1. Ирина среща Борис Морев. След една година двамата се разделятДата27.01.2023
Размер21.44 Kb.
#116412
Резюме на Тютюн- Димитър Димов

Резюме (глава по глава)
ПЪРВА ЧАСТ
1. Ирина среща Борис Морев.
2. След една година двамата се разделят.
3. След уреденото от Мария посещение на Борис при Спиридонов, където е и Зара, Борис се издига от уволнен служител на „Никотиана“ до помощник на главния експерт на фирмата, Костов.
4. Борис се запознава с Костов.
5. Борис и Ирина се срещат случайно в един бар , докато Ирина е на вечеря с Бимби. Борис вече е женен за Мария.
6. След смъртта на Спиридонов Борис става главен директор на „Никотиана“.
7. Борис сключва сделка със Зара – тя да прелъсти Кршиванек, Мария реагира остро на морала на Борис.
8. Зара изпълнява обещанието си към Борис и прелъстявайки австриеца Кршиванек, осуетява устроения от него шантаж (компрометиращи снимки с жени) срещу германеца Прайбиш. Фон Гайер и Лихтенфелд, които заедно с Прайбиш живеят тайно в Бояна, й помагат.
9. Макс и Стефан тръгват от Средорек, селото на Динко, да подготвят комунистическа стачка в „Никотиана“. Динко им помага, но по пътя Макс и Стефан научават, че човекът, който пътува с тях – Фитилчето, ги е предал, и го убиват погрешка, докато се бранят от вълци.
10. Борис и Ирина решават да станат любовници.
11. Борис отива в родния си град (Х.) да се срещне с майка си, с него са Костов и тримата германци. Контраст между богатите (Борис и Костов), които глезят германците (Фон Гайер, Лихтенфелд и Прайбиш), за да им приемат последните тютюна, и бедните гладни безработни, с които се среща Борис.
12. Комунистите в Х. подготвят стачка. Стоичко Данкин и Джони виждат Макс. Джони уведомява полицията, че Макс е убил Фитилчето. Макс убива един полицай и бива обсаден в квартирата си.
13. Става ясно, че Макс се е самоубил. Започва стачката на работниците. Присъединява се и Стефан. Изпращат Чакъра да потуши бунта, той разбира, че целият държавен апарат е безмилостно средство в ръцете на тютюневата мафия.
14. Погребват убитите в стачката Чакъра и Спасуна. Симеон е изчезнал. Ирина разговаря с Динко, който се опитва да й внуши прозрението си за жестокостта на Борис. Ирина разговаря с пияния Борис и го обвинява за смъртта на баща си и това, че постоянно пие алкохол.
15. Става ясно, че като наказание за стачката властта е пребила до смърт Симеон, осъдила е на 7 години затвор Лукан, Блаже и Шишко, а Стефан – на една и половина. Малкият брат на Борис е болен и моли надзирателя си да напише писмо на Костов с молба последният да го освободи. Костов отива във Варна, за да помогне на Стефан.
16. Става ясно, че Стефан е умрял в затвора, Шишко е освободен, Лукан е избягал, а Блаже още е там. Очакване и избухване на Втората световна война. Фон Гайер, Прайбиш, Лихтенфелд, Зара, Костов, Борис и Ирина са във Варна. Борис и Ирина са на прага на раздяла, от която Ирина се отказва, за да запази общественото и материалното си положение. „Светът на тютюна беше превърнал Ирина в Зара.“
ВТОРА ЧАСТ
1. Ирина вече е любовница на фон Гайер и го мами с поручик Ценкер. „Егоизмът и развратът й се бяха превърнали в навик.“ Честността, от която не може да се отърве, я подтиква към самопризнание пред фон Гайер. Бомбардировки в София.
2. В Средорек Динко получава повиквателно за войната и решава, че ще отиде в партизанския отряд.
3. Мария умира. Павел се прокрадва тайно с пистолет при Ирина във вилата в Чамкория (дн. Боровец). „И тогава й се стори, че ако беше срещнала този мъж преди десет години, нямаше да съществуват нито Борис, нито „Никотиана“, нито фон Гайер, нито всички други епизоди, страсти, наслади и покварени удоволствия, които бяха опустошили живота й досега.“ Ирина разказва на Павел, че Борис, като не е помогнал за освобождаването на Стефан и дори е способствал за тикването му в затвора, е косвено виновен за неговата смърт. „Аз няма да развалям заради Стефан партидите си с боклуци.“(Борис) Павел тръгва да се присъедини към партизаните.
4. Павел е посрещнат от отряда на Динко, Шишко, Лукан и Блаже. Готвят се за сражение.
5. „Сега [Ирина] съзна изведнъж, че вече приличаше напълно на него[Борис].“ „Но ако не бях аз, щеше да бъдеш нищо и никаква лекарка…и да преглеждаш сополанчетата за въшки в някое селско училище.“(Борис) Борис и Ирина, вече негова законна съпруга, отиват при Костов в Кавала, за да сключат с един грък вероятно последната сделка на „Никотиана“ преди окончателния военен погром за българите.
6. Прайбиш, Лихтенфелд и фон Гайер са в Кавала. Лихтенфелд получава повиквателно за войната. Ирина заплашва Борис с развод, ако не й позволи да отиде с фон Гайер на остров Тасос. Борис я пуска в името на любовта си към нея.
7. Ирина отива с Костов и фон Гайер на Тасос. Костов среща болно от малария момиченце – Аликс, което иска да осинови. Здравето на Аликс се влошава и Костов и Ирина отиват да търсят помощ при военния лекар. Оказва се, че това е Бимби.
8. Костов откупва Аликс от настойника й и се връща в Кавала с Ирина, фон Гайер и Кристало. Фон Гайер научава, че макар да е отменил повиквателното на Прайбиш, той отива на война вместо Лихтенфелд, защото последният се е сгодил за жената, която може да отменя повиквателните.
9. Става ясно, че Борис е тежко болен от малария, когато той и Костов отиват в Солун да сключат сделката с гърка Кондоянис. Немски шпиони залавят гърка, а Борис изпада в кратка кома, после бълнува – сделката не се сключва. Костов вижда в „Никотиана“ възможност за доброто материално бъдеще на Аликс и с Борис изчакват в Солун какво ще се случи. „Колко мръсно бе започнала историята на „Никотиана“!… Проектът за нея се роди всред тютюнев дим, изпарения на шампанско и оргия с пияни жени.“ „Тази „Никотиана“ сега можеше да извърши единственото нравствено дело в съществуването си – да осигури бъдещето на Аликс, да превърне едно болно дете на невежеството и бедността в културен човек.“ Ирина решава да отиде при тях въпреки опасността от партизански нападения по пътя.
10. Отрядът на Шишко и Динко се готви да нападне гарата и бензиновия склад, който германците използват. Част от отряда вече е и синът на Стоичко Данкин. Победата е близо.
11. Сражението с немците започва. Част от отряда спира колата, в която са Ирина, Костов, фон Гайер и мъртвият Борис. Динко е смъртно ранен, Ирина остава при него до смъртта му. Битката се ожесточава – на път е немско подкрепление.
12. Фон Гайер е застрелян от партизаните. Ирина, Костов и трупът на Борис напускат полесражението. Немското подкрепление пристига, Шишко рискува живота си, за да спаси своите другари.
13. Погребват Борис в Кавала. Партизаните слизат в града. Аликс умира. Ирина, Костов и Виктор Ефимич се връщат в България.
14. Ирина отива от Чамкория в къщата в София, където е и Павел – вече генерал-майор във Военното министерство. Там Ирина среща Чингис и Данкин. Костов се самоубива с пистолет. Става ясно, че Шишко е загинал, Блаже също е мъртъв. Павел и Ирина отпътуват за родния си град, примирени с мисълта, че любовният им трепет от първата им среща в Чамкория е недостижим.
15. Павел посреща края на войната в Словакия. Става ясно, че Ирина се е самоубила с лекарства.

Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница