13 август 2010 г. Тема: здравеопазванестраница1/4
Дата15.10.2018
Размер0.54 Mb.
  1   2   3   4
13 август 2010 г.

ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ


5-годишен на косъм от смъртта заради лекарско нехайство
Докато родните медици заплашват с национална стачка, лекарски непукизъм и липсваща линейка едва не сложиха край на живота на петгодишно момченце в Международния младежки център (ММЦ) - Приморско.

На 7 август в 9,10 ч сутринта хората в бунгала “Ропотамо” във ваканционен клуб “Приморско” (известен открай време като ММЦ) са събудени от чупене на стъкло, детски и женски писъци и мъжки вопъл: “Викайте “Бърза помощ”!”20-сантиметрови кинжали

Малкият И. П., който е на 5 годинки, явно объркан в съня си, се удря в стъклото на външната врата на бунгалото мезонет, където е отседнал заедно с татко си, майка си, братчето и сестричето си. В резултат на удара стъклопакетът на вратата се чупи и от нея изникват 20-сантиметрови стъклени кинжали. Един от тях пробожда шията на момченцето. По-точно каротидната му артерия, която се намира на милиметри от сънната.

По щастлива случайност бащата на детето е лекар. Той веднага запушва с пръст огромната рана във врата на момчето. Хлапето обаче посинява.

Притичали на място съседи от околните бунгала веднага съобщават за инцидента на рецепцията на хотел “Дружба”, откъдето се обаждат на д-р Тончо Михайлов.

Същият има договор от 2006 до 2010 г. включително за обслужване на територията на ММЦ. Докторът прави това, което всеки телефонист би могъл да свърши - обажда се на 150. С това намесата му в случая се изчерпва.

Не искам да умра!”

Тълпата, която се е събрала безпомощно около пострадалото момче и баща му, може единствено да чака. Линейката пристига от Царево след 30 минути. До миналата година от Живково време насам на територията на ММЦ винаги е имало линейка. Тази година обаче тази екстра е пропусната.

“Докато чакахме линейката да дойде, плачехме, защото момчето казваше на татко си: “Не искам да умра!”, а братчето и сестричето му го държаха за ръчичките”, не могат да забравят шока хората от съседните бунгала. Линейката пристига и детето е откарано в Бургас заедно с родителите.

Братчето и сестричето остават при съседите, без да знаят дали майка им и баща им няма да се върнат сами. За щастие детето успява да стигне живо до Бургас, където е оперирано и до няколко дни ще бъде изписано.

Тази история обаче нямаше да има щастлив край, ако бащата на раненото хлапе не беше лекар. Всеки друг човек без медицинско образование щеше само да гледа как изтича кръвта на детето му, без да знае какво да направи. И да чака линейката, която не се знае кога ще дойде.2000 души разчитат на... Божията помощ

В момента във ваканционно селище Приморско почиват около 2000 души в различни типове бунгала. За тях на практика отговаря д-р Михайлов, който е сключил договор с комплекса.

Ако отново стане инцидент, туристите могат да разчитат единствено на Божията помощ. Защото е съмнително дали ще се появи лекарската.

“Задължително ли е комплексът да разполага с линейка? Ние ползваме линейката на ДКЦ Приморско”, коментира пред “Труд” директорът на комплекса.
Д-р Тончо Михайлов: Беше събота, тогава почивам
“Инцидентът се случи в събота, а аз не съм длъжен да съм на работа по това време”, каза пред “Труд” д-р Тончо Михайлов, лекарят на ММЦ Приморско.

“Кабинетът ми има работно време и то не включва събота и неделя. Доколкото знам, комплексът не е длъжен да има спешен център или линейка”, заяви още медикът.

Той оправда всички свои действия по време на инцидента. “Бях далече, затова се обадих да извикат Спешна помощ. Всеки спешен случай отива при тях”, рече д-р Михайлов, който уточни, че кабинетът му не е денонощен.

Благородна АПОСТОЛОВА


Борисов чака медицински контрапротест

Здравните заведения щели да си получат парите за август, дори да са подписали анекси
Лилия Цачева
Болниците може да получат пълния размер на парите си за август според дейността, без значение дали са подписали анекс с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 30% намаление на бюджетите си.

Това каза шефът на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Цветан Райчинов вчера след двучасов разговор с премиера Бойко Борисов, здравната министърка Анна-Мария Борисова, макар да е в отпуск, ковчежника Симеон Дянков и представители на НЗОК.

Генерала свика срещата с аргумента: “Доста неща се чуха в медиите последните дни и ние решихме да хванем бика за рогата.” Преди ден БЛС обяви, че може да започнат ефективни стачки от 1 септември.

Макар че Райчинов обяви, че е удовлетворен от срещата, той не се ангажира с отмяна на протестите. Той отново заяви, че БЛС няма да се съгласи с фиксирани делегирани бюджети, каквито няма никъде по света. И заяви, че може да се иска нова актуализация на бюджета на НЗОК през октомври.

Борисов обясни, че за съжаление мерките в здравеопазването, предприети от ресорното министерство, ще влязат в сила от 2011 г., и “вследствие на това се получава един буферен период тези месеци, в който ние трябва да плащаме толкова, колкото се е плащало в предишните години”.
Той пак обяви, че 1,7 млн. души “си плащат за сервизи, плащат си да си правят телевизорите, плащат за какво ли не, но за своето лично здраве не плащат”.
Това трябвало да се регулира и да има санкции в нов закон, защото “който не си плаща здравното осигуряване, не може да се надява на адекватно лечение”. Райчинов се съгласи, че неосигурените хора тежат и на бюджета за здраве, и на изрядните платци.

Премиерът обяви, че за година хоспитализираните се били увеличили с 500 000 души: “Значи анализът трябва да е ясен, или нацията е болна и все по-болна става и тогава ще отидем в парламента и ще преценим, че за да я лекуваме, ще трябва да се откажем от други дейности.” Според данните на Райчинов обаче в големите болници има с около 10% спад на хоспитализациите.

Касата платила с 45% повече пари на някои кардиологични болници и онкодиспансери. А в 4 болници на “Чайкафарма” имало заплати на лекар от “по 40-50-60 хил. лв.”, рече премиерът. “Целият Министерски съвет, всички министри взимат на месец колкото един такъв доктор.
Надявам се поне те да не излязат на стачки”, отсече Борисов. И допълни: “Аз се надявам да има контрапротест срещу протестиращите от тези, на които сме платили с 45% повече.”

Болниците, където имало лекари с толкова високи заплати, са частни и там заплатите не са от пари на данъкоплатците.

Премиерът поиска още от НЗОК законодателен механизъм, по който на тези болници, при които се установят нерегламентирани завишения на дейност, да бъдат санкционирани и да не им се плаща за това. Генерала защити и делегираните бюджети, които са абсолютно неприемливи за БЛС.

Анна-Мария Борисова отказа да отговаря на въпроси. Ивайло Ваклинов от НЗОК обаче не потвърди повечето казани от предходните говорители неща.


Той настоя, че няма да има доплащания за болниците извън делегираните бюджети. Той опроверга данните на премиера, че лекуваните в болница са скочили с 500 000 души за година - това бил ръстът за 6-годишен период.


70 млн. лв. са в сметките на болниците
Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) изплати част от дължимите суми на болниците и аптеките в сряда.
На лечебните заведения са преведени 70 млн. лв. за отчетената дейност през юни, а на аптеките - 16 млн. лв. за периода 16-30 юни. Това съобщиха от пресцентъра на НЗОК.

В края на юли от здравната каса изплатиха и пари на семейните лекари в размер на 34 900 000 лв. Колко още дължи НЗОК обаче - не стана ясно.

От Българския лекарски съюз са решени да протестират, ако не се изплатят дължимите суми с лихвите, обяви пак в сряда председателят на организацията д-р Цветан Райчинов.


Анкета “Труд”
Плаща ли ви редовно касата?
Д-р Петър Свиленов: Редовно ни плащат със закъснение . Чух за стачката през септември, за която се говори, но не знам дали ще отида... едва ли. Зависи какви ще бъдат исканията и какво ще бъде положението при нас, тогава ще реша.

Д-р Мариана Караколева: От здравната каса редовно ни плащат, нямат неизплатени сметки. Парите сме си ги получили още в края на месеца или евентуално в началото на следващия. Закъснението е 1-2 дни и не е фатално за мен. Нямам никакви оплаквания от тях.

Д-р Александър Стаменов: Плащат ни, но закъсняват с няколко дни. Не се оплаквам, но от половин година понякога закъсняват. Така около коледните и новогодишните празници ни оставиха без пари. Сега ни ги преведоха на 5-6 август, пак по-късно, но не прекалено късно.

Д-р Таня Иванова: Всичко ни е изплатено, не ни дължат нищо от НЗОК. Преди време имахме малко проблеми, но оттогава не е имало подобни случаи.


Върнаха ни с болно дете
Вечерта на 10 август т. г. се наложи да посетим болница „Вита" по спешност заради сина ни на 3,5 години. С влизането попитахме две жени на рецепцията за дежурен лекар. Едната от тях се представи за дежурната лекарка, но така и не разбрахме името и. Без дори да стане от стола и да прегледа детето, тя ни заяви, че то има нужда от преглед при педиатър. Отказа ни под претекст, че не е специалист и не се занимавала с деца от 20 години. Принудихме се да отидем до педиатрията, където получихме нужната помощ, но това отне още 30 минути.

Семейството ни е редовен и лоялен пациент на болница „Вита" от години, а ето каква „услуга" получихме...Сем. Мария и Свилен Георгиеви, София


СЛАГАТ ТАВАН ЗА СОЛЕНИТЕ ШЕФСКИ ЗАПЛАТИ
Глоби за крадливи болници

Санкции и за неплащане на здравни осигуровки
ДЕЯНА ПАВЛОВА
С глоби и по-ниски бюджети ще бъдат наказвани болници, които чрез измами прибират повече пари от здравната ка­са.

Това обяви вчера премиерът Бойко Борисов след среща с ше­фа на лекарския съюз д-р Цве­тан Райчинов и министрите на финансите Симеон Дянков и на здравеопазването проф. Анна-Мария Борисова. Тя бе организи­рана, след като в сряда лекарите обявиха протести през септемв­ри заради намалените бюджети на болниците с 30 до 50% за ав­густ.Механизъм

Възложено е на НЗОК да измисли механизъм, който да се налага санкция на здравните за­ведения, които отчитат фалши­ви болни, каза премиерът.

По думите му все повече се увеличава броят на хоспитали­зациите. По тази причина болни­ци получавали с 45% повече от 2009 г. Ставало въпрос най-вече за кардиологии и онкодиспансери. Надявам се, че те няма да из­лязат да протестират, каза Бо­рисов. Имало случаи, при които е отчетено, че на апарат, който поема 7-8 души на ден, са мина­вали над 20. Те или са излъгали, или са лекували некачествено, заяви премиерът. По отношение на бюджетите Борисов обясни, че през септември ще се напра­вят разчети и на тази база ще се прецени къде да се плати допъл­нително. Ще се плати за нужни хоспитализации, обеща той.

В същото време от НЗОК зая­виха, че нямат данни в точно кои болници има фалшив прием на болни и къде наистина ще са нужни пари.Възнаграждения

„В няколко болници в страната лекари получават между 40 и 50 хил. лв. заплата. Всички минист­ри вземат общо толкова за ме­сец", каза премиерът. За такива щял да се измисли механизъм за регулация на заплатите.

„Над 1,7 млн. българи не вна­сят здравни осигуровки. След това искат най-доброто лечение, а не са платили за него", възмути се премиерът. Той даде за при­мер убития при покушение Юри Галев, лекуван в „Пирогов", без да е плащал осигуровки. Те бяха внесени, докато той лежеше в болница, от близките му.

За невнасяне на осигуровки съ­що ще има регулация още от септември. Може да се налагат и санкции. Като не си плащат, няма да влизат в болница, отсе­че Борисов.
Общинските болници решават до седмица дали да се преструктурират
След среща с премиера плащат на лечебните заведения през август, БЛС остава в готовност за протести
Соня Стамболийска

Всички болници за активно лечение, които са с пълно общинско участие в капитала и имат желание да се преструктурират в лечебни заведения за долекуване и продължително лечение, трябва да подадат информация до една седмица, съобщиха вчера от Министерството на здравеопазването (МЗ). Болниците могат да подават информацията в МЗ или в Националното сдружение на общините в България. Това е необходимо, за да се разработи проектно предложение, с което тези болници ще могат да кандидатстват по Оперативната програма „Регионално развитие” 2007-2013 г. за безвъзмездно финансиране на дейности, свързани с обновяване и модернизиране на лечебните заведения. Сумата, за която могат да кандидатстват общинските болници, е 147 млн. лева. От здравното ведомство заявиха пред „Класа“, че срокът е толкова кратък, понеже трябва да се структурира рамката, за да може да се кандидатства успешно по програмата. „В много болници има вече готови проекти за преструктуриране“, коментираха още от ведомството. Според Българския лекарски съюз срокът от една седмица е прекалено кратък за общинските болници, за да подадат информация дали да се преструктурират или не. „Принципалът на общинските болници са общините и затова здравното министерство не може да изпраща инструкциите на болниците“, коментира пред „Класа“ д-р Димитър Ленков, главен секретар на БЛС.
Той обясни, че е нереално за една седмица да се иска информация за това коя болница ще се преструктурира или не. Ленков коментира още, че за да се случи това, трябва да се събере принципалът, който е общинският съвет, и да вземе решение какво да се прави със съответната болница. Той добави, че не е готова здравната карта, за да се каже къде ще останат болници и къде не.
„Не съм чувала за такова писмо“, каза пред „Класа“ Мария Стефанова, управител на болницата в Крумовград. Тя допълни, че никой не може да ги принуди да станат център за долекуване. „Решението все пак се взима от принципала, който е общината“, уточни Стефанова. Тя допълни, че в момента управата на болницата се занимава с намалените бюджети, като този за Крумовград е по-малко с 41% в сравнение с 2009 г.
По-късно вчера имаше среща между премиера Бойко Борисов и председателя на БЛС д-р Цветан Райчинов. Те обсъдиха в Министерския съвет провежданата от правителството здравна реформа. На срещата присъстваха здравният министър Анна-Мария Борисова и министърът на финансите Симеон Дянков. След нея премиерът Бойко Борисов обяви, че над 1,7 млн. души не си плащат здравните вноски. Те обаче искали в болниците най-добрата здравна помощ. „Който не си плаща здравното осигуряване, не може да се надява на адекватно лечение“, обясни премиерът и допълни, че с близо половин милион повече са болните тази година. Борисов коментира още, че има такива случаи, в които са платени с 45% повече, отколкото миналата година, и според него тези болници едва ли ще излязат на протест. Премиерът обясни, че НЗОК трябва да предложи механизъм за санкция към тези здравни заведения, за които се установи, че „лъжат и има фалшиви болни”. „За съжаление в четири болници отново се натъкнахме на заплати от порядъка на 40 000 - 60 000 лв. на доктор, е, как ще ни стигнат парите?“, попита Борисов и допълни, че всички министри
вземат толкова на месец. Премиерът обяви, че на касата е възложено през септември да подготви с промяна в закона инструмент, в който да се регулират и заплатите на лекарите. „По повечето неща намерихме път за разбирателство“, коментира председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов. Той остана доволен, че за дейността на болниците през август ще бъде заплатено, което означава, че няма да се наложи те да спират дейност, или да извършват само спешна дейност.
„Дали ще има или не лекарски протест, е въпрос на лекарския съюз и не е обсъждан. Нито мога, нито ще поема ангажимент да отменям протестни действия, обявени от Национален съвет“, обясни Райчинов.


Съюзът на фармацевтите отново нападна собствениците на аптеки
Абсолютна лъжа било твърдението, че ще бъдат закрити над 300 пункта, в които се продават лекарства, защото били на изкуствено осветление
Собствениците на аптеки се опитват чрез натиск да наложат на обществото корпоративните си интереси, като провокират здравния министър Анна-Мария Борисова да промени Наредба №28. Това се казва в позиция на Българския фармацевтичен съюз (БФС), разпространена вчера. В наредбата се указват изискванията към аптеките и организацията на работата в тях. Според БФС една част от собствениците на аптеки искат да упражнят максимален натиск върху властта, като основната им цел е да се отменят ограниченията един собственик да притежава до 4 аптеки и в приемното помещение на аптеката да работят само фармацевти. В позицията на фармацевтите се посочва, че демонстрираната загриженост от страна на собствениците на аптеки към пациентите цели да бъде избегната обществената дискусия за продажбата на лекарствени продукти извън аптеките и чрез интернет. Вниманието се отклонявало и от продажбата на лекарствени продукти от неквалифицирани лица. „Исканите промени целят да превърнат аптеката от здравно заведение в търговски обект. Това неминуемо ще увеличи публичните разходи в здравеопазването и ще създаде риск за здравето на обществото“, смятат още фармацевтите. Според тях поради тези причини исканите промени в наредбата на МЗ са абсолютно неприемливи не само за фармацевтите, но и за обществото.
Фармацевтите коментираха още, че в същото време не се обсъждат предложенията им за възстановяване на отменената от миналото правителство забрана едно и също лице да притежава дружества за производство и търговия на едро и дребно, както и за фиксиране на цените на лекарствените продукти по лекарско предписание.
БФС определи като „абсолютна лъжа“ твърдението, че заради липсата на естествено осветление ще бъдат затворени над 300 елитни аптеки, което бе лансирано от Асоциацията на собствениците на аптеки. „Сега набира скорост разяснителната кампания за видовете климатици, като се твърди, че поне 1000 аптеки не отговарят на изискванията. През следващата седмица очакваме дискусията да се пренесе върху вентилацията на аптеките“, се казва още в позицията. Според фармацевтите за пореден път се правят опити на една част от собствениците на аптеки да се отклони вниманието от истинските проблеми във фармацията.

А къде е пациентът?
Асоциацията на собствениците на аптеки и съюзьт на фармацевтите спорят от години и не е ясно кой печели от това
Българският фармацевти­чен сьюз отново нападна Асоциацията на собстве­ниците на аптеки. Спорът е дали да се прилага, или да се отмени Наредба 28, 6 която се казва, че само фармацевти могат да об­служват клиентите, а ап­теките трябва да са с естествена светлина. Според противни­ковата страна, ако тези изисквания се спазват, 300 аптеки ще бъдат затво­рени тутакси.

Спорът е браншови и очевидно е важен и за ед­ните, и за другите, които

защитават интереса си. Ако не беше така, нямаше да занимават обществото със себе си толкова дълго време.

Същевременно не е ясно в тези битки за "терито­рия" къде е пациентът. Не става дума за цените на лекарствата, нито за това, защо във веригите няма животоспасяващи ме­дикаменти - нещо, за което периодично пациентските организации сигнализират.

Дори и да се реши апте­ките да са с естествена светлина, в тях да рабо­тят само фармацевти и собствениците да нямат право на повече от четири обекта, това не отговаря на въпроса за лекарстве­ната политика у нас. И за хроничния недостиг на ле­карства от т. нар. позити­вен списък. Така че рефор­мата трябва да започне оттам, където се решават глобалните въпроси с ле­карствената политика, и тогава даже пренесе във витрината - там, където купуваме медикаментите. В противен случай ще се прави всичко на парче, а това винаги ражда недо­волство.


Пари и премиер ще укротяват лекарите
На болниците през август ще бъде платено и над делегираните бюджети. За това се разбраха вчера премиерът Бойко Борисов, шефът на лекарския съюз (БЛС) Цветан Райчинов и Ивайло Ваклинов от здравната каса.

Присъстваше и здравният министър проф. Анна-Мария Борисова. “Решихме да хванем бика за рогата. Проблемът е, че всички набелязани от здравното министерство мерки започват от януари догодина, а дотогава се получава буфер”, така премиерът Борисов обясни защо е свикал спешната среща.

Ден по-рано БЛС заплаши, че ще има стачка на 1 септември.

Не е ясно какви ще са плащанията към болниците до края на годината. Догодина болниците да не са на делегирани, а на прогнозни бюджети, поиска Райчинов.

Позицията на касата е неизменна - целта на делегираните бюджети е да дисциплинират болниците. Има болници като кардиологиите и онкодиспансерите, които са получили през тази година с 45% повече пари от миналата, надявам се поне те да не стачкуват през септември, каза още Борисов.

Мотиви за стачка нямали и болниците на “Чайка фарма”, където вземали по 40-60 хил. лв. заплата.

“Има някаква грешка. Моята заплата като директор на 4-те лечебни заведения е 8000 лв., т.е. по 2000 лв. от всяка болница, а другите получават най-много 2-3 хиляди”, каза проф. Младен Григоров.

От 2011 г. да има горна граница за заплатите на лекарите и санкции на тези, които не плащат осигуровки, заръча Борисов на касата.

Болниците, които вземат пациенти без нужда, пък трябвало да се наказват строго. Хоспитализациите са скочили с 500 000 за 5 г., сочи статистиката.

1,6 млн. българи не плащат сега здравните вноски, каза Борисов. Райчинов отвърна, че държавата също не внася редовно за деца, пенсионери и чиновници. През октомври може пак да актуализират бюджета на НЗОК, като отблокират резерва, сатана ясно още на срещата.

Изненадващо здравното министерство даде срок от една седмица на болници, сами да обявят, че искат да станат за долекуване. Обещават се европари, но стойността на клиничните пътеки за този вид лечебни заведения не са готови.


Д-р Илко Семерджиев: В болниците пак е преди 1989 г.
Миналия декември бе приет Закон за бюджета на НЗОК за 2010 г. Именно той създаде предпоставки за конфликтите, които наблюдаваме днес между НЗОК и МЗ, от една страна, и лекари, болници и пациенти, от друга.

Проблемите в него са много, но основните са заложени в два текста. Единият е в чл. 4, с който едностранно се регламентира нов модел на финансиране на болниците чрез т.нар. делегирани бюджети.

Вторият е в чл. 1. ал. 3, който казва, че за 2010 г. се приема "излишък" по бюджета на НЗОК в размер на 829 млн. лв.

Първите въпроси, които резонно възникнаха и бяха зададени публично, засягаха точно този излишък от 829 млн. лв., защото наистина е необяснимо бюджетът на болниците за 2010 г. да се намали с 223 млн. лв. в сравнение с 2009 г.

И успоредно с това намаление да се формират излишъци, а пред широката публика да се обяснява, че няма пари и се налага да затягаме коланите.

В това време се очакваше отговор за неизразходваните пари, с които НЗОК разполагаше още от бюджет 2009 - 401 млн. лв. излишък и около 860 млн. лв. голям резерв.

Елементарната математика показваше, че към края на 2010 г. неизразходваните пари в НЗОК ще бъдат около 2 млрд. лв. Но министър Нанев твърдеше, че пари няма и трябва да се намаляват разходите, включително и чрез закриване на около 160 болници.

Това разминаване между думи и факти създаде огромно недоверие и конфликтите започнаха. След това се стигна до ескалиране на напрежението, защото болничните директори и лекарите разбраха, че ще получат своите пари не според заработеното, а като твърд делегиран бюджет.

Тази нова форма на болнично финансиране едноактно отмени модела на клиничните пътеки и върна здравеопазването в годините преди 1989 г., когато всички получаваха спуснат отгоре бюджет на остатъчен принцип, без значение каква работа е свършена

Този подход обезсмисли договарянето между НЗОК и БЛС, ликвидира договорния принцип в болничната помощ и правилото, заложено при старта на здравната реформа, че "пациентът има право на свободен избор на лекар и лечебно заведение", а при извършване на здравната услуга "парите следват пациента".

Върху този неблагоприятен терен се насложи и една изключително лоша практика да се плаща на болниците с 2-3 месеца закъснение, като на всичкото отгоре плащанията бяха намалени с 20% спрямо дължимото.

Това доведе до натрупване на дългове, които към май надминаха 350 млн. лв., и до ненавременно плащане на заплатите на медицинските специалисти, които нямат вина за случващото се.

Ако погледнем на ситуацията през очите на осигуряващите се и работодателите ще стане ясно, че се задава и друг конфликт. Всички, които коректно си плащат здравните вноски, са също толкова ощетени от безобразията в системата на здравеопазването, колкото и тези, които нищо не плащат. Неосигурените през 2010 г. нараснаха само за 6 месеца от 1,2 млн. души на 1,9 млн., което показва силна демотивация за участие в солидарния модел и нарастващо недоверие, че в здравното осигуряване има някакъв здрав смисъл.

Няма да мине много време и ще чуем въпросите на осигурените, които с право ще искат отговор, защо след като плащат своите здравни вноски, не могат да получат здравна услуга. И защо се наложи да им се вземат още 2% над доскорошните 6%, след като се формират излишъци от 401 млн. лв. за 2009 г. и 829 млн. лв. за 2010 г.

Тези общо 1,2 млрд. лв. можеха да останат като разполагаем доход на хората и бизнеса в кризата или с тях можеше да се въведе вторият стълб за допълнително задължително здравно осигуряване. За него много се изговори, но нищо не се направи.

Нека погледнем на ситуацията и през очите на пациентите, заради които е създадена здравната система и които са най-ощетени. Всеки ден те се сблъскват с една недружелюбна система, в която няма ред, яснота, финансови средства за лечение и средства за заплати на медицинските специалисти.

А те, вместо да лекуват на спокойствие болните, се занимават с организиране на протести, стачки и публични диспути за въпроси, които би трябвало да бъдат разрешени от МЗ, НЗОК и БЛС, тъй като това е тяхно задължение.

Вече почти никой не може да получи навременна здравна помощ, защото освен лимитите за направления, сега се въвеждат и листи на чакащи поради липса на финансиране.

Това повишава корупционния потенциал в системата, защото се знае, че който си плати, може да излезе по-напред в листата.

Това в крайна сметка струва човешко здраве и живот, които са безценни и няма паричен ресурс, с който да могат да бъдат компенсирани, след като се загубят. Като резултат ще бъдат предизвикани много лични трагедии, но и много щети на икономиката, защото само здрави и трудоспособни хора създават БВП на страната.

И накрая - здравната система също е изправена пред разпад и той може да настъпи много бързо и практически необратимо.

Лекарите в своето обосновано недоволство започнаха да напускат България и в скоро време ще се окаже, че болници има, но няма кой да лекува в тях. Среднодневно двама медици заминават да работят в други страни, а медицинските сестри са два пъти по-малко от необходимите.

Перманентните и хаотични реформи на реформите доведоха до умора у всички в системата, което ще рефлектира в отказ от участие в общественото здравеопазване и излизане на частния пазар.

Там ще се оформят две паралелни здравни системи - за бедни и за богати, което след някоя и друга година ще унищожи солидарния модел и ще ни изправи пред цивилизационни въпроси. И сега има наченки на такава тенденция, защото частните разходи за здраве през последните години силно ескалират - през 2005 г. те са 1,2 млрд. лв., а през 2008 г. са нараснали до 2 млрд. лв., или 42% частни разходи спрямо 58% публични.

Такова е днешното съотношение на здравните разходи в САЩ, заради което президентът Обама започна здравна реформа.

България е изправена пред остра нужда от вземане на адекватни решения за стабилизиране и развитие на здравеопазването, преди да е започнал спонтанен саморазпад на системата.

И тези решения нямат почти нищо общо с днешния дебат за болничните легла и здравната карта, които са една хилядна част от проблемите в сектора.
Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3   4
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница