1. коренът на праведния 3 трябва да дадем време на бога 4страница1/22
Дата18.10.2017
Размер1.12 Mb.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   22група 2

Съдържание


Съдържание 2

ПРЕДГОВОР 3

1. КОРЕНЪТ НА ПРАВЕДНИЯ 3

2. ТРЯБВА ДА ДАДЕМ ВРЕМЕ НА БОГА 4

3. ЛЕСНО СЕ ЖИВЕЕ С БОГА 5

4. ДА СЛУШАМЕ ЧОВЕКА, КОЙТО СЛУША БОГА 6

5. ТРЯБВА ДА СЛУШАМЕ ДОСТОЙНО 7

6. ТОЗИ УТИЛИТАРЕН (ПОЛЕЗЕН – б.пр.) ХРИСТОС 8

7. ПРИЕМАЙКИ УВЕЩАНИЕ 10

8. ВЕЛИКИЯТ БОГ „РАЗВЛЕЧЕНИЕ” 11

9. НАУЧЕН ОТ БИБЛИЯТА ИЛИ ОТ ДУХА? 12

10. СТРАХЪТ ОТ ГОСПОДА 13

11. НЯМА ВЪЗРАЖДАНЕ БЕЗ ОБНОВЛЕНИЕ 15

12. ВЯРАТА Е НЕЩО СМУЩАВАЩО 16

13. ИСТИННАТА ВЯРА НОСИ ОТГОВОРНОСТ 17

14. ГОЛЯМОТО НЕСЪОТВЕТСТВИЕ 18

15. ЗАДОВОЛСТВОТО – НАШИЯТ ПРОТИВНИК 19

16. ХРИСТОС Е ОБРАЗЕЦЪТ 20

17. КРЪСТЪТ Е НЕЩО РАДИКАЛНО 21

18. ТРЯБВА ДА УМРЕМ, ЗА ДА ЖИВЕЕМ 22

19. ХРИСТОС УМРЯ ЗА НАШИТЕ СЪРЦА 23

20. СТОИМ В ХРИСТОВАТА СЛАВА 24

21. ДА БЪДЕШ ИЛИ ДА ПРАВИШ 25

22. ДАЙТЕ МЯСТО НА ТАЙНСТВЕНОТО 26

23. ЦЕЛИЯТ ЖИВОТ ТРЯБВА ДА СЕ МОЛИ 28

24. НЯМА СПАСЕНИЕ БЕЗ ГОСПОДСТВО 29

25. „СЛАДКА ЛЮТНЯ, ЗВУЧАЩА СЛАДКО” 30

26. ИЗКЛЮЧИТЕЛНАТА ВАЖНОСТ НА МОТИВА 31

27. ПРИСЪСТВИЕТО Е ПО-ВАЖНО ОТ ПРОГРАМАТА 32

28. Най-трагичната загуба на света 33

29. Ненаситната пустиня 34

30. Каквито сме  ние, такъв ще е плодът ни 35

31. Имаме нужда да се кръстим с пълно разбиране 36

32. Тесни домове 38

33. ОСВЕЩАВАНЕТО НА НАШИТЕ ЖЕЛАНИЯ 39

34. Възхвала на неверието 40

35. Благодарността като нравствено лечение 42

36. ДА РАЗБЕРЕМ КРАТКИТЕ ПЕРИОДИ НА СУША 43

37. ПРЕЧКИ 44

38. ПОЛЗАТА ОТ СТРАДАНИЕТО 45

39. СЛАВА НА БОГА ЗА ПЕЩТА 46

40. ПОБЕДА, МАСКИРАНА КАТО ПОРАЖЕНИЕ 47

41. ВЪЗМОЖНО Е ДА ОБИЧАШ ТОВА, КОЕТО НЕ СИ ВИДЯЛ 48

42. ОТВЪД ПЕСЕНТА 49

43. ТРИ СТЕПЕНИ НА ЛЮБОВ 50

44. ИМАМЕ НУЖДА ОТ СТУДЕНИ ГЛАВИ 51

45. МОЖЕМ ДА СИ ПОЗВОЛИМ ДА ЧАКАМЕ 52

46. БОГ, ПЪРВИЯТ И ПОСЛЕДНИЯТ 54
ПРЕДГОВОР


 

Тези глави се появиха за период от около пет години и бяха писани на много места и при различни интересни обстоятелства. Те в никакъв случай не са религиозни есета, но са родени всред самия живот и ако те - както се надявам - са изцяло обърнати към небето - все пак не са отдалечени от грубия живот, където Божиите чада се борят, работят и се молят.

Благосклонният прием, който тези глави получиха, когато за пръв път бяха издадени в "Алиънс Уикли" /списание - б.пр./ доведе до тяхната публикация в тази по-трайна форма.

1. КОРЕНЪТ НА ПРАВЕДНИЯ


 

Забележимото различие между вярата на нашите бащи, както беше схващана от тях, и същата вяра, както се разбира и живее от децата им, е, че бащите се занимаваха с корена на нещата, докато съвременните потомци изглежда обръщат внимание само на плода.

Това се вижда от отношението ни спрямо някои велики християнски души, чиито имена са почитани всред църквите - напр. Августин или Бернард от по-ранните времена, или Лутер и Уесли - от по-скорошните. Днес пишем биографии на подобните на тях и хвалим техния плод, но тенденцията е да пренебрегваме корена, от който изниква плодът. "Коренът на праведния дава плод" (Притчи 12:12 - б.пр.) - говори мъдрецът от Притчи. Бащите ни се вглеждаха внимателно в корена на дървото и бяха готови да очакват търпеливо появяването на плода. Ние искаме незабавно плода, дори когато коренът е слаб или неравен, или въобще липсващ. Нетърпеливите днешни християни обясняват простата вяра на светиите от по-раншните дни и се усмихват на сериозното им виждане за Бога и светите неща. Те бяха жертви на собствения си ограничен религиозен кръгозор, но велики и упорити души, посредством което съумяха да достигнат задоволителна духовна опитност и да направят много добро в света, въпреки своите спънки. Така ние подражаваме на техния плод, без да приемем тяхното богословие или да се затрудним твърде много, възприемайки тяхната позиция "всичко или нищо" спрямо религията.

Така говорим ние (или по-точно мислим, без да говорим) и всеки глас на мъдрост, всяка основа на религиозна опитност, всеки природен закон ни казва колко сме неправи. Клонът, който се окършва от дървото по време на буря, може да разцъфти за кратко време и да създаде впечатление у немислещия минувач, че е здрав и плодоносен, но крехките му цветчета скоро ще погинат, а клонът ще изсъхне и ще умре. Няма траен живот извън корена.

Много от това, което "минава днес за християнство" е късото, полирано усилие на увредения клон да даде плода си на времето му. Но дълбоките закони на живота са против това. Заниманието с видимостите и съответното пренебрежение на корена, който е извън обзора на истинския духовен живот, са пророчески знаци, които минават незабелязани. Важат само непосредствените резултати, бързи доказателства на сегашен успех, без мисъл за идещата седмица или идещата година. Религиозният прагматизъм (груб материализъм - б.пр.) вилнее всред вярващите. Истината е това, което се върши. Ако има резултати, това е добро. Има само един резултат за религиозния водач: успехът. Всичко му се прощава, с изключение на поражението.

Дървото може да устои на почти всяка буря, ако коренът му е здрав, но, когато смоковницата, която нашият Господ прокълна, изсъхна от корените, тя незабавно изсъхна. Църква, която е здраво вкоренена, не може да бъде разрушена, но нищо не ще спаси църква, чийто корен е изсъхнал. Никакви насърчения, никакви рекламни кампании, никакви пожертвувания на пари и никакви великолепни издания не могат да върнат живота в дървото без корен.

С едно щастливо пренебрежение към съдържанието на метафората, апостол Павел ни увещава да гледаме на нашите източници. "Вкоренени и основани в любовта" (Ефесяни 3:17) казва той нещо, което явно е объркване на метафоричната фигура и отново увещава читателите си да бъдат "вкоренени и назидани в Него'' (Колосяни 2:7) - нещо, което разглежда християнина и като дърво, следващо да бъде добре вкоренено и като храм, който да се съгради на здрава основа.

Цялата Библия и всички велики светии на миналото съвместно ни казват същото нещо. "Не считайте нищо за даденост" - ни говорят те. "Върнете се към основите, отворете сърцата си и изследвайте Писанията. Носете кръста си, следвайте вашия Господ и не обръщайте внимание на преходната религиозна мода. Тълпите са всякога неправи. Във всяко поколение числото на праведните е малко. Уверете се, че сте между тях."

"Човек не ще се утвърди чрез беззаконие, а коренът на праведните не ще се поклати" (Притчи 12:3).


Каталог: wp-content -> uploads -> 2014
2014 -> Роля на клъстерите за подобряване използването на човешките ресурси в малките и средни предприятия от сектора на информационните технологии
2014 -> Докладна записка от Петър Андреев Киров Кмет на община Елхово
2014 -> Биография: Цироза е траш група от град Монтана. Началото й дават Валери Геров (вокал/китара), Бойко Йорданов и Петър Светлинов (барабани) през 2002година
2014 -> Албум на Първични Счетоводни Документи 01. Фактура
2014 -> Гр. Казанлък Утвърдил
2014 -> 1. Do you live in Madrid? A
2014 -> Брашно – тип „500” седмична справка: средни цени за периода 3 10 септември 2014 Г
2014 -> Права на родителите: Да изискват и получават информация за развитието, възпитанието и здравословното състояние на детето, както и информация за програмите, по които се извършва възпитателно-образователната работа в одз№116


Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   22


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница