12 февруари 2010 г. Тема: здравеопазване лекарите искат реформа, но друг пътстраница1/6
Дата18.06.2018
Размер0.79 Mb.
  1   2   3   4   5   6
12 февруари 2010 г.

ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ


Лекарите искат реформа, но друг път

Конституционният съд ще тълкува денонощните дежурства на болниците
от Лили Войнова

Съпротивата на медиците и опозицията срещу здравната реформа на управляващите стигна до Конституционния съд (КС). По искане на 54 депутати КС образува дело за текстове в Закона за здравното осигуряване от края на миналата година. Промените задължават здравната каса да работи само с болници, които имат достатъчно специалисти на трудов договор, за да могат да осигурят 24-часови дежурства по клинични пътеки. Заради тези правила част от болниците ще останат без финансиране и ще затворят.

Вчера съсловните организации на лекарите, медсестрите и синдикатите в здравеопазването обявиха, че подкрепят реформите, но настояват да се отложат с една година, за да могат болниците да отговорят на новите изисквания. В противен случай медиците заплашиха, че ще организират национален протест, в който ще се включат и граждани от регионите със закрити болници. Докторите поискаха да бъде преразгледан бюджетът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за тази година, да се прецени кои болници трябва да бъдат защитени и кметствата и държавата да ги подкрепят.

Медиците се обявиха и срещу делегираните бюджети. Здравната каса не ни отговори по каква методика определя орязването на парите на болниците и защо някои получават 100% от средствата, изразходвани миналата година, а на други бюджетът е намален наполовина, каза председателят на лекарския съюз д-р Цветан Райчинов. Той предупреди, че делегираните бюджети ще оставят 300-400 хил. пациенти без лечение, защото за тях не е предвидено финансиране нито в малките, нито в големите болници.

Според министъра на здравеопазването Божидар Нанев няма основания за протести. Основната причина за недоволството са делегираните бюджети, но вече се уточни, че ще се плаща и над тях за извършена дейност, подчерта той. Министърът смята, че ще има и актуализация на бюджета на НЗОК, след като в сряда финансовият министър Симеон Дянков обеща да осигури допълнително 350 млн. лв.


Ами, ако докторите стачкуват?
Аида Ованес

"Да бутнеш баба си по стълбите и да я питаш защо бяга." На това оприличи здравната реформа в момента един синдикалист. Колкото и цинично да звучи, май е точно така. Управниците ни, в стремежа си да "извадят" добрата новина, все измислят по някоя рестриктивна мярка - сутрин, и по някоя либерална - следобед. След като без ясни и добре обмислени критерии пристъпиха към фалити на малки здравни заведения, съобщиха, че онези 350 млн. лв. за болниците идват.

Идват, но идват от бюджета. Пак. Сиреч -отново от нашите пари, които така или иначе си ги внасяме под формата на 8-процентна осигуровка.

Реформа трябва да има. Спор няма. Но с предварителна подготовка. Този урок също го научихме - всеки експерт извън властта ни "облъчва" с това прозрение.

фактите обаче показват, че нещата вървят на зле. Младите доктори учат, за да работят в чужбина. Хората в малките населени места остават без медицинска помощ - изводът за тях е красноречив.

Още повече че не е съвсем ясно как ще бъдат транспортирани до болница при нужда. Е, някои имат "късмета" да ги карат за хемодиализа с бетеери, но това решение ли е? Управляващите правят реформа, но за кого ли?

Единствен изход остава протестът - стояща, лежаща, висяща и прочее стачка. Не е трудно да се случи. Просто трябват още 25-30 дни, за да започнат болниците и лекарите да връщат пациентите заради липса на пари.

Ако у нас има 35 хил. лекари, а всеки от тях се грижи за по 200 пациенти и за месец откаже по финансови причини лечение на половината от тях, като нищо на улицата ще се окаже солидна маса от недоволни хора. Тогава кой ще пита баба си защо бяга?
И парите на джипитата намалени с 10 на сто
Аида Паникян

Средствата на общопрактикуващите лекари и на специалистите от доболничната помощ също са намалени. Докторите са получили с 10% по-малко пари за декември, съобщи д-р Цветан Райчинов, председател на Българския лекарски съюз. От съюза настояват още идната седмица да бъде преразгледан Законът за бюджета на НЗОК и от него да бъде премахнат текстът за делегираните бюджети.

От БЛС не са виждали никакъв официален документ, който да показва, че има каквато и да е методика за формиране на въпросните бюджети. Няма законово основание търговски дружества, каквито са болниците, да имат делегирани бюджети, коментира д-р Райчинов. Той поясни, че БЛС не е против реформата, а против начина, по който тя се провежда. Организацията настоява за гратисен период за закриване на малките болници, докато стане ясно каква точно структура ги замества.

Освен че не са взети предвид инфраструктурата и демографският състав на регионите, в които се закриват болници, няма подготвени схеми за пренасочване на съкратените от закритите болници хора, единодушни бяха председателят на КНСБ Желязко Христов и вицепрезидентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

Ако нещата продължат по този начин, най-много след месец болниците няма да могат да приемат пациенти и да ги лекуват, каза пред ДУМА д-р Стефан Константинов, зам.-председател на БЛС. От съсловната организация са категорични, че и големите болници, които имат бюджет 100% от миналогодишните си пари, ще започнат да трупат дългове, да връщат пациенти или да формират листи на чакащите.

Ако здравните работници решат да протестират, ще ги подкрепим, бяха категорични от двата синдиката.
Първанов: Не може здравето да бъде стока
Диана Кънчeва
“Не може на здравето да се гледа като на стока." С тези думи президентът Георги Първанов разкритикува здравната реформа на правителството на среща с дарителите и партньорите от "Българската Коледа".

Според държавния глава не може системата на здравеопазването да се преструктурира само на базата на финансовите критерии. Критериите трябвало да са и "морални и професионални", които да позволят реформата да осигурява здраве за всички.

"Няма благотворителна кампания, която може да замести ролята на държавата. Няма благотворителна инициатива, която може да оправдае абдикацията на българската държава от системата на здравеопазването”, каза Първанов.

Преди две седмици президентът бе категоричен, че “здравната реформа няма алтернатива”, но начинът, по който започва да се прави, няма да доведе до добри резултати”.


 


Синдикатите и БЛС са готови на протест срещу здравната реформа

Лили Ангелова


Синдикатите, Българският лекарски съюз и специалистите по здравни грижи подкрепят готвените протести от общинските и частните болници. Причината е в делегираните бюджети на здравните заведения. Малките лечебни заведения дадоха срок до 15 февруари на Министерството на здравеопазването и на Националната здравноосигурителна каса да вземат решение, с което болниците да не се финансират чрез делегирани бюджети.
От БЛС поискаха отлагане с година на част от здравната реформа. Според тях трябва да се даде 12-месечен срок на болниците, за да покрият новите критерии за работа с НЗОК, обясни председателят на съсловната организация доктор Цветан Райчинов. "Имал съм две срещи с премиера и се убедих, че той е способен да взима много бързи, гъвкави и рационални решения", допълни Райчинов.
Според председателя на КНСБ доктор Желязко Христов реформата се прави без аргументи и доказателсва. "Иска ми се да кажа на властниците да отидат до някой жп прелез, там има правоъгълна табела, на която пише "Огледай се, ослушай се и ако не идва влак, премини". Има подготвящ се влак на недоволството", коментира Христов.
Според министъра на здравеопазването Божидар Нанев няма причина за протести, защото нямало да се отказват средства на болниците за реално свършена дейност. По думите му, делегираните бюджети ще са по-големи от определените. На въпрос дали може да се стигне до оставката му, Нанев коментира, че един министър може винаги да бъде сменен и че няма никакъв проблем за това.

 


София пуска за продан поликлиники пред фалит
Mалките общински поликлиники в София, които са на загуба, може да бъдат пуснати за приватизация, съобщи вчера шефът на Столичния общински съвет Андрей Иванов. Той обаче отказа да посочи кои и колко ДКЦ-та може да бъдат закрити.

"До 2 месеца ще стане ясно какво ще правим. Става дума за малка част от поликлиниките, които не могат сами да издържат сградния си фонд, камо ли да осигурят средства за заплати", обясни Иванов. Той обаче беше категоричен, че дори да се стигне до приватизация, средствата от нея ще се ползват само за здравеопазване. Възможно е и да се вдигнат наемите на лекарите, които ползват кабинетите. СОС прие и нова наредба за общинските лечебници, в която се определят критериите за заплатите на ръководствата им. Така парите им щели да се изравнят с тези в университетските болници.

Консултативен съвет от 5-има съветници пък ще контролира изпълнението на бюджет 2010. “Така ще се гарантира максимална прозрачност", подчерта кметът на София Йорданка Фандъкова. (24часа)

 


Боят за малките болници излиза вече на улицата

Министър Нанев обещава да плати за всички лекувани
Българският лекарски съюз подкрепя планираните за другата седмица протести на медици и граждани срещу закриването на болници. Това съобщи председателят му Цветан Райчинов. КСНБ и “Подкрепа” също застават зад тях.

Напрежението е заради орязаните бюджети. Клиниките получават с 35-40% по-малко, а вчера стана ясно, че и средствата за доболнична помощ са намалени с 10%.

На лекарите се налагат условия, които не са договаряни и не съществуват в никакъв закон или наредба, поясни Райчинов. Той очаква протестите да прераснат в национални. Според БЛС делегираните бюджети са незаконни, защото НЗОК няма право да определя кой колко ще получи. Неясна била и методиката. Затова лекарският съюз е внесъл в парламента предложение за ремон на бюджета на НЗОК.

“Няма основания за протести”, заяви здравният министър Божидар Нанев. Той припомни обещаните от Симеон Дянков допълнителни 350 млн. лв. Клиничните пътеки за долекуване са готови, след анализа на първото тримесечие ще се види какви средства могат да бъдат отделени за тях.ИЛИЯНА ДИМИТРОВА


Първо дава идеи за икономии, после готви протести
4 страници с идеи за съкращаване на разходите в здравеопазването внася на вниманието на министър Дянков Центърът за защита правата в здравеопазването на 9 септември 2009 г.

В управителния съвет на сдружението са Теодора Захариева, Асен Георгиев и д-р Стойчо Кацаров.

Точно 4 месеца по-късно бившият зам.-здравен министър в кабинета "Костов" - Стойчо Кацаров, прави публична заявка да оглави протестите на лекари и граждани, недоволни от здравната реформа. Ултиматумът изтича в понеделник.

Четете утре позицията на финансовия министър.
Нивото на нашите лекари е много ниско!
СТОЙЧО КАЦАРОВ
На 9 септември 2009 г. Стойчо Кацаров праща това писмо на вицепремиера Симеон Дянков с настойчиви идеи за икономии в здравеопазването. 4 месеца по-късно бившият зам.-министър на здравеопазването при Иван Костов застана на противното мнение - че не трябва да се правят икономии. Четете утре мнението на финансовия министър.
МИТОВЕ и легенди:

- Не отговаря на истината, че парите в здравеопазването са малко. Истината е, че парите се разходват неефективно.

8% здравна вноска е достатъчна като публични разходи за здравеопазване.

- Не е вярно, че "гръбнакът" на здравеопазването са университетските и областните болници. Гръбнакът на здравната система са лекарите от извънболничната и спешната помощ, през които минават 100% от болните и които обслужват дефинитивно 90% от тях.

- Не е вярно, че в България има много добри лекари, но лоша материална база и ниско заплащане. Има отделни добри специалисти, но общото ниво на компетентност на лекарите е много ниско.

- Не е вярно, че достъпът до медицински услуги е най-големият проблем. Достъпът е почти неограничен, но качеството на тези услуги е изключително ниско.

- Не е вярно, че държавните болници трупат дългове заради недофинансиране на здравната система. Основната причина е, че се управляват като държавни предприятия и има високо ниво на корупция.

- Не е вярно, че лекарите получават ниско заплащане. Има несправедлива диференциация на доходите вътре в съсловието и това е източникът на недоволство.

- Не е вярно, че академичната общност в медицината знае най-добре какво трябва да стане в здравната система

Академичната общност е спирачка за реформи. Противно на разпространеното мнение за недостиг на публични средства за здравеопазване, ние смятаме, че има редица възможности за съкращаване на такива разходи.

1. Има достатъчно основания да се приеме, че е налице прекалено раздут щат на администрацията на всички нива.

На първо място, това се отнася за администрацията на самото Министерство на здравеопазване. По наши данни в момента в МЗ работят 340 служители. През 2000 г. общата численост на персонала на МЗ е била 185 души. Като се има предвид, че след изграждането на НЗОК много от функциите на МЗ, свързани с лечебното здравеопазване, бяха прехвърлени на НЗОК, може с голяма сигурност да се защити тезата, че при сегашните си функции МЗ може да изпълнява задълженията си с щат, два по-малък от настоящия.

Следва да се оцени и числеността на администрацията на регионалните центрове по здравеопазване. Видно от текста на чл. 10 на Закона за здравето, функциите на РЦЗ, са силно ограничени. По наша информация в 28-те РЦЗ работят средно между 20 и 30 души персонал. Простата съпоставка с функциите на РЦЗ показва по недвусмислен начин, че персоналът може да бъде съкратен наполовина, без това да се отрази на работата на структурите. Същото се отнася за структурите на РИОКОЗ. В случая трябва да се вземе предвид и предстоящото създаване на Агенция по храните. Прехвърлянето на контрола върху храните до голяма степен ще остави РИОКОЗ с много ограничени функции, което е предпоставка за сливането на тази структура с РЦЗ.

По наша предварителна оценка от централната и регионална администрация на МЗ могат да се съкратят между 350 и 500 души, без това да се отрази на ефективността на работата на администрацията.

2. В този си вид акредитацията на лечебните заведения е абсолютно ненужна бюрократична процедура, която се явява втори разрешителен режим и която представлява ненужен разход на лечебните заведения. Най-доброто решение би било премахване на акредитацията в този й вид и заменянето й със сертифициране по ISO или някоя друга международно призната система за оценка на качеството. При това не считаме, че е необходимо получаването на такава оценка да е задължително.

3. Министерството на лекарствата договаря и закупува лекарства по Наредба 34. Не смятаме, че е работа на едно министерство да се занимава с търговска дейност. Освен това се дублира администрацията на НЗОК, която също се занимава с реимбурсиране на лекарства. Следвайки общата логика на здравната система, правилно е всички лекарства да се реимбурсират от НЗОК.

Необходима е преоценка на реимбурсните нива, по които заплаща НЗОК. От много голяма важност за контрола на разходите за лекарства е съучастието на пациента при заплащането. Както изобщо в медицинската помощ, при отпускането на безплатни лекарства е налице феноменът на индуцираното търсене - лекарят и аптекарят са заинтересовани да предписват повече и по-скъпи лекарства. Затова трябва да се ограничи до възможния минимум отпускането на лекарства, които са 100% платени от бюджета на НЗОК. Трябва да се коригират незабавно и да не се допуска в бъдеще заобикаляне на нормативната уредба по отношение на групите лекарства за реимбурсиране, какъвто е случаят с инсулина на Novo Nordisk.

Необходимо е да се засили контролът върху взаимоотношенията фирма, производител на лекарства - лекар. Масово фирмите заплащат на лекарите под една или друга форма за изписването на техните лекарства на нищо неподозиращите пациенти. Независимо дали става дума за безплатни екскурзии, купони за храна, подаръци или пари в брой, това явление трябва да се ограничи драстично, за да се спре източването на НЗОК.

4. НЗОК гарантира солидарността в системата. Цената на това е монополът в здравното осигуряване и всички негативни последици от него. Премахването на монопола в здравното осигуряване ще доведе до намаляване на цените, но не е толкова лесно да се извърши. Едноактното премахване на монопола може да остави големи групи граждани без здравно осигуряване в първоначалния момент. Затова най-добре е да се планира в следващите няколко години постепенно преминаване към свободен пазар на здравноосигурителни услуги. На първо време НЗОК трябва да ограничи основният пакет от услуги, които покрива. Трябва и постепенно да въведе лична осигурителна сметка за всеки осигурен.

5. Най-доброто лекарство за болничната система е свободната конкуренция. Държавата трябва да спре да субсидира губещи болници. Държавата трябва да остави болниците да фалират, ако са стигнали до там . Държавата трябва

да предложи всички болници за приватизация Държавата трябва да закрие ведомствените болници (Правителствена, МВР, Транспортни), с изключение може би 1-2 военни болници. Държавата трябва да остави на пациентите чрез своя избор къде да се лекуват да решат кои болници ще останат и кои ще фалират.

6. Необходима е ясна законова регламентация на пациентските права. Това ще осигури възможността на пациентите да търсят правата си по съдебен път.

7. Монополното положение на съсловните организации също поражда редица проблеми. Те са изградени по подобие на германския корпоративен модел. Преминаването към свободна конкуренция на здравноосигурителните фондове прави ненужно съществуването на такива, учредени със закон монополни структури.

8. Напълно неефективни са разходите, които се правят за т.нар. здравни кабинети в училищата. Функциите им се припокриват изцяло с тези на общопрактикуващите лекари, а дейността им е напълно лишена от смисъл. Важно е обаче да се даде възможност на училищата да наемат лекари почасово за нуждите на здравната просвета - обучение в оказване на първа помощ, сексуално образование и превенция на СПИН, противодействие на наркоманиите и алкохолизма.

9. Системите за специализация и квалификация на медицинските кадри се нуждаят от радикална реформа.

10. Като цяло, правителството трява да се оттегли от намеса в лечебната дейност и да съсредоточи ресурс в здравните дейности с неделим ефект. Такива са здравната просвета, контролът над вредните фактори на околната среда, скрининговите изследвания за ранно откриване на заболявания.
Дават стипендии за медици роми
Започват информационни срещи във връзка с предстоящото обявяване на националната програма за стипендии на студенти по медицина и лекари специализанти от ромски произход за академичната 2010-2011 г. Това съобщиха от Институт "Отворено общество". Бенефициенти са ромски студенти, които учат във висши и професионални медицински училища, и лекари специализанти, които се обучават в акредитирани учебни заведения и показват отлични постижения в кариерата. Кампанията за набиране на кандидат-студенти ще продължи до 31 май. Повече информация на сайта на "Отворено общество" www.osi.bg.


Секретарка осъди шефката си, уволнила я заради чат
Секретарка на здравната каса в Бургас спечели дело срещу уволнение заради чат в работно време. Жената ще бъде възстановена на работа и ще получи обезщетение от 1576 лв. Районният съд в Бургас постанови, че решението за уволнение, взето от шефката на касата, е незаконно.

Още през есента на миналата година Станка Николова се оплакала, че шефката й я шпионира и следи личния й чат в интернет. В един от разговорите си с приятелка Николова нарекла началничката си "Мавродийката" и след това била уволнена. Официалният мотив за отстраняването бил, че щатът на Николова се съкращава.
Общината продава ДКЦ-та в София
Ще има преструктуриране на диагностично-консултативните центрове в София, някои от тях дори могат да бъдат приватизирани. Това обяви вчера председателят на Столичния общински съвет Андрей Иванов. По думите му, нямало смисъл от ДКЦ-та, които се ползват като "площи под наем за лични лекари". Дори и да се стигне до приватизация на някои от центровете, средствата от нея ще се използват единствено и само за инвестиции в столичното здравеопазване, бе категоричен Иванов. Той се опита да обясни планираните промени и с това, че наемите в здравните центрове са "за жълти стотинки". Председателят на СОС така и не успя да отговори на въпрос, ще има ли в София единен орган за контрол и наблюдение на центровете за здраве.


Проф. Льо Пен: Французите не плащат за лекарства
Французи­те ходят на лекар спе­циалист без ограниче­ния, а в ап­теката не плащат за изписаните от доктора лекарства, обясни проф. Клод льо Пен. За­това в пове­чето семей­ства има шкаф, пълен с медика­менти, които не са из­ползвани! 500 млн. евро се пра­хосват по то­зи начин го­дишно. До­стъпът до болнично ле­чение също не подлежи на ограниче­ния.

Колко хар­чи Франция за здравео­пазване и какви са за­платите на лекарите там.
Французите не плащат лекарства, изписани от доктор
Илияна Ангелова
Клод Льо Пен бе наскоро в София, за да представи предимствата на френската здравна система и достъпа до услугите на пациентите пред наши експерти. Той е професор по макроикономика в Paris-Dauphine University, но прави редовно проучвания по заръка на правителството, за да се открият възможности и начини за оптимиране на огромните разходи за болници и лекарства. С проф. Льо Пен разговаряме след участието му в кръглата маса за обмяна на опит в здравеопазването, организирана от “Санофи Авентис” и подкрепена от френския посланик Етиен дьо Понсен.
- Ако съм болна от грип във Франция и лекарят ми изпише антибиотик, ще го получа ли безплатно?

- На практика да. За 92% от французите изписаните лекарства са безплатни, защото са осигурени не само в държавна здравна каса, но и допълнително в частен фонд. Останалите 8% разчитат само на държавата и затова доплащат няколко евро. Повечето французи имат електронна здравноосигурителна карта. Давам я на лекаря и не плащам нищо, по същия начин я давам и в аптеката и също не дължа пари. Разбира се, трябва да имате и държавно, и допълнително частно осигуряване.- Всички лекарства ли са безплатни?

- Всички изписани от лекаря са безплатни. Има някои изключения като хомеопатични препарати или някакви отвари. Също и виаграта. Комисията по лекарствата е преценила, че рискът от нелекуването еректилната дисфункция не е съществен за обществото.

Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3   4   5   6
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница