10 правила при възитанието на хиперактивните децаДата15.09.2022
Размер18.98 Kb.
#115081
10 правила при възпитанието на хиперактивното дете

10 ПРАВИЛА ПРИ ВЪЗИТАНИЕТО НА ХИПЕРАКТИВНИТЕ ДЕЦА

  • Моля кажете ми дали има някои общи съвети относно отглеждане на хиперактивни деца, които да облекчават ситуацията както за тях, така и за техните близки? Как да се помогне на такива деца в ранна възраст?

Има правила отнасящи се до поведението на родителите на хиперактивни деца. Съществуват 10 конкретни педагогически правила.
1. Правило номер едно - ОСЪЩЕСТВЯВАЙТЕ КОНТАКТ. Няма нужда да говорите с полилея, говорете с детето си. Ако не намирате подходящите думи, докоснете го, обърнете го към вас. Премахнете всичко, което може да пречи на контакта ви с него. Контактът може да бъде възпрепятстван от играчка, музика, телевизия, крещящата му баба, някой от родителите, който не действа добре на детето. Например, ако бащата предишния ден се е скарал с детето, вероятно трябва да не бъде в контакт за момента. Възможна е и обратна ситуация, когато се налага отстраняване на майката.
2. Правило номер две - ПОСТОЯНСТВО НА ПРАВИЛАТА.
Едно малко отклонение - правилата, които важат за хиперактивните деца, работят и за всички останали. Просто за хиперактивни са много по-важни. И така, има правила за поведение и тези правила винаги са постоянни! Ако днес не може да се върти копчето на газовата печка, тогава и утре няма да може. Ако не може да се нахлува в банята, когато баба се мие, тогава и утре също не може. Правилата трябва да бъдат първо ясни, второ конкретни, трето изпълним.Тоест, ако зададем правилото „Панталоните трябва да се закачат в гардероба“, не трябва просто кажете „Закачи панталоните в гардероба“, а трябва да обясните за кои панталони става дума и за кой гардероб. И тези панталони трябва винаги да се закачват в този гардероб.
3. Правило номер три - РЕД И СИГУРНОСТ. Изключително важно правило за хиперактивните деца. Трябва да направите всичко, за да се намали вероятността от нараняване. Например детето да няма възможност да дърпа кабели, нито да пъха два пръста в контакта и нищо в къщата не трябва да пада. Ясно е, че тази задача става много трудна, когато в кухнята са разпръснати ножове и вилици, a на масата в офиса на татко няма свободно място. Така че родителите трябва да дават пример.
4. Правило номер четири - РЕЖИМ ВЪВ ВСИЧКО. Тук, всъщност, колкото по-често повтаряте и правите едно и също нещо с хиперактивните деца, толкова по-добре ще ви се получава. Така че дори да е почивен ден или празник, ставайте, както ставате през всички останали дни. Не в 10 часа, а в 7. Хранете се в определено време от определена чиния, подреждайте играчките, както и всичко, което може да се подреди. Режимът по часовник дава възможност на детето много по-лесно да се адаптира. Разхождайте се по едно и също време, лягайте си по едно и също време. Ако тази вечер четете приказка 15 минути нека и утре вечер също да са 15 минути. Така ще ви става все по-лесно.
5. Правило номер пет - ПРАВИЛОТО НА БЛАТНАТА ПТИЦА. Става дума за птицата, която постоянно хвали блатото си. Ние обичаме понякога да се караме на децата си. Забравяме колко са сладки и колко добре правят разни неща. Просто търсете това, което правят добре и постоянно ги хвалете, хвалете, хвалете.
6. Правило номер шест - НЕ ПОБЕДА, А УЧАСТИЕ. Олимпийският принцип е важен повече от всичко за хиперактивните деца. Моля, похвалете ги за това, че правят нещо. Дори някое от тях да не успее да измие чинията добре, фактът, че я мие вече е голямо постижение.
7. Правило номер седем- ВЯТЪР В ПЛАТНАТА. Нашата задача винаги е да намираме това, с което нашето дете се справя най-добре. Аз, например, многократно съм срещал хиперактивни деца, които независимо от хиперактивността си, с невероятна скорост редят пъзели. Или правят къщички.И така, имате нужда от мама или татко, за да може да се установи с какво точно вашето детето се справя много добре. Някои са страхотни с миенето на чинии. Други метат добре. Нека ги подкрепим в това, с което се справят. Децата винаги получават удоволствие, особено удоволствие, когато правят това, в което са добри. Създайте им условия да вършат такава работа.
8. Правило номер осем - КАНАЛИЗИРАНЕ НА ЕНЕРГИЯТА. Нека ги научим как да я изразходват. Ако искате, спокойно да прекарате нощта, може би е необходимо да потичате с кучето си или да покарате колело. Ако не изразходите тази енергия, няма да сте спокойни през нощта.
9. Правило номер девет - ИЗКУСТВОТО ДА ПЛАНИРАШ. Много е важно да гарантирате безопасността на такова дете и на себе си, когато отивате някъде. Изисква се дълго планиране. Ако отивате на гости, трябва да помислите какво да вземете със себе си, да обясните какво е възможно и какво – не. Ако отивате в магазина, трябва да обмислите възможността да му купите нещо от там. Основното е подготовката. Ако не можете да бъдете сигурни, че ще се получи добре, по-добре се откажете. И помнете, че хиперактивните деца си влияят взаимно. По-добре не ходете там, където има и други такива деца.
10. Правило номер десет - РОДИТЕЛИТЕ СЪЩО СА ХОРА! Мама и татко също са хора. И така, ако имате възможност си вземете почивка. Използвайте за това бабите, възрастни съседи, други деца... Накратко, помислете за себе си. Защото вашето хиперактивно дете се нуждае от спокойни мама и татко повече от всичко друго.

Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница