100 години Панагюрски колонии Историческа справкаДата08.05.2018
Размер16.5 Kb.
#68787
100 години Панагюрски колонии

Историческа справка
Създаването на селището Панагюрски колонии преди 100 години е свързано с откриването тук на първата лятна колония за деца от социално слаби семейства от Панагюрище през 1907 година.
Инициативата за изграждането на летовище за почивка на деца се издига от местни учители през 1905 година и зад нея изцяло застава Панагюрска община. Тогавашният кмет Георги Дедьов отрежда район от 1200 дка в местността „Читашки гьол” за реализиране на идеята. През 1907 година се създава благотворително дружество „Панагюрски летни детски колонии”. Благородната кауза среща широка подкрепа от страна на панагюрската общественост. Особена съпричастност заявяват и лекари от града, както и женското дружество.
Първата лятна детска колония отваря врати точно преди век и дава името на селището, което през следващите години започва да се развива като курорт, печели все по-голяма популярност и придобива национално значение.
През 30-те години тук започва активно и мащабно строителство на частни вили, много от които на известни столичани от политическите и артистичните среди. Интерес към богатите природни дадености на Панагюрски колонии проявяват и много общини от страната. Изграждат се и започват да функционират 12 ученически лагера и десетки ведомствени почивни станции. През 30-те години курортното място е електрифицирано, построена е водопроводна мрежа и се пуска в експлоатация редовна автобусна линия София – Златица – Панагюрски колонии – Панагюрище.
Икономическа роля за развитието на селището изиграва МОК „Медет”, открит през 1964 г., по-късно и „Асарел-Медет” АД, на които се дължат и голям брой придобивки в социалната сфера. През 60-те години тук е открито основно училище, по-късно детска градина и културен дом с модерни материални бази. Селището бързо се разраства, разкриват се нови работни места, строят се жилища, благоустроява се инфраструктурата. През 1968 година се изгражда и нова база на Панагюрския ученически лагер.
През 70-те години населението на Панагюрски колонии достига 4000 души. През 1986 г. с Указ на Държавния съвет на Народна Република България летовището е обявено за село. Дотогава Колониите са квартал на Панагюрище с назначаван от Общината кметски пълномощник.
Днес отново са налице определени условия и предпоставки за развитието на Панагюрски колонии като курорт. Възраждането на летовището е сред приоритетните задачи и амбиции на Община Панагюрище.


Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница