1. Здравейте, бихте ли се представили накратко за колегите си гълъбовъди – как се казвате, от къде сте, на колко години сте и с какво се занимавате и какво ви е потребителското име в сайта?Дата18.12.2018
Размер39.5 Kb.
#108360
1. Здравейте, бихте ли се представили накратко за колегите си гълъбовъди – как се казвате, от къде сте, на колко години сте и с какво се занимавате и какво ви е потребителското име в сайта?
Казвам се Димитър Магеранов, от Ловеч съм, името ми в сайта е: magerana

На 36 години съм, работя временно в Офис1Суперстор, имам собствен магазин за GSM-и, работя вечер във фитнес залата на баща ми, завършил съм више образование, занимавам се и с дребни далаверки…2. От кога се появи у вас тази страст към гълъбите?
Моята страст към гълъбите се появи като бях на десет години, когато отидох с мой познат да откраднем от местен гълъбар гълъбите му. Оказа се, че ми харесаха като животни и така почнах, после като ме налегна хормона бях спрял за доста време, след като обаче нашите си построиха голяма вила в близка газарска местност “СЛИВЕК” си направих там голям гълъбарник, имах близо около 100 гълъба от различни породи, но аз много харесвам да ги пускам, и нали се сещате за нашия приятел ястреба какво се случи с половината почти, тогава отново спрях да гледам, останалите подарих. НО сега около преди нова година случайно дойдоха едни мангали да ми продадяли, ако искам едни гълъби за 20 лева, че нямали какво да ги правят, оказаха се сатинети от старата линия, взех ги и така вече отново съм на трасето…

3. Към момента какви породи гълъби отглеждате и с колко чифта работите?
Започнах с въпросните сатинети, имам ги още и няма да ги махам, защото са ми първите, закупих си ростовски от мой познат, червени, защото такива ме кефят най-много, местен гълъбар Данчо ми подари млади ростовски сребристи чифт, а също и благоевградски чифт, закупих си от бай Адем от Севлиево чифт червени плевенски, имам и чифт кабаци, които не желая да вадя. Местен гълъбар ми подари по слаби гълъби 10 на брой индианци, унгарски, китайски чайки, и зърнояди, които ще ползвам за храначи, не мисля да работя с гълъбите си с комерсиална цел, ще подарявам на колеги които финансово нямат вазможност да си закупуват от желаната порода, и каквото остава ще го давам на местното ни дружество да се продава и парите за него. В момента даже двете ми двойки са на яйца - ростовските и благоевградските.

4. Бихте ли описали гълъбарника си, или ако са няколко - от какъв тип са, с или без волиери, изложение и прoчие?
Моят гълъбарник представлява цялото таванско помещение на жилищен блок, най-демонстративно на общото събрание на блока им заявих, че ще го почистя и взема да го ползвам за хобито си, то представлява около 240 кв.м, има всички изложения север, юг, изток, запад, така че където им е кеф на гълъбите там ще ги заградя, по клетки, високо е около 2 м и нещо, от всякъде пече слънце, така че ще пропусна с волиерите.

5. Какво мислите за организираните в България от дружествата на гълъбовъдите по райони изложби/пазари, посещавате ли ги редовно, доволен ли сте от организацията им, продавали/купували ли сте гълъби на такива изложби?
Мисля, че е много готино да се организират подобни мероприятия, малка е рекламата на нашия спорт, само не ме кефи, че на тези пазари се продават всякакви пародии на гълъби, мешени зърнояди, като ги вадят такива да си ги ползват за храначи, а не да се продават. Вече съм започнал да посещавам изложбите, където има откакто съм на трасето, няма да пропускам, купувал съм си гълъби от такива пазари, даже сега съм си спазарил нови гълъби.
6. Замисляли ли сте се, приблизително колко ви струва отглеждането на вашите гълъби месечно, в това число почистващи препарати, храни, медикаменти?
Досега съм дал на бензиностанция Лукоил 10 лв. да ида до едно село до Ловеч да ми подарят по един чувал жито, царевица, семки, така ще е и занапред, това не ми е разход, лекарства не им взимам досега никога не ми е умирал гълъб, може би едно време по не е имало болести, засега ще се въздържа от подобни лекарства, ако нещо почнат да се разболяват ще им късам главите, доколкото ги слушам колегите никои почти не си е оправил както трябва гълъбчето, пак за картоните които слагам по пода, тях ми ги дават от големите вериги маркети Била, Пени и другите там.

7. В населеното място, в което живеете колко колеги гълъбовъди имате, поддържате ли контакти с тях, помагате ли си, колегиални ли сте един към друг?
Официално в нашия град няма много истински гълъбовъди, повечето сме за тръпката май, поддържаме контакти, всеки вторник се събираме в едно гнусно заведение Урожай се казва, и там се надлъгваме яко, нали се сещате всеки си казва, че неговото е най-хубаво, сега обсъждаме регистрацията на дружеството.

8. От къде основно купувате и къде продавате гълъбите си?
Приемам подаръци от всеки, купувам си каквото ми харесва от който и да е, не съм на мнение, че тези по известните гълъбари имат най-хубавото, като тяхното е най-хубаво що не го дават него, а си го държат, а и като са такива печени да подаряват бе, това което не им е нужно, ние простосмъртните в този спорт ще го приемем да го развиваме.

9. Четете ли литература, интересувате ли се живо от въпросите свързани с гълъбовъдството?
Чета единствено обявите и гледам галериите на регистриранита гълъбари, каквото ме интересува ще питам, че иначе по книгите пишат какви ли не тъпотии, камо ли не трябва и минети да им правим на тези птици. Пък и редовно трябва да им чистим, от там според мен им идват всичките болести, като гледам и на вещите гълъбари какви са им гълъбарниците, нищо чудно че им мрат пилетата.

10. Какво мислите за информацията, която можете да намерите за гълъби в интернет?
Става като за губене не време, по-подробно се научава всичко с карането.

11. Какво е мнението ви за българския специализиран портал за гълъби GALABITE.com, с какво ви помогна, кое ви харесва и кое не в него?
Кефи ме, това е първият сайт, в който влязох от както се запалих отново да гледам гълъби, намирам всеки гълъбар който ми трябва, ще ме извинява известния на всички гълъбар Митко Сивев, но сайта му е кофти, никога не мога да разбера кой от каде е, нито телефон, нищо, само потрбителско име, добре че е вашия сайт, че по името да открия който ми трябва. Харесвате ми, имате всичко което е нужно.

12. От кои медикаменти и дезинфектанти сте доволни най-много?
Както вече споменах нямам намерение да си бъкам животинките без нужда с ваксини и простотии, чистя им редовно както едно време съм правил и това ще е, повече пространство - имам го 240 кв.м. И така, пък като се наложи, ножа и край, взимам си нови гълъби и туи то… Винаги от най-хубавия има по хубав, нека по-старите гълъбари да го знаят, че като вземат да се запъват туй било супер и не се продавало, ама яко тапотии…

13. Какво е за вас гълъбовъдството описано с три думи?
Почивка от ежедневието.

14. Какъв е вашият съвет към колегите гълъбовъди?
Да не се изхвърлят чак толкова, да не забравят, че тези птици са просто за удоволствие, и не живеят повече от нас.

15. Коя тема свързана с гълъбовъдството ви вълнува най-много – болести, развъждане, селекция и подбор, продажби, разкажете свободно за тънкости в отглеждането на гълъби, които сте разкрили?
Единствената тема, която ме интересува е качествата които трябва да има определена порода, която обаче мен ме интересува, и ако се наложи по проблеми с отглеждането на малки, но пак смятам че двойка която им умират малките не струва, било тя и качествена, имам предвид качествените им уж гълъби на големите гълъбари.

Ще задам въпрос на всички, щом породистите гълъби били най-хубави, как така все имат проблеми, а тъпите диваци нищо им няма, значи май те са най-качевствени, да не забравяме че нашите боклуци идват от тях.
Каталог: interviews
interviews -> 1. Интервю публикувано във вестник „Всичко за жената” в броя от 05. 2004 година
interviews -> 1. Здравейте, бихте ли се представили накратко за колегите си гълъбовъди – как се казвате, от къде сте, на колко години сте и с какво се занимавате и какво ви е потребителското име в сайта?
interviews -> 1. Здравейте, бихте ли се представили накратко за колегите си гълъбовъди – как се казвате, от къде сте, на колко години сте и с какво се занимавате и какво ви е потребителското име в сайта?
interviews -> 1. Здравейте, бихте ли се представили накратко за колегите си гълъбовъди – как се казвате, от къде сте, на колко години сте и с какво се занимавате и какво ви е потребителското име в сайта?
interviews -> 2. От кога се появи у вас тази страст към гълъбите?
interviews -> 2. От кога се появи у вас тази страст към гълъбите?


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница