11 април 2012 г. Тема: здравеопазванестраница1/3
Дата14.01.2018
Размер472.91 Kb.
#46223
  1   2   3
11 април 2012 г.


ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕНевнесените осигуровки ще са престъпление
Работодател,който не внесе в срок осигуровки или здравни вноски, ще се наказва с до 6 години затвор. Условието е да дължи поне 6750 лв. или 25 минимални заплати.

Прокуратурата ще трябва да докаже и че работодателят е наемал хора без трудов договор. Или пък че е начислявал осигуровки върху по-малка заплата, а останалото да е

плащал на черно.

Ако неплатените осигуровки надхвърлят 13 500 лв., наказанието за собственика на фирмата ще е от 1 до 8 години затвор. Заплашва го и конфискация на половината имущество. В случай, че дългът му към осигурителния институт е над 27 000 лв., санкцията скача на З до 12 години зад решетките.

Новият НК дава шанс на некоректния работодател да се отърве и с по-малко наказание, ако внесе всички осигуровки до края на делото срещу него на първа инстанция. Тогава го заплашват най-много 6 години затвор.

Работникът, чийто началник не е правил здравни и осигурителни вноски, няма да носи отговорност. В НК изрично е записано, че няма да бъде наказван дори и да е подбудител или помагач при осигурителната измама. Така от преследване се спасяват и самоосигуряващите се.

За разлика от данъците, осигуровките са израз на социална солидарност и който не прави здравни вноски, просто ще трябва да си плаща, когато отиде на лекар, разясни един от авторите на проекта.


298 са най-добрите лекари в София
Точно 298 доктори в 38 специалности са „най-добрите лекари в София". Това показва проучването „Лекарската лига - София", изготвено по инициатива на „Дарик" радио. Данните са обработени от „Галъп интернешънъл".

Четирима лекари са събрали най-много гласове от колегите си - кардиолозите доц. Нина Гочева (Национална кардиологична болница) и доц. д-р Иво Петров („Токуда"), коремният хирург доц. Никола Владов (Военномедицинска академия) и гинекологът Божидар Славчев („Медицински център д-р Божидар Славчев"). Проф. Драган Бобев е единственият, посочен като най-добър в специалността детска хематология и онкология.

Най-добрите медици са избрани /I от 1370 техни колеги, които са попълнили анкетни карти. В тях всеки лекар е трябвало да отговори на въпрос към кой колега би насочил за лечение своите най-близки хора, ако в момента няма възможност сам да ги прегледа. До края на годината такова проучване ще има и в Пловдив и във Варна.


Болници заобикалят правилата за търгове
ЦВЕТИ ЙОРДАНОВА

Общини и болници са сред най-честите нарушители на правилата за провеждане на обществени поръчки. Това става ясно от отчета на 110 проверки, извършени от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) от януари до март.

Куп нередности са констатирани например в пловдивската болница „Св. Георги". От проверени обществени поръчки на стойност 16 млн. лв. нарушения са открити в договори за 6,5 млн. лв., или около 40% от всички. Инспекторите са одитирали контракти за доставка на медицински-консумативи за клиниките по инвазивна кардиология и кардиохирургия, за агрегат за електричество, договори за наеми и др.

Нарушения са открити и в болниците в Оряхово, Габрово! Павликени, в Специализираната болница за рехабилитация и др. Община Родопи пък има нарушения по редица търгове за изграждане на канализация на селищата в региона. От проверени поръчки за 5- 7 млн. лв. търгове не са обявявани за 1,3 млн. лв. или пък са проведени с нередности. По друг сигнал в същата община за поръчки на стойност 101 млн. лв. нарушенията са в размер на 3% от стойността. Сред общините нарушителки са също Борино, Несебър, Пазарджик, Пловдив, Ловеч, Петрич, Видин, Оряхово, Вършец и т. н.

Дружеството „Слънчев бряг" пък е нанесло вреди на хазната в размер на близо 800 000 лв., твърдят от АДФИ.


По-ниски цени за прегледи
АЛБЕНА БОРИСОВА

Софийският апелативен съд отмени решението за запор върху сметките на пернишката община от болницата за долекуване и рехабилитация. В началото на март здравното заведение блокира общинските авоари заради дълг от 480 хил. лв. „Ние нямаме никакви дългове към болницата. Имаме да изплащаме финансова субсидия от 160 хил. лв. Тя е от 2011 г. С решение на общинския съвет обаче субсидията може да се разплати през тази година. Така че в момента не дължим нито лев", заяви кметицата Росица Янакиева. Субсидията била планирана, защото болницата ще лекува пациенти от Перник. Парите ще помогнат на хората да плащат по-ниски цени за прегледите. В момента в болницата се приемат на рехабилитационни процедури пациенти от цяла Югозападна България. Заведението разполага със 120 легла. Лекуват страдащи от болести на опорно-двигателния апарат, прави се и рехабилитация при мозъчно-съдови болести и заболявания на периферната нервна система. Решението на САС е окончателно и не подлежи на обжалване.
Оставаш без книжка, ако не плащаш за здраве
ИВАН ПЪРВАНОВ

Хората без здравни осигуровки могат да останат без шофьорска книжка. Това съобщи вчера министърът на здравеопазването Десислава Атанасова.

„Смятам, че няма нищо лошо в това така, както се ползват административни услуги само срещу платени данъци, да се издават и лични документи срещу платени здравни осигуровки", поясни тя. Малко след назначението си за министър Атанасова лансира идеята на некоректните платци да им бъдат отказвани административни услуги или да им бъдат блокирани банковите сметки.

Вчера във Велико Търново министърът откри ремонтираното и оборудваното с най-съвременна медицинска техника отделение по кардиоинвазивна хирургия. При прерязването на лентата Атанасова съобщи, че общият размер на дълговете на болниците в България е 378 млн. лв. Затова е разпоредила на ръководствата на задлъжнелите здравни заведения да обяснят писмено кои са най-големите им кредитори.
Лекуват онкоболни на частно без пари
Онкоболни вече могат да се подлагат на химиотерапия и в столичната болница „Сердика,,. Вчера там заработи отделение по медицинска онкология с 20 легла. Лечебното заведение е частно, но има договор със Здравната каса. Така всички онкоболни ще бъдат приемани по същия начин, както в държавен онкодиспансер -с направление и по клинична пътека. Заради договора с касата пациентите няма да се налага да плащат за терапията и медикаментите си, съобщи директорът на лечебното заведение д-р Методи Янков. На месец в отделението могат да бъдат обслужвани 250 души.


Тихомир Безлов: Законът срещу пушенето ще създаде огромна корупция
Аделина Делийска

Тихомир Безлов е главен експерт в европейската програма на Центъра за изследване на демокрацията. От години се занимава с анализ на тенденциите в престъпността. Той е автор на редица изследвания по въпросите на организираната престъпност, контрабандата, разпространението на наркотици, сивата икономика.

- Г-н Безлов, каква част от родната икономика е свързана с криминалните пазари?

- Наскоро представихме едно изследване за това каква част от нашата икономика е свързана с криминалните пазари. Парите в тях създават възможностите и съответно ограниченията на подземния свят. Това беше, грубо казано, очертанието на нашето проучване. Акцентът беше повече върху заплахата, която създават тези фактори върху обществото и икономиката.


- Каква е зависимостта на легалната икономика от мафията?

- Легалната икономика, за съжаление в страни като нашата – развиващи се, силно зависи от активността на черния сектор. Да вземем например едни класически измами, каквито са онези с ДДС, и то организираните, не всички. А онези, при които има установена схема с фиктивни търговци, буфери, през които минават и накрая такива, които реализират източването на данъка. Или пък да речем схемите, прилагани при петролопродуктите. Там има фиктивен износ или производство на дизелово гориво чрез използването на различни възможности за смесване на продукти, които не се облагат с акциз и това се продава през мрежа от транспортни фирми, вътрешноведомствени бензиностанции, селскостопански производители и т.н. Другите примери в тази сфера на търговия са свързани с алкохол и цигари. За близо две години почти от нищото беше създаден един огромен нелегален пазар за продажба на папироси. Всичко това е възможно, защото легалната икономика създава огромни криминални ниши и съответно криминалният свят се възползва от тях. Както виждате, има плътно преплитане на легалната и нелегалната икономика, на законното и незаконното.

- Какъв е делът на сивата търговия с цигари в общите продажби на този продукт?

- Горе-долу можем да очертаем какъв е размерът на цигарите, които са с предплатен легален бандерол и на останалите. Движи се между 20-30 процента, а това е значително под европейските стандарти. Хората, които работят в този сектор, са и собственици на кафенета, магазинчета, таксиметрови фирми и шофьори и те са между 10 000-15 000 души.

- Тази порочна тенденция няма ли да се ограничи с въвеждането на новия закон от 1 юни, с който се предвиждат ограничения и забрани за тютюнопушенето?

- Мога да споделя с вас какви са моите предположения за онова, което ще предизвика новият закон. Ще възникнат още проблеми с приходите в бюджета. България е в рискова ситуация, защото около десетина процента от приходите в хазната зависят от акциза на цигарите и ДДС-то. Така е у нас за разлика от ситуацията в други държави в ЕС, където този процент е само 1-2 на сто. Т.е. там те могат да си позволят да загубят целия си такъв акцизен приход и това няма да разклати икономиките им. Докато при нас всяка загуба от това ще се отрази катастрофално на общите ни пари. Даже и наполовина да се намали този 10-процентов приход, то това са 1 милиард лева. Особено в тази много критична обстановка сега, когато икономиката ни влиза в рецесия, предстоят плащания по външния дълг и т.н., такава мярка е огромен риск. Друг проблем е, че новият закон срещу пушенето ще създаде огромна корупция. Защото България не е сред скандинавските държави, където пушат едва 15 на сто от хората. Тук пушат над 40 на сто от гражданите и те са сред активната част от населението. Нашите пушачи продължават да димят въпреки рекордно вдигнатите налози през последните години. Затова смятам, че каквито и забрани да се въвеждат, това население ще продължи да си пуши. А занапред ще плаща и подкупи, за да може да го прави. Нали виждаме какво се случи, като беше въведено ограничение за пушене в публичните администрации, в здравните заведения, в училищата. Ами навсякъде продължават да си пушат. Ето защо мисля, че този закон ще докара тотален парадокс – никой да не спазва нормативи и никакви други правила. Говорим за масово явление, което е сравнимо с подкупите, които се дават на пътя. Огромен брой хора, които нарушават, и също толкова огромен брой хора, които плащат.

- А каква ще е ролята на администрацията, която трябва да регулира, да санкционира?

- Имаме администрация, която е ниско заплатена и немотивирана да работи прецизно. Тя ще бъде поставена под огромен натиск и какви ли не форми на рентиерство и подкупност.

- Очертахте мрачна картина на спекулата с цигарите, а има ли напредък по отношение на игрите с цените на горивата?

- Моето лично мнение е, че този проблем сега е значително по-редуциран в сравнение с предходни години. Ситуацията обаче е такава, че на пазара има 4-5 големи компании, които могат да си позволят да имат негласно споразумение за цените и да си го спазват. Практически държавата има твърде малко възможности да създаде пазар, на който да има някаква конкуренция и това да доведе до намаляване на цените.

- Напоследък зачестиха убийствата, вие работите и в тази насока, разполагате ли с изследвания защо се случва това?

- Има такава тенденция в сравнение с предходните примерно три години. Още е рано за обобщения, но си мисля, че това, което става, е обезпокоително. Обяснения може да се търсят в това, че сега започват да се топят тлъстините, които бяха натрупани по време на голямото плюскане от 2003 до 2008 г. Тези мазнотии вече са се поизчерпали и като опира ножът до кокала, някои са решили да прибегнат до решаването на проблемите си по един позабравен начин. Друго обяснение е, че след като се разпаднат някакви структури, които се занимават с поръчкови убийства, години по-късно те започват да се реанимират. Факт е, че за малка страна като България това е поврат към онези мрачни години, които всички се опитваме да забравим.

- Работите в център, който се именува "За изследване на демокрацията", но смятате ли, че живеем в демократично общество, предвид всичко, което казахте дотук?

- Нямаме идеално общество, но не мисля, че живеем в авторитаризъм или тоталитаризъм, няма ограничения и на политическата свобода. За съжаление върху институциите ни влияят сенчестите структури, за които говорихме с вас, големите корпорации. Въпросът е каква е нашата алтернатива.

- И каква е алтернативата за нас?

- В световната история е така – даваме властта или на един човек или на група хора, с идеята, че те ще управляват по-добре. Ако това не стане, няма много възможности за смяната им. Няма кой знае какви инструменти и за подобряване на работата на институциите. Тяхната ефективност е в зависимост от богатството на обществото. Няма бедни общества с ефективни институции. За радост, колкото и да се оплакваме и да мрънкаме, не сме сред най-бедните.

- Защо тогава българите се чувстват винаги нещастни и горки?

- Това е един от нашенските парадокси, който мнозина изследват. Отговорът на този въпрос е труден и нееднозначен и в голяма степен предопределен от унаследени качества и исторически събития.
Болници дължат 378 млн. лв., министър плаши с уволнения

Има идея да не се издават шофьорски книжки на здравно неосигурени
Болниците имат около 378 млн. лева дългове, като по-голямата част са задължения към фармацевтични компании - доставчици на лекарства и консумативи. Това съобщи вчера във Велико Търново министърът на здравеопазването Десислава Атанасова. Тя допълни, че предстоят общи събрания на многопрофилните болници, на които принципал е министърът на здравеопазването, и вече е поискала да й се представят мерки и планове за справяне с дълговете. Атанасова уточни, че голяма част от задълженията са трупани назад в годините и сегашните мениджърски екипи на болниците нямат вина, но имат отговорността да набележат стъпки за справяне с тези дългове, включително и бизнес и инвестиционни планове.

Ще бъдат сменяни ръководствата на болници с държавно участие, които не представят планове за погасяване на задълженията си, каза Десислава Атанасова в отговор на въпрос, какви мерки ще вземе за решаване на проблема с натрупаните от болниците дългове.

Голяма част от задълженията на болниците се дължат на обслужването на здравно неосигурени лица, коментира министърът на здравеопазването, без да конкретизира точния дял. Десислава Атанасова за пореден път съобщи, че в министерството се обмислят варианти за решаване на проблемите с пациентите без здравни осигуровки. Обсъждала се дори идеята шофьорски книжки да се издават само срещу документ за платени здравни осигуровки.

След като бях некоректно цитирана във връзка с нетрадиционната мярка лична карта да се издава срещу платени здравни осигуровки, сега смятам, че няма нищо лошо така, както се ползват административни услуги само срещу платени данъци, да се издават лични документи срещу платени здравни осигуровки, бяха точните думи на министър Атанасова.

Министър Десислава Атанасова бе във Велико Търново по покана на кмета Даниел Панов за да открие обновеното кардиологично отделение в областната болница "Д-р Стефан Черкезов". За ремонта и апаратурата болницата е вложила над 700 000 лева собствени средства.
Снимка на три колони- Министър Десислава Атанасова е на мнение, че когато са се сменяли личните карти на гражданите, е бил удачен момент да се поискат и справки за здравноосигурителния статус. Занапред може да не се издават шофьорски книжки на неосигурените граждани.


Пламен Цеков, управител на НЗОК, пред в. "Монитор":

Едни и същи пациенти сутрин минаваха при един лекар, а следобед при друг, за да проверят дали първият е изписал правилна терапия. И така имаше пациенти, които събираха дори по четири рецепти на ден. Затова беше въведена потреби­телската такса.
Идеите на здравния министър нарушават основни права
По-добре е да се атакуват некоректните работодатели, отколкото да се притискат пациентите
Новият министър на здравеопазването Десислава Атанасова разкри вчера във Велико Търново, че се обсъжда идеята шофьорски книжки да се издават само срещу документ за платени здравни осигуровки. По думите й няма нищо лошо да се издават лични документи срещу платени здравни осигуровки, след като при административните услуги се иска документ за платени данъци.

На първо и дори на второ четене – ако използваме парламентарната терминология, идеите на министър Атанасова за намаляване на броя на здравно неосигурените българи звучат повече от екзотично.

Вероятно хората с по-традиционно мислене биха се сетили, че преди да бъдат преследвани хората с неизрядни здравни осигуровки, е по-добре да се затегне контролът върху онези работодатели, които знаят няколко сравнително „честни начина“ да не плащат осигуровките на работниците си.

Нека не забравяме, че всички граждани – със или без здравни вноски, имат своите конституционни права. За нарушаването им България вече има доста присъди, издадени в Страсбург.

В политиката екзотиката е твърде голям лукс, а за един министър може да бъде повече от вредна. Нека не забравяме, че точно някои твърде екзотични идеи за доплащане на медицинските услуги „изядоха“ главата на по-предишния здравен министър проф. Анна-Мария Борисова.


Идеята не е обсъждана с КАТ и ДАИ
Шофьорска книжка - срещу здравни вноски

Атанасова плаши с уволнение шефове на болници
Новият министър на здравеопазването Десислава Атанасова каза, че се обсъжда идеята шофьорски книжки да се издават само срещу документ за платени здравни осигуровки.

"След като бях некоректно цитирана във връзка с нетрадиционната мярка лична карта да се издава срещу платени здравни осигуровки, сега смятам, че няма нищо лошо така, както се ползват административни услуги само срещу платени данъци, да се издават лични документи срещу платени здравни осигуровки", каза министър Атанасова във Велико Търново.

Органите, които имат отношение към издаването на шофьорски книжки, бяха сдържани в реакциите си пред "Стандарт". Шефът на изпълнителна дирекция "Автомобилна администрация" Валентин Божков каза, че такава идея не е обсъждана и не може да коментира предложенията на министри. От КАТ пък заявиха, че всичко може да се случи. Но трябва да се променят много закони. И попитаха дали ще трябва катаджиите да отнемат на място книжки на шофьори, които са спрели да си плащат здравните вноски, а вече са взели свидетелство за управление на МПС.

Атанасова бе във Велико Търново по покана на кмета Даниел Панов, за да открие ново кардиологично отделение в старата столица. Тя преряза лентата на ремонтираното и оборудвано с изцяло нова техника отделение по кардиоинвазивна хирургия. Здравният министър е поръчала на всички болници с дългове да обяснят писмено до няколко дни кои са най-големите им кредитори. Най-вероятно това били фармацевтичните фирми и дълговете са били натрупвани с години. "След като получа резултатите, ще бъда много стриктна и ако някой мениджърски екип няма конкретни предложения за бъдещата си работа, ще се стигне и до смяна на директори на болници, ако се наложи", каза Атанасова.Иван ИВАНОВ


Цеков пази оставки за лоялност
Новият директор на здравната каса д-р Пламен Цеков е поискал оставките на директорите на дирекции и шефовете на отдели, съобщи сайтът "Медиапул". С тази мярка служителите на ключови позиции трябвало да гарантират пред него, че ако не желае да работи с тях, ще си тръгнат. Самият Цеков нямал намерение да пристъпва към уволнения, а щял да даде шанс на служителите да се докажат. За нещастие мярката на новия шеф на институцията внесла единствено напрежение сред работещите в здравния осигурителен фонд. Все пак част от служителите на високи позиции подали оставки, но те може и да не бъдат приети.

"Цеков е с договор за управление и има законното право да си подбере екип. Що се отнася до западната практика - да, тя съществува в други страни и там се счита за нещо нормално. За съжаление ние сме далеч от тези норми", коментира д-р Евгени Душков от КТ "Подкрепа".
Анна-Мария сред топлекарите на София
Бившите здравни министри Анна-Мария Борисова и Божидар Финков са сред най-добрите лекари в София. Това сочи анкетата сред докторското съсловие, направена от Дарик радио и Галъп Интернешънъл по американски модел. Имената на двамата са сред 298-те лекари в 38 специалности на най-добрите специалисти в София. Най-много гласове са получили 4 лекари. Отличниците бяха съобщени от шефа на Дарик радио Радосвет Радев - това са специалистите по кардиология доц. Нина Гочева и доц. Иво Петров, коремният хирург доц. Никола Владов и акушер-гинекологът д-р Божидар Славчев. На церемонията бяха здравният министър Десислава Атанасова и американският посланик Джеймс Уорлик. Междувременно стана ясно, че баба на 102 г. бе оперирана успешно в София след счупена тазобедрена става.


Поликлиника брои по 60 лева на час за адвокат
Общинският диагностично-консултативен център номер 2 в Сливен е плащал по 60 лева на час за адвокат. Това обяви пред журналисти във вторник кметът на общината Кольо Милев. За месеците януари и февруари дружеството е дало 3000 лева на местен адвокат, като в същото време за последните две-три години парите, изразходвани за юридически услуги, са общо 300 лева, каза кметът на Сливен. Източници от ДКЦ-2 съобщиха пред "Стандарт", че парите за адвокатски услуги са изплатени на адвокат Милен Калоянов, който работи в една кантора с бившата общинска съветничка Елена Попова. Точно тя обаче бе член на комисията, която избра настоящия управител на ДКЦ-2 д-р Иван Вълчанов.


Десислава Атанасова предлага:
Без шофьорска книжка, ако дължиш здравни вноски

Мярката щяла да е по-ефективна и от затвора
ИВАН ПЪРВАНОВ

Хората без здравни осигуровки могат да останат и без шофьорска книжка. Това съобщи вчера при посещението си във Велико Търново министърът на здравеопазването Десислава Атанасова.

„Смятам, че няма нищо лошо в това, както когато се използват административни услуги, да се изисква бележка за платени данъци. Личните документи спокойно могат да се издават срещу платени здравни осигуровки”, поясни Атанасова. Според министъра миналата година, когато са се сменяли личните карти на гражданите, моментът е бил удачен да се поискат справки за техния здравноосигурителен статус.

Десислава Атанасова уточни, че е имала това предложение още като депутат и сега смята да го реализира. Според нея в случая подобна мярка ще е много по-ефективна от вкарването в затвора например. „Хората, които не внасят здравните си вноски, трябва да бъдат наказвани чрез лишаване от други права. Ако нямат лична карта, това ще ги лиши от социални помощи и правото да гласуват на избори. Ако нямат шофьорска книжка, няма да могат да управляват автомобил”, обясни Атанасова.

По думите й болниците са натрупали дългове в размер на 378 млн. лв., като една от причината за това е лечението на здравнонеосигурени пациенти. Тя вече е разпоредила на ръководствата на задлъжнелите здравни заведения да обяснят писмено кои са най-големите им кредитори. „Най-вероятно това са фармацевтичните компании и дълговете са натрупвани в продължение на години. Хората, които сега управляват тези болници, едва ли имат вина за това, тъй като са заварили тези задължения каза още здравният министър.

Във Велико Търново министър Десислава Атанасова преряза лентата и откри ремонтираното и оборудвано с най-съвременна медицинска техника отделение по кардиоинвазивна хирургия. Общата сума на средствата за обновяването на отделението и техниката е 700 хил. лв., като повечето пари са дадени от местни бизнесмени.
Проект за нов Наказателен кодекс предлага


Сподели с приятели:
  1   2   3
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница