12 март 2011 г. Тема: здравеопазванестраница1/3
Дата21.06.2018
Размер468.24 Kb.
  1   2   3
12 март 2011 г.


ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕРашидов брани свободата в изкуството
Министърът на културата определи като абсурден проекта на здравното министерство, който предвижда след 2012 г. у нас да се забрани създаването на български филмови и телевизионни продукции, в които се пуши.

„И като министър, и като творец никога няма да приема", категоричен е Рашидов, който разпространи специално изявление по този повод.

Трябвало да се прави сериозна разлика между административните разпоредби за ограничаване и забрана на тютюнопушенето и изкуството. „Образите в изкуството могат да способстват за изграждане на внушения, но истинското, голямото изкуство не само че не може да бъде ограничавано, но то е необходимо заради свободата човек да се изразява. Това е изконно и свещено право", казва министърът.

Той така се възмутил на предложението на колегата си от здравното ведомство д-р Стефан Константинов, че цитира примери от световната култура в защита на тезата си. „Невъзможно е да се отречем от

шедьоври на световната култура - пиячи на абсент, жена с цигаре и още безброй произведения,не можем да отречем автори като Пикасо, Тулуз Лотрек, Ван Гог, Гоген... А колкото до филмовата индустрия, слагането на „пранги" на сцените в киното граничи с безумие", завършва изявлението си министър Вежди Рашидов.

В проекта на здравното ведомство се предвижда, ако в телевизионна или филмова продукция има сцени с тютюн, то преди и след излъчването й да се излъчват клипове за вредата от цигарите.
Мъж си разби главата в табела, взе 2625 лева
Пострадал от удар в табела осъди община Смолян да му плати 2625 лева обезщетение.

Иван Шопов си разбил главата в табела на 10 февруари 2009 г. След нощна смяна той се прибирал пеша към къщи, гледал в краката си, защото тротоарите били заледени, и неочаквано си забил главата в разположен на тротоара указателен знак. След удара загубил съзнание за няколко секунди, а от главата му рукнала кръв. Наложило се да потърси лекарска помощ в спешното отделение на смолянската болница. След седем шева на зейналата рана на главата и рентгенова снимка на черепа Шопов се при-1 брал вкъщи. Районният съд призна общината за виновна за неправилно поставена указателна табела и определи да плати на Шопов 3500 лв. обезщетение. В Окръжния съд приеха, че общината е виновна I за причинената травма на мъжа, но и той има 25% вина за нараняването, поради което намали сумата на обезщетението. Решението е окончателно.

Знакът, в който се е забил смолянчанинът, е бил поставен много ниско. По закон табелите се поставят на височина най-малко 2,25 метра, а в случая с Иван Шопов тя е била едва на 1,70-1,80 метра, посочват в мотивите си магистратите.


Внимание! Мними данъчни мамят

Мними бирници пращат писма на граждани и фирми
Нов опит за измама са засекли служители на Националната агенция за приходите (НАП). Данъкоплатци са сигнализирали в НАП, че са получили подозрителни писма. От името на приходната агенция са изпратени уведомления за промяна в банковите сметки на данъчните, подпечатани с фалшив печат. В писмата се описват "новите" банкови сметки на НАП, като клиентите се призовават да започнат да превеждат дължимите данъци и осигурителни вноски по тях.

Първия сигнал получихме от София, но може подобни писма да се разпространяват и в други градове, обясниха от приходното ведомство пред "Труд". Фалшивите сметки са в УниКредит Булбанк. Във фалшиво писмо, което от НАП препратиха до медиите, пише, че агенцията е променила сметките си от 1 март и че всички републикански данъци следва да се превеждат на нова сметка на дирекцията на НАП - офис "Надежда" на столичната ул. "Илиянско шосе".

"УниКредит Булбанк е информирана отрано и сме предприели всички действия, дори повече отколкото се иска, казаха вчера от трезора. По тези сметки няма да има измами", подчертаха от Булбанк.

Ръководството на НАП вече е сезирало прокуратурата и МВР. НАП изпраща и съобщения за измамата до всички електронни адреси на клиенти, налични в информационната й система.

Данъчните заявиха, че няма промени на банковите сметки. Коректна информация за сметките на всички териториални структури на НАП може да се получи с обаждане на телефон 0700 18 700 на цената на един разговор, както и в офисите на агенцията.


Антимафиот №1 на Търново арестуван предателство
Веселина АНГЕЛОВА

Шефът на служба „Борба с организираната престъпност" (БОП) във Велико Търново Орлин Тодоров е арестуван. Тази мълва обиколи по обед в петък старата столица.

Да, топ полицаят е прибран под стража за изнасяне на информация, потвърдиха пред „Труд" източници от МВР и прокуратурата. Той ще остане за 72 часа в ареста, след което съд ще решава за свободата му.

Тодоров е бил задържан в кабинета си в сградата на областната дирекция на МВР в Търново. Пред вратата на стаята пазели униформени от „Съдебна полиция", докато вътре бил извършван обиск. После помещението било запечатано, разказаха очевидци. Всичките подчинени на арестанта били привикани на разпит.

В операцията участвали криминалисти и служители от „Вътрешна сигурност" на МВР. Случаят бил под наблюдението на Окръжна прокуратура- Велико Търново.

Шефът на областната дирекция на МВР Живко Коцев не вдигаше телефона си цял ден вчера. Редови полицаи коментираха, че посещението на министър Цветан Цветанов в четвъртък в Търново е било във връзка с този арест. Той останал до полунощ в болярския град.

Орлин Тодоров оглави службата преди около година. Преди това бе инспектор към криминалната полиция в Горна Оряховица. Като стана шеф на служба БОП, се чу, че има вероятност да оглави и цялата дирекция. Тогава срещу него заваляха сигнали за ^нарушения в работата му като полицай към РПУ-Горна Оряховица. Последваха две проверки от софийски инспектори, които бяха преди около два месеца.

Като началник на БОП Орлин Тодоров се прослави с над 15 реализации. Сред тях бе и най-шумната операция, която разтърси цялата страна. На 1 декември м. г. бяха задържани четирима лекари от болницата в Горна Оряховица. Тогава започнаха нападки и обвинения за полицейщина срещу медиците и подслушвани техни разговори.

Сред операциите, ръководени от Тодоров, бе и задържането на съдията от Окръжния съд във Велико Търново Славчо Петков с 6000 белязани лева.

В началото на т. г. антимафиотът се похвали с акция, при която бе разбита банда, напечатала фалшиви винетки за 3 млн. лева. М. г. бе разкрито, че общинският съветник Иван Иванов също е в далавери с фалшиви винетки. Той и съучастниците му произвели 500 000 стикера за камиони и бусове и ги продали на фирми.

Осведомени допуснаха вчера, че арестът на Тодоров е свързан с продължаващите скандали с лекарите от Горна Оряховица.

От „Вътрешна сигурност" проверяваха от кого е изтекла информацията, че докторите са били подслушвани по друго дело, когато са били чути да говорят за „бебе във фризера". Търновският антимафиот №1 е бил сред заподозрените и явно подозренията са се потвърдили, казаха нашите източници. Според тях също така спецполицаят напоследък проявявал известно съчувствие към лекарите, срещу които бяха повдигнати обвинения за стари смъртни случаи в болницана, и им е споделял -нарочно или без да иска -служебна информация.
Разширяват отделението по хемодиализа в Пазарджик
Още една зала ще бъде изградена в отделението по хемодиализа в областната държавна болница в Пазарджик, тъй като местата за 110-те пациенти не достигат и болните чакат за 20 апарата, съобщи завеждащият д-р Петър Шиков. Нефрологът обясни, че местната диализа работи с пълен капацитет и обслужва всички общини без Велинград, Ракитово и Батак, където болните се поемат от Центъра за хемодиализа в курортния град. От тези 110 бъбречно болни на диализа, които ползват услугите на областното звено, 40 чакат трансплантация на бъбрек.


МЗ резна МБАЛ в Стара Загора от пари за хепатит
Христо ХРИСТОВ

Официален отказ от Министерство-ЦГ |Ц то на здравеопазването да отпусне допълнителни средства за лечението на хепатитно болните е получил директорът ла старозагорската МБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" д-р Николай Колев. В писмото Стефан Константинов се оправдава, че нямало официално обявена епидемия. В НЗОК имало решение за отпускане на 200 000 лв. за болницата заради двумесечния взрив от хепатит, но все още в Стара Загора няма постъпили пари. За да поеме десетките случаи на заразени с хепатит пациенти, старозагорската болница преобразува шест отделения, което наруши и без друго влошеното й финансово състояние. Допълнително ситуацията се усложни заради закритите клинични пътеки на по-малките болници в Казанлък, Чирпан, Гълъбово.
Tzv. Tzv. Най-после се извини на лекарите от Горна Оряховица
Поднасям извинение на лекарите в България, ако сме били разбрани погрешно, че със разсекретяването на СРС по случая в Горна Оряховица целим да провокираме напрежение в съсловието. С тези думи вътрешният министър Tzv. Tzv. най-накрая реши да се извини на лекарите, които бяха арестувани, претърсвани и подслушвани. Преди повече от три месеца той изчете от трибуната на Народното събрание стенограма от разговори между лекари в болницата и ги обяви за убийци. По-късно петорна медицинска експертиза опроверга министъра, като установи, че бебето е било мъртвородено.

По думите на Tzv. Tzv. до разсекретяването на записаните със СРС разговори се стигнало след публично отправени обвинения от политици срещу действията на полицията. Той просто се опитал да защити своите хора. Според Tzv. Tzv. пуб-ликуваните във връзка със случая твърдения на лекарите, които се почувствали засегнати от действията на полицията, провокирали "изключително негативното отношение на отделни политици".

Затова той преценил, че евентуалното разсекретяване на записите няма да попречи на досъдебното производство. Но пък щяло да даде възможност "обществеността да се запознае и с мотивите за действията, предприети от полицията и прокуратурата".


Рашидов вбесен om чиновническа програма срещи цигарите
Създаването на изкуство не е учебник за трети клас, отсече министърът на културата
Кой ще ми забрани да си направя автопортрет с лула? Как така, един от най-хубавите потрети на Ван Гог е с лула в устата, шедьовър в световната живопис. Какво - изтриваме лулата ли? Нека не бъркаме обществените порядки с изразните средства в изкуството. Надявам се всеки човек да разбере за какво говорим - разгневи се министърът на културата Вежди Рашидов пред репортери. - В изкуството да нарисувам човек с цигара в устата или в киното да играеш ролята на определен герой... един Хемингуей, който е пушил пури и лула - да го изтрием ли?

Вчера Вежди Рашидов възрази категорично срещу текст в проекта за Национална програма за ограничаване на тютюнопушенето 2011-2015 г., според който "се ограничават сцените с цигари в българските игрални и телевизионни филми".

Рашидов заявява, че такава намеса в изкуството е абсурдна и че като министър и като творец никога няма да приеме това. Докато съм министър, няма да позволя такава агресивна намеса в творчеството, посочва министърът на културата.

Невъзможно е да се отречем от шедьоври на световната култура - "Пиячи на абсент", "Жена с цигаре" и още безброй произведения, както и от автори като Пабло Пикасо, Тулуз Лотрек, Ван Гог, Пол Гоген, категоричен е Вежди Рашидов. А колкото до филмовата индустрия - слагането на "пранги" на сцените в киното граничи с безумие, смята той. Изкуството има едно предназначение и една сила -всичко, което в живота не може да стане или се забранява по някакъв начин, има място единствено е изкуството, там всичко е резрешено, посочва Рашидов.

Създаването на изкуство не е учебник за трети клас. Така отговори

министърът на въпрос дали показването на сцени с тютюнев дим има възпитателен ефект сред младите. Създаването на голямото изкуство е свобода и воля на фантазията и на мисълта, коментира Рашидов.
Спешната помощ вече е заплаха за здравето на хората
От 2009 а. общинските болници в отдалечените райони не са субсидирани, призна Стефан Константинов
Ралица НИКОЛОВА

Здравето и животът на милиони хора са застрашени заради неуредиците при Спешната помощ. За това алармира вчера депутатът от Коалиция за България Мая Манолова по време на парламентарния контрол. Тя отправи питане към здравния министър Стефан Константинов за липсата на средства, техника и организация при работа на линейките в различните райони на страната. Манолова цитира няколко случая на починали пациенти заради закъснели линейки и прехвърляне от една болница в друга.

Липсва адекватно финансиране на спешните екипи, категорична бе Манолова. Парите за спешната помощ бяха намалени от 85 млн. лв. на 78 млн. за 2011 г., припомни тя. Едва 2 млн. от тях са за лекарства и лекарствени консумативи. При един милион повиквания към Спешната помощ годишно на повикване се падат по 2 лв. за лекарства. Това е абсурдно, коментира Манолова. По думите й в Спешна помощ цари хаос и лоша организация. Недостигът на кадри и ниското заплащане се комбинират с това, че на места изобщо липсват техника и оборудване. Понякога животът на пациентите зависи от телефонни разговори между различни звена и екипи на болници, не скри тревогата си Манолова.

От отговора на министъра не стана ясно дали МЗ има конкретен план за решаване на проблемите. Константинов призна, че основното подновяване на техника и оборудване на линейките е при предишното правителство през 2008-2009 г. Стана ясно, че министерството няма намерение да увеличава парите за лекарства и консумативи, нито за заплати в Спешната помощ. Ще бъдат налети обаче над 6,2 млн. лв. за проект "Пулс", чрез който щели да се обучават кадрите, работещи в Спешната помощ.

Целта по думите на министъра е да се "интегрират и регулират структурите" и да "се постигне максимална оптимизация".

Отговорът му явно не задоволи Манолова, която го засипа с примери за безумни случаи на преместване на пациенти от болница в болница, ненужно забавяне заради диагностика и търсене на клинични пътеки. Константинов нарече думите й спекулация и дори я обвини, че обижда лекарите от трибуната на Народното събрание.

Не тъй хладнокръвен обаче бе министърът, когато му се наложи да признае, че здравното министерство е загубило битката с финансовото ведомство за финансирането на общинските болници. Въпросът бе отправен от синия депутат Ваньо Шарков. Той обясни, че малките болници в отдалечените и крайни райони не са получавали държавна субсидия от края на 2009 г. досега, въпреки че на 30 декември 2009 г. МС е приел постановление за изплащане на тези задължения. Заради съкратения бюджет и икономиите на министър Дянков дори и парите за старите субсудии не са преведени от финансовото министерство към МЗ, призна Константинов. Не е сигурно дали и през тази година ще има държавни помощи за тези болници. Според министъра, ако се появят пари, те приоритетно ще отидат за отделенията по диализа, психични заболявания, онкология, туберкулоза и за спешни случаи.


Националната култура не е частна инициатива
Вилиана Семерджиева

Кинотворците са на път отново да излязат на улични протести, за да защитят труда си и българското кино. Това заявиха завчера представители на различни професии от гилдията. Тези интелигентни и деликатни хора смятат, че всеки проблем трябва да се решава с диалог и че дадената дума е хвърлен камък. Но изглежда трябва да преградят с фартове някой булевард или магистрала, за да ги забележат най-сетне.

Още в поредицата срещи през декември м.г. с представители на министерствата на културата и на финансите и с министър-председателя Бойко Борисов кинодейците настояха Министерският съвет да приеме, че културата е приоритет на държавата заедно с образованието и здравеопазването. Вместо да помисли как да се гарантира сигурна годишна сума за създаване на българско кино, министър Дянков каза, че ще даде на творците още 3,5 млн. лв. за т.г., но първо ще провери дали им е изрядно счетоводството на продукциите. Такова отношение към доказани професионалисти със забележителни успехи у нас и по света е, меко казано, гавра. След като превърнаха лекарите в убийци, искат да превърнат нас в крадци, с огорчение заяви Иглика Трифонова.

Ето няколко числа за размисъл: над 250 награди са получени за български филми от международни фестивали; само за две години български филми са гледани от 21 милиона зрители по Канал 1 на БНТ, а 12 нови заглавия са имали 4,15 милиона зрители; за последните пет години продуцентите на 26 игрални филма са привлекли над 17 млн. лв., или почти на всеки лев, даден от държавния бюджет, е привлечен още един за икономиката на страната. За първи път България имаше номиниран игрален филм за "Оскар" - "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" на Стефан Командарев стигна до престижната финална петорка.

Не само от пари, а от цялостна грижа от страна на държавата се нуждае българското кино. И не "при възможност", а постоянно! Бъдещето е на копродукциите. Но как един наш кинематографист да кандидатства и да получи съфинансиране от европейски или други фондове, след като първото условие е неговият проект да има осигурени основни средства от своята държава?!

След като бяха приватизирани и ликвидирани киносалоните у нас, на практика бе унищожена мрежата за показ на български филми. В миналото зад филмопроизводството стоеше мощна държавна институция, която се грижеше за цялостния процес. И днес държавата трябва да си поеме функциите в две основни и много важни направления: от една страна, да организира форуми за разпространяване на български филми зад граница, не епизодично и на парче, а стратегически обмислено и проведено, и от друга - да осигури достъпа на родната публика до тях. Не е работа на кинотворците да разнасят филмите си из страната по своя инициатива и на възрожденски начала. Тяхната работа е да създават хубави филми.

Хиляди хора, които творят визуалната памет на България и допринасят за духовното здраве на нацията и за престижа на страната ни по света, очакват конкретни отговори и действия


Спецът по сърцата д-р Иво Петров започнал с $ 12 заплата

Дядо му бяга в Аржентина, той пък се школува там
НИКОЛАЙ МОСКОВ

Мъж пред инфаркт. Клиничните пътеки са още непроходими и шефовете звънят направо на проф. Чирков, докато карат болния към" Св. Екатерина". В залата за ангиография влиза безсрамно млад за такава сериозна процедура лекар. Пуска си диск на Карлос Сантана и се заема да бърка в сърцето - с катетър през бедрената артерия. "Имал си среща с Бог.

Ако се бе забавил още час,сега нямаше да водим този разговор казал докторът.

"Щом Господ ми е насрочил среща с този лекар, той ще е твърде важен за мен", казва мъжът, като се връща на работа още на третия ден. На благодарностите после проф. Чирков уточнява, че младият лекар току-що се е върнал от 2-годишна специализация по инвазивна кардиология в Буенос Айрес и го очаква голямо бъдеще в медицината. "Той има и аржентинско гражданство, но ще гледаме да го задържим у нас", допълва Чирков

10 г. по-късно шефът на кардиологията в "Токуда" доц. Иво Петров е може би най-коментираният "сърдечен" лекар у нас, а името му се произнася по научни симпозиуми във всяка точка на света.

За да се случат днес нещата, кълбото с житейски съдби на Един род се разплита от България до Аржентина и обратно

Дядото на Иво Петров избира Аржентина като политически емигрант след Деветоюнския преврат 1923 г. Той е бил от правителството на Стамболийски и по време на преврата буквално му трошат костите. В края на 20-те години отива в Аржентина с фамилията. Там се ражда бащата на бъдещия лекар, но 10-годишен се връща с родителите си в България през 1948 г. Смятали, че демокрацията е дошла. Но комунистите им конфискуват всичко спечелено в Аржентина, а пътят назад бил отрязан.

Иво Петров завършва медицина, без да подозира, че също ще оплете съдбата си с Аржентина. Дипломира се през 1992 г. и става неплатен доброволен сътрудник в "Св. Екатерина". Издържа се като работник в склада за консумативи към сърдечната хирургия на Трета градска. Запознава се с именитите кардиолози Божидар Финков, Людмил Бояджиев, Атанас Тодоров. Те запалват искрата за радикалните методи на лечение. В създадената от проф. Чирков като втори национален кардиологичен център болница младокът е пленен от ентусиазма към професията на доц. Юлия Джоргова. Той става един от асистентите й.

Първото му излизане в чужбина през 1995 г. е драматично. Проф. Чирков праща лекари за кратка специализация във Виена с бусчето на болницата. Иво Петров за сефте вижда капиталистическа страна. На разсъмване се събуждат на седалките в лъскавата Виена.Очите на младия лекар се насълзяват.Той не може да повярва, че съществува такова красиво място

Само на 15 часа път с автобус от България – с архитектурата,подредеността, културата на хората.

"Един от големите недостатъци на комунистическия режим е, че затваряше мирогледа на хората и не им позволяваше да имат информация от външния свят. Проф. Чирков ни отвори очите за него, изпращаше ни навън да се учим", казва той.

Джоргова го пуска да работи сам в зала в края на 1995 г. Иво тогава специализира вътрешни болести. След нея завършва кардиология, сега специализира ангиология - наука за заболявания на съдовете. През 1998 г. с доц. Джоргова имат доклад на конгреса по кардиология в Рио де Жанейро. На една от лекциите се запознава с проф. Рене Фавалоро, който е бил над 20 г. директор на Кливланд клиник - една от най-авангардните болници в света. Професорът му предлага да специализира при него в Аржентина. Кой е луд да откаже поканата? Фавалоро е открил болница по сърдечносъдови заболявания, в която правят около 100 трансплантации годишно.

Иво Петров тръгва за Аржентина през 1999 г., когато България се съвзема след кризата. "В "Св. Екатерина " вземахме добри заплати. Моята бе 12 долара", спомня си лекарят. В Аржентина му отпускат стипендия от 1500 долара, лем учи, хем кара практика във фондация "Фавалоро".

Там вижда неща, дошли сякаш от фантастиката - как се оправя комплицирана съдова патология, каротидна интервенция (на сънната артерия), неоперативно лечение на аортата - неща, които в България ще проходят години по-късно.

Като се връща след 2 г., вижда, че проф. Чирков вече е внесъл от Западна Европа авангардни процедури.

За три месеца след специализацията си д-р Иво Петров прави за първи път у нас ангиопластика и стентиране на сънна артерия, на задната мозъчна артерия, неоперативно лечение на аортата при аневризма.

Защитава дисертация за стентиране на сънните артерии.

През 2006 г. се ражда синът му Иво, предлагат на д-р Петров да завежда и кардиологията в "Токуда". 41-годишният тогава Петров има едно условие като го канят за шеф на кардиологията -да осъществи идеите си за развитие на специалността.

Среща се три пъти с д-р Торао Токуда. Впечатлен е от размаха му на действие. Петров също иска да обхване лечението във всички съдови области с развитието на т.нар. ендоваскулаторни методи. Това означава неоперативно чрез малки отверстия да се влезе в артерията и се стигне до съда, който има нужда от лечение. Той може да е с различна патология - да има стеснение или разширение, да не е само в сърцето, а в мозъка, в корема, в бъбрека, в дробовете или в крака.

За да се развиват тези методи трябва сътрудничество с колеги от други специалности, „а не от завистничество и пазене на собствен параметър", обяснява д-р Петров. С италианския проф. Бриганти наш екип прави първите емболизации и имплантиране на стентове на хора с аневризми на стомаха, краката, дробовете, бъбреците, мозъка.

За да тръгнат нещата, заедно с доц. Васил Червенков от "Токуда" и д-р Васил Велчев от "Св. Ана" основават дружество по ендоваскуларна терапия.

Две наши лекции на голям медицински конгрес в Аризона дотам заинтригува създателя на международното ендоваскуларно дружество Едуард Дитрих и президента му Доналд Рийт, че вече започва проучване между Единбург, София и Аризона на пациенти с венозна недостатъчност на мозъка.

Миналия месец доц. Петров чете лекция във Ферара, отскочи до Брюксел, след това бе на симпозиум в Ню Йорк за имплантиране на стволови клетки при сърдечносъдови заболявания. "Пътувам много, стремежът е да уловим и приложим у нас новостите. И в повечето случаи успяваме."

Тези дни отива в Болоня за среща на дружеството на проф. Замбони за венозна недостатъчност, а в края на март го канят в Мелбърн. Там се интересуват от нашия опит в ангиопластиката на венозните съдове, които оттичат кръвта от мозъка. Такава венозна недостатъчност може да е предпоставка за мигрена или пък на множествена склероза.

Иво Петров тотално е загърбил т.нар. конгресен туризъм и ходи само където е канен за лекции. Сред големите му цели е да промени визията ни на страна с модерна вече медицина. Ако не пътува, ще е в болницата от 8 сутринта до 9 вечерта, включително и в събота.

Иначе обича да плува, да кара ски, да играе скуош, но ако има време, на първа линия ще са жена му Роси, дъщеря му Глория, студентка по медицина, и 5-годишният му син, който не иска да приеме отсъствията му, сега го посреща на вратата с:" Тате, нали няма да си отидеш?".

Всичко си има цена. На колко ли е оценен днес доц. Петров, започнал с 12 долара заплата преди 12 г.? Животът няма цена и да го спасяваш е призвание, а не пазарлък, казват родителите на Петров Геновева и Спас.
Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница