1. Първата стъпка, която ще предприемете за повече пряка демокрация? Как ще намалите дистанцията между вас и вашия работодател (народа)?Дата10.02.2018
Размер22.47 Kb.
#57234
Коалиция Реформаторски блок – БЗНС, ДБГ, ДСБ, НПСД, СДС” – Васко Василев, кандидат за народен представител, девети в листата за област Варна:

1. Първата стъпка, която ще предприемете за повече пряка демокрация? Как ще намалите дистанцията между вас и вашия работодател (народа)?

Според мен повече пряка демокрация означава пряк контакт между хората и техните представители в парламента. Аз съм убеден, че това е работещият модел на взаимодействие. Затова още от първия ден на моето пребиваване в парламента аз ще открия във Варна постоянна приемна, където лично ще се срещам с хората най-малко два пъти седмично. На всеки три месеца ще правя публичен отчет пред варненци за свършеното и несвършеното от мен.


2. Какви мерки ще предприемете за оптимизиране работата на администрацията така, че да се намали бюрократичната тежест? Колко време ще ви отнеме приложението им?

Като представител на законодателния орган единственото действие, което мога да предприема в тази посока, е иницииране на законодателни промени. Тяхното реализиране ще зависи от парламентарното мнозинство. Но аз като народен представител , след обсъждане с НПО и граждани, искам и мога да предложа такива законодателни промени. Мое дълбоко убеждение е, че бюрокрацията в администрацията в България е по-скоро начин на мислене, който с общи усилия трябва да променим.


3. Какви мерки ще приложите за преодоляване изоставането в стандарта на живот и равнището на заплащане във Варна и региона спрямо София и региона?

Мерките, които искам да приложа и в които вярвам, че ще са успешни, се наричат инвестиции. Един народен представител може и трябва да бъде лобист за инвеститорите, решили да вложат в неговия район. Това ще бъде приоритет в моята работа.


4. Кои от правомощията на държавната власт и приходите на държавния бюджет бихте отнели в полза на регионалното развитие и децентрализацията?


Децентрализацията трябва да бъде част от държавната политика през следващите няколко години. Европейската практика и европейския опит са в тази посока. Но моето убеждение е, че това не трябва да бъде еднократен акт, а процес. За да вземем ефективни решения, преди това трябва да направим добър анализ по темата, защото тази тема за съжаление е табу през последните 25 г. По отношение на приходите от държавния бюджет първото, което евидимо с просто око и трябва да бъде направено, е: по-големият процент от данък печалба на местните фирми да остава в местната власт. Трябва да променим философията на събиране и разпределение на приходите от държавния бюджет, за да постигнем резултат в полза на развитието на регионите и общините.
5. Заслужаваше ли Варна да стане културна столица на Европа и защо? В кой културен ресурс на региона трябва да се инвестира повече?
Според мен не заслужаваше. Това, че съм кандидат за народен представител, не ми пречи да направя този лош извод за града ни. Истината е, че през последните няколко години Варна не само не се развива, а върви в отрицателна посока. Не може и няма как по начина, по който изглежда градът ни, да претендира за културна столица на Европа. Няма смисъл сами да се заблуждаваме и излишно да захранваме самочувствието си. На Варна е необходима нова енергия за развитие и аз ще работя за това.
Каталог: sites -> default -> files
files -> Образец №3 справка-декларация
files -> Р е п у б л и к а б ъ л г а р и я
files -> Отчет за разкопките на праисторическото селище в района на вуз до Стара Загора. Аор през 1981 г. ХХVІІ нац конф по археология в Михайловград, 1982
files -> Медии и преход възникване и развитие на централните всекидневници в българия след 1989 година
files -> Окръжен съд – смолян помагало на съдебния заседател
files -> Семинар на тема „Техники за управление на делата" 18 19 юни 2010 г. Хисар, Хотел „Аугуста спа" Приложение
files -> Чинция Бруно Елица Ненчева Директор Изпълнителен директор иче софия бкдмп приложения: програма
files -> 1. По пътя към паметник „1300 години България


Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница