12 юли 2010 г. Тема: здравеопазванестраница1/5
Дата11.01.2018
Размер0.61 Mb.
  1   2   3   4   5
12 юли 2010 г.

ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ


Юристът Тодор Димитров става заместник на Цачева
Дама сменя Лъчо Иванов в здравната комисия на НС
ПЕТЪР ОГНЯНОВ

Педиатърът и депутат от ГЕРБ Даниела Дариткова най-вероятно ще седне в шефския стол на здравната парламентарна комисия на мястото на колегата си Лъчезар Иванов.

Той вече оваканти постовете на зам.-председател на НС и шеф на софийската структура на ГЕРБ след разразилия се „митничарски скандал“, а рокадата в ръководството на здравната комисия се очаква да бъде реализирана в сряда. Първоначално шансове да замени Иванов е имала и юристката Десислава Атанасова, но везните се наклонили към Дариткова, тъй като в ГЕРБ решили, че е по-добре начело на комисията да бъде лекар, разкриха източници от управляващата партия. Цели петима депутати пък били спрягани за нов заместник на Цецка Цачева. Това са съпредседателите на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова, Красимир Велчев и Тодор Димитров, както и колегите им Димитър Лазаров и Павел Димитров. При ситото Велчев отказал категорично да седне вместо Иванов на президиума. Фидосова пък имала много ангажименти, включително като шеф на правната комисия. Шансовете на Лазаров и Димитров също не били големи, тъй като първият често изразявал лично мнение, а вторият може да бъде атакуван заради съпричастността си към бившите служби. Най-вероятно новият зам.-шеф на парламента щял да бъде юристът Тодор Димитров. Да оглави софийската структура на ГЕРБ освен фаворита и председател на СОС Андрей Иванов пък имала и шефката на столичните общинари от ГЕРБ Малина Едрева.


Нашенци вадят документи за фармацевти от Украйна
Бум на аптекари с непризнати дипломи

Русе, Тутракан и Разград наводнени с новите „специалисти“
БОЙКО КИЧУКОВ

Болният купува на доверие, но не знае кой на практика му продава хапчето. СИЛВИЯ НИКОЛОВА12.07.2010 Аптекари с непризнати дипломи от съмнителни университети са на път за наводнят аптеките в дунавските градове. Те продават лекарства по рецепти на общо основание. Най-много са те в Русе, Тутракан и Разград. Това съобщи председателят на Българския фармацевтичен съюз Мирослав Ненчев. Фармацевтите, които според документите им за висше образование, са с магистърска степен и са завършили фармация в Украйна и Молдова, обясни той.

Силистренската колегия на съсловната организация обаче отказва да приеме кандидатките от Запорожкия университет, защото са учили задочно. У нас тази специалност се изучава само в редовна форма на обучение и много по-голям хорариум от часове, отколкото в някои от университетите на Украйна и Молдова, откъдето идват с тапии най-много нашенци по тази специалност.

Ако местната колегия обаче не те приеме с такава диплома, не можеш да практикуваш като магистър фармацевт, а без магистър фармацевт аптеката не може да работи нито със здравната каса, нито с дистрибуторите или производителите, обясниха аптекари.Притеснени сме от факта, че за 28 дни, в които те са били на лекции, трябва да им признаем 10 месеца обучение. В България няма задочно обучение по фармация. Оказва се, че те са били през цялото време тук в България на работа", коментира Ганка Кръстева, председател на колегията на БФС в Силистра.

Председателят на съюза пък Мирослав Ненчев бе категоричен, че дипломите дори да ги правят висшисти,

не им дават право да работят като фармацевти у нас

От 2007 г. има назначена специална комисия към МЗ за признаването на професионалната квалификация, каза той. Проблемът идва от това, че реално погледнато имаме договори с трети страни извън ЕС за взаимно признаване на образованието, ако хорариумът по съответната специалност отговаря на този у нас и в останалите държави от Евросъюза, разясни Ненчев. Той разказа, че преди време в БФС имало запитване от няколко украински и молдовски университета за хорариума у нас. Оттам обяснили, че се интересуват, за да приравнят своя с нашия.

Оказва се обаче, че те фиктивно вписват на завършилите при тях българи хорариум колкото изискване, каза още Мирослав Ненчев. На практика изрядните документи връзват ръцете на комисията – от една страна, дипломите са брилянтни, от друга – хората нямат достатъчна подготовка, подчерта той.

Да легализира тапиите на 10 човека, завършили задочно фармация в Украйна, е отказала комисията.

Само един фармацевт работи в Русе с украинска диплома. Положил е приравнителни изпити и

няма проблем с квалификацията му

Ако Министерството на здравеопазването легализира дипломите на завършилите фармация в Украйна и Молдова, със сигурност Русе ще се напълни с колеги, които няма да са достатъчно компетентни и могат със съветите си да застрашат здравето на хората, коментира Пламенка Стефанова, председател на съсловната организация в Русе.

Българите с дипломи от страни извън ЕС да работят една година като помощник-фармацевти без право да продават лекарства по рецепта и да полагат приравнителен изпит. Това ще предложи БФС да залегне като изменение в Закона за лечебните заведения, каквито се водят аптеките, както и в Закона за лекарствените средства в хуманната медицина, каза още Мирослав Ненчев. .


Сайтове търгуват висше от 400 до 1600 долара
Украински сайтове масово търгуват дипломи за висше образование на цени както за богати, така и за хора с ограничени възможности, установи репортерска проверка.

В мрежата се предлагат включително и тапии за магистър фармацевти. Цената им е 800 долара.

От сайта дори уверяват, че всички дипломи са с холографски ленти за автентичност и досущ като тези, с които човек излиза от университета след редовно следване. Продавачите дори се кълнат, че досега нито един техен клиент не е изгорял заради стоката им.


Депутатът от ГЕРБ Даниела Дариткова:

Отпускаме 27 млн. лв. повече за медикаменти
БОЙКО КИЧУКОВ

Предвиждат се 27 млн. лева повече за лекарства, за които вместо болните плаща здравната каса. Това съобщи депутатът от ГЕРБ и член на здравната комисия в парламента д-р Даниела Дариткова. Нашата работа като законодатели е свършена. От тук нататък изпълнителната власт трябва да си свърши работата, да разберат какво се случва с лекарствата и защо те не достигат до някои пациенти, подчерта народният представител.

Д-р Дариткова съобщи, че министърът на здравеопазването проф. Анна-Мария Борисова ще бъде запозната с тенденцията на застаряване на населението у нас и ниската раждаемост и добави, че предстои парламентът да направи промени в Закона за лечебните заведения.

Националната здравна карта е различна от електронната. Трябва да се опише здравната мрежа в страната. Налагат се предварителни посещения, за да се запознае човек с нея. Така д-р Дариткова обясни срещите на здравния министър проф. Анна-Мария Борисова с болници в цялата страна, които продължават вече седмица.

Болници в Бургаска област няма да бъдат закривани, съобщи междувременно по време на посещението си в Бургас проф. Борисова и разясни, че тяхната работа ще бъде оптимизирана. Заради актуализацията на бюджета през това лято няма да има екипи на Спешна помощ в наситените с автопроизшествия места по пътищата на страната, каза още тя. Министър Борисова обаче се ангажира да потърси пари, за да има поне на някои от местата линейки.


Лекари искат раждания по райони
Д-р Иван Костов 12.07.2010 Ражданията да не стават в болница по избор на бъдещата майка, както е сега, а да бъдат по местоживеене, предлагат лекари от няколко акушеро-гинекологични отделения в столични здравни заведения. Според тях така ще бъде ограничен потокът на жени от цяла България към София и ще има повече пари за самите болници.

Да се ограничават жените да раждат където искат, както се практикуваше по времето на социализма, е нарушаване на правата на пациента и дори на човешките права като цяло, заяви директорът на АГ „Шейново“ д-р Иван Костов.

Според д-р Костов по-сполучливият вариант е да се направи прецизен анализ на акушеро-гинекологичните болници в страната, колко жени са раждали в тях и да бъдат финансирани по-добре тези, които са имали повече пациентки.

Директорът на АГ „Шейново“ изрази надежда, че въпреки въвеждането на делегираните бюджети за всяко тримесечие здравната каса няма да наложи ражданията да стават районирано, според местоживеенето.
Закриват физиотерапиите в болниците
Физиотерапиите на всички болници ще бъдат закрити догодина и ще преминат в пътеки за долекуване. Това съобщи директорът на Окръжна болница в Пловдив д-р Аргир Аргиров. Четири пътеки за подготвят за догодина, уточни лекарят.

По думите му физиотерапията в лечебното заведение, където има 22 легла, ще продължи да съществува до края на декември, но догодина вече няма да я има. Попитан дали ще има цели болници, които ще се превърнат в бази за долекуване, д-р Аргиров каза, че в момента в такива преминават само някои от градските болници в областта - в Раковски, Първомай и Карлово. По принцип все още не е решено дали във всяка болница да има легла за долекуване или ще има отделни бази за това. В Окръжна болница ще бъдат съкратени 80 легла от общо 625. Това е било предложено на срещата между директорите на болници и министъра на здравеопазването Анна-Мария Борисова за обсъждане на областната здравна карта. Легла ще бъдат съкращавани само в някои от отделенията, като някъде изобщо няма да се пипат. В Окръжна болница - Пловдив, най-незапълнени са двете хирургии, откъдето са орязани легла, коментира д-р Аргиров. Ще бъдат съкратени и от урологията, вътрешното и АГ отделението. Половината от отделенията обаче остават с непокътнати бройки. Новият разчет е предложен от регионалния център по здравеопазване и ще бъде обсъден с медиците до края на месеца. Съкращенията се определят по няколко критерия, като единият е използваемост на леглата. За да не бъдат закривани те, е необходимо да имат над 80% използваемост.
Протести срещу такса от 2700 лв. за медицина
Кандидат-студенти и студенти от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще излязат днес на протест срещу високите такси за специалност „Медицина“ в Алма матер.

2713 е гласуваната от правителството такса за бъдещите лекари, а 1443 струва обучението за медицинска сестра, е посочено в гласуваното правителствено постановление за определяне на студентските такси. Сумата се приема от Министерския съвет по предложение на висшето училище, като максималната възможност за такса е до 1/3 от държавната издръжка по специалността, което за „Медицина“ е точно 2713 лв.

Ръководството на Алма матер увери, че е допусната техническа грешка и 925 лв. трябва да се плаща реално за специалността. За да се поправи обаче, трябва таксите да минат през ново гласуване в правителството.

„В разгара на кандидат-студентската кампания и малко преди началото на първо класиране и на записването таксите все още не са променени“, възмущават се студентите в открито писмо до медиите. Междувременно в социалната мрежа „Фейсбук“ се организира група от над 1000 души в защита на каузата. Протестът е насрочен за 10 часа на площад „Независимост“. Просветният министър Сергей Игнатов ще посрещне протестиращите в министерството в 10,30, съобщиха от МОМН.
Мътилката на прехода
СИЛВИЯ НИКОЛОВА

Уж смятахме, че като сме в Европейския съюз, сме се очистили от мътилката на прехода, но се оказва, че съвсем не сме. Мине не мине време и от дъното току се надигне облак от нечистотия. Този път мътният талаз удари един от браншовете, в който по презумпция всичко би трябвало да е уредено не само перфектно, но и прецизно до аптекарска точност, защото въпросният бранш е именно аптекарският.

Оказва се, че напоследък в не малко аптеки зад щанда продават лекарства, и то по рецепта, хора с непризнати дипломи от Украйна и Молдова. Впрочем, в бившите съветски републики все още има университети, даващи изключително добро образование. Те обаче, в сравнение с новоизлюпените или по-старите, но западащи, са твърде малко. Във въпросните висше учебни заведения образованието съвсем не е светая светих. Образованието в тези ВУЗ-ове е ни по-малко, ни повече от обект на пазарната икономика в нейния най-грозен вид, нещо подобно на пазарните разпродажби: дават две за едно само и само да не им залежава стоката. По подобен начин въпросните университети печатат дипломи на конвейр за важни и отговорни специалности, от които зависи дори човешкия живот, каквато е фармацията. И тъй като тя е една от предпочитаните, са измислили задочно обучение. Важното е да се запишеш и да си платиш таксата. Дали ще ходиш на лекции и упражнения, особено ако си чужденец, не е нещо, без което не може да се мине във въпросния ВУЗ. Важното е да не те домързи до такава степен, че да не отидеш да си вземеш дипломата накрая.

Измислили са го хората, печелят.

От тяхната схема обаче не печели никой. Ние, потенциалните пациенти не печелим от такива фармацевти. Представяте ли си как аптекар с тапия в джоба, който едва срича надписите на латински, още по-малко назнайва диагнозите и разчита процента на активното вещество в препарата, дава препоръки на болната ви майка, как да го пие. Такива хора вече продават медикаменти независимо, че регионалните колегии на Българския фармацевтичен съюз не ги допуска в редиците си. Това обаче не им пречи да работят и дори да откриват свой собствени аптеки, тъй като по документ за магистър-фармацевти. В същото време специалната комисия към Министерството на здравеопазването е напълно безсилна да им забрани дейност, защото те отговарят формално на всички изисквания на висше образование. Не отговарят единствено на хорариума, който налага ЕС за тази специалност.

Дори когато комисията към МЗ отреже някой от тях и не им признае тапиите, украинските възпитаници обжалват във Върховния административен съд и не рядко решението е в тяхна полза. Подобни решения вече не са изключения.

Така се стига до парадокса да ни продават хапчета, които често пъти разбират от активни съставки, молекули и генерични названия на лечебните средства не повече от който и да е любознателен български гражданин. Което съвсем не означава, че въпросният гражданин може да лекува. Както, впрочем, логично провокира въпроса, разбира ли наистина аптекарят, посетил десетина лекции по обща фармация толкова, колкото колегата му, който се е бъхтил над тази материя в продължение на два семестъра в Софийския фармацевтичен факултет, например. Отговорът е закономерен и съвсем не в полза на онзи с чежестранната тапия.

Проблем е и пропускът, че в нашата страна все още няма единен регистър на фармацевтите, съставян и актуализиран от съсловната организация на гилдията. Такъв списък има в почти всички страни в Европейския съюз. В тях аптекар останал извън него, няма право да продава лекарства по рецепта, та дори и да е магистър по документ.
Няма отлив за медици в Плевен
Няма отлив на кандидати за студенти в Медицинския университет в Плевен. Това заяви за БТА ректорът на висшето училище проф. Григор Горчев. Той поясни, че е имало очаквания за намаление на кандидатите, но тези прогнози не са се оправдали. На днешния приемен изпит по биология се явиха близо 600 кандидат-студенти. Десет жени и четирима мъже се състезават за едно място по специалността медицина. Общо ще бъдат приети 40 жени и 40 мъже, държавна поръчка. С въведената компютърна система в университетската библиотека е постигнат достъп до всички основни бази с медицинска литература в чужбина.
1746 кандидати в МУ - Варна
Общо 1746 кандидат-студенти са подали документи в Медицинския университет във Варна, съобщи ръководителят на учебния отдел в университета Станимир Киряков. За специалността медицина са кандидатствали 937 младежи, за Медицинския колеж - 614 души, а за зъботехници - 74 кандидати. Изпитът по химия е на 19 юли. Тестът по биология за Медицинския колеж е на 23 юли, а изпитът по моделиране за зъботехници е три дни по-късно.


Избират фирма за електронната здравна карта
Търговете за избор на фирма за изработване на електронна здравна карта ще бъдат през сеп-тември. Това каза пред журналисти в Бургас министърът на здравеопаз-в а н е т о проф. Анна-Мария Борисова.

"Реформата в здравеопазването започна с подготовката на националната здравна карта, вече

Анна-Мария Борисова

сме готови. Едновременно въвеждаме електронната здравна карта. Търговете за фирма, която ще реализира проекта, ще бъдат през есента", коментира Борисова. Електронната здравна карта ще включва електронно здравно досие и електронна здравна рецепта.

"Така ще се знае движението на всеки пациент -къде ходи, какво прави и как е обслужван", каза още Борисова. Националната здравна карта ще бъде въведена в българското здравеопазване догодина януари или февруари.


Физиотерапиите стават пътеки за долекуване
Физиотерапиите на всички болници ще бъдат закрити догодина и ще преминат в 4 пътеки за долекуване. Това заяви доктор Аргир Аргиров, директор на Окръжна болница в Пловдив. Попитан дали ще има цели болници, които ще се превърнат в бази за долекуване, той каза, че в момента в такива преминават само някои от градските болници в областта - в Раковски, Първомай и Карлово. Още не е решено дали във всяка болница да има легла за долекуване или ще има само отделни бази.

В Окръжна болница ще бъдат съкратени 80 легла от общо 625. Легла ще бъдат съкращавани само в някои от отделенията, като някъде изобщо няма да се пипат. В Окръжна болница в Пловдив например най-незапълнени са двете хирургии, откъдето са орязани легла. Легла ще бъдат съкратени от урологията, вътрешното отделение и в АГ- отделението. Съкращенията в цялата страна се определят по няколко критерия, като единият е използваемост на леглата. Трябва над 80% да бъдат използвани.
Болниците без физиотерапии догодина

Здравният министър твори здравната реформа тайно от медии и синдикати
Христина Рафаилова

Следващата година болниците ще останат без физиотерапевтични заведения. Това стана ясно след посещението на здравния министър Анна-Мария Борисова в Пловдив. Пред агенция Фокус директорът на окръжната болница там Аргир Аргиров заяви, че все още не е ясно дали ще бъдат създадени специални бази за лечение на травми, или ще бъдат предвидени легла за пациенти, нуждаещи се от такова лечение. Вместо по досегашния начин този вид медицински услуги ще се финансират по така наречените клинични пътеки за долекуване и продължително лечение. Все още обаче не е ясно колко ще струват въпросните пътеки.

Същевременно членът на здравната комисия в парламента Даниела Давидкова заяви пред БНР, че тази седмица предстои да бъде обсъден окончателният вариант на проекта за изменение на Закона за лечебните заведения. С новите текстове лечебните заведения ще бъдат задължени да предлагат медицински услуги 24 часа. Също така ще бъде премахнато разделението на болници на териториален принцип като районни, областни и национални. Те ще се делят вече на болници и специализирани здравни заведения. Давидкова, която най-вероятно ще бъде наследникът на подалия оставка шеф на комисията Лъчезар Иванов, каза още, че се предвиждат допълнителни 27 милиона за лекарства.

От своя страна здравният министър Борисова продължи обиколката си из страната, като посети Стара Загора. Тя отново провокира недоволството на медиите и обществото, тъй като срещата й с ръководството на болницата и местните здравни структури отново се проведе при закрити врати. Освен журналистите, и синдикатите също не бяха допуснати до разговорите. Миналата седмица министърът предизвика недоволството и на шуменския кмет, който не беше поканен да присъства на срещата между Борисова и ръководството на общинската болницата. Разговорите на министъра по време на цялата обиколка бяха закрити за медиите.
Здравният министър чертае не здравна, а звездна карта с пророчества
Христина Рафаилова

Минат се не минат няколко години, и се появява някой виден познавач на древните култури, който обявява, че скоро ни чака краят на света. Обикновено се позовава на звездния календар на някоя прастара цивилизация или на предсказание от незапомнени времена. С оракулска задача по нашите ширини се е заел не някой друг, а самият български здравен министър Анна-Мария Борисова. По един истински мистичен начин тя се захвана да твори здравната карта на страната ни, която трябва да е нещо като „Десетте Божи заповеди” за родната здравна реформа. Борисова тръгна на обиколка из страната, за да разясни на място какво ги чака за в бъдеще болниците. Като всяка пророческа фигура обаче министърът не говори на простолюдието в пряк текст. Като в книга за масони и свещени граали пациенти, синдикати и журналисти трябва да напрегнат логическата си мисъл, за да прозрат пророчеството за бъдещето на системата.

При последното си посещение в Стара Загора Борисова отново реши да обсъжда реформата при затворени врати, зад които слухтяха и синдикати, и журналисти. По подобен начин Борисова обсъди промените в системата в Шумен и Враца. В Шумен дори и кметът не беше поканен, което е леко странно, тъй като болницата е общинска и кметството има пряко отношение към съдбата й. Единствените посветени в тайнството на промените отново бяха шефовете на болници и представители на ресорните ведомства. Както обикновено след тайния ритуал на „прозрачното” договаряне медиите биват осведомявани колко легла ще останат в съответното лечебно заведение и как министърът няма да закрива болници, а само ще ги преструктурира. Така си оставаме с впечатление, че здравната реформа ще се изчерпва в броене на мебели и посуда. Още по-абсурдно е, че синдикалистите също останаха извън дискусията. Явно болниците в лицето на министъра са васални владения, където работещите селяни нямат думата.

Реформата в здравеопазването е темата, която заедно с тази в пенсионната система вълнува най-много хората. Едно обаче е ясно, това, което ни вълнува, си остава най-неразбрано и заплетено. Едва ли има редови гражданин, който да може да посочи какво точно се мести и курдисва в родното здравеопазване. Остава само да се молим предсказанията по звездната здравна карта на Борисова да не съвпадат с тези за края на света през 2012 година.
Жена сменя Лъчо Иванов в комисията
Даниела Дариткова е най-спряганото име за шеф на здравната комисия, след като постът бе овакантен от Лъчезар Иванов. Той даде оставка след скандала с опита му да спре репор­таж на Нова телевизия за свой близък митничар.

Утре Изпълнителната комисия на партията тряб­ва давземе решение кой ще го наследи в комисията, ка­то зам.-шеф на НС и като партиен лидер за София. Според запознати Бойко Борисов е започнал сонда­жите си и събира имена.

Освен Дариткова за здравната комисия се спря­гат още Геновева Алексие­ва, Десислава Атанасова и Красимир Петров. Според депутати от ГЕРБ обаче е възможно шефският пост да отиде в Синята коалиция в лицето на Ваньо Шарков.

За зам.-шеф на НС се спрягат юристите Дими­тър Лазаров, Тодор Дими­тров и Павел Димитров.


Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3   4   5


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница