1. Парламентът освободи Филип Златанов от поста муДата28.10.2018
Размер186 Kb.
#103857

ИНФОРМАЦИОНЕН БЮЛЕТИН НА ПРЕСЦЕНТЪРА НА НС НА БСП


БНТ Новини 20.00 часа 11.10.2013 г.

1. Парламентът освободи Филип Златанов от поста му


Парламентът освободи Филип Златанов като председател на Комисията за конфликт на интереси. За отстраняването му гласуваха 170 народни представители, един беше "против".

"Това тефтерче на практика показа истината за ГЕРБ, буквално по бели гащи" - каза Мая Манолова, заместник-председател на Народното събрание. "Една единствена жена постъпи като мъж - г-жа Искра Фидосова. Зад нейния широк гръб днес се крият мъжете от ГЕРБ - и г-н Цветанов, и г-н Борисов" - добави още Манолова. "Има имидж Бойко Борисов на мъжкар, искам да излезе и да каже кой той разпознава зад инициалите Б.Б." - попита от трибуната Кирил Добрев от Коалиция за България.


2. Борисов и Цветанов не се разпознаха в инициалите на тефтерчето

"Б.Б. - всеки идиот може да си напише каквото си иска, аз се казвам Бойко Борисов и съм ви победил пак на тези избори преди 4 месеца. Със сигурност не съм аз, със сигурност този човек не съм му казвал нищо и когато завърши процедурата, това ще стане ясно. Не ви ли прави впечатление, че от това изнесено - част от някакво съдържание, на някой си, там няма срещу депутати на БСП и ДПС" - заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Избирателно бяха показани страници, но трябва да ви кажа, че там има поне по информацията, която витае в публичното пространство - С.С., има също данни, че има Л.М., че има Д.П." - съобщи заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

След час и половина спорове оставката на Филип Златанов беше приета. Така начело на Комисията за конфликт на интереси вече може да застане нов председател.


3.Йовчев:имало е нарушения при подслушванията

Сериозни нарушения в СДОТО е установила комплексна проверка. Проверката е за период, в който Цветан Цветанов е бил вътрешен министър. Дали обаче е имало незаконно подслушване или не трябва да се произнесе прокуратурата.

От парламентарната трибуна министър Йовчев подробно - с дати и имена обясни за резултатите от извършената проверка в СДОТО, назначена от служебния вътрешен министър Петя Първанова. Има извършени нарушения. Не можем да кажем дали има извършено незаконно подслушване - това нека оставим на прокуратурата да се произнесе, но има извършени редица нарушения. Те са от длъжностни лица, които са били в СДОТО, каза Цветлин Йовчев.

От БСП имаха въпрос към вътрешния министър за бившия му колега. Попитаха Йовчев има ли основателна причина Цветан Цветанов да се движи с охрана от НСО. През последните месеци се появиха публикации в медиите, че охраната на бившия вицепремиер и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов струва на българските данъкоплатци около 40 хиляди лева на месец, посочи Георги Андреев - депутат от КБ. Йовчев обяви, че в МВР има постъпили четири сигнала за заплаха за живота на Цветанов. От думите му стана ясно, че те не са особено сериозни. Например, един е от психично болен мъж, друг - от хора в нетрезво състояние.


4.Водещи: Мъж поема процеса срещу бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. След като вчера съдия Димитрина Ангелова си направи отвод, днес - чрез системата за случайно разпределение на делата на Софийския градски съд - делото се е паднало на съдия Тони Гетов.
5.КНСБ:600 000 работещи бедни

Според изследване на КНСБ около 600 хиляди души на пазара на труда у нас попадат в категорията "нископлатени". Това означава, че получават месечно заплащане по-малко от 352 лева. 22% от тях не получават заплатата си редовно, а всеки втори не вярва, че може да си намери по-добра работа.

Според данните на КНСБ близо една трета от трудещите се у нас са нископлатени - техният процент е малко над 27%. Голяма част от тези хора са били безработни поне веднъж.
6.Калфин: "Спасяваме" 500 млн. лв.

От 2014 до 2020 година България ще получи 14 милиарда и 600 милиона евро - половината за регионално развитие, другата половина - за земеделие. До края на годината се опитваме да не загубим и между 300 и 500 милиона евро - основно по програмите за конкурентоспособност, селско стопанство и екология


7.Заграждения по границата скъпи и неефективни

В кулоарите на Парламента вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев заяви, че има разработени разчети на различни варианти за справяне с бежанския поток от Сирия, включително и за изграждане на частични заграждения на границата ни с Турция. Йовчев отчете, че трябва добре да се обсъдят всички варианти, но същевременно подчерта, че според него затварянето на границата няма да реши проблема.


8.Лоши условия в бежански център

Част от търсещите убежище у нас са принудени да живеят при ужасяващи условия, стана ясно след проверка на Българския хелзинкски комитет в два от бежанските центрове в столицата. От Агенцията за бежанците потвърдиха, че условията в кризисните центрове в кварталите Враждебна и Военна рампа са изключително тежки, тъй като емигрантите трябвало да се настанят спешно.


9.Дарения от посланици на арабските държави за бежанците

2 камиона с помощи, дарение от посланиците на арабските държави у нас, бяха предадени на Българския червен кръст. Това е поредният етап от инициатива на Министерството на външните работи за събиране на помощи за сирийските бежанци.

Двата камиона с хранителни продукти и хигиенни материали ще бъдат разпределени по равно за бежанците във Враждебна и Военна рампа.
10. Водещи: Присъди за заловените двама трафиканти на бежанци. Условни присъди за двамата трафиканти, които преведоха през границата ни по море афганистанските имигранти. Съдът в Каварна е одобрил споразумението между двамата трафиканти и прокуратурата.
11. Организацията за забрана на химическите оръжия с "Нобел" за мир

Организацията за забрана на химическите оръжия получи тазгодишната Нобелова награда за мир. Организацията е базирана в Холандия. Създадена е през 1997-ма.

Въпреки че е била номинирана за най- престижното отличие няколко пъти, нейните инспектори са неизменно в новините заради войната в Сирия.
12. Водещ: Кораб с емигранти е претърпял крушение до бреговете на Италия
13."Хюман Раитс Уоч" уличи сирийски бунтовници в престъпления

Сирийски бунтовници са уличени за извършване на престъпления. Обвинението се съдържа в доклад на правозащитната организация "Хюман Райтс Уоч" за офанзивата срещу войските на режима в провинция Латакия през август.

Данните сочат, че командвани от екстремисти групировки са убили поне 190 цивилни и са взели над 200 заложници. Агенциите коментират, че това е първото разкритие за престъпления срещу човечеството, извършени от сирийски бунтовници.
14. 28 години затвор за бивш кмет на Детройт

Бивш кмет на Детройт беше осъден на 28 години затвор заради редица обвинения, свързани с корупция и измама. Куаме Килпатрик заемаше кметското кресло от 2002 до 2008 година. Той подаде оставка след скандал с признания за лъжливи показания в съда. Лежа 4 месеца в затвора и беше осъден да плати глоба от 1 милиард долара. Мнозина смятат, че Килпатрик има основна вина за разрухата на Детройт, който това лято подаде молба за обявяване на банкрут.


15.Д.Терзиева - вотът е несъстоятелен

Няма риск да загубим парите за изграждането на Западната дъга на околовръстния път в София и за тунелът под Шипка. Това каза министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева в студиото на "Денят започва". По думите й приоритет на министерството са второкласните и третокласните пътища, както и ВиК секторът.

Терзиева смята, че внесеният вот на недоверие за провала в политиката за регионално развитие е несъстоятелен.
16. Орешарски: ще падне забраната за продажба на земя на чужденци

На поредната си среща с представители на граждански и неправителствени организации премиерът Пламен Орешарски определи като възможно, но нереалистично удължаването на мораториума за продажба на земя на чужденци. Необходимостта от създаване на национална стратегия за спасяване на българското село и възможностите за възраждане на селското ни стопанство бяха сред другите акценти в разговора.


17. Протестът тази вечер

За 120 поредна вечер протестиращите срещу кабинета Орешарски се събраха на площад Независимост пред сградата на Министерския съвет и по традиция блокираха движението пред Ларгото. Исканията за оставка и незабавни парламентарни избори огласиха отново триъгълника на властта.

Голяма част от протестиращите носеха личните си карти, окачени на вратовете си. По този начин те показаха отношението си към, по думите им, постоянните полицейски проверки на личните им документи. Протестиращите коментираха и какво се е променило според тях през последните 4 месеца на недоволство от управлението.
18. Реформаторският блок иска ново разглеждане на казуса "Пеевски"

Казусът "Делян Пеевски" може да получи ново развитие. От Реформаторския блок внесоха предложение до президента за тълкувателно питане до Конституционния съд.


Обединението от дясно-центристки партии са предоставили предложението си и на другите институции, които могат да сезират пазителителите на Конституцията - това са председателят на парламента, председателите на върховни съдилища, главният прокурор и омбудсмана.
19.Въоръжен моторист обра 7 хил. лв. за пенсии

Моторист, въоръжен с пистолет и облечен с черни дрехи, обра пощенския клон на софийското село Локорско. Инцидентът, наподобяващ епизод от филмов екшън, се случи тази сутрин. По непотвърдена информация плячката е близо седем хиляди лева. Това са парите за пенсии в селото. Днес в Локорско всички говорят за мистериозния моторист в черно, който с пистолет отмъкна пенсиите на селото.


20. Дълги опашки от камиони по границата с Турция

Опашките от товарни автомобили по границата с Турция, образувани по време на блокадата, постепенно се стопяват. На ГКПП Капитан Андреево колоната от тирове е по-малко от 20 км, а пунктът работи с максимален капацитет. От падането на блокадата вчера през Капитан Андреево са преминали 1200 товарни автомобила. Пунктът работи с пълен капацитет, а обработката на един камион отнема около минута и половина.
21. Жителите на Омуртаг са пети ден без вода

Продължава обявеното късно снощи бедствено положение в Омуртаг. Вече шести ден градът е без вода. Причината са множество аварии по трасето на основния водоизточник Кипилово, който се намира в силно пресечена планинска местност. Ако проблемът не се реши скоро, хората се заканват да протестират и да блокират пътища. Към областната управа е сформиран и кризисен щаб. Заради авариите хората в 8-хилядния град са принудени да се запасяват с вода вече дни наред.


22. Няма пазар за гроздето за вино в района на Сандански

Около 500 тона грозде от сортовете „Широка мелнишка „ и „Руен" в района на санданските села Катунци и Враня стоят по лозовите масиви неубрани. Стопаните не прибират реколтата, защото няма пазар. Стотици семейства от този район разчитат да се изхранват от производството на грозде. Хората от санданското село Катунци не знаят какво да правят с гроздето, което са произвели. Малкото количество, което са набрали, стои пред къщите им.


23. За батериите, космоса и науката

Европейският парламент забрани използването на батерии с кадмий и живак, а целта е да се ограничи вноса чрез батериите на опасните метали. Докладчик на промените в директивата е българският евбродепутат Владко Панайотов.


24.Валери Петров и д-р Милен Врабевски са Европейско граждани на годината

Европейски граждани на годината станаха големият български поет, писател и преводач академик Валери Петров и председателят на Фондация "Българска памет" д-р Милен Врабевски.Двамата бяха номинирани от българските депутати в Европейския парламент. Валери Петров си спечели тази чест заради изключителния му принос към българската култура. Д-р Врабевски също получи номинация като разпространител на европейските ценности сред младите хора в България и Европа. Общо 43 лауреати от 21 държави членки на ЕС ще получат почетен медал тази година.
Изготвил: Тодор Балчев


Каталог: Oporni-R4.mbox
Oporni-R4.mbox -> Информационен бюлетин на пресцентър на нс на бсп акценти от пресата за 20. 06. 2013
Oporni-R4.mbox -> Радост в нс: Извършихме добро дело за енергетиката и за народа
Oporni-R4.mbox -> Информационен бюлетин на пресцентъра на нс на бсп акценти от пресата за 13. 09. 2013
Oporni-R4.mbox -> Информационен бюлетин на пресцентъра на нс на бсп акценти от агенциите до 20. 00 часа 29. 07. 2013 г. Нов ад за депутатите?
Oporni-R4.mbox -> Заседание на Народното събрание. София. В 10. 00 часа започва първото заседание на Министерски съвет с премиер Пламен Орешарски
Oporni-R4.mbox -> Акценти от агенциите до 16. 00 часа 07. 10. 2013 г. Бсп обмисля нова такса за елцентралите
Oporni-R4.mbox -> Информационен бюлетин на пресцентъра на нс на бсп акценти от агенциите до 15. 00 часа 14. 07. 2013 г
Oporni-R4.mbox -> Заседание на Народното събрание
Oporni-R4.mbox -> Програма за рехабилитация на зависими постижения и предизвикателства
Oporni-R4.mbox -> Акценти от агенциите до 20. 00 часа 22. 07. 2013 г. Кабинетът „Орешарски одобри актуализацията на Бюджет 2013


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница