12 отдалечени села остават без лекаристраница1/10
Дата30.04.2017
Размер0.7 Mb.
#20317
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”
28.11.2015
Национални вестници


12 отдалечени села остават без лекари


Диана Варникова

Монитор  стр. 2, 3  

Отдалечени села в Пазарджишко, особено във високопланинския район на Родопите и община Велинград, ще останат без лекари заради влизащите в сила изискванията семейните лекари да имат "Обща медицина" или специализация. Това предупредиха от местното представителство на Българския лекарски съюз. По непотвърдена информация ще бъдат закрити над 12 медицински практики, а най-потърпевши са хората в труднодостъпните населени места, които не са предпочитани от белите престилки заради отдалечеността и непроходимите зиме пътища. Там, където има отворени практики на повече от един лекар, проблеми не се очакват, защото поне един от джипитата има завършена "Обща медицина" или са се записали да специализират в медицински ВУЗ. Има и такива обаче, които са знаели за строгите изисквания в наредбата и въпреки това са изчаквали и не са подавали документи за специализация. От местното Сдружение на общопрактикуващите лекари се ангажират да намерят доктори за районите, които са проблемни и пациентите да могат да получат медицинска помощ и бъдат преглеждани поне 2 пъти в седмицата. В цялата страна под заплаха от закриване са 640 практики, които обслужват над 800 000 пациенти.Антибиотици докарват стерилитет


Силвия Ангелова

Монитор  стр. 2  

Силни антибиотици докарват до стерилитет при експериментално домашно лечение. Това се случва най-често след самолечение на трипер и други венерически заболявания, съобщи за "Монитор" шефът на Клиниката по инфекциозни и екзотични болести във Военномедицинска академия проф. Камен Плочев.

През последните двадесет години лекуваните от гонорея в болниците се броят на пръсти, но това не означава, че обществото ни вече се е очистило от тази полово предавана зараза, коментира специалистът.

Причината е, че хората се притесняват да разкажат дори на докторите за срамната си болест и се самолекуват по съвети на препатили, публикувани в интернет. Най-често те приемали огромни дози силни антибиотици, които впоследствие удрят по подвижността на сперматозоидите. Същевременно се създават резистентни щамове на инфекцията, които след време трудно се повлияват от този вид лекарства, ако се наложи те да бъдат предписани за някакво друго заболяване.

При жените те увреждат фалопиевите тръби на яйчниците, като са причина за т.нар. възпалителна тазова болест. В резултат се получават сраствания, въпросните тръби намаляват подвижността си и не могат да уловят оплодената яйцеклетка. Така се получава траен стерилитет.

Според проф. Камен Плочев именно самолечението е основната причина за хилядите бездетни двойки в последните години и увеличения брой на инвитро опложданията.Последиците от самолечението


Монитор  стр. 10  

Не е тайна, че българинът обича да се самолекува. Нали все разбира от всичко, смята се за специалист по какво ли не. И за да не отиде на лекар, предпочита да си вземе сам антибиотика от аптеката. Лошото е, че тази практика още продължава. И дори не се замисляме за последиците. Оказва се, че силните антибиотици водят до стерилитет при експериментално домашно лечение (виж стр. 2). Това се случва най-вече при трипер и други венерически заболявания. И така, за да си спестим срама, сме готови да пием безразборно хапчета. Да не говорим, че повечето болни четат какви ли не страхотии из интернет. В същото време у нас има хиляди бездетни двойки, които се борят да се сдобият със своя рожба. Затова е време да прекратим подобно безотговорно поведение и да се научим да се консултираме със специалист. В противен случай ще си носим последиците и ще съжаляваме за собствените си грешки.2 бона за коледни гърди на промоция


Богати дами подаряват на бедни стария си бюст

Силвия Николова

Монитор  стр. 1, 2, 3  

Ударни коледни промоции обявиха клиники преди празниците на силиконови импланти за бюстове, установи репортерска проверка на "Монитор".

Ако човек си запише час за операция дори за март и април догодина, но предплати до края на декември, може да се сдобие със силиконови импланти само за два бона, но в евро.

При средна цена за чифт гърди 3000 евро, на някои места те могат да се напазаруват за 2000 - 2500 евро. В сумата обаче не е включен престоят в болница, упойката и хонорарът за работата на хирургът. Дори след като се калкулират и тези разходи, новите "балкони" излизат около 10 процента по-евтино, отколкото през лятото.

Кръглите импланти на гърди се търгуват по-евтино, отколкото капковидните. За красоти заоблени отвсякъде като футболни топки цените варират от2000 до 3000 евро. С включения труд на хирурга, медикаментите и престоят в клиника, като се тегли чертата, разходите излизат минимум 2800 евро.

Ако обаче дамата иска бюстът й да има естествена, крушовидна форма, спонсорът й или тя самата трябва да се бръкне с не по-малко от 3600 евро. 4600 евро пък струват същите изделия, ако са двойно подсигурени срещу спукване.

Намаляването на бюста струва не по-малко, отколкото поставянето на импланти за уголемяване. Най-ниската цена за такава операция е 2800 евро, колкото е и най-евтината за уголемяване с включването на лекарския труд.

Истински хит сред промоциите на клиниките преди Коледа е удължаване на пениса. Тази процедура е поевтиняла с близо 15 процента в сравнение с края на миналата и началото на тази година. Цената на мъжкия имплант на някои места падна рекордно до 1800 евро. Заедно с хонорара за доктора, упойката и еднодневния престой в клиниката общата сума не надхвърля 2200 - 2400 евро.

Удължаването на мъжкия атрибут пък варира между 2700 - 3900 евро. Най-евтина в ценоразписа на клиниките по пластична хирургия е моделирането на срамните устни

Тази манипулация може да се направи до края на годината и за 1800 евро при редовна цена 2000-2200 евро.

Някои клиники вече работят и с финансови къщи за отпускане на бързи кредити, като дават и отсрочка за плащането на първата вноска, ако човек иска да се обнови до Нова година.

За да се сдобиете със силиконов бюст на по-ниска цена, има и друга оферта предлагат се и импланти втора употреба, т.е. извадени от една жена и поставени на друга. Ако имате късмет, ще ви ги стерилизират.

Междувременно богати дами също решиха да направят благотворителен коледен жест и предлагат на бедни момичета в интернет да им предоставят безплатно стария си силикон, тъй като имат намерение да сменят формата на гърдите си.

Повторната употреба на гръдни импланти е опасно. Така могат да се пренесат инфекции, независимо че преди самата процедура те се стерилизират, коментира за "Монитор" водещият хирург по пластична хирургия проф. Димитър Евстатиев. Въпреки това има хирурзи, които го правят тайно, не скри той.Уголемяват ги и без силикон

Гърдите могат да бъдат уголемени без силиконови импланти вече и у нас, съобщиха от Българската асоциация по пластична, реконструктивна и естетична хирургия. Досега стандартният начин за реконструкция на млечните жлези при отстраняване на някакво образувание беше с поставяне на импланти или експандери. Те обаче невинаги са приложими и далеч не са безопасни за пациентките. За да не се налага поставяне на чуждо тяло в организма, най-новият метод, който лекарите по света използват, е да присадят мастна тъкан от тялото на жената на оперираното място. Технологията се нарича липографтинг и от години се прилага в Европа.

Вместо силикон лекарите поставят на желаното място за моделиране мазнината от собственото тяло. Така няма вероятност тъканта да бъде отхвърлена от организма. Освен това естетическият ефект е много по-добър, отколкото при силиконовите импланти, защото на пипане създава усещането за истински материал, какъвто всъщност е.

Специалистите по онкологични заболявания пък заявяват, че ако е приложен липографтинг и жената получи туморно образувание, след оперативното му отстраняване може да се направи отново реконструкция и дори да се приложи лъчелечение така, както при жени, които не са правили интервенции на бюстовете си.

За разлика от силиконовите импланти, при новия метод времето за постигане на желания резултат е много по-продължително, тъй като мастната тъкан се инжектира бавно в продължение на няколко дни. В някои случаи дори това може да бъде затруднено, ако жената е по-слаба и няма излишни мазнинки за източване и пренасочване на други места по тялото.


Каталог: uploaded
uploaded -> Магистърска програма „Глобалистика" Дисциплина „Политическият преход в България" Доц д-р П. Симеонов политическа система и политически партии на българския преход студент: Гергана Цветкова Цветкова Факултетен номер: 9079
uploaded -> Конкурс за научно звание „професор" по научна специалност 05. 02. 18 „Икономика и управление" (Стопанска логистика) при унсс, обявен в дв бр. 4/ 15. 01. 2010
uploaded -> Здравната каса забавя парите за болници, аптеки, пациенти
uploaded -> Автобиография Лична информация
uploaded -> Отчет на ип "Реал Финанс" ад към 31 декември 2009 г. А. Статут и предмет на дейност ип „Реал Финанс"
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> Москов се закани на директори на болници заради борчове и ктб
uploaded -> „Здравеопазване


Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница