12. Лечебните билки и гъби в широколъшко. Широколъчани от древни времена познават и използват лековитите билкиДата19.11.2018
Размер29.5 Kb.
#105018
12. Лечебните билки и гъби в широколъшко.

Широколъчани от древни времена познават и използват лековитите билки. Много от българските билки притежават голяма лечебна сила и са известни и търсени в цял свят. Особено голямо разнообразие на билки има в района на Централни Родопи и в частност в Широколъшко. Най-популярни са: мурсалския (карлъшки) чай, воляника (мащерка), риган, подбел, иглика, бъзлен, пчеляк (маточина), свещилка, мечатина (мечо грозде), имел, липа, кантарион, патрожилка (живовляк), босилек, невен, хвойна, ангелика, енювица (равнец), лайкучка, див джоджен, коприва, вратига, глухарче, гръмотрън, синя тинтява, котешка стъпка, магарешки бодил, шипки, боровинки и много други.

Широколъчани знаят и прилагат много ефикасни рецепти против: простуди, при заболявания на бъбреците и отделителната система, при необходимост от засилване на имунната система на човека, за да може организмът сам да се бори с болестите, както и много други рецепти. Най-важното при изпълнението на рецептите е стриктното и методично спазване на предписанието, като и високото качество на събраните билки – да бъдат откъснати в определеното време – по Еньовден, добре изсушени на сянка, без загниване и др.

Ето няколко особено ефикасни рецепти:

При простуди с кашлица и температура се препоръчва топъл концентриран чай от следните билки: липа, мащерка, босилек, бъзлен, подбел. Запарката се пие 5-6 пъти топла.

При коремни и ревматични болки се препоръчва: лайкучка, див джоджен.

За почистване на белия дроб се препоръчва: подбел, слез, полски хвощ, анасон с мед.

Има и много други рецепти, но сигурно не тук им е мястото, затова няма да ги описвам.

В Широка лъка по време на моето детство имаше един изключителен доктор. Наричаше се д-р Сава Ангелов Ангелов. Лекарската професия винаги е била дълбоко уважавана в Широка лъка. Цели фамилии са се отдавали на нея. Но споменът ми за доктор Сава Ангелов остава незаличим. Винаги, когато си спомня за него, казвам “вечна му памет”. Това беше един изключителен човек. Скромен, тих, много знаещ, деликатен, отзивчив – изключителен специалист. И най-важното – човек! Сигурен съм, че в неговата почти 40-годишна практика не е имало нито един пациент, разочарован от “доктор Саво”, както всички в селото го наричаха. Той беше пример за млади и стари. Лекуваше не само с предписаното в рецептите, а и с отношението си към хората, с поведението, с възпитанието си, въобще с цялото си излъчване. Неслучайно много широколъчани казваха за него – “госпугюв чилек”.

Ще кажа и няколко думи за диворастящите гъби и гъбарството в района, защото напоследък те се явяват 0дори поминък за доста хора.

Навремето в широколъшко са познавали и използвали само 2-3 вида гъби. На първо място сърнелата или както и казват тук сорняци и гугляци и ливадната печурка – червенутката. По време на Първата световна война, по думите на баба Лика, имало и много морчкули (мръчкула). Благодарение на морчкулите почти нямало голям глад. Останалите диворастящи гъби в широколъшко не са били използвани.В началото на 60-те години, обаче, двама предприемчиви широколъчани, семейство Стоян и Мария Радичеви, откриха пункт за събиране на гъби. Спомням си, тогава бях дете, как събирахме различните видове гъби: манатарки, пачи крак, рижика, овча прахан, кифла, припънка или пънчужка, както ù казвахме, кладница, горска печурка, анасонова печурка, масловки, коралки, булка, гълъбки, виолетки, млечници, пърхутки и т. н. Първоначално продавахме всичко в пункта с изключение само на сърнелата и ливадната печурка. Преди да приемат гъбите, Стоян и Мария Радичеви хубаво ги оглеждаха и ако имаше грешки, изхвърляха. Така постепенно, за много кратко време, хората тук - и млади, и стари добиха значителни познания по гъбарство. Този пункт за събиране на гъби изигра много полезна учебна роля, стана школа по гъбарство в района. Сега разбирам защо не е имало опасни натравяния с гъби в Широка лъка.

Постепенно много хора започнаха да събират от посочените гъби и за себе си, и да ги приготвят и консервират по различни вкусни и пикантни начини.Гъбите са много полезна храна, богата на минерални соли и редица елементи, които обогатяват разнообразното и вкусно изхранване на човека. И въпреки че едва ли някой в широколъшко знае латинските имена на ядливите гъби, както и аз не ги знам, всички ги използват. През последните 15 години на икономическа криза гъбарството стана и поминък за много хора в района.

Знам много рецепти за приготвяне на гъби както за салати, така и за яхнии и плънки, но може би не си струва да ви ги разказвам, защото има много рецептурни книжки.Бих искал да кажа само нещо много важно. Никога не берете гъби, които не познавате! Дори да ги познавате, ако имате и най-малки съмнения, не ги берете, а ако вече сте ги откъснали, веднага ги хвърляйте! Контактувайте с други, по-добри от вас гъбари, както и със справочниците, за да научавате още повече за гъбите!

Ще ви кажа и още едно желязно правило: винаги опитвайте първи от гъбите, които сте брали и приготвили и чак като минат определения брой часове и всичко е наред, тогава предлагайте от гъбите на другите!
Каталог: fr
fr -> Робърт а. Поуел т р и л о г и я п о с в е т е н а н а е д н а з в е з д н а н о в а м ъ д р о с т з а звездите /астрософия/ херметична астрология том І към една нова звездна мъдрост астрология и реинкарнация изготвил
fr -> Тетра библос и л и
fr -> Memory stirred, but he turned his head, shyingaway from it
fr -> Ангел Бонов Митове и легенди за съзвездията Съдържание: Предговор 3 Съзвездията и техните имена 4
fr -> Отчет за касовото изпълнение на бюджета За периода 01. 01. 2010 г. 31. 12. 2010 г
fr -> Книга първа мойсей мисията на израел монотеистичната традиция и патриарсите на пустинята
fr -> 16. Видни широколъчани след Освобождението
fr -> Учителя методи Константинов Боян Боев Мария Тодорова Борис Николов съдържание
fr -> Захир паулу Коелю посвещение
fr -> 4. Национално училище за фолклорни изкуства (Средно музикално училище) в Широка лъка


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница