1. Съпруга подава пепелник на мъжа сиДата15.01.2018
Размер93.25 Kb.
#46835

Текст към музикално-картинната серия
Неволни пушачи
Ó Deutscher Verein für Gesundheitspflege e. V. – DVG - Zentralstelle

Senefelderstr. 15 – D-73760 Ostfildern


Редактор: Андреас Мюлер


Неволни пушачи
1. Съпруга подава пепелник на мъжа си
Въздухът, който дишаме е общ. Когато един пушач одимява въздуха наоколо, бива засегнат не само един бял дроб, но в повечето случаи два, три или повече. За другите цигареният дим дори не е желан, те са принудени неволно да го вдишват.
2. Димът бива издишан в лицата на децата
Какво въздействие оказва цигареният дим върху дробовете на пасивния пушач? Възможно ли е да се увреди здравето му и даже да нарасне рискът от рак на белите дробове? Какво е въздействието на дима върху децата?
3. Озаглавителен диапозитив
НЕВОЛНИ ПУШАЧИ – някои от тях искаме да разгледаме отблизо.
( Музика – 6 секунди изчакване)
4. Главен и вторичен поток
При издигащия се във въздуха дим има две величини: главен поток и вторичен поток.
5. Графика на един пушач
Главният поток се всмуква от върха през цигарата в дихателния апарат на пушача, при което тютюнът филтрира малко по-малко катранени частици. Цигареният филтър и устната кухина задържат също така малки количества частици.
6. плюс бeли дробове
Димът преминава през дихателните пътища, където се отлагат по-значителни количества от 4000 химически съединения, или пък те достигат белия дроб. Тук кръвообращението приема токсичната смес, съдържаща отровни газове и химикали, между другото ракастимулиращите субстанции въглеокис, соли на циановодородната киселина и никотин.
7. Жена издишва дима
В зависимост от това дали тази пушачка само пафка или вдишва дълбоко, съответно количество вредни вещества попада в обкръжаващия въздух.
8. Димяща цигара
Същевременно колелца дим се извиват от края на цигарата. Те освобождават нефилтрирани вредните си вещества във вид на вторичен поток във въздуха.

Тази смесица от вторичен и издишан главен поток се вдишва от пушачи и непушачи.


9. Съставни вещества на тютюневия дим
Ето някои от познатите съставки на тютюневия дим, открити в различни проби от главен и вторичен поток. (1) При субстанции като въглеокис, никотин, амоний, бензопирен, както и при твърдите вещества токсичните концентрати във вторичния поток са много по-високи от тези в главния.
10. Непушачка вдишва дима
Пушачи и непушачи са подложени на фаталното въздействие на токсините.
11. Рафинерия
Например въглеокис – високотоксичен газ, свързван обикновено с автомобилните изпарения и с дима от комини и фабрики.
12. “ Максимална допустима концентрация на въглеокис”
Компетентните власти в САЩ са приели за максимална гранична стойност на концентрацията на въглеокис на работното място 50 промилиони за 8 часов работен ден. (2) Тази граница не трябва да се прекрачва. Промилион1, количество частици на 1 милион, е единица за измерване съдържанието на чужд газ например във въздуха в работните помещения.
13. Задимено бюро
В затворени помещения, където се пуши и не се проветрява достатъчно тази граница често бива прекрачвана. (3) Дори в едно добре проветрено помещение съдържанието на въглеокис може да бъде над 9 промилиона (4) – горна граница, валидна за въздуха в градовете.
14. Семейство, забавляващо се с детско влакче
Непушещите мъже, жени и деца, живеещи и работещи в задимена среда са принудени без да искат да вдишват въглеокис и други отровни вещества на цигарения дим.


15. “ Пушачи, изложени на тююнев дим”
Действително съдържанието на въглеокис в кръвта на засегнат непушач може да бъде високо като при пушач, консумиращ от 5 до 10 цигари. Точната концентрация зависи от времето на излагане на дима и количеството му във въздуха.
16. “ Въздействие върху непушачи”
По-нататъшни въздействия върху непушачи са например леко, но трайно ускоряване на пулса и повишаване на кръвното налягане, особено ясно изразено при деца (6), болки в главата, дразнене в носа, гърлото и очите (7), най-вече при носещите лещи.
( Пауза)
17. “ Върху непушачи с... въздействието е още по-вредно”
Съвсем зле са непушачите, с високо кръвно налягане, сърдечни оплаквания, астма, хроничен бронхит или емфизема. Кръвното налягане се повишава още повече, сърдечните оплаквания стават по-чести и по-интензивни. При заболяване на дихателните органи се увеличава трудността при дишане.
18. Пушеща майка с дете
Децата на пушещи родители са особено застрашени. В резултат на постоянното дишане на замърсен въздух те се разболяват често от белодробни възпаления и бронхит. (8)
19. Заболявания на дихателните пътища при деца
Тези болести нарастват с почти 60 процента при един пушещ родител. Ако и двамата родители пушат, цифрата се удвоява. (9)
20. Бебе в инкубатор
Нараства и сериозността на заболяванията на дихателните пътища. Последицата е, че много деца трябва да бъдат лекувани в болница, най-вече онези с ниско тегло при раждане.
21. Дим бива издишан в лицето на една непушачка
Рискът от заболяване е висок също при партньора непушач. Значими изследвания от Гърция (10), Япония (11) и Съединените щати (12) показват, че непушещите съпруги имат по-голям риск да се разболеят от рак на белия дроб, ако са омъжени за пушач.
22. Пушеща жена
В светлината на такива изследвания е наистина жалко, че през изминалите години все повече жени са се превърнали от пасивни в активни пушачки.

23. Войници през Втората световна война
В началото на ХХ век пушенето стана много популярно сред мъжете, особено по време на Първата световна война. Около 1925 година 87 процента от мъжете в САЩ консумираха тютюн под една или друга форма. Половината от тях пушеха цигари. Тази цифра нарастна по време на Втората световна война дотам, че през 1950 повече от две трети от американските мъже пушеха цигари. (13)
24. Пушещи жени 1950
От друга страна по време на Първата световна война пушеха малко жени. След войната картината се промени. (14). 20 – 30 години по-късно жените настигнаха мъжете. Днес тези жени имат подобна здравна картина и смъртност.

25. “ Проблемите на пушачите са свързани с:”
Проблемите на една пушачка са непосредствено свързани с


  • общия брой на изпушените цигари

  • броя на годините, през които е пушила

  • възрастта, когато е започнала да пуши

  • дълбочината на вдишване

  • съдържанието на катран и никотин в цигарата


26. Противозачатъчно хапче
При жени, които вземат противозачатъчни хапчета и същевременно пушат рискът от инфаркт на сърцето нараства десетократно (15), а рискът от мозъчен кръвоизлив даже 22 пъти (16).
27. “ Пушачките умират по-често от рак”
Статистиката показва, че спрямо непушачките при пушачките рискът от смърт вследствие рак на застрашените органи нараства, било то на белите дробове или ларинкса, устната кухина и хранопровода. (17)
28. Възрастна жена запалва цигара
В действителност пушачките са отговорни за обезпокоителното нарастване на заболяванията от рак на белите дробове. През 1984 година в САЩ този рак изпревари рака на гърдата и сега е убиец номер едно при жените. Също и в Германия смъртността, дължаща се на рак на белите дробове при жените нараства много.
( Музика – 6 секунди изчакване)
29. Бременна пуши
В наши дни се говори много за правата на нероденото. Мислили ли сте вече за това, че плодът на пушещата майка е неволен пушач?

30. Майка и плод
Развиващият се плод получава от майката жизненоважни хранителни вещества посредством плацентата и пъпната връв.
31. Пушеща майка и плод
В случай, че майката пуши, смъртта използува пъпната връв. Токсините от тютюневия дим се насочват директно към плода.
32. Следваща снимка на плода
Какво е въздействието на никотина, солите на циановодородната киселина, въглеокиса и ракостимулиращите вещества върху нежната чувствителна тъкан на развиващия се плод? Всички отговори не са още известни, но това което се знае е достатъчно тъжно.
33. “ Телесно тегло при новородени”
Поради по-ниско тегло и по-малки размери бебетата на майки, пушили по време на бременността имат по-лош старт в живота (18). При всички бебета на майки-пушачки теглото е снижено с около 200 грама (19), което е сериозен недостатък при новородените.
34. Бебе в инкубатор
При пушещи бременни се случват по-често преждевременни раждания или бебета, имащи нужда от инкубатор. Колкото повече бременни пушат, толкова повече бебета се раждат с тегло под 5 фунта.
35. Преждевременно родено дете
Пушенето не се отразява единствено на теглото на новороденото, но и на ръста, гръдната обиколка и дори големината на главата (21).
36. Празно детско легло
Нещо по-лошо: пушенето по време на бременността увеличава риска от детска смъртност (22), когато “здраво” бебе умира без видима причина.
37. Майка с новородено
Но има и обнадеждаващи факти. Ако една бременна спре да пуши най-късно в четвъртия месец, вероятността да роди здраво дете с нормално тегло и ръст е голяма.
38. “ Пушенето по време на бременността влияе на...”
Едно британско изследване доказва, че бременна, която пуши удвоява риска от рак при детето. Към това се прибавят смущения в растежа, умственото развитие и поведението във възрастта под16 години.

39. Англия: пушенето при бременните убива 1000 кърмачета годишно
Изследванията показаха, че във Великобритания вследствие на пушенето при майките умират годишно повече от 1000 кърмачета.
40. “ Неволни пушачи”
Нека да обобщим: съществуват четири различни групи неволни пушачи, изложени на вредното въздействие на тютюневия дим. Към тях спадат:


  1. Нероденото дете на пушеща бременна

  2. Деца, чиито родители пушат

  3. Брачният партньор на един пушач

  4. Непушачи, изложени на дима по време на пътуване или на работното място.


41. “ Kyoto School of Medicine”
Медицинският факултет в Киото, Япония, предлага в изследванието си върху пушенето три мерки (26) за защита на непушачите. Цитат:
42. Цитат
“ Членовете на семейството не бива да пушат в къщи в присъствието на деца или други непушачи.”
43. Цитат
“ Пушачите трябва да се въздържат от пушене, когато работят в едно помещение с непушачи.”
44. Цитат
“ Пушенето в обществени заведения като болници, ресторанти, транспортни средства, заседателни зали и по тротоарите, където се намират както пушачи, така и непушачи, трябва да се ограничава доколкото е възможно.”
45. Цитат
Др Стантон Гланц от Изследователския институт за сърцето и кръвообращението на Калифорнийския университетв Сан Франциско твърди (цитат): “ Както се опасява цигарената индустрия, тези прости стъпки ще доведат дотам, че не само на пушенето ще се противодействува и на желаещите да откажат цигарите ще се оказва съдействие, но което е по-важно, разумно постъпващото болшинство, обявило се против пушенето, ще бъде защитавано и възнаградено.” (27)
46. “ Ще бъда свободен! Ще успея!”
Благодарение на взетото решение да откажете цигарите Вие допринасяте за това неродени, деца или възрастни да не станат противно на волята си

47. Озаглавителен диапозитив
НЕВОЛНИ ПУШАЧИ
( Музика – 6 секунди изчакване)

Използувана литература:

1. US Public Health Service, The Health Consequences of Smoking, 1972 и 1975.

2. American Conference of Government Industrial Hygienists: "TLV`s threshold limit values for chemical substances in workroom Air..." В: Journal of Occupational Medicine, Nr. 16 (1), Януари 1974, стр. 39-49.

3. Изследвания цитирани в: Smoking and Health, a Report of the Surgeon G­eneral. U.S. Department of Health, Education and Welfare, Washing­ton, D.C., 1979, Глава11, стр. 7-14.

4. Environmental Protection Agency: "National primary and secondary ambient air quality standards." Във: Federal Register, Nr. 36 (84/Част II), 30. Aприл 1971.

5. Hess,: "Das Problem des „ Passiv-Rauchens“. В: Literatur-Eildienst, Roche 37/1969, стр. 49.

6. Luquette, A. M.; Landiess, C. W.; Merki, D. J.: "Some immediate effects of a smoking environment on children of elementary school age." In: Journal of School Health, Nr. 40 (10), Deкември 1970, стр. 533 536.

7. Weber, A.; Jermini, C.; Grandjean, E.: "Irritating effects on man of air pollution due to cigarette smoke." В: American Journal of Public Health, Nr. 66 (7), Юли1976, стр. 672 676.

8. Smoking and Health, a Report of the Surgeon General, 1979, стр.1-25.

9. Colley, J. R. T. et. al.: "Influence of passive smoking and parental phlegm on pneumonia and bronchitis in early childhood." In: Lancet 2, 2. November 1974, стр. 1031-1034.

10. Trichopoulos, D. et. al.: "Lung cancer and passive smoking." В: Inter­national Journal of Cancer, 27. Януари 1981, стр.1-4.

11. Hirayama, T.: "Non-smoking wives of heavy smokers have a higher risk of lung cancer: A study from Japan." В: British Medical Journal, Nr. 282, Януари 1981, стр.183-185.

12. Miller, G. H.: "Cancer, passive smoking and nonemployed wives." В: The Western Journal of Medicine, Nr. 140, Април 1984, стр. 632-635.

13. Milwaukee Journal: Consolidated Consumer Analysis. 1947-1969 и 1924-1979. Цитирано в: The Health Consequences of Smoking for Wo­men, a Report of the Surgeon General, U.S. Department of Health and Human service, 1983, стр.18.

14. Green, D. E.; Nemzer, D. E.: "Changes in cigarette smoking by wo­men   an analysis, 1966-1970." В: Health Services Reports, Nr. 88 (7), Авг./Септ. 1973, стр. 631-636.

15. Mann, J. I. et al.: "Myocardial infarction in young women with special reference to oral contraceptive practice." В: British Medical Journal, Nr. 2, 3. Май1975, стр. 241-245.

16. Pettiti, D. B.; Wingerd, J.: "Use of oral contraceptives, cigarette smo­king, and risk of subarachnoid haemorrhage." В: Lancet 2, 29. Юли1978, стр. 234-236.

17. The Health Consequences of Smoking for Women, a report of the Surgeon General. U.S. Department of Health and Human Services, 1983, стр.117-124.

18. Пак там, Стр.191.

19. Butler, N. R., Albermann, E. D. (издл): Perinatal Problems. The Second Report of the 1958 British Perinatal Mortality Survey, London. E. and S. Livingstone, LTD., 1969, Стр. 36-84. Цитирано в: Smoking and Health, 1979, стр. 8-19.

20. Meyer, M. B. et al.: "Perinatal events associated with maternal smo­king during pregnancy." В: American Journal of Epidemiology, Nr. 103 (5), 1976, стр. 464-476.

21. McGarry, J.: "Smoking in pregnancy   a 25-year survey." В: Midwives Chronicle and Nursing Notes, Февруари 1983, стр. 51-55.

22. The Health Consequences of Smoking in Women, стр. 225.

23. Пак там, стр.194.

24. McGarry, J., a. a. O.

25. Пак там.

26. Shigeru, Matsukura et al.: "Effects of environmental tobacco smoke on urinary cotinine, excretion in nonsmokers." В: New England Jour­nal of Medicine 311, 27. Септември 1984, стр. 828-832.

27. Glantz, Stanton A.: "What to do because evidence links involuntary (passive) smoking with lung cancer?" В: The Western Journal of Medicine 140, Април 1984, стр. 636-637.1 Parts per million (ppm) =1/1 000 000Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница