1 usd = 7,8 hk$ информация свързана с пътуванеДата25.02.2018
Размер101.07 Kb.
#58670

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ
Официалната парична единица е Хонконгския Долар (HK$), чиято стойност е фиксирана към USD.

1 USD = 7,8 HK$
ИНФОРМАЦИЯ СВЪРЗАНА С ПЪТУВАНЕ
Пътуването ще бъде групово, така че Ви препоръчваме Ви да бъдете на летището най-малко час и половина преди началото на полета. .
Застраховка
Моля, бъдете любезни да си направите комбинирана пътническа застраховка!
Времетраене на полета
Времетраенето на полета, на отиване, след прекачването на европейско летище, е 14-16 часа, а на връщане 7-8 часа.
Багаж
Позволеното безплатно тегло на багаж е 20 кг на човек, за което на летището в Хонконг строго следят. Таксата за багаж над 20 кг е HK$ 100,- за всеки допълнителен килограм багаж.

Преди да отпътувате, моля, проверете дали размерите на ръчния ви багаж отговарят на допустимото. Багаж, който е по-голям от допустимото не се допуска като ръчен багаж на летището в Хонконг.Размер, който се разрешава: 50 см x 30 cм x 18 cм

Тегло: максимум 5-7 кг
Трансфер Летище – Хотел
Трансфера е включен в пакетната цена.

Когато си тръгвате от хотела, един ден преди напускането на хотела на рецепцията трябва да се регистрирате за трансфер хотел-летище. Служителите на хотела ще ви кажат кога тръгват автобусите за летището. Имайте впредвид че трябва да сте на летището 2 часа преди тръгването на полета. Летището се намира на около 30-40 минути път.


ОБЩИ ДАННИ
Хонконг е специален административен район на Китайската Народна Република от 1 юли 1997 година.

Общата площ на Хонконг е 1,078 квадратни километра, има 4 главни района:

 • Остров Хонконг (или Виктория)

 • Kowloon

 • New Territories

 • и 235 съседни острова


Население: 6,8 милиона души


Език: китайски (кантонски диалект), в ресторантите, магазините и хотелите обикновено се говори английски. Шофъорите на такситата говорят слабо английски, затова винаги си носете адреса изписан и на китайски език.
Климат: времето във Хонконг е дъждовно и доста влажно. Температурата е между 17 - 24 градуса, почти всеки ден вали дъжд. Влажността на въздуха е между 80-90%, затова ви препоръчваме облекло от естествен материал. Препоръчваме ви да си носите дъждобран и чадър.
Валута и бакшиш
Кредитни карти (Visa, Mastercard, Eurocard stb.) почти навсякъде се приемат, в по-малките магазини и ресторанти е препоръчително да имате пари на ръка, кеш.
В хотелите и ресторантите освен 10% такса за обслужване е прието да се даде около 5% бакшиш. Там където няма такса за обслужване препоръчваме 10% бакшиш. Такситата обикновено закръглят сумата нагоре до най-близкото цяло число. Внимание! За багажа Ви се начислява допълнителна такса за всеки един багаж (HK$ 5,-/багаж).
Когато пристигнете препоръчваме Ви още на летището да обмените около 100 USD във Хонконгски Долар.
Сигурност
Хонконг е сигурно и безопасно място, дори и през ноща. Въпреки това както във всеки друг голям град по света и тук важи правилото – не взимайте със себе си голяма парична сума на ръка, оставете паспорта и други ценности на съхранение в сейфа на хотела.

Полицаите са много любезни. Тези от тях, които владеят английски, имат под пагоните си червена лента.


За удостоверяване на самоличността Ви е достатъчен някой документ със снимка.
Електричество
200/220 волта, използват се триъгълни, тризъби щепсели. По желание в хотела ще Ви дадат адаптер.
Телефон
Местните обаждания по телефона са безплатни, в телефонните кабинки телефона работи с монети от по HK$ 1,-.

Хотелите обикновено взимат такса за свързване HK$ 4,- и за местните обаждания. Проведените от хотела международни разговори са винаги по-скъпи (IDD), отколкото

ако говорите от телефонна кабинка. За международни разговори можете да си купите фонокарта.
Мобилните телефони обикновено имат роуминг в Хонконг.

Здраве
За да избегнете проблеми със здравето препоръчваме ви да спазвате следните правила:


 • не пийте вода от чешмата, само бутилирана вода

 • по-добре не яжте сурови плодове

 • мийте си ръцете често

 • специални ваксини и имунизации не са необходимиРаботно време
Банки и учреждения понеделник-петък 9.00 – 16.30 събота 9.00 – 12.30

Фирми понеделник-петък 9.00 – 17.30 събота 9.00 – 13.00

Магазини, пазари понеделник-неделя 10.00 – 19.00 дори до полунощ

Транспорт


 • Такси

Червено такси: вървят на Остров Hong Kong и Kowloon

Зелено такси: вървят на New Territories

Синъо такси: вървят на остров Lantau
Превоза с такси не е скъп, началната такса е HK$ 13,-. Тарифата за превозване е HK$ 1.10 на всеки 200 метра. Тарифа за престой е HK$ 1.10 /минута.

Преминаването през тунел (между острова и Kowloon) означава плюс HK$ 20,.
 • Автобус

Автобусите обикновено се движат често, чисти са, имат климатик и са евтини. Таксата се заплаща като пуснете необходимата сума в кутийката до шофъора.
Внимание! Винаги носете със себе си дребни пари, защото шофъорът не може да Ви върне ресто.


 • Трамвай

В трамвая се заплаща фиксирана сума, независимо от изминатото разстояние (HK$ 2,-). Тази сума трябва да пуснете в портмонето до ватмана при слизане от трамвая.
Внимание! Винаги носете със себе си дребни пари, защото ватманът не може да Ви върне ресто.


 • Метро (MTR)

Метрото има 5 линии, които са означени с различни цветове. Спирките на метрото следват често една след друга – това е много удобен и евтин транспорт. Таксата зависи от разстоянието до желаната спирка. На автомата за билети на входа на метрото въведете желаната спирка и след пускането на парите в автомата, той Ви издава магнитна карта, с която можете да пътувате. Ако желаете да слезете на друга спирка, различна от тази която сте отбелязали по-рано, магнитната врата няма да Ви пусне да излезете.


 • Ферибот

Световно известният ферибот Star Ferry свързва остров Хонконг с полуостров Kowloon. Цената в една посока е HK$ 2.20 – на горната палуба, и HK$ 1.70 – на долната.

Движи се често сутрин от 6.30 часа вечер до 23.30 часа, пристанището е до хотела Ви. Заслужава си да пробвате!
 • Карта Октопус

За градския транспорт е много полезно да си вземете така наречена Octopus Card. Тази чип карта може да си купите за HKD 150, от което HKD 100 можете да похарчите за транспорт. Допълнително можете да сложите толкова пари на картата колкото ви е необходимо. Таксите са разумни и не е необходимо да носите със себе си дребни пари.

Другото предимство на картата е, че е платежно средство не само в транспорта, но с нея може платите почти навсякъде (ресторанти, кафенета, магазини и т.н.).Облекло
Голяма част от бизнесмените на Хонконг ще очакват от Вас елегантно бизнес облекло: при мъжете ако е възможно тъмно сако и вратовръзка, при дамите - костюм. Тъй като навсякъде в сградите има климатици, офисите са доста хладни, възможна е дори 10-15 градуса температура, за което е по-добре да се подготвите.

Бизнес обичаи
Размяната на визитни картички е от голямо значение, ето защо Ви препоръчваме да си носите поне 200 броя визитки на английски език.

ТУРИСТИЧЕСКИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ
По-долу изброените по-важни забележителности изброяваме без претенции за изчерпателност – съобразихме се най-вече с ограниченото свободно време, с което разполагате по време на престоя Ви в Хонконг.


 1. Върхът Victoria Peak

Това е най-високата точка на остров Хонконг, от където се открива чудесна гледка към целия град, в случай че въздухът не е прекалено влажен. Тук се намира панорамната кула Victoria, музеят Madame Tussaud, приятни заведения, а ресторантът срещу кулата е много добър (от другата страна на пътя).


Как да стигнете до там:

- с трамвая Peak Tram, който тръгва на всеки 10 минути от Central, зад сградата на St John’s Building на Garden Road No. 33 (цена HK$ 30,-/човек).

- кафявия автобус No. 15C, който тръгва от Star Ferry (пристанището на ферибота при хотела Ви) също ще Ви закара до трамвая Peak Tram.


 1. Заливът Repulse Bay

Repulse Bay се намира в южната част на остров Хонконг, това е един от най-популярните пясъчни плажове в Хонконг. В залива се намира още и Kwun Yam Temple (будистки център), който със своя колорит е освежаващо място на острова. Тази част е елитния квартал на Хонконг, по околните хълмове са накацали стотици луксозни апартаменти и от техните прозорци се открива чудесна гледка към морето.


Как да стигнете до там:

- От Central, с климатичните автобуси No. 6, 6A, 260 които тръгват от площад Exchange Square (заслужава си да седнете от дясната страна на автобуса, заради прекрасната гледка!). Пътят до там е около 30-45 минути.
 1. Пазарът Stanley Market

Заслужава си да свържете разходката до залива Repulse Bay с пазара Stanley Market. Stanley е най-големият туристически пазар в Хонконг (работно време: 10:00 – 18:30), където всеки може да открие нещо интересго за себе си (облекло, коприна, картини, бижута, накити, сувенири).

В селото Stanley се намира и сградата Murray House (построена през 1848), която до 2000-та година се намираше в Central, но заради скъпите цени за недвижими имоти сградата се премести в Stanley, където тя бе отново построена с оригинални тухли. Тук можете да откриете и най-старата сграда във Хонконг Tin Hau Temple (1767).
Как да стигнете до там:

- От Central, с климатичните автобуси No. 6, 6A, 260 които тръгват от площад Exchange Square (заслужава си да седнете от дясната страна на автобуса, заради прекрасната гледка!). Пътят до там е около 30-45 минути.
 1. Булевард Nathan Road

Булевардът Nathan Road е главният булевард на полуостров Kowloon, който е известен с това, че винаги е оживен и пълен с живот. На този булевард ще намерите повечето магазини за електроника и дрехи, модерни хотели и бутици на световно известни марки. Препоръчваме на дамите Ladies’ Market (пазар за дрехи, чанти, бижута и т.н.), Jade Market (бижута jade)!


Как да стигнете до там:

- с тръгващия от съседството на хотела ферибот Star Ferry в посока към Tsim Sha Tsui (пътят е около 5 минути), откъдето се отива пеш или с метро

- Ladies’ Market и Jade Market се намират на спирка Mongkok MTR (метро)

- В хотела можете да се върнете също с ферибот до 23 часа вечерта, трябва да се качите в посока към спирка Wan Chai.
 1. Нощен Пазар - Temple Street Night Market

Известният нощен пазар Temple Street също се намира на полуостров Kowloon. Работното време на пазара е от вечерта 19 до 1 часа след полунощ. Който е любопитен да разбере как изглеждат неповторимите делничните дни в Хонконг, тук ще усети това. Пазарът е пълен с туристи, които непрекъснато се пазарят за цените. Тук можете да откриете какви ли не стоки.


Как да стигнете до там:

- с тръгващия от съседството на хотела ферибот Star Ferry в посока към Tsim Sha Tsui (пътят е около 5 минути), оттам пеша или с метро до спирка Yau Ma Tei, към изход C.
 1. Макао - Macao

Макао, който до 1999 година бе колония на Португалия, напълно се различава от Хонконг. Тук все още цари спокойния колониален живот с така наречените превозни средства „рикша” и множество казина. Ако имате поне половин ден свободно време, задължително посетете Макао (целесъобразно е да посетите Макао следобяд или вечерно време, тъй като осветението на града е много красиво).


По-важните забележителности:

 • Casino Lisboa

 • Largo de Senado (центъра на града)

 • Руините на катедрала St Paul

 • Църква St Dominic (барок, вътре е много красиво)

 • A-Ma Temple (будистки храм)


Как да стигнете до там:

 • Макао се намира на 65 км от Хонконг. На острова се отива с кораб-хвърчатка, пътят е около 1 час + 15-30 минути чакане на опашка пред емиграционното гише. Най-лесно е да хванете едно такси, което ще ви закара от хотела към пристанището на ферибота Macau Ferry (около 40 HK$) и там да се качите на кораба. Корабите тръгват през 15 минути или 30 минути, цената на билета е HK$ 130,-/човек/една посока. Като пристигнете в Макао не трябва да обменяте пари, защото приемат Хонконгския Долар. От пристанището до центъра на града можете да стигнете с автобус No. 3.ВАЖНО! За пътуването е необходим ПАСПОРТ, но от виза няма нужда!


Остров Хонконг
Има една трамвайна линия (Queensway Road), която пресича целия остров посока изток-запад. Линията минава покрай най-известните сгради и площади на Хонконг. Заслужава си за 2 долара да се качите на горния етаж на трамвая и да се повозите в двете посоки, разглеждайки целия Хонконг.
По-известните сгради:

 • Сградата на военните и върховния съд, Admiralty - Supreme Court

 • Площад на статуите, Statue Square

 • Chater Garden

 • Сградата на Китайската Банка (това е най-високата кула в Хонконг, на 72 етажа)

 • Сградата на Hong Kong & Shangai Banking Corp.

 • Citybank Tower

 • Western Market
Каталог: images -> content
content -> Резултати от националния кръг на състезанието по английски език, проведено на 19. 03. 2011 г в гр. Ямбол yletest ниво Flyers Излъчени победители
content -> Резултати от националния кръг на състезанието по английски език, проведено на 19. 03. 2011 г в гр. Ямбол yletest ниво Starters Излъчени победители
content -> Резултати от националния кръг на състезанието по английски език, проведено на 19. 03. 2011 г в гр. Ямбол ниво А2 Pre-intermediate
content -> Европейска столица на културата -2019“ българия формуляр за кандидатстване
content -> Резултати от националния кръг на състезанието по английски език, проведено на 24. 03. 2012 г в гр. София yletest ниво Movers Излъчени победители
content -> Проведено на 28. 03. 2009 г в Соу „Христо Ботев” гр. Враца Излъчени победители
content -> Наредба №8121з-531 от 9 септември 2014 Г. За реда и условията за осъществяване на дейности по осигуряване на пожарна безопасност на обекти и/или поддържане и обслужване на уреди, системи и съоръжения, свързани с пожарната безопасност
content -> Резултати от националния кръг на състезанието по английски език, проведено на 24. 03. 2012 г в гр. София yletest ниво Starters Излъчени победители
content -> Догматична конституция за Църквата Lumen Gentium
content -> Objective proficiency 2nd edition


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница