевтичния пазар.

- Да, защото има напрежение сред съсловни организации, които непрекъснато казват, че биха протестирали, ако промените се приемат. Но ако искаме да сме обективни, трябва да се види и другата гледна точка - на пациентите. А всички техни организации са твърдо "за" взетите от нас мерки за поевтиняване на препаратите.

- За какво премиерът ви дава "зор", че да го свършите по-бързо?

- Опитвам се да се сетя дали ми е напомнял да свърша нещо важно, което съм забавила, но не си спомням. Което означава, че се движим в рамките на спешността.

- А вие за какво се ядосвате, че не можете да промените?

- Трудно се правят корекции в системата, защото е много консервативна. А има проблеми, трупани с годините. За жалост те няма как да се решат за няколко месеца независимо от желанието ни.

- Спите ли спокойно?

- Да. По 5-6 часа на денонощие, но спокойно. А всички, които трябва да ме уведомят за нещо, ми се обаждат и посред нощ. Затова още в 1 ч знаех за децата, пострадали на лагер в Кюстендил, както и за много други инциденти.

- Каква оценка си пишете за изминалите преди седмица 100 дни, откакто сте на поста?

- Нека хората ме оценят.

- Кога и къде ще почивате през лятото?

- Все още не съм си пуснала молбата за отпуск. Вероятно ще е през последната седмица на август.


Визитка

Родена на 8 октомври 1978 г.

Работила е като юрисконсулт на многопрофилната болница в Русе.

От 2007 до 2009 г. е общински съветник от ГЕРБ в Русе.

От 2009 до 21 март т. г. е депутат от ГЕРБ и председател на здравната комисия.

На 22 март т. г. е избрана за здравен министър.

Омъжена, с един син.


Българският модел е руски
ВЕСЕЛИН ЖЕЛЕВ

Възходът и падението на всяка следкомунистическа власт в България имат повтарящи се елементи: банка, свързан/и с нея сектор/и от икономиката и политическа протекция. Така беше при Любен Беров и „Мултигруп", Жан Виденов и „Орион", Иван Костов и „Олимп". Така е и при Бойко Борисов и Корпоративна търговска банка (КТБ).

Това е моделът за концентрация на пари и власт. Другото му име е олигархия - малцинство начело,в буквален превод от гръцки. Наличието й поставя големи въпросителни над твърдението, че преходът е свършил и България е в Европа (не в географския смисъл - б. p.).

На работата лекото и на хляба мекото

Всички бизнес „империи" на българския преход си имаха банки. Парите не могат да са все в куфарчета. „Мултигруп" имаше Кредитна банка, „Орион" -Българска земеделска и промишлена банка (БЗПБ), „Олимп" - Българско-руска инвестиционна банка, преименувана по късно Стопанска инвестиционна банка (СИБанк). Особеното при КТБ е, че тя, а не друга фирма, е ядрото на групировката.

Общото между всички тези банки е, че винаги са заставали на пътя на държавните или някакви свързани с властта пари. Кредитна овладя държавния тогава металургичен комбинат „Кремиковци", като изкупи задълженията му към НЕК и „Булгаргаз". БЗПБ държеше парите на т. нар. „орсовки" -протежирани от правителството на БСП земеделски кооперации, в СИБанк бяха парите на Националния осигурителен институт. В КТБ са депозитите на редица големи държавни фирми и министерства - Българския енергиен холдинг, БДЖ, отбраната, транспорта.

Новаторски принос към тази практика направиха „обръчите от фирми" около ДПС, които завардиха пътя на еврофондовете.

Втори общ белег на групировките е интересът им към сектори с гарантирани пазар, ликвидност и минимален риск. Това са бързооборотни стоки и услуги, част от които - от първа необходимост. За „Мултигруп" това бяха захарта, газоснабдяването, туризмът. СИБанк продаваше винетките за автомобили.

КТБ има апетит към тютюна и комуникациите. Медийни спекулации подозират съучастие с руската Внешторгбанк при покупката на държавния тютюнев монопол „Булгартабак". Днес същият тандем се бори за контролния пакет на „Виваком", бившата БТК, която все още държи 92% от пазара на фиксирани телефонни услуги у нас. Свързани с КТБ фирми получиха цифровите честоти за разпространение на радио-и телевизионен сигнал и контролират 80% от разпространението на периодичния печат. Говори се, че подставено лице на същата групировка кандидатства и за товарните превози на БДЖ.

В новия свят комуникациите са точно толкова жизнено потребни, колкото и храната, топлото и светлото. Българите няма да спрат да говорят по телефона, да пътуват, да гледат телевизия и да слушат радио и цели 46% от тях вече редовно ползват интернет. Страната ни е втора по относителен дял на пушачите в ЕС след Гърция.

Трети белег на групировките е, че те не рискуват с нови продукти, технологично развитие, изследвания. Бизнесът им остава на нивото на традиционното потребление. Не се опитват да увеличат избора на потребителя, а по-скоро да му го отнемат. Като в една гръцка песен: „Който камък и да вдигнеш, аз ще съм отдолу, която порта да отключиш, вътре ще съм аз."

Оттук следва обаче и гръцката конкурентоспособност на България, страна камериерка, с производства на битово ниво, която чака на туристите. Липсва й качествен експортен продукт или технология, голяма част от износа е суровинен или полу-суровинен, с нискадобавена стойност - зърно и ток.

За групировките са интересни монополът и ценовият комфорт, който той осигурява в цитираните жизненоважни сектори. Никой не обясни защо осем години след приватизацията си БТК държи такъв тодор-живковски дял от фиксираната мрежа. Защо досега не поставиха на тезгяха БДЖ, а я оставиха да натрупа астрономически загуби?

Както краставите магарета се надушват през девет баира, така и групировките си намират сродни партньори от сродни икономики. Руснаци купиха тютюна, руснаци се точат за БТК. И тук е творческият принос на КТБ - освен на пътя на държавните парични потоци, тя застава и на пътя на приватизационните. Какво предлага срещу тях? Не се вижда какво друго освен връзките й с властта.

При олигархията политиката определя икономиката, а не обратното. За да успяваш в бизнеса, трябва да си от нашите. Затова връзките с високите етажи са част от капитала.

Министерство на истината

За да управлява в демократичните условия на перманентна икономическа криза, на малцинството му трябва мнозинство. Което да гладува и да гласува. Освен над труда и капитала трябва контрол и над умовете и сърцата. Докато едни правят пари, други се налага да понасят реформи.

Тук е мястото на медиите. Те трябва да обясняват, че гладът е правилен, защото без него няма да станат реформите. А те трябва да станат, за да няма повече глад. Но тъй като той упорито не изчезва, трябват пак реформи. И всичко това се случва свободно, с гласуване,

а не е наложено от деспотичен режим или външна сила.

През целия преход няма правителство, което да е изпускало контрола върху най-важните медии, преди всичко държавните, наричани за благозвучие национални. Да си спомним „Гордостта на Клара", Националния съвет за радио и телевизия (Не Се Ре Те) и неговото продължание Съвета за електронни медии (СЕМ), за злощастния Костов опит да овладее радиото.

България свикна с мита, че СЕМ е обществен, независим и експертен орган. При положение че го назначават президентът и парламентът и никой не пита обществото, че го финансира правителството и че той отразява политическото съотношение на силите във властта. И в епруветка не можеш да забъркаш нещо по-държавно, по-конюнктурно и по-зависимо.

Но то не стига. Частната банка на държавата вече посяга към цялата комуникационна мрежа. Познайте за кого ще работи тя срещу държавните депозити в банката. Тук е мястото да припомним неотдавнашната констатация на„Репортери без граници": „В България свободни медии са останали само в интернет." В парламентарната комисия по култура и медии вече се говори за евентуален закон за печата. Следващият етап трябва да е министерство на истината (виж Оруел, „1984" - б. а.).

Още един повтарящ се елемент на модела са атентатите. Борбата за пари и власт неизбежно взема жертви. В нея паднаха Андрей Луканов, Илия Павлов, Емил Кюлев и десетки други по-дребни дейци на прехода. Няма убедителни доказателства, че тази страница в нашата най-нова история е окончателно затворена.

Болгария не заграница

Не трябва много оглеждане наоколо, за да установим какъв е този модел. Той е руски. Както е руска българската АЕЦ, както ще е руски седмият й реактор, както е руско горивото й и както са руски хранилищата и инсталациите за използваното гориво. Както са руски нефтът и газът и най-голямото промишлено предприятие у нас „Нефтохим" (1/4 от данъчните приходи - б. а.). Както ще е руски „Южният поток", както е руска бойната ни авиация, както е руска тютюневата ни промишленост и собствеността по немалка част от Черноморието. „Курица не птица, Болгария не заграница", казва новият ми руски съсед близо до родния ми Бургас. Едно парче бряг, където остана много от детството ми, сега е негово. Добър човек. И тук много му харесва - топло, евтино, познато и в Европа.


ОТЗВУК

ГЕРБ: Парите от трансфера на 100 млн. лв. от НЗОК към МЗ не са откраднати
Парите от трансфера между здравната каса и министерството не са откраднати, а са отишли за здравни дейности. Това заяви в предаването "Неделя 150" шефката на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова. Поводът Дариткова да гостува в националното радио стана скандалът, който гръмна след решението на Конституционния

съд от 4 юли да обяви за противоконституционен трансфера на 100 млн. лв. от НЗОК към Министерството на здравеопазването.Още на www.klassa.bg


Министри се състезават с отчети пред Бойко
Пет министерства ударно публикуваха в интернет отчетите си за трите години управление на ГЕРБ, след като премиерът Бойко Борисов нареди на членовете на кабинета да сторят това. Както "Стандарт" вече съобщи, в петък вечерта първи по изпълнението на задачата бяха културният министър Вежди Рашидов и министърът на икономиката Делян Добрев. По-късно на видно място в сайтовете си подробни доклади пуснаха и министерствата на здравеопазването и транспорта. Социалният министър Тотю Младенов също е изпълнил премиерската заръка. Подчинените на вицетата Симеон Дянков и Цветан Цветанов до събота следобед не бяха публикували управленските отчети. Критиките на опозицията за трите години управление на ГЕРБ ядосаха премиера Борисов и той реши да покаже черно на бяло свършеното от правителството.
В социалното: Тотю подгони шефове за заплати

За три години след проверки на Министерството на труда и социалните грижи са изплатени заплати в размер на 190 056 636 лв. Това са шефовете, които бавят възнагражденията на своите подчинени. Надомната работа, работата от разстояние, работата чрез предприятие, което осигурява временна работа, са също в отчета на социалния министър. Става дума за гъвкави форми за заетост и разкриването на нови работни места. Заради проверките на трудовите инспектори рязко са намалели трудовите злополуки. Стартирала е и пенсионната реформа.
В икономиката: Бизнесът ще работи по-леко

Разработен е национален План за действие за намаляване на ненужния административен товар от съществуващото законово устройство в ЕС, пише в отчета на икономическия министър Делян Добрев.

До края на тази година административната тежест за бизнеса ще се намали с 20 процента според изготвен план. Той включва 135 мерки, реализирането на които ще доведат до намаляване на административната тежест с 26 млн. лв. Към края на юни 2012 г. са изпълнени 91 мерки от плана. Водеща е енергийната политика, както и разработване на стратегия за създаване на устойчив туризъм "с цел утвърждаване на страната като целогодишна туристическа дестинация с разнообразен туристически продукт".
В здравеопазването: Без тютюнев дим и с повече бебета

Поправките в закона за здравеопазването, които доведоха до забраната за пушене на обществени места, са на видно място в отчета на здравната министърка Десислава Атанасова. През 2009-2011 г. са осигурени 40 млн. лв. за асистирана репродукция, като от подадените през периода 16 504 молби във фонда за асистирана репродукция са удовлетворени 16 355, пише в доклада й. Близо 1 млрд. лв. са инвестициите, делегирани в медицински дейности, доставки на лекарства и капиталови разходи за трите години управление на ГЕРБ, става ясно от публикуваните данни. Закупуването на медицинска апаратура в размер на 28,6 млн. лв., новата Национална здравна карта и увеличаването на заплатите в Спешната помощ с 18 процента са сред плюсовете на министерството на здравеопазването.
Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница