Прозорците в пасивните сгради не могат да се отварят



Дата28.02.2022
Размер13.49 Kb.
#113462
Митове за пасивните сгради
Свързани:
ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ, Енергиен етикет, За нова сграда

Митове за пасивните сгради



Много често, някой от принципите на пасивните сгради се възприемат погрешно, в резултат на предразсъдъци и липса на информираност. Какви са митовете за пасивните сгради? Могат ли тези митове да бъдат разсеяни? Ще намерите отговорите на тези въпроси, ако прочетете текста по-долу.
ПРОЗОРЦИТЕ В ПАСИВНИТЕ СГРАДИ НЕ МОГАТ ДА СЕ ОТВАРЯТ.
По препоръка на Института за Пасивни сгради всяка сграда, отговаряща на стандарта трябва да има прозорци, които се отварят. Вентилационната система внася пресен въздух, така че няма как да има застоял въздух, дори когато не отваряте прозорците за по-дълъг период от време (например, когато навън е студено и дъждовно). Това, че в повечето съществуващи сгради, дори и в новопостроените, няма достатъчна обмяна на пресен въздух, е причина Институтът за Пасивни сгради да препоръчва прилагането на вентилационни системи. Да, прозорците на пасивните сгради могат да се отварят.
ПОНЕЖЕ СЕ ИЗПОЛЗВА МЕХАНИЧНА ВЕНТИЛАЦИЯ, ИМА ТЕЧЕНИЯ.
Едно жилищно помещение в пасивна сграда се „вентилира” точно толкова, колкото е необходимо, за да се постигне най-високо качество на въздуха вътре в сградата. Подава се само пресен въздух без да има рециркулация (не трябва да се бърка със системите за кондициониране на въздуха – т. нар. климатици, при които има много повече течения на въздушните маси в помещенията). Най-добре е вентилационните тръби да са на нивото на тавана, тогава движението на въздуха става неосезаемо на разстояние по-голямо от 30 см от въздушните клапи. Невъзможно е да бъдат усетени течения. (Разбира се, за тази цел сградата трябва да е въздухонепроницаема и топлоизолацията трябва да е достатъчна, за да се избегне конвекцията на въздуха, предизвикана от големите температурни разлики. И за двете качества на сградата, въздухонепроницаемост и добра изолация, е помислено в стандарта.)

Сподели с приятели:




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница