10 ноември демократичното начало тогава и сегаДата22.07.2016
Размер46.19 Kb.
#66210 НОЕМВРИ - ДЕМОКРАТИЧНОТО НАЧАЛО ТОГАВА И СЕГА
Политическа позиция

на Националния съвет на Българската социалистическа партия

31 октомври 2009 г.

І.
Преди двадесет години, на 10 ноември 1989 г., силите на промяната в тогавашната комунистическа партия откриха перспективата за ново, демократично начало за развитие на България. С акта на Десети бе отхвърлена системата на еднопартийния монопол, на всеобщата централизация.


Но равносметката на станалото в страната през изминалите две десетилетия е противоречива. В обществото надделява дълбокото разочарование от липсата на справедливост, от неосъществените очаквания и надежди.
Преходът у нас доведе до дълбоко социално разслоение, което поражда и новите социални конфликти. Бедността и безработицата, престъпността, неграмотността и болестите се превърнаха в остри проблеми с дълготрайни последствия.
Главната причина за днешните резултати е десният неолиберален модел на промените. Мизерните равнища на доходите днес – заплати и пенсии – са тежката социална цена, която хората на труда от града и селото, мнозинството специалисти и служители платиха и продължават да плащат за паричната и финансовата стабилизация след 1997 година.
БСП не съумя да предотврати криминализацията на немалка част от процесите на приватизация на държавната и общинска собственост. Партията не можа да постигне и прелом в борбата срещу корупцията, поразяваща основни структури на политическата система и сфери на обществения живот.
Благоприятна среда за налагането на десния модел на реформите стана силната идеологизация на прехода. Тази същностна страна на промените генерирарше безогледна конфронтация в обществото, повтарящи се политически кризи с разрушителни последици за икономиката, за ежедневието на хората.

ІІ.
Политическите измерения на Десети ноември са от особено значение за БСП, защото и нейна е заслугата за мирния характер на прехода у нас, за демократичното развитие в това преломно време на смяна на политическата и икономическата система.


Но Българската социалистическа партия носи огромна отговорност за това, че не успя да отстои и да реализира социалния модел на прехода, независимо че на два пъти спечели абсолютно парламентарно мнозинство. На партията не достигнаха политическа воля и последователност да реализира социалната алтернатива за налагащите се икономически реформи, независимо от политическата цена.
Основната причина за тази пасивност и отсъствие на решителност стана липсата на вътрешно единство в самата партия, фактическият разнобой по възловите въпроси на налагащите се промени. Наред с това, и при участието на партията в управлението се създаде и затвърди впечатлението, че се обслужват интересите на тесен кръг лица и групи.

ІІІ.
Сега, след двадесет години, на обществото ни е необходима равносметка преди всичко като основа за поуки, нужни за да разчупим омагьосания кръг на повтарящи се сривове и разочарования. Въпросите са повече от отговорите, но са незаобиколими.


В търсенето на поуките сме длъжни първо да си припомним онова ново, което навлезе в живота ни в годините след Десети, новите възможности и хоризонти, които остават неоползотворени. Главното и основното, което нямаме право да подценяваме, е придобитата свобода на гражданите и на политическия живот – необходимата основа за успешна модернизация, за устойчиво развитие, за солидарно общество.
Голямото завоевание в началото на прехода бе приемането на новата Конституция на Република България като основа за по-нататъшното развитие на страната като демократична, правова и социална държава. Членството на България в Европейския съюз представлява огромен исторически шанс и възможност да се оползотвори целия потенциал на страната.
Днес главното предизвикателство е да дадем реален живот на принципите и нормите на демокрацията, на върховенството на закона, на социалната справедливост. Да осигурим ново качество на развитие на страната като равноправна европейска държава.
Разочарованията от прехода и нагласите за възмездие доведоха на власт партия, която заяви воля и пое отговорността да осигури европейско развитие на страната. Днес става все по-очевидно, че избраният път на конфронтация и репресии, на тотално отричане и охулване на всичко, създадено досега, обрича страната на нов цикъл на горчиви разочарования, на задълбочаващи се социални неравенства и несправедливост, на все по-труден достъп до здравеопазване и други основни публични услуги.

Видими са тенденциите на връщане към един авторитарен модел, който противоречи на основната насока от началото на българския преход от 1989 година. Налице са концентрация на власт в ръцете на една личност, обезличаване на Народното събрание като основната, пряко избрана от гражданите демократична институция, безпрецедентен натиск върху медиите, недопустими методи за влияние върху съдебната власт, атака срещу самата демократична политическа система. Всичко това - в съчетание с открита и безогледна репресия срещу политическия опонент.


През годините на прехода БСП неведнъж доказа трайната си привързаност към каузата за национално съгласие като незаменимата основа за прогреса на България в новите реалности. Но партията категорично отхвърля „съветите” да напусне политическата сцена, да се откаже от отговорностите си на основна лява сила в съвременното българско общество. Оценяваме като съвършено недопустими изявленията на министър-председателя, който обяви за грешка, че БСП не е забранена!?
Ние, българските социалисти, добре съзнаваме, че за да се справим с новите исторически задачи и предизвикателства, пред които страната е изправена, както и за да сме достоверни носители на левия проект за развитие и модернизация на България, необходимо е партията да направи нова крачка в цялостното си развитие – програмното, уставното и организационното.
Ще търсим отговорите на въпросите от дневния ред на страната в добронамерен диалог с всички, готови да поставят нейните интереси над собствените си партийни интереси, да надмогнат омразата и противопоставянето в полза на общото благо на днешните и утрешните поколения.
Нашата позиция днес, в края на второто десетилетие след началото на промените е категорична: България – европейска социална държава! Това е действителната формула за европейско развитие; чрез нея ще преследваме програмната си кауза – пазарна икономика - да; пазарно общество – не! На тези начала ще градим лявата си алтернатива за страната!

(Приета с решение на

Националния съвет на БСП

на 31 октомври 2009 г.)


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница