В буквален превод: под-култура, частична култура. В социологията, антропологията и културологията представлява група от хора с различен тип поведение, вярвания, които ги различават от общата и широка култура на мнозинството



страница1/3
Дата28.02.2022
Размер25.87 Kb.
#113458
  1   2   3
Субкултура. пънкрок

Романът на Дженифър Игън отдава съществено значение на културният живот от края на 80-те година на XX век. Центърът на новостите в музикалния живот е Сан Франциско, хипи движението залязва, но успоредно с него се развиват други субкултури, които с времето го изместват. Ще обърнем внимание на значението на субкултурата в научните среди, тъй като различните й определения създават първият и важен пласт на романа – културният. Без обяснението на този култорологичен феномен не бих ме могли да анализираме в дълбочина персоналните семейни съдби в романа, които са обект на нашето изследване.

Според речника на Кеймбридж субкултурата(subculture) буквално означава: начин на живот, на обличане и идеи на конкретна група от хора, част от обществото, различни от него.1 В буквален превод: под-култура, частична култура. В социологията, антропологията и културологията представлява група от хора с различен тип поведение, вярвания, които ги различават от общата и широка култура на мнозинството, от която те иначе са част.


На основата на класическите разбирания за културата се утвърждават съвременните дефиниции за субкултурите. Една от най-популярните е на италианския семиотик, лингвист и писател Умберто Еко. Според него субкултурата е “съвкупност от културни образци, които отличават една обществена групировка в рамките на по-широка общественост, но които не обхващат цялостната дейност на човека” [ CITATION The17 \l 1033 ]. 
Според друг изследовател, А. Кравченко, „субкултурите са малки културни светове, които се получават след като обществото се разпада на социални, професионални, демографски и прочие групи, всяка от които има свои ценности и правила на поведение. Както във всеки език има диалекти, така и във всяка култура съществуват субкултури”[CITATION АКр01 \p 32 \l 1026 ] .
За Дик Хебдидж експресивни форми, изразяват противопоставяне между властимащи и потиснати. Това напрежение фигуративно е изразено във формата на субкултурния стил [8].
Всяко едно младежко течение от една страна е отражение на краха в политиката, изкуството, социалната среда. От друга страна е стремеж към подобряване на личните качества и нужда от принадлежност. Появяването на някоя субкултура има висока значимост за обществото, защото към този вид групи се приобщават хора със сходни идеи и разбирания.


Сподели с приятели:
  1   2   3




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница