Комуникационна политика. Маркетингови комуникации – същност, цели, обекти, стратегии



страница1/7
Дата27.09.2022
Размер36.38 Kb.
#115157
  1   2   3   4   5   6   7
Комуникационнаполитика 14,15
Свързани:
09-2010-statia-2011, Бекъпи сега и завинаги, ТЕМА 1. Програмиране, ТЕМА 2 Програмиране, ТЕМА 14 Операционни системи, 16. 03. ИНТЕРНЕТ БИЗНЕС КОМУНИКАЦИИ 16

КОМУНИКАЦИОННА ПОЛИТИКА. МАРКЕТИНГОВИ КОМУНИКАЦИИ – СЪЩНОСТ, ЦЕЛИ, ОБЕКТИ, СТРАТЕГИИ
1. Същност и цели на комуникационната политика
Комуникационната политика на фирмата е цялостна система от мерки, прийоми, похвати и методи, чрез които информацията за стоките, услугите или продукцията на фирмата достига до нейния потребител. Чрез комуникационната политика, всяко предприятие стимулира потребителското търсене чрез създаване и поддържане на благоприятна представа за фирмата и положително отношение към нейните постижения. Чрез нея, предприятията внасят яснота по отношение на своята дейност, социалните аспекти на организацията, примерите на благотворителност, спонсорство и пр. Комуникационната политика представя не само продукцията, стоките или услугите на дадена организация, но и работодателската марка на самата организация, нейните постижения по отношение на управлението на персонала, иновационната и екологична политика и пр. Тя решава следните въпроси на фирмата: (1) какво да каже; (2) по какъв канал; (3) на кого да го каже; (4) какъв ще бъде ефектът от казаното.
2. Елементи на комуникационната политика
Съвременните компании управляват сложна система от комуникации, в това число и електронни комуникации. Нещо повече, навлизането на електронни технологии от една страна улеснява комуникацията на фирмата, от друга страна, поставя нови изисквания по отношение на използвания инструментариум.
Комуникационната политика на компанията обхваща няколко елемента:
Личния опит - Посредством личния опит на гражданите и мненията, които обменят с познати и приятели за дадената компания; има голямо значение, защото е подкрепен от конкретни случаи, най-често съвпадащи с опита на други хора, с които се обменя информация.
Комуникация чрез посреднически организации. Използва се когато е възможно и подходящо, с цел пренасяне на посланието до различни целеви публики в обществото. Подкрепата от посреднически организации може да приеме различни форми:

  • Консултации как най-точно да се стигне до целевите публики, представяни от посредническата организация;

  • Консултации по специфични информационни нужди на тези целеви публики и обратна връзка за техните нагласи и мнения;

  • Помощ при разпространението на информационни материали (дистрибуционен канал) или съвместна употреба на комуникационните канали (например съвместни събития);

Директна комуникация - се отнася до комуникационни материали и дейности, извършвани и разпространявани от самата организация, като противовес на комуникацията чрез медиите. Тя може да бъде разделена на еднопосочна (без възможност за непосредствени въпроси или обратна връзка) и двупосочна (където е възможно веднага да има обратна връзка от публиката).;
Посредством медиите - доминираща дейност, чрез която връзките с обществеността обикновено се опитват да достигне до публиките в обществото. Медийната комуникация засяга всички комуникации чрез телевизия, радио и преса (национални и регионални вестници и списания). Покритието често е високо, но влиянието силно варира.
При осъществяване на комуникационната си политика, организацията работи с три големи групи медии, които са разделени, на производствен принцип:
печатни медии вестници, списания, бюлетини, алманаси и др.
електронни медии, радио, телевизия;
интернет и мултимедия.


Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6   7




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница