10 декември 2012 г. Тема: здравеопазванестраница1/5
Дата08.05.2018
Размер0.6 Mb.
  1   2   3   4   5
10 декември 2012 г.


ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕМъжът, лекуван от пиян доктор, умрял от инфаркт
Онкоболният, който почина във Варна, след като пиян доктор му направи инжекции, е умрял от масивен инфаркт на миокарда.

Той го е получил преди 2-3 дни, но тогава близките му не са потърсили лекарска помощ. Бил е и в напреднала фаза на рак.

От окръжната прокуратура чакат заключението на съдебномедицинската експертиза. До този момент за вина на лекаря не може да се говори, твърдят магистратите.

Роднини на починалия обаче са заплашили да се оплачат на консул от екипа на "Спешна помощ" във Варна. На Никулден те повикали линейка около 20 ч. В дома им в кв. "Младост" пристигнал д-р Любомир Ризов. Той прегледал онкоболния мъж и му сложил две инжекции. По настояване на близките го натоварил на носилка, за да го карат в болница. На път за линейката обаче човекът издъхнал.

Семейството вдигнало скандал на лекаря, държало се арогантно и заплашило, че има връзки с консул. После повикало полиция.

Пак по настояване на близките полицаите сложили белезници на лекаря и шофьора и ги задържали за 24 часа.

Вчера късно вечерта д-р Ризов е бил освободен. До понеделник той не е на работа. Води се досъдебно производство за причиняване на смърт поради немарливост.

Д-р Любомир Ризов е на 53 г. и е опитен медик. Дошъл е от спешен център в София преди няколко години. Колегите му са възмутени, че са го карали в районното с белезници като престъпник. Шефовете му в спешния център във Варна очакват от него доклад какво се е случило.ИСКРА СОТИРОВА


Облекчават паркирането пред столичните болници
Нов режим на паркиране пред болниците в центъра на София обмисля Столичната община. Целта е да се облекчат пациентите, които сега може да оставят колите си пред Първа градска болница например само 2 часа, защото тя попада в синя зона. Механизмът ще бъде изработен от кметството и лечебните заведения.

Според шефа на транспортната комисия към СОС Радослав Тошев един от вариантите е за болниците да има служебен абонамент на преференциална цена. „Ако по принцип абонаментът е 600 лв. на месец за едно място в синята зона, то за болниците може да е 5 пъти по-евтин и да е 100-150 лв.", предлага Тошев.

Преди месец кметът на София Йорданка Фандъкова възложи да се провери дали болниците, попадащи в синята зона, може да се прехвърлят в зелената, за да стане паркирането пред тях до 4 часа. „Работим по проблема. Трябва да се изчисти въпросът с контрола върху тези паркоместа, за да може да се гарантира, че на тях ще спират само пациенти", обясни зам.-кметът по транспорта Любомир Христов.

ДАРИНКА ИЛИЕВА


Пиян вилнее в болница, плаши сестра с убийство
24-годишен мъж от Бургас вилня пиян в Спешния център на МБАЛ в града, сипейки закани срещу дежурната на регистратурата и пазача, съобщиха от полицията. Инцидентът станал около 22,50 ч на 7 декември.

Галин Сюлейманоглу влетял в коридора на Спешния център и поискал веднага да бъде прегледан от лекар. След като сестрата на регистрацията му обяснила, че има ред, и го помолила да изчака, мъжът се вбесил и счупил стъклото на регистратурата.

После започнал да сипе обиди и закани за живота на жената. 40-годишният охранител в Спешния център се опитал да озапти пияния, но той изригнал и срещу него.

Въпреки уплахата регистраторката успяла да натисне паникбутона и така подала сигнал за помощ в полицията.

На място пристигнал патрул, който отвел буйстващия мъж в отрезвителя.

ТОНИ ЩИЛИЯНОВА


В четвъртък ще обсъждат връщането на стария режим
На заседанието си в четвъртък здравната комисия в парламента ще обсъжда връщането на стария режим на пушене. При него пo-големите заведения бяха разделени на

зали за пушачи и непушачи, а малките -до 50 кв. метра, можеха да избират дали в тях да се дими, или не. Предложението за отмяна на пълната забрана бе внесено от независимите депутати Стоян Иванов и Кирил Гумнеров.

"Убедена съм, че членовете на ГЕРБ в комисията няма да подкрепят това предложение", коментира преди дни председателката й Даниела Дариткова.

Междувременно от асоциацията на ресторантьорите и хотелиерите обявиха, че обмислят от 15 декември да разрешат пушенето в заведенията на своите членове в знак

и на протест.

От бранша били готови да плащат глоби за нарушението на закона, но да докажат, че оборотът им значително ще се вдигне, ако цигарите са разрешени. Протестът щял да продължи евентуално 15 дни. Ресторантьорите посочват и още един аргумент - отлив на пари от страната, защото много българи правели резервации за празниците в Сърбия, където пушенето по заведенията е разрешено.
Половин година след като цигарите на закрито станаха нелегални
С „ гръцки пепелник” кръчмите борят забраната за пушене

Заведения масово не спазват ограниченията, само 17 глобени за седмица
Половин година след въвеждането на строгата забрана за пушене на закрити обществени места стана ясно, че много от големите и посещавани заведения не спазват строго закона и предпочитат да плащат „данък цигари", както те наричат глобите, вместо да гонят навън клиентите си. В повечето кафенета на бул. "Витоша" в София се пуши без притеснения, споделиха читатели в редакцията на в. "24 часа". Подобна била ситуацията и в големите дискотеки и нощни клубове в центъра на столицата. В Студентски град управителите на заведения били по-склонни да спазват забраната заради силното полицейско присъствие в района.

В ресторанти и барове използват различни трикове, за да не бие на очи пушенето

Някъде дават шампаниери, където да се тръска пепелта, или гасят фасовете в чиниите със салата, а последната мода е т.нар. гръцки пепелник. На клиента дискретно се подава чиния с кубче лед и върху него салфетка. Така хартията се овлажнява и пепелта полепва по нея. В случай на внезапна проверка цигарата може бързо да се угаси в разтопената ледена вода, а миризмата на дим е по-умерена.

Здравните инспектори непрекъснато обикалят местата, където пушенето е забранено,но съставените актове не са много. През последната седмица те са 18, съобщи д-р Софка Добрева, началник на отдел "Контрол на нехранителни обекти"в столичната здравна инспекция. Общо проверките за 7 дни са били 884, като 390 от тях в болници, 7 в учреждения и останалите - в ресторанти, кафенета, барове и хотели. „Имало е две нощни проверки и една съботна. Вторник и сряда целият отдел обикаляше само по хранителни обекти. Не мога да кажа, че забраната не се спазва", допълни д-р Добрева. Последните нощни проверки били в районите „Оборище" и „Подуяне", където обаче

не е открито нито едно нарушение. 17 от 18-те санкционирани са в заведения и само един - във висше учебно заведение.

В София не е имало съпротива или агресия от страна на нарушителите

Все пак на нощните проверки инспекторите ходят придружени от полиция. Единични са случаите, когато има отказ да се подпише констатацията. Обикновено на следващия ден нещата се решавали.

За актовете няма съпротива благодарение на тактиката на инспекторите. Дори в заведението да пушат 20 души, те глобяват само един - управителя или собственика на мястото. Отговорността за спазване на закона пада върху него, аргументира се д-р Добрева. Нямало практика да се глобяват посетителите. Така отпада необходимостта от разправии с понякога подпийналите гости на локала.

"Те са в неговото заведение и управителят е длъжен да организира така нещата, че да се спазват нормативните разпоредби. Както следи за всичко останало, така трябва да гледа и дали някой не пуши в нарушение на забраната. Имаме единични актове на посетители, на готвач или барман", казва още д-р Добрева.

Заловените нарушители не се крият, пушат явно, казват инспекторите. Те признават, че не ходят да надничат под масите дали някой не крие цигарата в шампаниера или друго приспособление. За да се констатира неспазване на закона, човек трябва да бъде хванат на "местопрестъплението", т.е. с цигара в ръка. Инспекторите не могат да глобяват, ако попаднат само на следи от пушене - загасени фасове и пепел. В наредбата е казано, че се забранява тютюнопушенето, затова не можем да се намесим, ако само видим остатъци от цигари, пояснява д-р Добрева.

Така става ясно, че дори простите предпазни мерки от страна на посетителите и стопаните на заведението снижават до минимум риска някой да бъде хванат в нарушение.

В много кръчми използват утвърден и в други страни легален начин за справяне със забраната за пушене - външните маси се ограждат с полиетиленови завеси.

Мястото обаче не бива да е плътно затворено от четири страни,

поясни д-р Добрева. В такива случаи инспекторите имат право да съставят акт. Като спазване на разпоредбите се приема, ако огражденията са отворени отпред или имат пролуки в горната си част, за да се движи въздухът свободно, пояснява експертът.
Борисов: Депутатите ще решат дали да се пуши след 22 часа
Не трябва да се пуши до 22 часа със сигурност, заяви в ефира на Би Ти Ви премиерът Бойко Борисов вчера. След това обаче изрази мнение, че това би могло да става по-късно вечерта, и то в отделни зали. След 22 часа работещите се прибирали вкъщи. Според Борисов би трябвало да може да се пуши и на частни партита, когато те са в цялото заведение. След това обаче добави, че въпросът все пак трябва да се реши в парламента. Самият той излизал на терасата на Министерския съвет да пуши.

Здравното министерство е представило в ,,парламента становище, с което аргументира защо е категорично против връщането на стария режим. Има много причини, но най-сериозната е, че тютюнопушенето води до различни по тежест и вид заболявания, посочи министър Десислава Атанасова. Тя допълни, че като министър на здравеопазването не може да даде подкрепа за отмяна на пълната забрана за пушене на закрито. Желаещите да откажат цигарите могат да получат подкрепа в консултативните кабинети към местната здравна инспекция. Повече информация може да се получи на 0700 10 323, а също и на сайта aznepusha.bg. Там хората ще бъдат запознавани с различни практически техники и методи за отказ от вредния навик.ИЛИЯНА АНГЕЛОВА


Защо незаконно вземат пари от родители на 5-и 6-годишни деца?

Държавата вкара във война общини и майки заради подготвителни групи
Кой трябва да плаща недостигащите пари за хранене на 5- и 6-годишните деца в подготвителните групи, които държавата направи задължителни преди 2 г.?

а) държавата

б) общината

в) родителите

Който и отговор на дадете, все ще има недоволни.

Според Закона за народната просвета и правилника за прилагането му подготвителните групи са задължителни за всички деца на 5 и 6 г. За тях не се плащат такси, защото държавата осигурява единен стандарт в размер на 1652 лв. годишно на дете

По-голямата част от общините в България обаче тихомълком са пренебрегнали разпоредбата и събират такса от родителите. Тя варира от 0,68 лв. на ден в Шумен до 3 лв. в София.

Обяснението е, че парите, които държавата дава, не достигат. Най-вече за децата, които учат целодневно, имат включени обяд, закуски, харчат ток, вода, отопление, за тях се грижат и ги възпитават педагози. При всички случаи недомислица в закона или недостатъчните пари ощетяват родителите. Защото, от една страна, държавата ги задължава да дават децата си в подготвителни групи. А от друга -общините им събират пари, че изпълняват това задължение. Дебатът за това дали общините

незаконно събират такси, тлее от 2 г.

Голямата социална идея, вложена в решението подготвителните групи да станат задължителни, е да подготви невръстните за предстоящите школски години. По-тънкото намерение на образователните началници пък беше да се обхванат и интегрират малцинствените групи в училищните редици.

На 5 октомври 2010 г. влязоха в сила поправки, 43-ите поред от 1991 г. насам, на Закона за народната просвета, както и на правилника за неговото прилагане. Според тях родителите не заплащат такса за обучение в тези групи.

Практиката обаче показва друго. Масово общинските съвети са приели предложенията на кметовете да се вземат и такси от родителите на тези деца. Проверка на „24 часа" изясни, че в по-голямата част на страната такси се събират. Подходът е различен. Някои вземат кръгла сума, други са разбили месеца по дни може би за да не бие на очи общият размер.

Най-малка се оказа таксата в Шумен - 15 лв. на месец

В столицата е 60 лв., в Пловдив - 50, в Бургас - 46, в Търново - 25, в Горна Оряховица - 34, във Велики Преслав - 30, в Поморие - 30 лв. В Търговище таксата е 1,40 лв. на ден за децата в града и по 1 лв. на ден в селата. В Попово на ден вземат по 0,40 лв. В наредбата им е записано, че това става само „ако не са осигурени пари за закуска

по национална програма. В Разград са обвързали сумата с минималната работна заплата - за първо дете по 15% от МРЗ в градските градини и по 13% в селските и съответно по 12% за първо и 10% за второ дете. Третото дете в семейството не плаща нищо в града.

В Стара Загора специално са уточнили, че при полудневна предучилищна подготовка без закуска и обяд няма дневна такса. Не е ясно как едни общини успяват да хранят децата за 0,68 лв. при 22 работни дни като в Шумен, а на други им трябват 4 пъти повече - 2,77 лв. на ден в София.

Има й общини, които не събират никаква такса. И то точно с аргумента, че законът не го позволява. Така е в големите Русе и Кърджали и в малките шуменски Каолиново, Венец, Каспичан, Смядово, Никола Козлево, Върбица, Хи-трино.

Не е ясно как едни успяват, без да събират допълнителни пари, а други - не.

Ясно е едно - че е незаконно

Или поне в този смисъл са 2 решения на административните съдилища в Шумен и Разград точно по този повод (виж карето).

В края на септември 2012 г. омбудсманът на Шумен Иван Капралов получава 2 жалби по интернет. Двама родители го питат законна ли е таксата, която Шумен събира.

Той иска тълкувание от Регионалния инспекторат по образование. Отговарят му, че има очевидна колизия между закона и таксите. През октомври Капралов се произнесе, че таксите са незаконни, и предложи на местните законотворци да ги отменят.

Това становище на омбудсмана отприщи обществен дебат. Той е актуален за цялата страна, защото върви обсъждане дали периодът на подготвителните групи да не обхваща и 4-годишните. Защото е записано в Лисабонската стратегия от 2000 г. Преди да се приеме решението, трябва да е ясно кой плаща.

Защото сега в чл. 20 на закона за просветата е въведена задължителната предучилищната подготовка на децата 2 г. преди да станат първолаци. Но не по-рано от годината, в която детето навършва 5 г.

Втората алинея на същия член разпорежда предучилищна подготовка да: „се осъществява в подготвителни групи в детски градини или в училищата, като

родителите и настойниците не заплащат такса за обучението".

Да, за обучението ние не събираме нито стотинка, контрират от общините. Таксите, където ги има, са за храна, отглеждане, възпитание, издръжка според разни формулировки. Защото в закона никъде не пише кой ще плаща за храната на децата. Според шуменския омбудсман, юрист по образование, това обаче не е така.

„Третата алинея в чл. 20 от закона конкретизира изискванията за задължителната предучилищна подготовка, като посочва, че в нея влизат осигуряването

на среда и учители, столово хранене в целодневната форма и транспорт.

Той е категоричен, че законодателят достатъчно ясно е дефинирал, че от родителите и настойниците не се заплаща такса. Капралов смята, че допълнителни аргументи за тази теза идват и от чл. 30 от Правилника за прилагане на закона. Текстът посочва и изключения. Като първо изключение от общата възможност за събиране на такси от родителите е разписано, че „не се заплащат такси за подготовката на децата за училище 1 г. преди постъпването им в първи клас". Което в България е възможно, когато детето навърши 6 или 7 г.

Разделянето на дейността в подготвителните групи на „обучение" и „хранене" изглежда логично на фона на отънелите в кризата общински бюджети. В Шумен зам.-кметът по образованието Живка Тонева обясни, че чрез въвеждането на такса от 15 лв. общината пълни недостига за издръжката на дете.

Тя смята, че единните разходни стандарти за дете от бюджета осигуряват 1652 лв. годишно. Това е с 224 лв. повече от стандарта за 3- и 4-годишните - 1428 лв.

„Това са средства, които предимно подпомагат издръжката в частта хранене и консумативи, но покриват разходите за храна за 112 присъствени дни. Задължителните за посещения дни в подготвителните групи от 15 септември до 31 май са общо 174. Така недостигът за издръжка на дете за останалите 62 дни се осигурява от общинския бюджет", обясни Тонева.

Според нея финансовият товар се увеличава и с влизането в сила на Наредба №6 на МЗ за здравословното хранене на децата от 3 до 7 г. и от Наредба №9 на МЗХП за изисквания към безопасността и качеството на храните в детските заведения и училищата. При среднодневна посещаемост от 2300 деца в детските градини в Шумен годишната издръжка на дете стига до 2605 лв. Единният разходен стандарт за годишна издръжка на дете на възраст от 5 и 6 г. в целодневна подготвителна група към детските градини е 1652 лв.,т.е. 63,42% от нужната сума. Разликата от 36,58% поема общинският бюджет.

„Ако не събираме от родителите, 400 хил. лв. от бюджета ни са доста пари. Иначе не оспорвам, че законът го отрича", казва и финансовият зам.-кмет на Шумен Александър Генчев.

„Наясно съм, че общините имат проблеми с финансирането на тази дейност. Определянето на такса обаче нарушава правата на гражданите и предлагам да бъдат отменени", настоява общественият посредник Иван Капралов.

На 30 ноември предложението му бе гледано от общинския съвет. След продължителен дебат и мнения съветниците не взеха решение. Ново заседание ще има през декември. Таксите обаче се събират.

„Незаконно, но целесъобразно, родителите да ни разберат", беше мнението на местните законотворци. Той е писал писмо до националния обмудсман Константин Пенчев.

Докато се вземе решение, родителите могат или да си мълчат, за да бъде гарантирано място на детето им в градината. Бунтарите също имат 2 варианта - да заведат дело в Административния съд или да не плащат таксата. Тогава общината или ще поеме борча, или ще си търси парите чрез съда. В този случай ще лъсне кой крив и кой прав.

И в кръга на шегата - ако имате дете в подготвителна група, отидете за 2 г. да живете я в Кърджали, я в Смядово, където такса няма.ВЕНЦИ ВЕНКОВ


Решават днес за наказание наказание на пияния лекар във Варна

Колегите му: Защо не арестуват с белезници всеки почерпен
Д-р Любомир Ризов от „Спешна помощ" във Варна ще даде своя рапорт и обяснения пред шефовете си днес. След това те ще решат какво да е наказанието му.

53-годишният медик сложил 2 инжекции на онкоболен и след тях човекът починал При проверка с дрегер станало ясно, че лекарят е с 1,7 промила алкохол. Той е дал и материал за кръвна проба, която по-точно да определи концентрацията на алкохол.

Инцидентът навръх Никулден накара роднини на починалия и колеги на провинилия се лекар да настръхнат. От варненската полиция разгласиха името на провинилия се медик, преди да е доказана вината му.

„Чакам да чуя обясненията на колегата. Дала съм показания в Трето РПУ във Варна. Но нито съм виждала изследване за алкохолна проба, нито имам документи по случая. Говорих с д-р Ризов по телефона. Той не беше на работа в събота и неделя и е много изтормозен след случая. До този момент за мен неговото провинение остава, че е бил на работа в нетрезво състояние", казва д-р Антоанета Касабова, зам.-началник на „Спешна помощ" във Варна.

Тя е категорична, че лекарят не е употребявал алкохол на работното място нито в този ден, нито преди това. Смяната му е започнала в 19 ч, а той е бил на адреса в кв. „Младост" около 20,10 ч.

Никой от 7-те дежурни екипа в здравната служба не пожела да бъде сниман или да излезе с името си пред вестника. Медиците обаче са възмутени защо лекар е бил задържан по този начин - с белезници.

Може и да е пил на работа, но трябва ли затова да се арестува, питат те. Според тях наказанието, което отговаря на случая, е временно отстраняване на работа до доказване на вината

Колегите на д-р Ризов го описват като отзивчив, точен и неконфликтен човек. Лекува хората с желание и досега не са го виждали нетрезвен на работа. Той е работил в „Спешна помощ" в София и преди няколко години се премества във Варна.

Дежурни от диспечерската служба са чули голяма част от репликите и крясъците в онази вечер.

Линейка са повикали съпругата, дъщерята и синът на Румен Колев. 55-годишният пациент е бивш военен. Той е бил в напреднал стадий на рак на дебелото черво. Въпреки това е ходел до последно на работа в застрахователна компания. Имал е сериозни проблеми със сърцето, поставен му е пейсмейкър. Децата му пристигнали от Германия, където живеят, за да бъдат заедно на Коледа.

Около 5 декември обаче състоянието на Румен се влошило. Близките потърсили съвет и почетният консул на Германия във Варна Недялко Неделчев им казал, че могат да настанят Колев в болница, но трябва първо да повикат „Бърза помощ".

Линейката пристига 10-ина минути след обаждането. Д-р Любомир Ризов преглежда пациента и му поставя 2 инжекции.

Какво точно е имало в ампулите, знаят тесен кръг медици и разследващи

Болният агонизира и в носилката по стълбите умира. Близките вдигат скандал на лекаря и настояват Колев да бъде откаран в болница. Медикът им обяснява, че няма смисъл, и те започват да го обиждат и да го заплашват с консула.

Роднините викат полиция и настояват д-р Ризов да бъде задържан. Казват,

че той е видимо пиян, и настояват да се направи проба за алкохол. Дрегерът показва 1,7 промила. Лекарят е задържан за 24 часа в полицията, разследва се за причиняване на смърт поради немарливо изпълнение на служебните задължения.

Близките на Румен Колев го изпратиха със скромен ритуал на Старите гробища във Варна. Тялото му ще бъде кремирано в София. Урната с праха ще бъде върната във Варна.

Роднините не желаят на да разкажат или да коментират какво се е случило. Съдебните медици в болница „Св. Анна" са готови с изводите от аутопсията. Според нея

Колев е починал от остър инфаркт на миокарда

Получил го 2-3 дни по-рано, но не е търсена лекарска помощ и не е постъпвал в болница.

Патоанатомите казват, че не знаят какви инжекции е поставил д-р Ризов. Ампулите и спринцовките са иззети от полицията.

„Причината за смъртта и действията на лекаря са обект на експертизи. Съдебномедицинската ще покаже дали лекарят е виновен за кончината на пациента", каза Радослав Лазаров, говорител на окръжната прокуратура. Той подчертава, че докато не е готова съдебномедицинската експертиза, не може да се говори за вина на лекаря или за повдигане на обвинения. Води се предварително производство по чл. 123 от НК.

От Районната здравна инспекция също очакват заключенията на прокуратурата, за да предприемат проверка.

Ръководството на „Спешна помощ" е притеснено от инцидента. Службата страда от системен недостиг на лекари. Спешните медици в момента са на възраст над 50 г. Има специалисти дори в пенсионна възраст. Младите идват за по 2-3 месеца и като видят условията на труд, си заминават. За колегите на Любомир Ризов е недопустимо да се идва на работа почерпен, но не е редно лекарят да бъде обявен за виновен преди края на разследването.

Никой от седемте дежурни екипа на „Спешна помощ" във Варна не пожела да излезе с лицето си пред вестника.
Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3   4   5
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница