1. един важен въпросДата23.07.2016
Размер45.39 Kb.
#2372


1. ЕДИН ВАЖЕН ВЪПРОС
Защо ли и трите източника на паневритмията от 1938 г., 1941 г. и 1942 г. не са подписани от учениците, които знаем, че са взели участие в подготовката им, а на трите корици на книгите пише: Учителя или Беинсá Дунó?


2. ЕДНА ЗАДАЧКА ЗА ТЪРСЕЩИТЕ ИСТИНАТА
Както любимия на много от нас герой Индиана Джоунс от приключенския филм „Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход“, за да разпознае светия Граал трябваше да избере измежду многото му подобия, така и пред нас стои задачата да открием истинската паневритмия в излезлите на пазара книги след заминаването на Учителя (след 1944 г.). Защо да правим това? - Много просто: в истинската паневритмия се крият живителните и подмладяващи сили на светия... Граал.

 1. Paneurhythmy by P. Dounov, Viola Bowman, USA, Volume I, 1979.

 2. Paneurhythmy, Volume II revised; The Rays of the Sun and Pentagram, Viola Bowman, USA, 1996.

 3. La Paneurythmie, Le psychisme humain en Union avec L'Harmonie Universelle; Exercices d'imitiation de Peter Deunov, Beinsa Douno, by Iarmila Mentzlova, France, 1984.

 4. Паневритмия, Учителя, съставители К. Въжаров и М. Митовска, 1993.

 5. Паневритмия, Висш космичен ритъм, “Хелиопол”, 1996.

 6. Паневритмия, Мъдрост, философия, откровение, Г. Стойчев, 1997.

 7. Играем ли правилно паневритмията, дадена от Учителя?, Антоанета Янкова, 1998.

 8. Paneurhythmy, Supreme Cosmic Rhythm, Music, Ideas, Movements Beinsa Douno, Byalo Bratstvo, Sofia, 1999.

 9. Паневритмия и лекуване, Г. Стойчев, “Бяло Братство”, 1999.

 10. Паневритмия от Беинсá Дунó, Светозар Няголов, 1999.

 11. Ръководство за изучаване на Паневритмия, подготвено от Комисия по Паневритмия и “Мотивация” (помагало към Ръководството), “Бяло Братство”, 1999.

 12. Песните на Паневритмията, Беинсá Дунó, Учебно помагало, 2001.

 13. Паневритмията в автентични документи 1938 – 1942, Беинсá Дунó, (фототипно издание на източниците от 1838 г., 1941 г. и 1942 г.), С., 2004.

 14. Паневритмия, Беинсá Дунó, (по описания на упражненията, направени от трите сестри през 1946/47 г.), “Бяло Братство”, 2004.

 15. Paneurythmie de Beinsa Douno, Pour un retour aux sources, Deuxieme edition revue et augmentee, Philippe Jeanneret, december 2006.

Забележка:

Този списък може да се допълни с изданията за паневритмията от края на 2006 г. до 2012 г., които не поместваме тук, защото това са или преиздадени книги от този списък или преводи на някои от тях (най-често на книгата посочена под номер 14).


3. ВМЕСТО ЗАКЛЮЧЕНИE:
ПРЕДЛОЖЕНИЕ
Историята на паневритмията е историята на нашето собствено израстване. Никой не е виновен, но и всички имаме вина, за да се играе този свещен танц и до днес с грешки. Затова, ако всички, които са играли досега паневритмия според традицията и ние, които играем според описанията на упражненията, направени и публикувани по времето на Учителя искаме да разрешим правилно въпроса, то трябва да направим опит, в който да наблюдаваме и анализираме логически правилно резултатите от двата различни начина на изпълнение. Защото Опитът никога не лъже.“ (Леонардо да Винчи). „Опитът ще бъде последната инстанция.“ (Учителя) В противен случай всички дискусии по въпроса биха били мнения без покритие. За всяко нещо се съди по резултатите, казва Учителя. Затова ние сме длъжни да направим този опит! Бихме изтъкнали и поне още една основателна причина за това предложение: днешните резултати не отговарят на очакваните резултати от изпълнението на паневритмията следователно, трябва да търсим причините в нас - в начина по който се е изпълнявала паневритмията досега!

Да не забравяме, че Школата на Бялото Братство не е обикновена школа за себеразвитие, а Божествената школа, в която методите за работа, за себеусъвършенстване имат силата да ни свържат с Бога, от където идва нашето повдигане, осмисляне на живота и изобилието във физическия, духовния и умствения ни живот, в живота ни изобщо.Всичко написано за изпълнението на паневритмията според източниците от 1938 г., 1941 г. и 1942 г. е проучено, опитано и проверено, и затова го предаваме на тези, които търсят истината и искат да изпълняват вярно и точно паневритмията.

Именно, за да се оправи паневритмията, което означава да се оправи изпълнението й в „живия кръг“, е необходимо упражненията да се проучат и да се изпълняват така, както са дадени от Учителя Беинсà Дунò в специалната, единствената и публикувана по времето на Учителя „литература по въпроса“, която уверено можем да наречем "учебници по паневритмия":
 1. Беинсá Дунó, Паневритмия“, 1938 г.

 2. „Паневритмия, Песни на хармоничните движения, Музика и движения от Учителя“, 1941 г.

 3. „Слънчеви лъчи, Музика, движение и говор от Учителя“, 1942 г.

НА РАБОТА!

Един беден селянин тръгнал по света. Вървял що вървял и насреща му владика.

- Добър ден, дядо владика! Накъде си тръгнал?

- Добър ден, пътнико! Накъдето ти си тръгнал от там се връщам.

Зачудил се селянинът, той бил тръгнал с намерение да промени съдбата си.

- Дали и аз ще стана владика? - попитал селянина.

- Ще станеш, що да не станеш? - отвърнал владиката и продължил пътя си.

От този ден нататък селянинът все за разговора мислил: „Ако ще става владика, защо му е да броди по света на други да слугува. Ще поседне малко пък да видим как се става владика.” Не щеш ли, по пътя се задал самият цар. Скочил селянинът, поклонил се и поздравил.

- Защо стоиш тука, човече? - попитал го царя.

- Владика ще ставам разбрах и затова седнах.

Засмял се царят и тъй му рекъл:

- Ако на място ти стоиш, най-много да заспиш. Но ако искаш гладен ти да не стоиш, трябва не само да вървиш, но и да поработиш, защото на готово и Господ не дава, пък кой какъвто ще да става.

Приказката разказа Величка Венчева, 29.12.2006 г.

ПРИКАЗКА ЗА ЦАРСКАТА ДЪЩЕРЯ

Имало едно време една царска дъщеря. Тя била много капризна. Всеки ден казвала на слугите си: „Искам всичко, веднага!“. Те се стараели да отгатнат желанията й, но каквото и да й носели тя все отвръщала: „Не искам това!“. Незнаейки какво повече могат да направят, един ден слугите й се обърнали към Бога с думите: „Господи, нека нашата господарка да бъде доволна!“. На другия ден, когато те пак се явили пред своята господарка и тя пак им казала „Искам всичко, веднага!“ те вече били спокойни, че господарката им непременно ще остане доволна. Но каква била изненадата им, когато царската дъщеря отново отвърнала: „Не искам това!“. Тогава слугите й се обърнали отново към Бога, но вече с думите: „Господи, да бъде Твоята Воля!”


Приказката разказа Величка Венчева, 01.08.2004 г.


Каталог: images -> upload -> pages
upload -> Последният концерт пред учителя
upload -> Сол Дейвид, Джон Хюз-Уилсън
upload -> Господин Свещаров Биология за всички
upload -> Как децата учат
upload -> Програма 1 Ден Неделя
upload -> Лечебни заведения, в които са организирани безплатни прегледи от кардиолози по повод световния ден на сърцето област благоевград
upload -> Античен стадион Филипопол
pages -> Как се изпълнява паневритмията според съответствието
pages -> Има ли специални изисквания и правила за изпълнението на паневритмията?


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница