10 септември – ден на суицидната превенцияДата22.07.2016
Размер28.34 Kb.
10 СЕПТЕМВРИ – ДЕН НА СУИЦИДНАТА ПРЕВЕНЦИЯ

Около 1 милион души всяка година слагат сами край на живота си. Подобен инцидент по света разтърсва живота на едно семейство на всеки 40 секунди. Срещу всеки човек, който е сложил край на живота си, още 20 правят неуспешни опити за това. Най-често опити за самоубийство се правят в развиващите се азиатски държави. В ЕС честотата е най-голяма в Литва, Австрия, Унгария и Финландия. Заради значимостта на този проблем 10 септември е обявен от Световната здравна организация за Ден на суицидната превенция. Тази година той ще бъде посветен на възможностите за предотвратяване на тези инциденти на всички нива - лично, обществено, държавно.

Според експертите за последните две години опитите за самоубийство са близо 2000, а половината от тях са били успешни. То е сред трите основни причини за смърт сред младите хора на възраст между 15 и 35 години. У нас психичните заболявания са близо два пъти по-чести. В Европа един от всеки 10 души има психично заболяване, а у нас - един от 5 души, като най-честото е депресията.

Всяко самоубийство има сериозно въздействие най-малко върху шест човека. Психологичните, социални и финансови последици от него върху семейството и общността са неизмерими.

Самоубийството е комплексен проблем, за който няма една единствена причина. То е резултат от комплексното взаимодействие на биологични, генетични, психологически, културални фактори и фактори на средата. Значение за самоубийствата имат редица социални фактори и ситуации, с които някои хора се справят по-трудно от други. Влияние оказва дори времето и сезоните. Суицидният риск се увеличава в сутрешните часове на пролетта и есента. Контактът между лекаря и пациента е от съществено значение за предотвратяването на самоубийствата.

Трудно е да се обясни защо някои хора решават да извършат самоубийство, докато други – в подобна или по-тежка ситуация, не взимат такова решение. Всъщност, повечето от самоубийствата могат да бъдат предотвратени.

Според изследвания психичните разстройства и заболявания са водещи фактори за суицидно поведение. Най-висок е рискът при лица с депресия, следвана от алкохолизъм, наркомании, шизофрения. Опитите за самоубийство са най-чести по време на криза.

Най-голямо значение за суицидните действия имат емоционалните и импулсивните реакции. Субективните мотиви могат да бъдат: разочарования, загуба на близък или страх от такава, страх от болест (вкл. рецидив на психично или раково заболяване), страх от негативно мнение или отношение на други хора, самота, изолация, загуба на смисъл на живота, преживяване на празнота, неспособност за приспособяване.

Няма категорични критерии за суицидалност (склонност към самоубийство). Често се самоубиват разведени хора, бездетни жени, самотни възрастни хора, жертви на насилие или преследване по политически, религиозни или расови причини, хора, без здрави социални връзки, хронично или неизлечимо болни, инвалиди, юноши, хора с конфликтни отношения на работа или вкъщи.

Поговорката: “Куче, което лае, не хапе” по отношение на самоубийствата и опитите за самоубийства не важи. Доказано е, че в почти всички случаи хората, предприели подобни действия, по един или друг начин дават сигнали към околните за своето състояние, изказвания за “желанието да се умре”, “чувство на безполезност” и т.н. Всички тези призив за помощ не бива да се игнорират.

Каквито и да са проблемите, чувствата и мислите на суицидната личност, те са еднакви по целия свят:


  • Чувства - тъга, депресия, самота, безпомощност, безнадеждност, ниска самооценка, вина

  • Мисли - “Иска ми се да съм умрял/а”, “Не мога да направя нищо”, “Не мога повече”, “Аз съм неудачник и бреме за другите”, “Другите ще са по-щастливи без мен”.

Не е желателно подобни изказвания да се подминават с лека ръка, особено когато са и повтарящи се.

В такива случаи отделете малко от времето си за конкретната личност, предложете емоционална подкрепа, изслушайте притесненията му, без да давате съвети или решения, акцентирайте на позитивните емоции. Не се колебайте да потърсите и специализирана помощ, за да не се самоубива някой на всеки 30 секунди някъде по света.


Издава дирекция ПБПЗ

РЗИ - Бургас


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница