Книга за Херметичните учения е почтително посветена



страница1/24
Дата07.06.2023
Размер1.7 Mb.
#117985
ТипКнига
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   24
Kibalion


КИБАЛИОН
Изследване на херметичната философия на древен Египет и Гърция

от
ТРИМАТА ПОСВЕТЕНИ


"Устните на Мъдростта са затворени, освен за ушите на Разбирането."


KYBALION Three Initiates
КИБАЛИОН Тримата Посветени


Първо издание на български език - 2000 г. от Издателство АРАТРОН п. к. 1587, София 1000


© Издателство АРАТРОН, 2000
© Цветан Убенов - превод от английски
© Светлана Драгостинова -
художествено оформление на корицата
Мариана Василева - редактор


Всички права са запазени. Никаква част от тази книга не може да бъде възпроизвеждана в каквато и да е форма без писменото разрешение на Издателство АРАТРОН.
ISBN 954-626-147-5
На Хермес Трисмегист, известен на древните египтяни като

"ВЕЛИКИЯТ ВЕЛИК" и


"МАЙСТОРЪТ НА МАЙСТОРИТЕ"

тази малка книга за Херметичните учения е почтително посветена.




СЪДЪРЖАНИЕ

Въведение 7


Глава I Херметична философия 12
Глава II Седемте херметични принципа 18
Глава III Ментална трансмутация 31
Глава IV Цялото 37
Глава V Менталният Свят 45
Глава VI Божественият парадокс 53
Глава VII "Цялото" във Всичко 64
Глава VIII Нивата на съответствие 74
Глава IX Вибрация 89
Глава X Противоположности 96
Глава XI Ритъм 103
Глава XII Причиняване 111
Глава XIII Род 119
Глава XIV Ментален род 125
Глава XV Херметични аксиоми 137


ВЪВЕДЕНИЕ

За нас е голямо удоволствие да представим на вниманието на учениците и изследователите на Тай­ните учения тази малка книга, основаваща се върху древното Херметично учение. По този въпрос е напи­сано твърде малко, независимо от многобройните позовавания върху Учението в много от книгите, пос­ветени на окултизма. Така че мнозина ревностни изс­ледователи на Истините на Мистериите без съмнение ще посрещнат благосклонно появата й.


Целта на тази книга не е да изложи някаква специ­ална философия или учение, а по-скоро да даде на учениците една теза за Истината, и тя да послужи за помирение на различните части от окултното познание, които привидно са противоположни едни на други, а това често обезкуражава и обърква начинаещия в него­вото изследване. Намерението ни не е да издигнем нов Храм на Знанието, а по-скоро да предоставим в ръцете на ученика Универсален ключ, с който да може да отвори много вътрешни врати в Храма на Мистерията, през чиито главни врати той вече е преминал.
Нито една друга част от окултното учение, прите­жавана от света, не е така старателно пазена, както фрагментите на Херметичното учение, което е достиг­нало до нас през вековете, изминали от времето, ко­гато е бил жив неговият велик създател, Хермес Трис­мегист, "писарят на боговете", живял в древен Египет
по времето, когато днешната човешка раса е била в своята младенческа възраст. Съвременник на Авраам и ако легендите са верни, наставник на този преподо­бен мъдрец, Хермес бил, и е, Великото централно Слънце на окултизма, чиито лъчи са осветлявали без­бройните учения, провъзгласени оттогава насам. Всички основни и фундаментални концепции и учения, залегнали в езотеричните учения на всеки народ, мо­гат да бъдат проследени обратно до Хермес. Дори корените на най-древните учения на Индия несъмнено се крият в оригиналното Херметично учение.
От земята на Ганг мнозина напреднали окултисти се отправяли към земята на Египет и отдавали почит на Майстора. От него придобивали Универсалния ключ, който обяснявал и примирявал различните им възгледи, и по този начин твърдо било установено Тайното Учение. От другите страни също пристигали образовани хора, като всички, без изключение, приз­навали Хермес за Майстор на Майсторите, а влияни­ето му било толкова голямо, че въпреки многоброй­ните отклонения от пътя от страна на различните Майстори, живели през вековете в тези различни стра­ни, все още може да се открие фундаментална прилика и съответствия, лежащи в основата на множество, често твърде различни теории, защитавани и пропо­вядвани днес от окултистите от тези страни. Изучава­щият сравнителни религии ще бъде в състояние да разбере влиянието на Херметичното учение във всяка религия, достойна за името си, известна днес на хора­та, независимо дали е мъртва, или е в пълната си сила в наше време. Винаги съществува определено съот­ветствие, независимо от противоположните характе­ристики и Херметичното учение функционира като Великият помирител.
Жизненото дело на Хермес като че ли е по посока на планиране на великата Зародишна истина, която е израснала и разцъфтяла в толкова много странни форми, вместо да установи една школа по философия, която би доминирала световната мисъл. Независимо от това обаче оригиналните истини, преподадени от него, са били пазени непокътнати в първоначалната им чистота от неколцина мъже във всяка епоха, които, отхвърляйки голям брой полуобразовани ученици и последователи, спазвали Херметичния обичай и пазе­ли своята истина за малцината, които били готови да я възприемат и овладеят. Истината се предавала от ръка на ръка между избрани. Във всяко поколение в различните страни по земята винаги имало малцина Посветени, които пазели жив свещения пламък на Херметичното учение. Тяхното желание винаги е било да използват своите фенери, за да запалят отново по-малките лампи на външния свят, когато светлина­та на истината се замъглявала и заоблачавала заради отхвърляне и когато по фитила започвала да полепва чужда материя. Винаги са съществували избрани, ко­ито да се грижат за олтара на Истината, върху който непрекъснато горяла Вечната лампа на Мъдростта. Тези хора посвещавали живота си на делото на лю­бовта, което поетът е изразил така прекрасно в своите стихове:
"О, нека пламъкът не гасне! Разпалван век след век в неговата тъмна пещера - в неговите свещени храмове разпалван. Разпалван от чистите служители на любовта - нека пламъкът не гасне!"
Тези хора никога не са търсели популярност, нито многобройни последователи. Те са безразлични към тези неща, защото знаят колко малко във всяко поко­ление са тези, които са готови за истината или които
биха я познали, ако тя им бъде представена. Те запаз­ват "силната храна за мъжете", докато на останалите доставят "мляко за бебета". Запазват своите бисери на мъдростта за малцината избрани, които оценяват стойността им и които ги носят в своите корони, вместо да ги хвърлят на материалистичните вулгарни прасета, които биха ги стъпкали в калта и размесили с отвратителната си мисловна храна. Но все пак тези мъже никога не са забравяли или пренебрегвали ори­гиналните учения на Хермес, що се отнася до преда­ването на словата на истината на онези, които са готови да ги приемат - учение, което е изразено в Кибалион по следния начин: "Когато се следват стъп­ките на Майстора, ушите на онези, които са готови за това Учение, се отварят широко." И на друго място: "Когато ушите на учениците са готови да чуят, се появяват устните, които да ги напълнят с мъдрост." Но обичайното им отношение винаги е било стриктно в съответствие с друг Херметичен афоризъм, също от Кибалион: "Устните на Мъдростта са затворени, ос­вен за ушите на Разбирането."
Има хора, които са критикували това отношение на херметиците и са твърдели, че те не изразяват истинския дух чрез поведението си на уединяване и сдържаност. Краткият поглед назад към страниците на историята обаче ще покаже мъдростта на Майсто­рите, които били наясно с безполезността на опитите да учат света на това, което той или не е готов, или не желае да възприеме. Херметиците никога не са се стремели да бъдат мъченици, като вместо това скром­но са наблюдавали отстрани със състрадателна ус­мивка на безмълвните си устни, докато "непосветени­те вдигали яростен шум относно тях" при обичайните си забавления на умъртвяване и подлагане на мъчения
на честните, но заблудени ентусиасти, които си въоб­разявали, че могат да наложат върху варварския на­род истината, а тя можела да бъде разбрана единст­вено от избраните и напреднали по Пътя.
И духът на преследването все още не е умрял по земята. Има някои Херметични учения, които, ако бъдат публично провъзгласени, ще навлекат на про­повядващите ги страхотното презрение и хулите на тълпата, която отново ще крещи "Разпни го! Разпни го!"
В тази малка книга сме се постарали да ви дадем представа за основните учения на. Кибалион, стремей­ки се да ви предоставим работните принципи, като ви оставим да ги приложите сами, вместо да се опитваме да разработваме учението в подробности. Ако вие сте истински ученик, ще успеете да разработите и да при­ложите тези "принципи - ако не сте, трябва да се развиете, тъй като в противен случай Херметичното учение ще бъде за вас просто "думи, думи, думи".

Тримата Посветени




Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   24




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница