10 март 2011 г. Тема: здравеопазванестраница1/4
Дата02.02.2018
Размер0.56 Mb.
  1   2   3   4
10 март 2011 г.


ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕЛекари подценяват случаи, умират деца
Диана ТЕНЧЕВА

Тридесет и една лекарски грешки хваща само за година Изпълнителната агенция “Медицински одит”, по-позната сред пациентите като медицинската ДАНС. Над една трета от тях са завършили със смърт. За жалост в повечето случаи жертвите са деца. А според черния доклад става въпрос за сериозно подценяване на ситуациите. Такъв е случаят с малката Анастасия (на 2 г.), починала в 7-а поликлиника в София. Бърза помощ пристига за малката, когато тя вече не е дишала. Джипито е трябвало по-рано да я прати на специалист.

Жертви на лекарски грешки са още 4 деца - Гери (4 г.) от София, която почина заради усложнения след операция на сливици, Даниел Донев (2 г.) от Варна, опериран заради рядка аномалия на тънките черва, и Александра Дюлгерова (1 г.), отишла си заради остър ларингит. Починало е и дете от Каварна, на което лекарите дали антибиотик. А то било алергично.

Три от случаите са за деца, долекувани в пловдивската университетска болница “Св. Георги”.

При 7-годишно момченце с тежък енцефалит “докторите са използвали всички възможни терапевтични възможности, но то е починало”, казаха инспектори, уточнявайки, че все пак детето е било лекувано продължително време. Родителите обаче са отказали аутопсия и затова няма как да се постави окончателната диагноза. “По отношение на терапията не са открити сериозни пропуски, но все още обсъждаме оценката и диференциалната диагноза. Затова ще поканим външен консултант, който да прецени целесъобразността на направеното лечение”, разясниха от агенцията.

Момиченце на годинка и седем месеца пък било транспортирано от Сливен в “Св. Георги”. Детето било с тежко възпалително заболяване плевропневмония. Три дни малката пациентка лежала в сливенската болница. Там я поставили на тройна антибиотична терапия. Сред консултации и по желанието на родителите момиченцето било откарано в Пловдив заради усложнения. Детето било прието в реанимация. За съжаление се стигнало до тежко усложнение - т. нар. пиопневмоторакс (наличие на гной в плевралната кухина). Той се установява чрез специално изследване. Детето е починало.

“Жалбата на родителите до нас е насочена към поведението на лекарите в Сливен. Колегите там обаче са направили всичко според възможностите си. Проблемът е, че момиченцето дълго време (7 дни) е лекувано при общопрактикуващия лекар, без той да овладее положението”, категорични са от медицинската ДАНС.

“Доста трябва да се поработи върху организацията на действие на общопрактикуващите лекари и педиатрите в извънболничната помощ. Но не само да се помисли как да се стиковат, а и за тяхната следдипломна квалификация”, смятат докторите от “Медицински одит”.

В черния списък на жертвите на лекарски грешки е и 32-годишен мъж. Той отива в болницата в Карлово с ясни симптоми - получил е инфаркт. Но е приет от млада лекарка без специалност. Тъй като инцидентът се случва в почивен ден, няма квалифициран кардиолог, под чието наблюдение трябва да работи докторката без специалност. Тя подценява състоянието на мъжа. Не го изпраща за инвазивно лечение (за поставяне на стент) и той умира.

“Освен подценяването на случая и че докторката не е работила под ръководството на квалифициран специалист, тя не е спазила и указанията! Според тях при доказан инфаркт пациентът незабавно трябва да се изпрати в звено за инвазивна диагностика и лечение”, обясни доц. Златица Петрова, шеф на медицинската ДАНС.

Лекарката обаче е оставила пациента в лечебното заведение, което не е в състояние да окаже качествена помощ. И мъжът умира, разказаха от медицинската ДАНС.

При проверката по случая (човекът е починал през януари т. г., а инспекцията приключи миналата седмица), инспекторите описват поредица от грешки - организационни и лечебни. За смъртта на младия мъж лекарката и ръководството на лечебното заведение ще бъдат наказани с парична санкция.

Медицинската ДАНС е описала и още двама мъже, починали от нелекуван инфаркт. Единият бил пратен с диагноза “дискова херния” у дома. Отишла си е и жена, която без нужда е била оперирана от аневризма.

Мъж на 32 г. става жертва на нелекуван инфаркт

Още разследват смъртта на 7-годишно момченце

Анастасия и Гери също са в черния доклад


Наказанията са до 2000 лв.
Наказанието за първа лекарска грешка в кариерата на доктор, независимо колко тежка е тя, е санкция от 500 до 2000 лв. При повторна некомпетентност и оказване на некачествено лечение глобата се увеличава с още 2000 лв. Това важи за санкциите, налагани от медицинската ДАНС. По-солени са тези за юридическите лица, когато става дума за грешка в управлението или неспазване на правилника на лечебното заведение. „Не смятаме, че този санкциониращ режим може да има някакъв дисциплиниращ ефект, а да покаже, че са установени грешките. Че лекарите и целият медицински персонал могат да си направят изводите, дори да си окажат методологична помощ и да променят организацията си", коментираха от агенцията. Инспекторите й открили, че там, където те са установили отклонения или проблеми, предписаните препоръки се спазвали и нарушенията се отстранявали в 90% от случаите (когато зависело от лечебното заведение). Предложенията за отнемане на лекарски права заради грешки се правят от регионалните здравни инспекции (бивши ХЕИ) . А за да влезе в сила наказанието, то трябва да се подпише от здравния министър. Агенцията „Медицински одит" разполага с дълъг списък от доказани специалисти, предложени от самите научни дружества и националните консултанти, за да се произнасят по спорни казуси. Когато се търси мнението на експертите, се питат само тези, които нямат връзка с проблемната болница или случай. „Идеята е да са безпристрастни и консултацията се прави анонимно -не се посочват лечебното заведение, клиниката, лекуващият екип, а само данните за пациента", добавиха от агенцията.


Докторите бъркат, защото учат от интернет
Доц. Златица Петрова е директор на Изпълнителната агенция „Медицински одит":

- В доста от случаите на лекарска небрежност сте открили недооценяване на положението на болния. Защо така, доц. Петрова?

- Заради пропуски в квалификацията, в обучението, в следдипломното доу-съвършенстване.

- А какво е наказанието, когато е било подценено състоянието на пациента?

- Вие, журналистите, често питате за санкциите. Ами те са от 500 до 2000 лв., както ви казах. Вижте, не е важно наказанието, ние ще го наложим. Важното е, че трябва да се промени системата. Трябва да се осигури стройна организация за следдипломна квалификация, да се възстанови методологичната помощ. За съжаление се забелязва и доста сериозна липса на квалифицирани кадри. Това се дължи, от една страна, на изтичането им зад граница, а от друга - че след завършването просто не се създават условия за повишаване на квалификацията. Да не забравяме и напрежението, в което се трудят българските лекари. Всичко това оказва влияние върху качеството на лечението. Пак ще се върна на методологичната помощ - ами тя е съвсем забравена. А преди време по-сложните случаи се разискваха на медицински съвети, на колегиуми... Тава са все известни неща, но забравени.

- Българският лекар чете ли достатъчно за новостите в своята специалност?

- Проблемът е, че само една част от лекарите чете. Става дума за тези, които открай време се интересуват от новостите в медицината. Тези, които се стремят към подобряване на квалификацията. Аз обаче смятам следното - медицина по интернет не се учи. Държа да кажа, че това е мое дълбоко убеждение и лично мнение. Медицината се учи при леглото на болния, с доверие между пациента и лекаря, с колегите, защото е екипна специалност. За съжаление в последните месеци се наблюдава индивидуализиране. Стремежът на докторите е сами да се справят с конкретния случай.

- Как си го обяснявате?- Не се наемам да го коментирам, но се забелязва тази тенденция. Не се прави диференциална диагноза, не се използват възможностите на по-опитните и професионално подготвени колеги. Именно по тази причина се е стигнало до случаи като този в Карлово (виж горе) и др. Затова смятам,че въпросът не е само да четеш, а и да се организират научни форуми, да се обменя информация, казусите да се анализират... Едно време примерно имаше толкова патоанатомични срещи между патоанатомите и лекуващите лекари.


Пик на жалби за два месеца - колкото за половин година

8,5% от проверените сигнали са за докторска небрежност
Медицинската ДАНС заработи в средата на февруари м. г. и до края на 2010-а подадените жалби на пострадали от системата българи стигнаха 553. А само през първите 2 месеца на тази година те вече са 300. Най-голям процент от жалбите през 2010-а (виж таблицата) са срещу лошо качество на лечение. Инспекторите успяха да проверят 90% от тях. И така хванаха 31 лекарски грешки. Това означава, че при извършените проверки в 8,5% от случаите е доказана докторска небрежност, обясниха от медицинската ДАНС. Според последните данни на „Евробарометър" за 2009 г. и 2010 г. (изследването се провежда във всички страни от ЕС и 3 кандидат-членки) в 8% до 12% от случаите на приети в болница пациенти се наблюдават нежелани инциденти. Или по-просто казано - лекарски грешки. Установеният при нас процент от 8,5 на сто обаче важи само за проверените случаи, а не за всички хора в болница, подчертаха инспекторите от Изпълнителната агенция „Медицински одит". България засега не може да излезе със статистика като в ЕС, защото лечебните заведения не подават информация за преминалите болни, за усложнения и смъртността сред тях. От началото на тази година наистина се наблюдава пик на жалбите срещу качеството на медицинската помощ, добавиха още от „Медицински одит". Този факт се дължи на популярността на агенция, на положителното отношение към нея и явно хората виждат в нас институция, която откликва при проблеми, коментираха вчера от агенцията „Медицински одит". Обяснение за повечето жалби се крие в по-будната съвест на гражданите, които виждат, че има смисъл да си търсят правата си, коментира д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация. За една от най-фрапантните лекарски грешки през тази година съобщи в. „Труд". Хирурзи от „Пирогов" погрешка оперираха лявата, а не дясната ръка на момиченце на годинка от Пловдив. Бащата и майката на Виктория с ужас видели, че на излизане от операционната докторите са „рязали здравото и розово пръстче на детето, а не с белезите и посиненото!" „Установихме натрупване на организационни грешки, които водят до лекарска. Т.е. погрешно е отразена нуждата от операция на ръка, опериращият лекар не е погледнал детето, преди да вземе скалпела, липсвал е контрол от ръководството на клиниката", казаха от агенцията „Медицински одит". Наказания вече са наложени на д-р Даниела Паскалева, приела детето и объркала документите, като посочила за операция лявата, а не дясната ръка. Санкция ще има и за опериралата детето доц. Павка Тричкова, която е и шеф на клиниката.


Изследват здрави хора
Куп нарушения откри медицинската ДАНС м. г. в болници с инвазивни кардиологии. Инспекторите установиха, че лекари не спазват медицински стандарти. В Европа през един ангиографски апарат (с който се извършва диагностиката и безкръвното лечението на инфаркт) дневно минават средно 8 пациенти. У нас в някои лечебни заведения техният брой стига 24. Т.е. по 1 на всеки час, и то денонощно, което не позволява да се извършва задължителната хигиена на работа. Освен че се нарушават стандарти и правила за безопасност. Доста от изследваните безкръвно пациенти нямали значими стеснявания на съдовете. Средният процент на тези болни в Европа е 25-35%, а при нас стига 85, с което се е източвала касата. А тя намали цените на пътеки за лечение на инфаркт, по които се приемат болни, а не за диагностиката, където повечето са здрави xopa.


Имаме най-високата смъртност в ЕС
България е с най-висока смъртност в Европейския съюз. Този показа проучване на „Барометър България", предаде „Медиапул". Социологическата агенция се позовава на данни на НСИ и Евростат, а изследването обхваща периода от 2004-та до 2009 г. Смъртността у нас през този период е от 14 до 15 на 1000 души при средна стойност за ЕС - 9,7 на хиляда. Най-ниска тя е в Кипър и Ирландия. Много сериозен е проблемът с детската смъртност. През 2004-а тя е била 11,6 на хиляда, а през 2009-а пада на 9 на хиляда. През последните години у нас нараства и броят на ражданията от малолетни (10-14 г.) и непълнолетни (15-19 г.) момичета.


Дават средства за здраве от конфискувани „прани" пари
Ивайло КРАЧУНОВ

„Създаването на междуведомствен съвет с участието на всички основни институции за по-ефективното противодействие на прането на пари." Това е една от ключовите мерки, залегнали в изработената с участието на представители на ВКП, ДАНС и фондация „РискМониторинг" стратегия за противодействие на прането, на пари. Тя бе представена в Министерския съвет. Идеята е новата структура да получава информация от бизнеса за областите, където най-лесно става прането на пари, да анализира възможностите за превенция и да предлага законодателни промени. Предвижда се във фонда да постъпват средства от престъпни богатства, отнетите от комисията „Кушлев", както и от осъдителни присъди срещу „перачите". Предлага се част от конфискуваните финанси да се дават за здравеопазване, образование и подпомагане на жертвите от наркотрафик. Обвинителката от ВКП Ваня Несторова предложи да се създаде единен регистър на банковите сметки, който да се управлява от БНБ. Така щяла да се направи база данни, която да подпомага разкриването на процеса. „Стратегия за национална сигурност дава възможност за реализиране на последващи стратегии, като тази за противодействието на изпирането на пари", заяви вътрешният министър Цветан Цветанов. Вицепремиерът благодари на Държавния департамент на САЩ и на посланик Джейм Уорлик за тяхната подкрепа за реализирането на добри; практики в тази посока. Вчера стана ясно, че за 2010 г. в страната са били постановени общо 21 присъди за пране на пари. Най-много средства се влагали в трафик на хора и сводничество, а най-малко - от авто-кражби и контрабанда. От влезлите в сила присъди по Закона за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност, за м. г. в хазната са постъпили 6 798 434 лв.
Вадим акт за раждане по електронен път
Регистърът на населението да се поддържа само в електронен вид, а актовете за гражданско състояние да имат електронен еквивалент и въз основа на тях да се издават документи. Това предвиждат поправки в Закона за гражданската регистрация, които кабинетът прие на редовното си заседание. Електронният вариант на регистъра ще облекчи изключително много обслужването на хората, мотивираха се министрите. Така например, ако ни е необходим документ за раждане, за граждански брак или смърт няма да има нужда да се пътува до други населени места. Той ще може да се издава от всяка община. В разпоредбите на закона се създават нови текстове, които предвиждат заличаване на фиктивните адресни регистрации по настоящ адрес


Разследват за 4-то бебе докторите в Горна Оряховица
Веселина АНГЕЛОВА

Окръжната прокуратура в Търново разследва още два случая на мъртви бебета от болницата в Горна Оряховица. Това съобщиха вчера наблюдаващи прокурори . Така срещу медици от железничарския град са възбудени вече 4 дела за смъртта на 3 пеленачета и на една родилка. Възобновено е старо разследване за бебе на 2 дни, починало в болницата в Търново, но родено в горнооряховското АГ отделение. Малкият Божидар Трифонов проплакал на 5 януари 2009 г. с тегло 3,5 кг. След ден дежурната сестра забелязала, че диша тежко. Прехвърлили го в търновската болница, която има модерна апаратура, но той издъхнал. Аутопсията установила, че имал пневмония. Окръжният съд е отменил тия дни постановлението на Окръжната прокуратура, с което по-рано са били оневинени медиците. Има проверка и за смъртта на 4-месечно бебе от горнооряховското с. Първомайци. През октомври 2009 г. малката Ивайла Иванова била приета в горнооряховската болница с бронхопневмония. Тя останала 7 дни, но 20 часа след като била изписана, издъхнала. И по този случай ще се правят експертни анализи. Неволите в горнооряховската болница започнаха от 1 декември м.г, след като гръмна скандалът с мъртвото бебе на 17-годишна- та Боряна Георгиева. Медиците Димитър Сотиров, Стефан Лазаров, Катя Гецова и Михаил Милатович бяха арестувани, понеже бяха подслушвани по неизвестни причини и чути да споменават бебе във фризер. Петорна експертиза доказа, че момченцето е мъртвородено. Медиците не бяха обвинени. После срещу тях повдигнаха обвинение за „Бебе -2". Синът на Стела Добрева от Дебелец се родил недоносен на 1 юли 2009 г. и малко след това починал. Разшумя се и за умряла родилка. А ВСС започва проверка срещу прокурори от Търново по сигнал на екедепутата Минчо Спасов за огласените СРС-та на докторите. „По образуваните дела срещу лекари няма тенденциозност. Спазили сме закона", обяви говорителят на Окръжната прокуратура в Търново Румяна Ирманова.
Искам да съм куче във Виена
Иван ДИМОВ

Ромео е куче на 4 години и живее във Виена. Държи се добре и с деца, и в компанията на други четириноги. Не буйства, когато пътува на задната седалка в автомобил. Единственият му проблем е, че мрази да го бъркат с котка. А това се случва често, защото Ромео е кръстоска между немска овчарка и чау-чау. Стопанинът му го е зарязал, както се казва, като куче. Но Ромео е намерил нова квартира в приюта за животни на Виена, където има апартамент с подово отопление и топла храна от специален готвач. Дори никой да не го осинови, животът му е гарантиран до дълбока старост. Така е, защото кметството на австрийската столица и десетки безименни дарители заливат със средства животинската институция. Е, на Ромео му липсва само една Жулиета, но кой знае - животът е пред него. Когато едно куче попадне във виенския приют, първите 30 дни негов престой се заплащат изцяло от кметството. Австрийските столичани дават от джоба си общо по 11 евро на ден за всеки изоставен лаещ любимец. За 30 дни на куче се връзват 330 евро или малко под 660 лева - колкото у нас изкарва един току-що назначен учител или авторитетен учен в Българската академия на науките. Излиза, че за тоя „кучешки живот" във Виена ще помечтаят немалко българи. Котките също не са пренебрегнати. За всяка писана в беда, намерила нов дом в приюта във виенското предградие Вьозендорф, общината плаща в първите 30 дни по 7 евро. Животните не усещат кога минава първият месец, защото и след това не намират разлика в отношението й прехраната. Да, парите от общината спират, но за охолния им живот се заделят средства от многобройни дарения. „Живея в скапана гарсониера", пееше Васил Найденов. Но виенското куче няма да разбере нищо от тая песен не само защото не знае български. Всяко животно в австрийския приют се шири на 15 квадратни метра жилищна площ. Разполага с малка стаичка с подово отопление. И тераскас решетка, откъдето може да наблюдава света или да общува със съседите си. За сравнение българските затвори още не могат да гарантират наложеното от Европейския съюз правило на всеки лишен от свобода да се падат поне по 4 квадратни метра жилищна площ. Когато и тези ВИП апартаменти отеснеят на лаещите виенчани, те могат да излязат на разходка. Защото има хора в австрийската столица, които идват и си плащат, за да развеждат на каишка животните, приютени в институцията!!! Да! Това са хора, които не могат да си позволят да вземат куче у дома, защото нямат свободно място, нямат време или не са успели да навият останалите членове на семейството си. Само срещу 27 евро на месец виенчани могат да си изберат „домашен" любимец от кучешкия приют, който да разхождат и гушкат всеки работен ден в часовете за свиждане - между 13,30 и 17 ч. Не е много удобно, но това не отказва десетките посетители, които се шляят из парка около приюта с доволни кучета. За разлика от София или Пловдив, където да се разминаваш с глутници кучета е нещо нормално, във Виена такива няма Може би защото кучкарникът там е вторият по големина след берлинския (в него в момента живеят около 1500 кучета, без да броим котките, птиците и десетките екзотични животни), а и защото е вторият по „старост” на Стария континент (създаден е през 1846 г, когато България още е под турско робство). „Никога не съм виждал улични кучета във Виена и не мога да обясня защо - казва говорителят на приюта Александър Вилер. - От време на време ни водят по някоя изоставена котка." Миналата година например в столицата на Австрия били спасени от опасностите на улицата 200 писани! Като се има предвид, че територията на града е 415 кв. километра, шансът да срещнеш котка на „Кертнерщрасе" е по-малък, отколкото в България да видиш бяла лястовица! Докато у нас няма и седмица без поредния случай с тежко нахапан човек от гладни псета, в историята на виенския приют помнят само 2 случая, когато животно е опитало човешка плът със зъбите си.

А и от какво да са гневни австрийските кучета? Кактогава едно четириного може да попадне във виенския приют, след като по улиците няма нито едно, е логичният въпрос на „Труд" към стопаните на приюта. Общинските власти уведомяват служителите на институцията, когато граждани им се обадят за изоставени твари. От приюта веднага изпращат линейка - имат три медицински автомобила, на които би завидяла и човешката „Спешна помощ" в София. За разлика от филмите за зоопол ицаите отвъд океана, в Австрия почти не преследват злите стопани, защото това е трудно доказуемо. „Имали сме котка, която бе набодена на дръжка на метла - дървеният can бе направил офомен отвор, но животното оживя", разказва Александър Вилер. Вероятно защото котките имат девет живота! Цяло чудо е обаче оцеляването на куче, наквасено с бензин и след това подпалено. Най-често приютът се пълни с нови обитатели, когато стопаните им вече не могат да ги гледат. Например престъпници, които трябва да излежат ефективно присъдата си в затвора. Или хора, които трябва да влязат за дълго в болница. Случва се и грижливият стопанин да почине и да не остави наследници, които да поемат грижите за домашното животно. Понякога във виенския В приюта понякога попадат и приют за животни попадат и жертви на катастрофи и бракониери. Най-често това са диви животни - лисици, вълци, сърни. Много от тях обаче нямат късмет, защото според местните закони всеки ловец може да доубие ранена дива лисица. Обикновено и най-тежките случаи завършват с успешен край, защото за тях се грижат добри ветеринари с невероятна техника. През 2000 г. д-р Андриан Данов току-що е взел дипломата си за ветеринар от университета в Стара Загора и решава да си опита късмета в Австрия. Пристига във Виена, не знае и бъкел немски, но не се предава. Година и половина учи вълци. езика и държи приравнителни изпити по почти всички предмети, за да му зачетат медицинското образование. Медицинските диагнози на латински са лесни в сравнение с хилядите термини на немски. Две години се е грижил за здравето на полицейските кучета във Виена, а от 2007 г. е ръководител на ветеринарната клиника в приюта за животни. „Лекувал съм и крокодил и тигър", разказва д-р Данов, докато слага абокат на болно коли. Оказва се, че негов братовчед е земеделският министър Мирослав Найденов, който също е ветеринарен лекар. Всеки български животински лекар би завидял на клиниката на д-р Данов. В нея има ехограф, рентген, супермодерен анестезиологичен апарат за дълги операции, дори пълен набор зъболекарски инструменти. Д-р Данов показва на рентгенови снимки как е наместил счупения крак на една лисица преди няколко дни. Друг пациент, който изпитал върху крайника си познанията на българина по ортопедия, било уплашено зайче. Само изкуствени стави още не съм слагал, макар че в някои частни ветеринарни клиники във Виена и това правят, споделя медикът. Но за ветеринарите във Вьозендорф ограничения няма, защото нямат проблеми със средствата. Медицинската техника, храната и топлото струват пари. Годишните разходи за приюта за животни във Виена са 5 млн. евро. Той обаче е частно сдружение и се субсидира от общината само с 850 000 евро. Останалата част идва от дарители -най-често физически лица. Теренът, на който са изградени клетките, ветеринарните кабинети и офисите, е бил сметище, където компанията OMV е изхвърляла петролни- те си отпадъци. То е било затворено, а кметството го е продало на сдружението за 1 шилинг. Единственият недостатък е, че от време на време изпод асфалта избиват черни мазутни петна, а през лятото от зелените площи изникват черни мехури. Невинаги средствата са достатъчни, защото служителите вприюта често трябва да приемат и животни, по-големи от кучета. В двора на животинското общежитие се набива на очи малък празен басейн. Тук плуваше алигаторът Боби но той почина миналата година на 63 г., обяснява Александър Вилер. Сега най-екзотичните обитатели на приюта са две шимпанзета, които австрийска частна компания се опитала да внесе от Сиера Леоне, за да прави с тях медицински тестове. Животните обаче били спрени на летището, защото опититестях са забранени.

След шумен съдебен процес те били присъдени на животинския приют и най-вероятно там ще умрат. Никой зоопарк не ги искал, защото не искал да „развали чистите породи на приматите си. Сега шимпанзето Манюк се разхожда гордо из просторната си клетка - голяма колкото всички маймунски клетки в столичния зоопарк, взети заедно. Мрази мъже и затова ни се зъби страшно. Друг виден експонат е нещо, което прилича на куче, но живеещо в огромна клетка. Оказва се, че е кръстоска между румънски вълк и канадска овчарка. Кучетата тук също умират... но от старост. Никой не ги евтаназира, освен ако не са тежко болни. Дори тогава се борят до последно. Преди години Бай Ганьо бе възкликнал в австрийската столица: „Какво ще й гледам на Виената, град като град: хора, къщи, салтанати. И дето отидеш, все гут моргин, все пари искат. Защо ще си даваме паричките на немците - и у нас има кой да ги яде..." Днешният Бай Ганьо като нищо ще пожелае да е куче във Виена. Изисква се само добро възпитание. Другото е безплатно. Кучешки живот, и то какъв, нали! София-Виена-София


Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3   4


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница