10% ръст на нарушения на пияни Данните са за първите 9 месеца от годинатаДата29.04.2017
Размер30.7 Kb.
#20262
10% ръст на нарушения на пияни
Данните са за първите 9 месеца от годината
Шофирането в нетрезво състояние продължава да бъде една от често срещаните причини за пътно-транспортни произшествия, сочат данните на отдел "Пътна полиция" към Главна дирекция „Национална полиция“. Само до края на месец октомври през 2016 г. в страната са установени 14 762 водачи, шофиращи автомобила си под въздействието на алкохол, като при близо половината от тях употребеното количество е над 1,2 промила. Това са почти 10% повече от нарушенията за цялата 2015 г.

За девета поредна година „Каменица“ АД се включва в борбата с черната статистика на пътя. Тазгодишното издание на социално отговорната кампания „Алкохолът е лош шофьор“ беше представено със специална кинопрожекция на „филм“ със заглавие „Петък вечер“, който е основен елемент от инициативата. Кампанията протича под посланието „Петък вечер. Има само едно правило, което важи за всички – не карай пил!“, като призовава към разумно поведение и отговорност да не шофираме след употреба на алкохол. Инициативата е част от дългосрочната политика за социална отговорност на компанията, насочена към отговорната консумация на алкохол и има за цел създаването на положителна промяна в поведението на пътя и безопасното шофиране.

Всяка година, като част от активностите по кампанията, „Каменица“ АД провежда национално представително проучване за навиците и нагласите на българските шофьори. Според резултатите на изследването, реализирано от Gemius, около 77% от българите категорично се обявяват срещу шофирането след употреба на алкохол, но една трета (32%) от родните шофьори са били зад волана след консумацията му. Основната причина, която 64% от респондентите изтъкват за това е, че по тяхна преценка алкохолът, който са изпили, е под допустимото количество. Следващата най-популярна причина е липсата на алтернативен превоз, с който да се приберат след консумацията на алкохолни напитки (20%).

Основен фокус тазгодишната кампания „Алкохолът е лош шофьор“ поставя върху отношението на околните към водачите, които се качват в колата след употреба на алкохол . Близо 80% от българите приемат шофирането в нетрезво състояние за недопустимо, но въпреки това повечето участници в проучването биха запазили известен неутралитет, ако техен познат иска да кара, след като е консумирал алкохол. Около 24.2% твърдят, че биха направили всичко възможно да спрат шофьора, като по-голямата част от хората заявяват, че избягват да се намесват в личния му избор. Точно 60% от анкетираните обаче са твърдо убедени, че е необходимо да се въведе наказание за пътник в кола, управлявана от шофьор, употребил алкохол.

Около една трета (30.4%) от участниците в проучването смятат, че най-голямо влияние върху шофирането в нетрезво състояние може да окаже размерът на санкциите. На второ място анкетираните посочват страха за живота им и живота на околните – 23.4%. В същото време, 45.9% смятат, че липсата на строг контрол е основната причина за шофиране в нетрезво състояние, а почти 18% мислят, че причината е в корупцията. Голяма част от анкетираните - 18.7% смятат, че нищо не може да окаже влияние върху шофьорите да не карат след употреба на алкохол.

Кампанията „Алкохолът е лош шофьор“ ще продължи активно в различни комуникационни канали, онлайн комуникация, външна реклама. Повече за филма „Петък вечер“ можете да разберете на www.petakvecher.bg .

За кампанията „Алкохолът е лош шофьор“:

Кампанията „Алкохолът е лош шофьор” е част от дългосрочната корпоративна политика на „Каменица” АД. Тя акцентира върху една от най-актуалните теми, свързани с пътната безопасност – отговорната консумация на алкохол сред водачите и отговорното им поведение на пътя. Тя е и логично продължение на подписаната от „Каменица” АД през 2007 г. Европейска харта за пътна безопасност. Дружеството е и първата и единствената до момента българска пивоварна компания, приела принципите на документа в своята вътрешнокорпоративна политика. Ценностите на кампанията кореспондират и с глобалната политика на Molson Coors Brewing Company - водеща глобална пивоварна компания, включена в Индекса за устойчиво развитие на Dow Jones (Dow Jones Sustainability Index) и лидер в класацията в сегмента „Напитки” на индекса, част от която е „Каменица” АД.От самото си създаване „Алкохолът е лош шофьор” е носител на множество отличия. През 2008 г. инициативата е оценена като най-добрата кампания за пътна безопасност в страната от тогава действащия комисар по транспорта на ЕС. През 2013 г. кампанията спечели първо място в категория „Кампания за устойчиво развитие” в конкурса на Българската асоциация на ПР агенциите – BAPRA Bright Awards 2013, а през 2012 г. – първо място на „Годишните награди за пътна безопасност” за инициатива, организирана от фирма, както и сребърно отличие в Годишните награди за отговорен бизнес на БФБЛ в категория „Инвеститор в обществото”. Кампанията е обявена и за една от 5-те най-добри в категорията си за района на Европа, Близкия Изток и Африка в SABRE Awards. През 2013 г. кампанията „Алкохолът е лош шофьор" спечели първото място в категорията „Обществено значима кампания на годината" на международните бизнес награди Stivie.
Каталог: pi files -> 2016
2016 -> Hp inc дава допълнителен тласък на pc гейминга с omen by hp
2016 -> Обновен Gumpert Apollo в Женева
2016 -> Land Rover тегли 108-тонен влак Discovery Sport е екипиран с полу-автономна технология
2016 -> За самоуправление още тази година
2016 -> Sin R1 gt4 стартира в По, Франция
2016 -> Citroеn пуска специален C4 Cactus
2016 -> Шампионска версия за bmw m4 в чест на титлата в dtm
2016 -> Продават Aston Martin db10 на търг Очаква се цената да достигне 1,4 млн долара
2016 -> Psa публикува нов реален разход на гориво Готови за резултатите за 30 модела
2016 -> Continental печели награда за технология


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница